Konopie w kuchni – droga do zdrowia i równowagi | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konopie w kuchni – droga do zdrowia i równowagi

15 lutego 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Twoim marzeniem jest piękne, zdrowe ciało, promieniejąca cera i wewnętrzna równowaga? Musisz wiedzieć, że przywrócenie naturalnego i harmonijnego funkcjonowania całego ciała wymaga świadomego odżywiania.

1kwk

Wszyscy chcemy być piękni, młodzi, szczupli i zdrowi. Żeby ten cel osiągnąć poddajemy się drogim zabiegom kosmetycznym, kupujemy leki, markowe ubrania, buty, zapominamy jednak o tym, że to jak wyglądamy i jak się czujemy zależy od tego, co spożywamy. Brak zbalansowanej diety odbija się zawsze niedoborami witamin i pierwiastków, które są niezbędne do funkcjonowania wszystkich organów w naszym ciele. Jeśli czegoś nam brakuje, organizm zaczyna kombinować i szukać sobie brakującej substancji w innej części ciała. Wtedy pojawiają się pierwsze objawy niedoborów – słabe włosy, paznokcie, problemy skórne. Kolejne będą związane z naszymi organami, zaburzeniem układu hormonalnego, nerwowego, pokarmowego, immunologicznego, procesami zapalnymi.

Masowa produkcja żywności wymusza użycie pestycydów, herbicydów, substancji konserwujących, grzybobójczych i innych chemikaliów obniżających jakość jedzenia, które kupujemy. Nie możemy liczyć na to, że tradycyjna żywność dostarczy nam odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Potrzebujemy pożywienia bogatego w niezbędne dla nas substancje, które będzie zawierać je w skondensowanej formie, tak zwanych super foods.

Jedną z najstarszych roślin leczniczych świata jest Cannabis sativa L.
Uprawiana legalnie w Polsce Konopia Siewna (Cannabis sativa L.) jest źródłem niespotykanej kompozycji składników odżywczych. Łuskane ziarna konopi są jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Ze wszystkich nasion występujących na świecie to konopne mają największą zawartość esencjalnych kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9. Kwas alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6) występują w najlepiej przyswajanych przez człowieka proporcjach (3:1), dzięki czemu ludzki organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju lnianego czy ryb. Oleje z nasion konopnych, mąka czy białko konopne są także bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D i E.

Zawartość składników odżywczych konopi przewyższa niemal wszystkie inne rośliny dostępne na naszej Planecie, jest więc idealną alternatywą dla wszelkich suplementów i uzupełnieniem dla kiepskiej żywności, którą spożywamy. Wprowadzenie do jadłospisu produktów zawierających wyciągi z nasion Konopi Siewnych (makaron konopny, łuskane nasiona, mleko konopne, olej konopny, białko konopne) nie wymaga zbyt wielu zmian w nawykach żywieniowych. Korzystne efekty nie pojawią się od razu, przypuszczalnie dopiero po 3, 4 tygodniach zauważysz zmiany w samopoczuciu i poprawę stanu zdrowia. Zrównoważona dieta to nie tylko działanie profilaktyczne, które ma na celu nie dopuścić do rozwoju choroby w przyszłości. To jedna z dróg samoleczenia organizmu, która jest w stanie przywrócić zdrowie przy odpowiednio długiej i regularnej kuracji.

Dowiedz się jak wprowadzić konopie do swojego jadłospisu. Zajrzyj na www.wokolnatury.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Konopie w kuchni – droga do zdrowia i równowagi

  1. avatar emmanuelle pisze:

    Super artykuł,ale dla czego nie ma chociaż parę przepisów ?

Dodaj komentarz do emmanuelle


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...