Lepszy chleb na zakwasie czy na drożdżach? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Lepszy chleb na zakwasie czy na drożdżach?

11 października 2018, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Idziesz do sklepu po chleb, na co patrzysz? Na pewno na kolor, na to czy jest wyrośnięty, sprawdzasz czy zawiera nasiona i pestki, które lubi, czasem wąchasz…Mało kto patrzy na etykietę. Cóż przecież niezdrowego może zawierać mały bochenek chleba? Na co zwracać uwagę przy kupowaniu pieczywa?

 

A to błąd. Obecnie w supermarketach chleby są pieczone z gotowej mrożonej masy z dodatkiem drożdży. Niejednokrotnie zapach pieczonego chleba rozpylany jest w sprayu. Kusząco pachnie, ładnie wygląda, ale… na tym koniec. Taki chleb już na drugi dzień jest niesmaczny, kruszy się, psuje, a po kilku czy kilkunastu dniach może nawet zacząć pleśnieć. To nie jest to czego szukamy!

Spróbuj na pewien czas wyeliminować pieczywo drożdżowe, upiecz samodzielnie lub kupuj wyłącznie chleb na zakwasie i na własnym ciele poczuj różnicę. Czym się różni pieczywo na drożdżach od tego na zakwasie?

Prawdziwy chleb na zakwasie spożywany regularnie, każdego dnia może być traktowany niemal jak lekarstwo. Dzieje się tak za sprawą procesu fermentacji, która zachodzi podczas produkcji zakwasu. W tym właśnie momencie zostają zniszczone toksyny, związki pleśniowe oraz rakotwórcze. W procesie fermentacji następuje również dezaktywacja kwasu fitynowego, występującego w ziarnach zbóż a uniemożliwiającego wchłanianie żelaza, cynku, wapnia i magnezu. Dlatego jedynie z chleba na zakwasie mamy możliwość wykorzystania tych cennych pierwiastków.

Ponadto podczas procesu fermentacji powstaje kwas mlekowy. Warto zaznaczyć, że bakterie kwasu mlekowego, to bardzo pożyteczne mikroorganizmy, które naturalnie występują w naszym przewodzie pokarmowym – nie ma więc powodów do obaw. Bakterie te zapobiegają i leczą zarówno biegunki, jak i zaparcia czy niestrawności. Hamują rozwój chorobotwórczych bakterii gnilnych, gronkowców oraz nawet Salmonelli. Działają antynowotworowo oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Niestety, są niezwykle wrażliwe, na nasz obecny, szalony styl życia – niszczą je antybiotyki, a także niewłaściwa dieta (np. z dużą ilością cukru). Efektem tego są niedobory bakterii kwasu mlekowego, co skutkuje zaburzoną pracą przewodu pokarmowego i pogorszeniem samopoczucia i zdrowia. O florę bakteryjną jelit warto dbać nieustannie, każdego dnia. Najlepszym i najzdrowszym sposobem jest jej codzienne uzupełnianie np. za pomocą produktów spożywczych zawierających bakterie kwasu mlekowego – chleb na zakwasie, kiszonki, fermentowane napoje mleczne.

Dlatego właśnie warto czytać etykiety – także te maleńkie przyklejane do chleba. Dobrej jakości chleb produkowany na naturalnym zakwasie ma właściwości profilaktyczne, a nawet lecznicze.

Justyna Marszałkowska-Jakubik – dietetyk medyczny – www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Przepisy na chleb na zakwasie

  2. Różne przepisy na domowy chleb z piekarnika

  3. Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt, masło…

  4. Jaki chleb jeść podczas odchudzania?

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

11 komentarzy do Lepszy chleb na zakwasie czy na drożdżach?

  1. avatar Ida pisze:

    Chleby na zakwasie piekę od prawie 3 lat, zwyczajnie w piekarniku (w foremkach albo w formie bochenków). Już prawie nie kupuję w sklepie, chyba że z lenistwa :) Są pyszne i mało przy nich roboty. Zakwas dostałam od koleżanki, ale zrobienie go od podstaw to też żadna filozofia. Polecam!

  2. avatar Bibelotka pisze:

    również wolę chleb na zakwasie :)

  3. avatar Sylwia pisze:

    Najlepiej jest piec chleb samemu, ale kto ma dziś na to czas? Mi ta sztuka czasami się udaje i naprawdę wychodzi bardzo smacznie, a w Sieci przepisów jest cała masa, więc nawet z ciekawości podjąć się tego wyzwania;)

  4. avatar Ervisha pisze:

    Chleb na zakwasie jest o wiele lepszy w smaku niz ten na drożdżach. drożdżowe smaczne są bułeczki i chałki oraz baby :)

    • avatar dietetyk medyczny pisze:

      a ja ostatnio tak się rozpędziła z zakwasem, że zrobiłam chałkę na zakwasie (tyle, że zamiast wody do zrobienia zakwasu dodałam mleka) polecam! :)

  5. avatar Ervisha pisze:

    Ja dzisiaj kupiłam pyszny chleb razowy z soją oczywiście na zakwasie. Drożdżowe też są smaczne bo to zalezy od rodzaju. Ważne by chleb nam smakował…. Każdy lubi co innego

  6. avatar Karola pisze:

    Uważam że pieczenie na zakwasie jest znacznie przyjemniejsze od pieczenia na drożdzach :) Ja swój zakwas kupowałam i naprawdę chelbusie wychodziły wyborne :)

  7. avatar milady pisze:

    Próbowałam swoich sił w wypieku chleba ale jak do tej pory nie porwałam się na zakwas. W smaku zdecydowanie chleb na zakwasie króluje.

  8. avatar Marzena pisze:

    Ja kocham wręcz chleb na zakwasie żytni :)

  9. avatar Inka pisze:

    zamierzam upiec chleb w garnku rzymski ciekawa jestem efektu

    • avatar Krzysztof pisze:

      Przepraszam, że się wtrącam, ale ten pomysł z garnkiem rzymskim jest bardzo dobry, bo ja tak piekę chleb żytni od prawie roku i ma bez porównania lepszy smak niż z formy metalowej

Dodaj komentarz do Sylwia