Dzięki swej podaży witamin, minerałów i cukrów miód jest bardzo odżywczy, często stosowany w naturopatii. Jest on, wraz z innymi substancjami wytwarzanym lub używanymi przez pszczoły (propolis, pyłek pszczeli i mleczko pszczele), bardzo ceniony przez medycynę która przypisuje mu właściwości terapeutyczne, szczególnie antyseptyczne.
- To pożywienie jest wytwarzane na bazie nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły. Złożony w ulu, jest zasysany, a następnie wypluwany przez pszczoły robotnice, których ślina oraz soki trawienne przekształcają go powoli w miód.
- Jego funkcje terapeutyczne różnią się w zależności od rodzaju kwiatów, z których został zebrany. Tak więc miody eukaliptusowe, sosnowe, lawendowe i wrzosowe są zalecane do leczenia schorzeń oddechowych. Miód akacjowy działa przeczyszczająco. Miody głogowe, pomarańczowe, lipowe są uznawane za uspokajające, miody wrzosowe i jodłowe za moczopędne.
- Miód zawiera prawe 80% cukrów, przede wszystkim fruktozy i glukozy, co czyni go wysoce energetycznym. Jest również bogaty w różne sole mineralne (szczególnie potasu), które różnią się w zależności od typu miodu (miody ciemne zawierają więcej substancji mineralnych niż miody jasne), witaminy z grupy B i enzymów typu amylaza (enzym trawienny).
- Zawiera elementy zebrane pod nazwą inhibiny (czynnika hamującego), które uniemożliwiają rozwój bakterii.
- Jeśli czujemy się zmęczeni, przygnębieni, to miód z jego dużą koncentracją cukrów pomoże nam w odzyskaniu energii. Może również wzmocnić nasz organizm w walce z katarem i stanami grypowymi.
- W przypadku podrażnień może załagodzić bóle gardła.
- Dzięki obecności przeciwutleniaczy (zwłaszcza flawonoidów), które wspomagają neutralizację wolnych rodników, może zapobiegać chorobom sercowo – naczyniowym.
- Uwaga, jeśli często atakuje nas próchnica zębów, musimy unikać miodu. Dlatego nie jest wskazany dla dzieci, które nie myją zębów. Również lepiej go nie spożywać w przypadku poniesionego poziomu trój glicerydów we krwi, cukrzycy oraz niektórych kamieni nerkowych.
- Bądźmy czujni: kwiat z których został zebrany nektar, mogły być zanieczyszczone np. pestycydami i w rezultacie dawać skażone miody.
zobacz również:
Miód to bardzo dobroczynny produkt.. I zdrowotny i slodziutki.. I pyszniutki.. warto po niego sięgać ;-)
Jak dla mnie najlepszy miód, to produkują same kobiety i zdecydowanie zdrowym jest jego spijanie…
Jadam miód często, staram się zastępować cukier :)
Ja polecam miód także w pielęgnacji skóry. Od lat stosuję świetny jakby „tonik z miodu”, czyli na wilgotną, dobrze oczyszczoną skórę nakładam odrobinę miodu i wmasowuje około kilku minut. To co się nie wchłonęło wycieram wilgotnym wacikiem. Dodaje cerze blasku a przy tym działa antybakteryjnie. Wcieram też miód w wilgotne pasma włosów- świetny efekt.
miód stosuję na suche usta, rewelacyjny na zimę, ale musi być prawdziwy!!
ja dodaję miód do kawy – rewelacja polecam i duuuużo mleka!!!
Bardzo lubię miód. Codziennie dodaję go do wody z sokiem cytryny i piję przed śniadaniem. Nie pamiętam już co to przeziębienie czy jakaś choroba :)