Konkurs z Semini – wyniki! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs z Semini – wyniki!

1 marca 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Serdecznie dziękujemy za ogromną ilość niezwykle ciekawych komentarzy i Wasze wypowiedzi dotyczące tego, które kiełki smakują Wam najbardziej. Wspólnie ze sponsorem konkursu  firmą  Semini postanowiliśmy nagrodzić autorów 3 komentarzy:

Pani Oliwia:

Erotyk kulinarny

GRA WSTĘPNA

Kocham,uwielbiam,dostaję uniesień gdy… czytam przepisy kulinarne. Wiem,dość osobliwe. Ale opis smaków działa na moje zmysły.

Mam też pewną słabość. Do mężczyzn, którzy dzierżą w dłoni mikser. Tudzież pałkę do ubijania,lub nóż do szatkowania, a nawet patelnię,na której podskakują naleśniki.. A gdy taki macho zajmuje się uprawą roślin, napawa mnie to dreszczem, jakbym obcowala z magiem..

FAZA OGLĄDANIA

Propozycję wspólnego podglądania rosnących kiełków przyjmuję więc z rosnącą ekscytacją.

Rozzpala widok, gdy te małe ziarenka wiją się, skręcają i rozbuchają zielenią..

KULMINACJA

Dłońmi z ust do ust podawane a to delikatne kiełki groszku, a to zdecydowane kiełki słonecznika, czy wreszcie ostre kiełki rzodkiewki. Czyż to nie kwintesencja erotycznego uniesienia?

Adrian:

Jeśli warzywa to szpinak, a jeśli kiełki to… też szpinak! W obu postaciach dodawany niemalże do wszystkiego od kanapek – po dania główne. Smak, który dla wielu jest nie do zniesienia ja uważam za istnie królewski i bez cienia wątpliwości mogę stwierdzić że najlepsze sałatki, surówki i farsze to te, które mają w swoim składzie kiełki szpinaku.

Moc witamin, odczuć i radości. Co prawda sama „uprawa” kiełków szpinaku jest może nieco bardziej kłopotliwa niż w przypadku innych roślin, jednakże bez wątpienia warto się tym zając. Naprawdę warto!

justys:

Kiełki pyszne moje, Wy jesteście jak zdrowie!
Ile Was trzeba cenić ten tylko się dowie,
Kto Was nie jadł!
Kiełki rzodkiewki uwielbiam szczerze,
Dodaję je do wszystkiego i przerwać nie zamierzę,
Bo mają smak lekko ostrawy,
Idealny do każdej potrawy.
Sałatki,kanapki, posypuję też dania obiadowe
I są już wtedy całkiem gotowe!
Kiełki żyta są dobre, pszenicy też mi smakują,
Brokuła nie są złe, soi przekonują,
Jednak rzodkiewkowe…
Dla nich straciłam głowę!
Pozdrawiam serdecznie
Justyna Jabłońska

 

serdeczne gratulacje!

Z laureatami skontaktuje się redakcja w celu wysłania nagrody, nagrody wysyła sponsor konkursu.

 

opis nagrody:

 

Kiełkownica słoikowa – oryginalny, sprytny pomysł na uprawę kiełków w domu! Gdy brakuje zdrowych, sezonowych warzyw, sięgnij po prawdziwą bombę witaminową. Kielkownia słoikowa to rozwiązanie dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać.

Okrągły słoik z przetłoczeniem, do stawiania go pod kątem, plus nakrętka z metalowym sitkiem, dają 100% pewności, że szybko doczekasz się pachnących i chrupiących zieloności do kanapek i sałatek.

Jeszcze nigdy uprawa kiełków nie była tak prosta:

Wsyp nasiona (około 10g) do słoika, zalej je wodą i poczekaj 2-4 godziny. Gdy się namoczą, zakręć słoik i przez sitko w nakrętce wygodnie wylej wodę. Słoik postaw w pokojowej temperaturze, zgodnie z projektem, czyli pod kątem. Codziennie 2-3 razy przepłucz kiełki, wlewając i wylewając wodę przez nakrętkę. Po kilku dniach kiełki są już gotowe. To bardzo proste i o wiele wygodniejsze od wszelkich innych typów kiełkownic.

Kiełkownica słoikowa to świetny sposób na kiełki, ponieważ:

– z powodu swojego kształtu powietrze i woda swobodnie krążą w środku zapewniając kiełkom najlepszy dla nich mikroklimat;

– płukanie kiełków jest bardzo wygodne, można to zrobić jedną ręką;

– jest kompaktowa, wszędzie się zmieści, nawet w miniaturowej kuchni możesz teraz produkować ekologiczną żywność dla siebie i Twoich bliskich;

– szkło w przeciwieństwie do plastiku można myć w zmywarce i wyparzyć, zapewnia to idealną higienę;

– jest wystarczająco estetyczna, nie powstydzimy się postawić ją na stole.

To jest Twoja szansa na samodzielną uprawę kiełków w Twoim domu!

Kiełkownice oraz najlepsze, niezawodne nasiona na kiełki znajdziesz na semini.pl.

Wszystko co najzdrowsze i najsmaczniejsze zaczyna się w Twojej kuchni…

 

Zobacz również:

Konkurs – do wygrania 5 zestawów kosmetyków BIOTANIQE!

Kosmetyczny Hit Miesiąca Lutego – do wygrania perfumy

Konkurs – do wygrania fiszki z przepisami na drinki i przekąski!

Pomysły i prezenty na Walentynki – akcja z nagrodami!

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

16 komentarzy do Konkurs z Semini – wyniki!

  1. avatar Tomasz pisze:

    Krótko i na temat. Kiełki fasoli mung są zdecydowanie moim faworytem. Ich lekko słodka i jednocześnie ostra nuta smakowa idealnie komponuje się w moje azjatyckie upodobania kulinarne.

  2. avatar Emilia pisze:

    Cześć!
    Które kiełki smakują mi najbardziej i dlaczego? Kiełki rzeżuchy! Ich specyficzny, delikatnie ostry smak niezmiennie kojarzy mi się z dzieciństwem. I świętami wielkanocnymi ;) Pewnie inne kiełki też bym polubiła, ale będę szczera – jadłam tylko rzeżuchę! To nie tak, że mnie nie ciekawiły, że nie miałam na nie ochoty… Tylko tych 'sklepowych’ trochę się boję (a wiadomo jakie czortostwo w nich urosło oprócz kiełków?! czytaj: pleśń). A własna 'słoikowa’ hodowla mi nie wyszła (wstyd się przyznać!). Jako że zima nie obfituje w świeże (po jednym dniu są takie jakieś oklapłe), smaczne (ah ten wodnisty smak) i zdrowe (ah ta ilość chemii użyta do ich wyhodowania) warzywa – naszła mnie niedawno ochota na własne kiełki. Trudno mi się zdecydować, co mogłoby być lepsze w smaku, więc kupiłam: fasolę Mung (bo będzie delikatna?), buraka ćwikłowego (na zdjęciu wygląda obłędnie!), gorczycę sarepską (bo działa odkażająco i nie będzie delikatna) oraz mieszankę lucerny i koniczyny (mają poprawiać pamięć i są polecane dla kobiet, a przynajmniej tak pisze producent). Jak już wspomniałam, egzamin z kiełkowania w słoiku oblałam. I gdy już przez myśl przeszło mi, że wyhoduje je tak zwyczajnie, jak w dzieciństwie rzeżuchę (na wacie), zobaczyłam ten konkurs. Także przyleciałam tu podekscytowana, trochę bredzę z wrażenia, ale może dostarczę Wam ziarenko uśmiechu między tymi wszystkimi poważnymi zgłoszeniami (stop! kobieto! nie pisz takich rzeczy, takimi stwierdzeniami nie wygrasz!)

    Podsumowując: moja miłość do kiełków chwilowo jest platoniczna, ale mam nadzieję, że rozkwitnie i zostanie skonsumowana wraz z wyhodowaniem ich w odpowiedniej kiełkownicy!

  3. avatar Monika pisze:

    Uwielbiam kanapki, a moją ukochaną kanapką jest pyszna pełnoziarnista bułka posmarowana miękkim, pachnącym masłem, na to chrupiące liście sałaty oraz idealnie lekko wysmażony omlet. Całość dopełnia królowa – kiełki rzodkiewki. Cud, miód i kiełki ;)

  4. avatar Karolina pisze:

    Stałam się propagatorką zdrowego stylu życia, więc kiełek nie może zabraknąć w moim pełnowartościowym, codziennym menu. Dużą rolę odegrała również moja fascynacją kuchnią Orientu, w której od lat odgrywają one znaczącą rolę. Moim faworytem są kiełki rzodkiewki, bo stanowią koncentrat wszystkiego, co najlepsze, czyli walory smakowe, różnorodność zastosowania i właściwości zdrowotne. Trudno znaleźć inny produkt, którzy byłby prawdziwą skarbnicą witamin w tak dużych dawkach i realną bombą zdrowia. Kiełki rzodkiewki są nieocenione o tej porze roku, bo stoją na straży odporności, ze względu na dużą zawartość witaminy C. Nazywa się je nawet naturalnym antybiotykiem. Uwielbiam je za ostrzejszy, wyrazistszy smak niż rzodkiewka, który idealnie wzbogaca potrawy nadając im oryginalności. Można je dodawać do sałatek, makaronów, surówek, twarożku czy jajek. Kiełkami rzodkiewki uzupełniam też dipy i pasty. Doskonale sprawdzą się na kanapkach i w takiej wersji lubię je najbardziej. Są ostatnim akcentem, który wieńczy kanapkowe dzieło, również w celach dekoracyjnych, bo bardzo ładnie się prezentują. Dodatkowo są niskokaloryczne, więc można je jeść bez ograniczeń nie martwiąc się, że przybędzie kilogramów. Łatwo można je wyhodować w domu, więc warto zacząć swoją zdrową i ciekawą kulinarnie przygodę z kiełkami. Ja już w niej trwam jakiś czas i nie żałuję….Na pewno pozostanę im wierna.

  5. avatar Anka pisze:

    O lucernie można by poematy pisać. Alfaalfa … i wszystko jasne. Coś nam dolega? Sprawdźmy, czy lucerna nam pomoże. Bogactwo witamin i minerałów,wysoka zawartość chlorofilu i beta karotenu. Już wieki temu poznali się na niej Chińczycy. Zaburzenia pokarmowe, za wysoki cholesterol, reumatyzm, artretyzm, słaby system odpornościowy? Lucerna sobie z tym radzi. Przykre objawy przekwitania, bezsenność, problemy urologiczne … w zasadzie to nie miałoby dla mnie takiego znaczenia, gdyby kiełki nie były takie pyszne. Delikatne w smaku pasują i do potraw słodkich i wytrawnych. Przepadam za nimi. Daję im nr 1 wśród kiełków.

  6. avatar Beata pisze:

    Kiełki, ach kiełki – wybór ich jest tak wielki, a wszystkie są smaczne i wszystkie są zdrowe. Decyzja o wyborze kiełkowej królowej, najlepszej wśród dobrych jest trudna, do tego żmudna, poprzedzona przemyśleniami i smaków ulubionych kiełków wspomnieniami.
    Na skutek refleksji doszłam do wniosku pewnego, iż tytuł „dla najlepszych” zyskują kiełki słonecznika. W smaku są one smaczne, lekko pikantne, a przy tym delikatne, kruche – jak to roślinka młoda. Walory ich szczególne to jednak witaminy – D i B, do tego żelazo. W diecie mej są niezbędne, bo nie ma w niej mięsa, a kiełki słonecznika to jedna z niewielu roślin zawierających pierwiastki potrzebne wegetarianom. Choć w uprawie słonecznik jest trudny, wymaga częstego płukania, to jednak smak i walory zdrowotne przemawiają za jego uprawą i czynią go królem wśród kiełek!

Dodaj komentarz do Anka