Kurczak bez antybiotyków – błahostka czy poważna sprawa? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kurczak bez antybiotyków – błahostka czy poważna sprawa?

14 kwietnia 2017, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kurczak bez antybiotyków to tylko zabieg marketingowy? Na pewno nie, problem nieuzasadnionego podawania zwierzętom hodowlanym antybiotyków jest dość poważny.

Mimo rygorystycznych przepisów ilość zużywanych antybiotyków do hodowli zwierząt z roku na rok rośnie w zastraszającym tempie. Zwierzęta tak jak i ludzie zapadają na choroby a do ich leczenie używa się antybiotyków. Leczenie zwierząt powinno odbywać się pod kontrolą lekarza weterynarii. Nie byłoby w tym nic niepokojącego, gdyby nie fakt notorycznego naginania przepisów. Okres leczenia jest sztucznie przedłużany. Ponadto przy jednostkowych zachorowaniach wdraża się profilaktyczną terapię w całych stadach. Co zyskują dzięki temu hodowcy? Leki dodawane do paszy sprawiają, że zwierzęta nie tylko zdrowieją i rzadziej chorują, ale również szybciej rosną. Podawanie antybiotyków powoduje szybszy przyrost masy mięśniowej co dla hodowców oznacza czysty zysk.

 

Dlaczego warto jeść kurczaka bez antybiotyków

 

Jedzenie kurczaka bez antybiotyków to ważny element zdrowego odżywiania. Czy spożywanie szczątkowych ilość antybiotyków w produktach spożywczych wpływa negatywnie na nasze zdrowie? Oczywiście. Mimo obróbki termicznej do żołdaków konsumentów trafiają śladowe ilość antybiotyków i produkty ich rozpadu, które mogą uszkadzać nerki, wywołać reakcję alergiczne czy negatywnie wpływać na skład flory bakteryjnej jelit co jest przyczyna wielu chorób autoimmunologicznych. Wzrasta również ryzyko rozwoju nowotworów. Jest to szczególnie niebezpieczne dla dzieci do 3 roku życia, u których może prowadzi do poważnych zaburzeń w rozwoju. Ponadto efektem stosowania antybiotyków jest gwałtowny wzrost antybiotykooporności bakterii. Prowadzący do potrzeby stosowania coraz większych dawek leków oraz ciągłego wymyślania nowych antybiotyków, na które bakterie nie nabyły jeszcze odporności.

 

Czy można kupić kurczak bez antybiotyków?

 

W Polsce sytuacje jest niepokojąca, ale nie jest na tyle zła jak np. u naszych zachodnich sąsiadów- Niemców. Dzieje się tak, gdyż w naszym kraju hodowla przemysłowa nie jest jeszcze tak rozwinięta i wciąż dominują małe i średnie hodowle. Polskie produkty są też zdecydowanie lepszej jakości niż te sprowadzane z Rosji czy Chin gdzie nie obowiązują żadne przepisy regulujące podawanie antybiotyków zwierzętom hodowlanym. Nie oznacza to jednak, że polskie mięso jest wolne od antybiotyków. W naszym kraju proceder ten odbywa się na mniejszą skalę. Co robić? Wyjścia są dwa: całkowita eliminacja mięsa z diety i przejście na weganizm lub kupować mięso pochodzące z hodowli ekologicznych takich jak: http://www.farmio.com/kurczak-babuni

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Kurczak bez antybiotyków – błahostka czy poważna sprawa?

  1. avatar Fakty pisze:

    1. Leczenie drobiu jest humanitarnym obowiązkiem mającym na celu ulżenie cierpieniu zwierząt, dlatego każdy rodzaj drobiu w przypadku choroby może być leczony antybiotykiem. Dotyczy to zarówno chowu fermowego jak i ekologicznego. W każdej hodowli drobiu podanie antybiotyku ptakom możliwe jest jedynie podczas leczenia, prowadzonego pod ścisłym nadzorem lekarza weterynarii i jest bezpieczne zarówno dla zwierząt, jak i ludzi. Podawanie antybiotyku stadom w celach innych niż leczenie jest niezgodne z prawem. Dodatkowo, zarówno w chowie ekologicznym, jak i fermowym obowiązkowe jest zachowanie po zakończeniu leczenia odpowiedniego okresu karencji, podczas którego mięsnie ptaków oczyszczają się z pozostałości leku, tak, by dostępne w sprzedaży mięso drobiowe było w pełni bezpieczne.

    2. Podawane ptakom mieszanki paszowe składają się z naturalnych komponentów takich jak zboża, śruty czy naturalne dodatki. Mają one optymalny skład i zawierają wszelkie niezbędnych do wzrostu składniki odżywcze.

    3. Polski drób spełnia wszystkie wymogi prawne, stawiane przez ustawodawstwo krajowe i europejskie, a fakt ten potwierdza, że niemal co drugi kurczak wyprodukowany w naszym kraju trafia na najbardziej wymagające rynki unijne. Warunki utrzymywania zwierząt są jedną z najważniejszych zasad w chowie zwierząt. Respektowanie przepisów jest stale kontrolowane przez służby weterynaryjne i Sanepid. Prawo reguluje też wymogi, które muszą spełniać kurniki, takie jak na przykład maksymalne zagęszczenie ptaków, wyposażenie obiektu w system wentylacji i oświetlenia, a jeżeli to konieczne, także systemy ogrzewania i schładzania.

Dodaj komentarz do Fakty