Kulinarna zabawa na Facebooku | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kulinarna zabawa na Facebooku

15 listopada 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

lodowka

Serdecznie dziękujemy za wszelkie pomysły na dania z podanych poniżej 8 głównych składników: okazuje się, że z tak banalnych produktów można wyczarować naprawdę smaczne i sycące dania. Przejrzeliśmy Wasze komentarze na Fb oraz pod artykułem.

Nasz apetyt rozbudził szczególnie przepis Kamili na indyjskie samosy:

Podane składniki, choć proste i popularne skojarzyły mi się z dość egzotycznym daniem, a mianowicie indyjskimi pierożkami. Wystarczy dodać przyprawę kmin rzymski, aby zamienić zawartość lodówki w bardzo wyjątkowe i oryginalne danie:

INDYJSKIE PIEROŻKI SAMOSY

farsz:
4 ugotowane ziemniaki
3 marchew
1 cebula
1/2 puszki groszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
ciasto:
400g mąki
100g stopionego masła
150ml wody
sól

wykonanie:
1. Cebulę pokrojoną w kostkę i marchew startą na tarce przesmażamy na oleju. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ziemniaki przepuszczone przez praskę oraz groszek. Doprawiamy i wszystko razem mieszamy.
2. W podanych składników zagniatamy ciasto, aż nabierze gładkiej konsystencji. Następnie wycinamy z niego koła dużą szklanką (minimum 15cm średnicy. Kółka przecinamy na pół, a na każdej połówce kładziemy łyżkę farszu i formujemy trójkątne pierożki.
3. Gotowe pierożki smażymy na głębokim tłuszczu przez około 3-4 minuty, aż nabiorą złocistego koloru

Książkę wysyłamy Kamili – serdeczne gratulacje!

8 produktów żywnościowych, które najczęściej można spotkać w lodówce przeciętnego Polaka:

1) Kolorowa papryka

 

papryka

2) Kiełbasa i wędlina

 

kie

 

3) Pomidory

 

pomido

 

 

4) Jajka

jajaaa

5) Cebula

Three onions on a white background.

 

 

6) Marchew

Fresh carrots

 

7) Ziemniaki

 

ziemnia

8) Groszek konserwowy lub mrożony

gro

Uwaga: można stosować wszelkiego rodzaju przyprawy i produkty ułatwiające przygotowanie tych potraw  (np:  sosy sojowe, mleko, śmietanę, mąka, cukier, musztardy, majonez, chrzan, ocet, sok z cytryny, oliwę, masło, margarynę itp). \

Nie wolno zastosować: kaszy ryżu i makaronów i warzyw nie podanych w spisie.

Konkurs trwa do 13 listopada br. Najciekawszy przepis zostanie nagrodzony książką: Kulinarne Wyprawy Jamiego Wydawnictwo: Insignis, cena: 65 zł

 

Laureat zostanie powiadomiony drogą elektroniczną. Nagrody wysyła pocztą redakcja w ciągu 7 dni od daty otrzymania adresu korespondencyjnego.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

46 komentarzy do Kulinarna zabawa na Facebooku

  1. avatar Marta B pisze:

    Według mnie z podanych składników, można wyczarować menu na cały dzień :)
    1. śniadanie – Fritttata z warzywami i odrobiną wędlinki (jajka+papryka+pomidorki+cebulka+wedlina – smażymy wędlinę dusimy delikatnie warzywa a następnie wlewamy jajka dodajemy przyprawy chwilę zapiekamy i gotowe)
    2. obiad – na przystawkę – Zupa krem z groszku (z racji tego że nie mamy żadnego mięsa, no chyba że ktoś się uprze zrobić „bulion” na kiełbasie, to proponuje zrobić „oszczędny” bulion z warzyw tych co mamy. Dobrze jednak wcześniej opiec cebulę na patelni a następnie zagotować z marchewką i przyprawami typu sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i inne jak kto lubi, po czym dodać groszek i gotować aż będzie miękki. Wyjąć marchewkę a groszek z „bulionem” zmiksować blenderem.
    Następnie można podać Placki ziemniaczane z cukrem lub śmietaną.
    3. kolacja – sałatka na ciepło z warzyw (papryka pokrojona w kostkę+cebula+groszek+pomidory podsmażone chwilę na patelni) do której można dodać pokrojoną cieniutko i podsmażoną wędlinę.
    Smacznego :)

  2. avatar Erna pisze:

    WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA
    Składniki:
    – 30 dkg szynki
    – 1 czerwona papryka
    – 2 ziemniaki
    – pół szklanki groszku
    – 1 marchew
    – 2 pomidory
    – 1 cebula
    – szczypta ostrej papryki
    – szczypta pieprzu czarnego
    – sól
    1 litr wody
    Przygotowanie: Pokroić składniki w kostkę/ziemniaki,marchew/ i paski/paprykę,cebulę,szynkę/oraz groszek gotować w 1 litrze wody 20 minut, następnie dodać wydrążone z nasion pomidory pokrojone w kostkę i gotować jeszcze 10 minut dodać paprykę ostrą, sól i pieprz do smaku.
    Smacznego!

  3. avatar neli pisze:

    Propozycje dań:
    1.Ziemniaczane ragout z groszkiem /ziemniaki, marchew, zielony groszek, cebula ze szczypiorkiem, mleko,masło,mąka, sól, pieprz/.
    2. Omlet z warzywami / jajka, papryka czerwona i żółta, cebula ze szczypiorem, mleko, masło, sól, pieprz/.
    3. Zupa kartoflanka / ziemniaki, marchew, kiełbasa, cebula, śmietana, natka pietruszki, sól, pieprz/.
    4. Jaja na ziemniakach: ziemniaki, jajka, mleko, masło, sól, pieprz, jajka, papryka, pomidory, cebula. Przygotować puree z ziemniaków, wygładzić powierzchnię i zrobić tyle wgłębień, ile ma być wbitych jajek. W każde wgłębienie wbić jajko, na wierzch położyć trochę masła. Wstawić do piekarnika na 15 minut Podawać z surówką z papryki, cebuli, pomidorów.
    5. Omlet z ziemniakami i kiełbasą: 4 ziemniaki, cebula, papryka czerwona, 15 dag kiełbasy, 2 duże pomidory, 4 jajka, 2 łyżki groszku, olej, 2 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz,
    Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w paski. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać. Cebulę, czosnek i ziemniaki usmażyć na złoty kolor, dodać paprykę, pomidory, kiełbasę, na koniec groszek, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, chwilę smażyć. Jaja roztrzepać ze szczyptą soli, wlać do warzyw na patelnię. Smażyć na średnim ogniu , podważając brzegi omletu, aby płynne jajka spłynęły na spód patelni. Gdy spód się zrumieni, wstawić patelnię na chwilę do piekarnika, by wierzch też się zrumienił.

  4. avatar Marcin pisze:

    OK. Prosta jajecznica.
    4 jajka
    1 mała papryka
    1 pomidor
    2 kiełbasy
    1 mała cebula
    masło
    Na patelni topimy trochę masła. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, paprykę, pomidora, kiełbasę. Podsmażamy przez chwilę. Później dodajemy
    jajka i mieszamy. Po usmażeniu podajemy na talerzu.

  5. avatar marika1503 pisze:

    ROLADKI Z SZYNKI Z FARSZEM JAJECZNYM

    SKŁADNIKI:
    • 8 plasterków szynki (może być konserwowa)
    • 4 jajka
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka posiekanego koperku
    • 2-3 łyżki majonezu
    • Sól, pieprz

    PRZYGOTOWANIE:
    Jajka ugotuj na twardo, włóż do zimnej wody, ostudź i obierz ze skorupek. Następnie pokrój w kostkę i wymieszaj z majonezem i posiekanymi ziołami (natka, szczypiorek, koperek). Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Plastry szynki pokrój na paski szerokości ok. 3 cm. Każdy smaruj masą jajeczną, zwiń w roladkę i zepnij wykałaczką. Roladki ułóż na talerzu, udekoruj zieleniną.

  6. avatar marika1503 pisze:

    PASTA JAJECZNA

    • 1 czubata łyżka majonezu
    • 3 jajka
    • 1 mała dymka ze szczypiorkiem
    • ½ łyżeczki musztardy
    • ½ łyżeczki chrzanu śmietankowego
    • 1/2 papryki czerwonej,sól, pieprz

    PRZYGOTOWANIE:
    Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimna wodą, odstaw, żeby ostygły. Następnie obierz i drobno posiekaj. Posiekaj dymkę razem ze szczypiorkiem, dodaj do jajek. Paprykę pokrój w kostkę, dodaj do jajek. Dołóż musztardę oraz majonez. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

  7. avatar marika1503 pisze:

    MARCHEWKOWE KOPYTKA

    SKŁADNIKI:
    • 60 dag marchewek
    • 20 dag mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki bułki tartej
    • ½ pęczka koperku
    • Sól, pieprz

    PRZYGOTOWANIE:
    Marchewki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić je, ostudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce.
    Do rozdrobnionej marchewki stopniowo dodawać mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i posiekany koperek. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Zagnieść ciasto, po czym uformować z niego wałek, lekko spłaszczyć i pokroić na plasterki.
    W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku ostrożnie wkładać kopytka. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię a następnie wyjmować łyżką cedzakową.
    Na patelni roztopić masło, po czym dodać bułkę tartą. Całość podsmażyć na małym ogniu do zrumienienia, stale mieszając. Kopytka przełożyć na talerze i polać przygotowaną bułka tartą.

  8. avatar marika1503 pisze:

    ZUPA PAPRYKOWA

    SKŁADNIKI:
    • 3 strąki czerwonej papryki
    • 2 dojrzałe pomidory
    • 2 duże cebule
    • 6 szklanek wywaru drobiowego
    • zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej

    PRZYGOTOWANIE:
    Strąki papryki umyj, ułóż na blasze w piekarniku. Piecz 15 minut w temperaturze 180oC. Wyjmij, włóż do foliowego woreczka i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie pomidory ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pomidorów pokrój w półplaaterki.

    W dużym rondlu rozgrzej olej. Obrane cebule drobno poszatkuj. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz, zrumień. Dodaj obrane i pokrojone strąki papryki. Całość duś na małym ogniu ok. 3 minuty. Dodaj pomidory, zalej bulionem. Gotuj 20 minut, a następnie zmiksuj na krem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.

  9. avatar marika1503 pisze:

    KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z MIĘTĄ

    SKŁADNIKI:
    • ½ kg zielonego groszku
    • 2 cebule
    • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
    • 5 łyżek kremówki
    • 2 łyżki posiekanych listków mięty
    • 2 łyżki masła
    • Sok z cytryny, sól, pieprz, listki mięty do dekoracji

    PRZYGOTOWANIE:
    Cebule obrać, opłukać, posiekać. W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Zielony groszek przebrać, opłukać, osączyć i dodać do cebuli razem z 2 łyżkami posiekanych listków mięty.

    Podlać szklanką bulionu i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
    Lekko ostudzić (2 łyżki groszku odłożyć do dekoracji), zmiksować, wlać resztę bulionu (wlać tyle, żeby zupa nie była zbyt rzadka) i zagotować. Dodać kremówkę, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.

    Wlać zupę na talerze, udekorować listkami mięty i groszkiem.

  10. avatar marika1503 pisze:

    MUS ZIEMNIACZANY

    SKŁADNIKI:
    • 60 dag ziemniaków
    • 1 marchew
    • 1 cebula
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 1,5 litra bulionu z kurczaka (może być z kostki)
    • ½ szklanki śmietany kremówki
    • Sól, pieprz, masło, oliwa, sól ziołowa
    • 2 pomidory

    PRZYGOTOWANIE:
    Ziemniaki i marchew umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. W garnku rozpuść 3 łyżki masła, wrzuć cebulę i marchew. Przesmaż warzywa, mieszając. Dodaj pokrojone ziemniaki i wlej bulion i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

    Do zupy wlej śmietanę i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec jeszcze raz zagotuj.
    Pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie wymieszaj z 1 łyżką oliwy i szczyptą soli ziołowej.

    Zupę rozlej na talerze, posyp pokrojonymi w kostkę pomidorami i sporą ilością szczypiorku.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...