Moja zupa kalafiorowa z lanymi kluskami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Moja zupa kalafiorowa z lanymi kluskami

19 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki :
  • 2 litry wody,
  • 1 mały kalafior,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 1 średnia cebula, lub mały por
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 dowolne kostki rosołowe,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • maggi-do smaku,
  • koper lub natka pietruszki-do posypania zupy.
  • Na kluski lane :
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Jeszcze jedna zupa, według mnie taka letnia i lekka.

Etapy przygotowania :

Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, cebulę, lub por obrać, umyć i  pokroić w drobną kostkę, lub potrzeć na tarce o grubych oczkach, a kalafior oczyścić z twardych liści i podzielić na małe różyczki.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć wraz z liściem laurowym, zielem angielskim do 2 litrów wody i  do miękkości-15 minut.
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
W czasie gotowania wywaru zrobić kluski lane, tzn. dokładnie rozmieszać widelcem w garnuszku 2 jajka z 2 łyżkami mąki pszennej, by miało to konsystencję gęstej śmietany i nie miało to grudek.
Gdy zupa będzie już przy końcu gotowania, to wlewamy to na wrzątek cienkim strumieniem, cały czas mieszając.
Gotować, aż zakipi.
Posypać natką pietruszki lub koprem.

file1266607328



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz