Konkurs z Semini – wyniki! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs z Semini – wyniki!

1 marca 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Serdecznie dziękujemy za ogromną ilość niezwykle ciekawych komentarzy i Wasze wypowiedzi dotyczące tego, które kiełki smakują Wam najbardziej. Wspólnie ze sponsorem konkursu  firmą  Semini postanowiliśmy nagrodzić autorów 3 komentarzy:

Pani Oliwia:

Erotyk kulinarny

GRA WSTĘPNA

Kocham,uwielbiam,dostaję uniesień gdy… czytam przepisy kulinarne. Wiem,dość osobliwe. Ale opis smaków działa na moje zmysły.

Mam też pewną słabość. Do mężczyzn, którzy dzierżą w dłoni mikser. Tudzież pałkę do ubijania,lub nóż do szatkowania, a nawet patelnię,na której podskakują naleśniki.. A gdy taki macho zajmuje się uprawą roślin, napawa mnie to dreszczem, jakbym obcowala z magiem..

FAZA OGLĄDANIA

Propozycję wspólnego podglądania rosnących kiełków przyjmuję więc z rosnącą ekscytacją.

Rozzpala widok, gdy te małe ziarenka wiją się, skręcają i rozbuchają zielenią..

KULMINACJA

Dłońmi z ust do ust podawane a to delikatne kiełki groszku, a to zdecydowane kiełki słonecznika, czy wreszcie ostre kiełki rzodkiewki. Czyż to nie kwintesencja erotycznego uniesienia?

Adrian:

Jeśli warzywa to szpinak, a jeśli kiełki to… też szpinak! W obu postaciach dodawany niemalże do wszystkiego od kanapek – po dania główne. Smak, który dla wielu jest nie do zniesienia ja uważam za istnie królewski i bez cienia wątpliwości mogę stwierdzić że najlepsze sałatki, surówki i farsze to te, które mają w swoim składzie kiełki szpinaku.

Moc witamin, odczuć i radości. Co prawda sama „uprawa” kiełków szpinaku jest może nieco bardziej kłopotliwa niż w przypadku innych roślin, jednakże bez wątpienia warto się tym zając. Naprawdę warto!

justys:

Kiełki pyszne moje, Wy jesteście jak zdrowie!
Ile Was trzeba cenić ten tylko się dowie,
Kto Was nie jadł!
Kiełki rzodkiewki uwielbiam szczerze,
Dodaję je do wszystkiego i przerwać nie zamierzę,
Bo mają smak lekko ostrawy,
Idealny do każdej potrawy.
Sałatki,kanapki, posypuję też dania obiadowe
I są już wtedy całkiem gotowe!
Kiełki żyta są dobre, pszenicy też mi smakują,
Brokuła nie są złe, soi przekonują,
Jednak rzodkiewkowe…
Dla nich straciłam głowę!
Pozdrawiam serdecznie
Justyna Jabłońska

 

serdeczne gratulacje!

Z laureatami skontaktuje się redakcja w celu wysłania nagrody, nagrody wysyła sponsor konkursu.

 

opis nagrody:

 

Kiełkownica słoikowa – oryginalny, sprytny pomysł na uprawę kiełków w domu! Gdy brakuje zdrowych, sezonowych warzyw, sięgnij po prawdziwą bombę witaminową. Kielkownia słoikowa to rozwiązanie dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać.

Okrągły słoik z przetłoczeniem, do stawiania go pod kątem, plus nakrętka z metalowym sitkiem, dają 100% pewności, że szybko doczekasz się pachnących i chrupiących zieloności do kanapek i sałatek.

Jeszcze nigdy uprawa kiełków nie była tak prosta:

Wsyp nasiona (około 10g) do słoika, zalej je wodą i poczekaj 2-4 godziny. Gdy się namoczą, zakręć słoik i przez sitko w nakrętce wygodnie wylej wodę. Słoik postaw w pokojowej temperaturze, zgodnie z projektem, czyli pod kątem. Codziennie 2-3 razy przepłucz kiełki, wlewając i wylewając wodę przez nakrętkę. Po kilku dniach kiełki są już gotowe. To bardzo proste i o wiele wygodniejsze od wszelkich innych typów kiełkownic.

Kiełkownica słoikowa to świetny sposób na kiełki, ponieważ:

– z powodu swojego kształtu powietrze i woda swobodnie krążą w środku zapewniając kiełkom najlepszy dla nich mikroklimat;

– płukanie kiełków jest bardzo wygodne, można to zrobić jedną ręką;

– jest kompaktowa, wszędzie się zmieści, nawet w miniaturowej kuchni możesz teraz produkować ekologiczną żywność dla siebie i Twoich bliskich;

– szkło w przeciwieństwie do plastiku można myć w zmywarce i wyparzyć, zapewnia to idealną higienę;

– jest wystarczająco estetyczna, nie powstydzimy się postawić ją na stole.

To jest Twoja szansa na samodzielną uprawę kiełków w Twoim domu!

Kiełkownice oraz najlepsze, niezawodne nasiona na kiełki znajdziesz na semini.pl.

Wszystko co najzdrowsze i najsmaczniejsze zaczyna się w Twojej kuchni…

 

Zobacz również:

Konkurs – do wygrania 5 zestawów kosmetyków BIOTANIQE!

Kosmetyczny Hit Miesiąca Lutego – do wygrania perfumy

Konkurs – do wygrania fiszki z przepisami na drinki i przekąski!

Pomysły i prezenty na Walentynki – akcja z nagrodami!

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

16 komentarzy do Konkurs z Semini – wyniki!

  1. avatar MAGDA pisze:

    Kocham wszystkie warzywa, a w szczególności kiełki,
    Ja mogłabym kilogrami jeść te „igiełki”.
    W słoiku na oknie prowadzę ich uprawę,
    I sporządzamy z nich pyszna strawę.

    Lubiej jeść je same jak i na kanapce,
    Ale lubię je przede wszystkim w zupie i w sałatce.
    A więc przedstawię Wam przepis jak zrobić porządek w lodówce,
    Żeby najeść się zdrowo i nie być na głodówce.

    A więc bierzemy różnego typu sałaty,
    Może być masłowa, lodowa, rzymska i rwiemy ją na płaty,
    Możemy dodać startą marchewkę,
    I w plasterki pokrojony ogórek, pomidor i rzodkiewkę.

    Lubie też dodać paprykę i kukurydzę z puszki,
    I obowiązkowo natkę pietruszki,.
    Do tego z 2 garści kiełków od Legutko,
    I już kończymy krojenie warzyw pomalutko.

    Teraz jeszcze został do zrobienia sos,
    Taki już Ci nasz kulinarny los,
    Bierzemy oliwę z oliwek mieszamy z firmy Apetita ziołami,
    I to wszystko się smakowicie komponuje z kiełkami.

    Pewnie się spytacie które kiełki do sałatki najlepsze?
    A ja Wam odpowiem krótko te najświeższe.
    Ja wkładam takie jakie zasiałam,
    I co za parę dni uzbieralam.

    Kocham kiełki brokułowe i rzodkiewkowe,
    One pobudzają me kubki smakowe.

    Dlatego swoim prostym przepisem się dzielę,
    Zapraszam na te sałatkę rodzinę w niedzielę,
    Ale ja ją jadam nie tylko od święta,
    Bo moja świadomość zdrowego odżywiania jest rozwinięta.

  2. avatar Iwona pisze:

    Mam dwóch ulubieńców kiełkowych: rzodkiewki oraz słonecznika.
    Kiełki rzodkiewki są idealne do sałatek, kanapek, kotletów np jajecznych :)
    Natomiast kiełki słonecznika uwielbiam „chrupać” spędzając leniwe popołudnia przed TV :)

  3. avatar Joanna pisze:

    Najbardziej smakują mi… mieszane kiełki. I nie dlatego, że jestem niezdecydowana – ja po prostu uwielbiam niespodzianki. A kiedy wymiesza się kiełki, można w jednym kęsie dostać obezwładniającą rozkosz smaku: pikantną rzodkiewkę, subtelną lucernę, charakterystyczną nieco ostrą rzeżuchę, słodkawy słonecznik, wyrafinowaną nutkę soczewicy i łagodny posmak czerwonej kapusty. I na dodatek – te wszystkie pyszności są zdrowe i niskokaloryczne – a to rzadko spotykane połączenie :) A poza tym – wiadomo, że je się oczami. I taka mieszanka potrafi czarować prawdziwą feerią barw: od fioletu czerwonej kapusty, poprzez łagodną zieleń rzodkiewki, słoneczną żółć soczewicy, beż kozieradki aż do soczystej zieleni rzeżuchy. Wprost nie da się oprzeć!
    No i smakują mi mieszane kiełki jeszcze z jednego powodu: bo nieodparcie kojarzą mi się z wiosną, a to skojarzenie zawsze budzi we mnie szeroki uśmiech i nadzieję.

  4. avatar mika19 pisze:

    kiełki rzodkiewki-dodają chuci!

  5. avatar Ania pisze:

    Uwielbiam zajadać kiełki z brokuła
    Dniami, nocami, ciągle bym je żuła
    Pikantne w smaku, idealne do sałatek
    Rano z nich robię dodatek do kanapek
    Dobre na mózg i układ nerwowy
    Wprawiają mnie w nastrój iście czadowy
    I na mięśnie moje wpływ dobry mają
    Wszyscy sportowcy kiełki brokuła pokochają!
    Dlatego kocham je również i ja
    Siłę i energię brokuł mi da

  6. avatar Anna pisze:

    Zdecydowanie moim ulubieńcem są kiełki rzodkiewki. Świetnie komponują się w zestawie ze zwykłymi kanapkami, ale także jako dodatek do sałatek. Dzięki swojej delikatnej pikanterii są wyczuwalne w smaku, co sprawia, że nie można nazwać ich mdłymi. Ogromnym plusem jest też ich dostępność na sklepowych półkach. Mój stuprocentowy faworyt :)

  7. avatar Alicja W pisze:

    Najbardziej smakują mi kiełki w wydaniu kuchni azjatyckiej, czyli kiełki fasolki mung dryfujące gdzieś pomiędzy słupkami marchewkami, grzybami mun a makaronem ryżowym, zaiwnięte w delikatny, półprzezroczysty papier ryżowy. Nadają sajgonkom pikanterii – zbędne staje się użycie pieprzu, ponadto lekko przypróżone przedtem na patelni stają się chrupiące, a ich smak jeszcze bardziej wyrazisty. Z właściwości zdrowotnych, poza bogactwem witamin, jakie w sobie kryją, zmniejszą poziom cholesterolu LDL. W miarę ich spożywania kiełkuje nie tylko zdrowie, ale także miłość… do kiełków! ;)

  8. avatar mamamichasia pisze:

    Uwielbiam kiełki groszku. Są delikatne i słodkie, smakują jak młodziutki groszek zjadany przeze mnie prosto ze strączka w dzieciństwie u babci na działce. To smak beztroskich, szczenięcych lat, który zawsze przywołuje uśmiech na mojej twarzy.

  9. avatar Piwonka pisze:

    Moim ostatnim odkryciem są kiełki buraka ćwikłowego. Przed wykiełkowaniem wyglądają jak kawałki meteorytu, w który uderzyła bomba i rozsadziła go na malutkie kawałki, – całe pomarszczone z mnóstwem kraterów. W sumie to porównanie ma w sobie coś z prawdy – bo one same są bombą witaminową. Ich kolor mnie urzeka – są czerwono-bordowe, przepięknie wyglądają na kanapkach i w zielonych sałatkach, a smak jest głęboki, prawdziwy, naturalny i łagodny przez co nawet dzieciakom smakuje.

  10. avatar jola pisze:

    Najbardziej lubię kiełki rzodkiewki. Lekko pikantne, dodają smaku innym składnikom potrawy.

Dodaj komentarz do Joanna


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...