Mówiąc o jesieni, wyobrażamy sobie piękną, słoneczną pogodę, malownicze krajobrazy pełne kolorów. Jednak dobrze sami wiemy, że nasze wyobrażenia mijają się z rzeczywistością, która przynosi nam pluchę, ochłodzenie i częste wahania temperatur. Jesienią chorujemy nawet częściej niż zimą. Ale jest rada na jesienne przeziębienia – Manuka.
Jesienią należy pamiętać aby wspierać odporność. Zbyt niska sprawia bowiem, że choroby mogą trwać tygodniami i zdarzać się wyjątkowo często. Aby uniknąć takich problemów najlepiej wzmocnić układ immunologiczny, jak najszybciej jest to możliwe. Niestety, dopóki nie mamy pierwszych objawów przeziębienia, nie pamiętamy o przyjmowaniu wzmacniających suplementów. Dopiero dający się we znaki ból gardła i uciążliwy katar przypominają nam o wszystkich znanych sposobach na podniesienie odporności organizmu. Nigdy jednak nie jest za późno na to, aby zacząć stosować dietę i preparaty, które pomogą nam bronić się przed infekcjami. Rozwiązaniem może być miód Manuka.
Wytwarzany z Nowej Zelandii słodki przysmak pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Ten w 100% naturalny produkt pełen jest wartości odżywczych, a swoje wyjątkowe właściwości miód Manuka zawdzięcza zawartości methylglyoxalu. Im wyższe jest jego stężenie tym właściwości miodu są silniejsze. O stężeniu methylglyoxalu informuje oznaczenie na opakowaniu. Miody oznaczone MGO™ 250+ zawierają co najmniej 250 mg methylglyoxalu na kilogram miodu. Produkty oznaczone MGO™400+ zawierają go natomiast co najmniej 450 mg/kg. Na rynku dostępne są też produkty o zawartości co najmniej 30, 100 i 550 miligramów methylglyoxlau na każdy kilogram. Aby skutecznie walczyć z przeziębieniami wystarczy już miód o stężeniu MGO™ 250+, który można podawać także kilkuletnim dzieciom. Niezależnie od zawartości tej substancji miód Manuka można stosować na kanapki lub jako dodatek do herbaty. Na rynku dostępne są też cukierki i lizaki z miodem Manuka. Regularne spożywanie tego miodu wzmacnia oraz sprawia, że organizm skutecznie broni się przed przeziębieniami.
Miód Manuka można spożywać przez cały rok, nie tylko w okresie jesiennym, gdy pogoda bywa zmienna. Równie ważne jest jedzenie miodu zimą, gdy organizm musi opierać się pierwszym mrozom i śniegom. Minusowe temperatury na zewnątrz i przegrzane pomieszczenia w domu również zwiększają szansę zachorowania na drobne infekcje i przeziębienia.
Miody Manuka MGO™ są dostępne w Polsce w wielu miejscach. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach, zielarniach, aptekach. Są także dostępne w ekologicznych sklepach internetowych.
Miód manuka jest bardzo dobry, ale drogi, niestety. Nie każdy może sobie pozwolić na jego zakup. Ja zaopatruje się w miody na targu „od chłopa” albo w aptece i wtedy kupuje miód z propolisem gal. Zarówno jedne jak i drugie miody są ekologiczne i naturalne.
moim zdaniem to troche przereklamowane, zazwyczaj płaci się za marke… ja chyba wolę miód z GAL – pasieki mają w Polsce, miód jest bardzo smaczny i przede wszystkim prawdziwy!
Tutaj można wygrać lizaki z miodem Manuka http://artipa24.pl/konkurs/