Lemoniady owocowe domowej roboty – różne przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Lemoniady owocowe domowej roboty – różne przepisy

21 sierpnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Lemoniady oraz inne napoje i soki, którymi można zaspokoić pragnienie w czasie upału, najczęściej kupujemy w sklepach. Zbyt słodkie, pełne konserwantów, wcale nie są najzdrowsze… Lepiej więc samodzielnie przygotować orzeźwiający napój.

Lemoniadę tradycyjnie przygotowywaną z soku ze świeżych cytryn oraz wody mineralnej (gazowanej lub nie) wymyślono aż 1300 lat temu – pierwsze zapiski o lemoniadzie pochodzą już z VII wieku. Tysiąc lat później, w wieku XVII, w Paryżu powstała pierwsza firma produkująca lemoniadę (sprzedawano ją z pojemników noszonych na plecach). Jej popularność z biegiem stuleci nie maleje, bo doskonale gasi pragnienie w upalny dzień. A zrobić ją niezwykle łatwo.
Nazwa „lemoniada” wywodzi się z francuskiego słowa „limonade„, którym określano niesłodzony napój z wody (gazowanej lub nie ) z dodatkiem soku cytrynowego. Jednak dzisiaj, w niektórych krajach, słowem tym nazywa się bezalkoholowe napoje o owocowym (niekoniecznie nawet cytrynowym) smaku. Już w połowie XIX wieku, na ulicach Londynu czy Nowego Jorku, można się było natknąć na prowizoryczne stargany, oferujące przechodniom domową lemoniadę. Ale i po dziś dzień przyrządzany w domu cytrynowy napój stanowi w USA obowiązkową pozycję na szkolnych kiermaszach czy festynach. Klasyczną, domową lemoniadę przygotowuje się z soku z cytryn, syropu cukrowego oraz wody. Jednak jej smak można w prosty sposób urozmaicić, dodając do napoju świeże zioła lub przecier z innych owoców. Gdy cytryny zastąpimy limonkami, otrzymamy ostrzejszą w smaku limoniadę.

Lemoniada cytrynowa

Składniki:


– 1 kg cytryn
– 2 l wody mineralnej (niegazowanej lub gazowanej)
–  12 łyżeczek cukru lub miód
– kostki lodu

Przygotowanie:

Sparzone wrzątkiem cytryny pokroić i wycisnąć z nich sok. Przecedzić go przez sitko i dolać do niego wodę mineralną. Część wody wymieszać z cukrem lub miodem, aż się rozpuści, a potem wlać do wody z cytryną. Wymieszać. Podawać z kostkami lodu i plasterkami cytryny. Szklankę lemoniady można ozdobić plasterkiem cytryny i gałązką mięty.

Lemoniada imbirowa

Składniki:


– skórka z jednej cytryny
– 1 szklanka świeżego soku cytrynowego
– 1/2 szklanki cukru
– 1,5 szklanki piwa imbirowego
– lód (około 24 kostki)
– owoce do przybrania

Przygotowanie:

Wymieszać sok cytrynowy z cukrem aż cukier się całkowicie rozpuści. Zmiksować wszystkie składniki z wyjątkiem owoców do przybrania. Wsypać jagody i truskawki do szklanek lub dzbanka. Następnie wlać miksturę. Podawać z plasterkiem cytryny lub limonki.

Lemoniada z żółtkiem

Składniki:


– 1 żółtko jajka
– 1 cytryna
– 1 limonka
– 2 łyżki cukru brązowego
– 1 l wody sodowej (mineralna gazowana)
– 200 g lodu w kostkach

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z cytryn, dodać cukier, żółtko i wodę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać w shakerze z kostkami lodu. Podawać można z miętą, plasterkami cytryny i kostekami lodu.

Lemoniada truskawkowa

Składniki:


– 1/2 szklanki cukru
– 3-4 cytryny
– sok wyciśnięty z 1 limonki
– około 1 i 1/2 szklanki truskawek
– 4 szklanki zimnej wody (niegazowanej lub lekko gazowanej)

Przygotowanie:


Cukier i 1/2 szklanki wody doprowadzić do wrzenia w małym garnuszku. Gotować około 5 minut, by cukier całkowicie się rozpuścił. Odstawić do wystygnięcia. Truskawki zmiksować na gładką masę. Przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Wycisnąć sok z cytryn, by ostatecznie uzyskać 1 szklankę płynu. Dodać sok z limonki. Następnie dolać puree z truskawek i syrop cukrowy. Całość wymieszać. Dolać 3 szklanki wody. Całość wymieszać i wstawić do lodówki. Lemoniadę podawać schłodzoną z kostkami lodu.

Lemoniada malinowa

Składniki:


– 2 szklanki świeżych malin
– 2/3 szklanki szklanki soku z cytryny
– 1 szklanka cukru
– 3 szklanki wody
– 1/2 szklanki świeżych (lub mrożonych) malin do dekoracji

Przygotowanie:

Zasypać maliny 1/2 szklanki cukru i odstawić, by puściły sok. W międzyczasie przygotować syrop z reszty cukru i 1/2 szklanki wody. Odstawić syrop do wystudzenia. Zmacerowane maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko, odzyskując jak najwięcej soku. W dzbanku połączyć syrop malinowy, syrop z cukru, sok z cytryny oraz wodę, dokładnie wymieszać. Podawać z kostkami lodu i świeżymi malinami.

Lemoniada malinowo-waniliowa

Składniki:


– 100 g cukru pudru
– 150 g malin
– 2 cytryny
– kilka kropel olejku waniliowego
– lód
– woda gazowana zmrożona

Przygotowanie:


Końcówki cytryn odkroić, wydrążyć miąższ, posiekać i wrzucić do miksera. Dodać cukier, maliny, olejek i lód. Miksować przez kilka minut, aż nie będzie grudek. Przecedzić do wysokich szklanek lub innych do drinków, wrzucić kostki lodu i uzupełnić wodą.

Lemoniada brzoskwiniowa

Składniki:


– 1 szklanka jasnego brązowego cukru
– 1 szklanka soku z cytryny
– 4 dorodne brzoskwinie, umyte
– 4 szklanki wody
– lód

Przygotowanie:

Do średniego rondelka wlać 2 szklanki wody, dodać cukier i pokrojone w kawałki brzoskwinie. Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż owoce będą zupełnie miękkie. Odstawić do ostudzenia. Przestudzone owoce w syropie zmiksować na gładkie puree, a następnie przetrzeć przez sitko. Do przecieru z brzoskwiń dodać sok z cytryny, wodę i dokładnie wymieszać. Podawać z lodem.

Lemoniada ananasowa

Składniki:


– 1 litr wody
– cukier lub miód do słodzenia
– ananas świeży
– imbir
– sól

Przygotowanie:

Ananasa zmiksować w blenderze dodając 1/3 szklanki wody. Dodać sok z cytryny, 1 łyżeczkę cukru, starty imbir, sól, 2 szklanki zimnej wody i miksować dalej, kilka minut.
Gotowy płyn przetrzeć przez sitko, by lemoniada stała się klarowna. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze trochę wody. Schłodzić przed podaniem.

Lemoniada z arbuza

Składniki:


– 0,5 kg cytryn
– 0,5 kg limonek
– 1 średni arbuz
– ok. 6 łyżek cukru
– 2 szklanki wody (może być gazowana)

Przygotowanie:


Arbuza włożyć do blendera, dodać sok z cytrusów i po łyżeczce skórek z cytryny i limonki. Następnie dodać cukier. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Dodać wodę i ponownie zamieszać. Cukier powinien się rozpuścić. Przelać do dzbanka i włożyć do lodówki, aby lemoniada się schłodziła.

Lemoniada z rabarbaru

Składniki:

– 1,5 kg różowego rabarbaru
– 100 g cukru
– 3 litry wody
– 2 gałązki mięty
– 2 gałązki melisy
– 3 duże paski skórki z wyparzonej cytryny
– sok z 1 cytryny
– 250 ml zimnej wody gazowanej

Przygotowanie:

Rabarbar umyć i bez obierania pokroić na małe kawałki. Do garnka z wrzątkiem dodać cukier, połowę melisy i połowę mięty i gotować przez 5 minut. Wrzucić pokrojony rabarbar i gotować kolejne 5 minut. Ostudzić. Do chłodnego napoju wlać sok z cytryny i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przelać całość przez sito. Odstawić do sklarowania – na dnie powstanie ok 1 cm osadu. Przelać raz jeszcze do innego naczynia, dodać całe listki mięty, melisy i zimną wodę gazowaną. Dodać kostki lodu.

Lemoniada jeżynowa

Składniki:

– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka wody
– 1/4 szklanki przebranych jeżyn
– 1 gałązka mięty
– 1 szklanka soku z cytryny
– 4 szklanki wody
– lód
– cytryna

Przygotowanie:

Z cukru i 1 szklanki wody przygotować syrop. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Zmiksować jeżyny, przetrzeć przez sito, dolać do musu syrop. Dopełnić wodą. Dodać lód, listki mięty, ozdobić cytryną.

Lemoniada z owocami

Składniki:

– 1 szklanka wody
– 3 i 1/2 dużej brzoskwini
– 1 szklanka jagód
– 5 szklanek wody sodowej
– 2 łyżki stewii
– lód

Przygotowanie:

Do szklanki wody wrzucić umyte i pokrojone owoce. Wymieszać ze stewią. Dopełnić wodą sodową i lodem. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Lemoniada z mlekiem

Składniki:

– 4 limonki
– 1 szklanka cukru
– 6 szklanek zimnej, przegotowanej wody
– 6 łyżek mleka
– erytrol lub ksylitol do smaku

Przygotowanie:


Umyć limonki i pokroić je na ćwiartki. Zmiksować limonki, cukier i wodę w malakserze.  Przecedzić. Dodać  mleko i dokładnie wymieszać.  Podawać zaraz po przygotowaniu z kostkami lodu.

Lemoniada z ogórkiem

Składniki:

– 3 długie ogórki
– 1 łyżka posiekanego drobno rozmarynu
– 1 szklanka wody
– 3/4 szklanki ginu
– 1/2 szklanki soku z cytryny
– 3 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:


Z ogórków odciąć około 12 plasterków, aby potem nimi ozdobić lemoniadę. Resztę ogórków obrać, pokroić na kawałki. Włożyć je do blendera, dodać rozmaryn i zmiksować na papkę. Otrzymaną masę przecedzić przez sitko. Dokładnie wyciśnąć ogórki, aby uzyskać jak najwięcej soku. Do soku z ogórków dodać wodę, gin, sok z cytryny i agawy. Wymieszać energicznie, aby wszystkie składniki się idealnie połączyły. Włożyć do lodówki, aby lemoniada się schłodziła. Podawać z kostkami lodu.

Zobacz również:

  1. Owocowe sorbety na lato – przepisy

  2. Herbaty mrożone – przepis na upalne lato

  3. Koktajle owocowe: dużo przepisów

  4. Kawa mrożona – przepisy na chłodne napoje kawowe

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

7 komentarzy do Lemoniady owocowe domowej roboty – różne przepisy

  1. avatar Joanna pisze:

    Jest tu tyle super przepisów że nie wiedziałam od którego zacząć..Pierwszy raz robiąc lemoniadę malinową dodałam wodę gazowaną, limonkę zamiast cytryny i miętę. Lemoniada wyszła pyszna. Biorę się za robienie kolejnej :)

  2. avatar Gabi pisze:

    Wydaje się że są pyszne i zdrowe :)

  3. avatar angelika11 pisze:

    Super pomysły :) Ja zrobię klasyczną i dodatkowo dodaje do niej cytrynki z rumem, pyszny, oryginalny smak, polecam spróbować :) I już wtedy po prostu nie dodaję cukru;)

  4. avatar magikos pisze:

    Do autora:
    Pisz o niezdrowych, gotowych napojach w sklepach. Zgadzam sie w 100% ze sa niezdrowe.

    • avatar jo pisze:

      Ananas ma w składzie ananasa i sok z ananasa. Te mniej zdrowe napoje mają ananas, cukier, wodę i kwasek cytrynowy. Oczywiście pomijam, że i ananasa w zalewie…

  5. avatar Krakesowata pisze:

    dzięki przyda się ;)

  6. avatar xyz789 pisze:

    Lemoniada truskawkowa – brzmi trochę jak jagodzianka z serem albo biały murzyn ;)

Dodaj komentarz do Joanna


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...