Serdecznie dziękujemy wszystkim naszym wspaniałym miłośniczkom gotowania za moc smacznych i rozgrzewających przepisów na dania z fasolą lub kukurydzą marki ROLNIK! Po szczegółowym zbadaniu składników, przypraw i sposobów przygotowania postanowiliśmy nagrodzić autorki następujących przepisów:
Kremowa zupa kukurydziana z mleczkiem kokosowym i imbirem – autor AGA
Risotto Worcestershire z czarną fasolą i wołowiną – autor Dobrodziejka
Placki ziemniaczane z kukurydzą – Katarzyna Wilk
Pycha rozgrzewająco-sycący gulasz curry z piersią z kury – Marzęsa
Serdeczne gratulacje! Redakcja skontaktuje się drogą mailową z laureatami konkursu, nagrody wysyła sponsor konkursu.
Laureaci konkursu otrzymają od firmy Rolnik zestawy noży z powłoką ceramiczną, które na pewno przydadzą się w każdej kuchni! W każdym zestawie nagród jest także obieraczka do warzyw.
O firmie:
Firma Rolnik działa na polskim rynku od 21 października 1991 roku. W chwili obecnej firma ugruntowała swą pozycję na rynku branży spożywczej, zdobyła uznanie specjalistów z branży a przede wszystkim Klientów. Produkty marki Rolnik są obecne w większości sklepów kanału nowoczesnego jak i tradycyjnego na terenie całego kraju. Firma od początku istnienia eksportuje swe wyroby do: Anglii, Irlandii, Czech, Słowacji, Łotwy, Niemiec, Węgier, Bułgarii i wielu innych.
Oferta firmy Rolnik obejmuje wszelkie produkty warzywne, jakie spotykane są na rynku. Wszystkie te produkty są najwyższej jakości, a ich niepowtarzalne walory smakowe są w stanie zaspokoić nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Dzięki temu zdobyły one ugruntowaną, wysoką pozycję na polskim rynku. Ich zalety są wysoko cenione przez coraz liczniejszych Klientów. Jesteśmy dumni, że stale pracując nad rozszerzeniem asortymentu naszych wyrobów i stale czuwając nad utrzymaniem ich wysokiej jakości, jesteśmy w stanie sprostać stale rosnącym wymaganiom naszych Klientów.
zobacz również:
- Słodki konkurs na Forum z firmą Brześć – wyniki!
- Jesienny konkurs z Balladine – wygraj elegancką narzutkę!
- Konkurs na Forum dla aktywnych!
- Wygraj weekend w SPA
Jednym z moich ulubionych rozgrzewających dań z czarną fasolą jest chili con carne. W przepisie znajduje się również miejsce dla słodkiej kukurydzy. Bardzo proste w przygotowaniu ale niezwykle pyszne.
Potrzebujemy:
250g czarnej fasoli Rolnik
100g kukurydzy Rolnik
500g mięsa wołowego (mielone bądź posiekane)
2-3 papryczki chili (drobno krojone)
1 duża czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
1 cebula (pokrojona w kostkę)
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku (drobno pokrojonego)
3 puszki pomidorów bez skóry
2 szklanki rosołu (bulion lub z kostki)
2 liście laurowe
przyprawy (bazylia, sól, pieprz, pieprz cayenne)
Mięso podsmażamy na oliwie z cebulą i czosnkiem. Następnie dusimy z chili, papryką, przecierem pomidorowym oraz pieprzem cayenne. Dodajemy liście laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem). Potem gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Potem dodajemy fasolę oraz kukurydze i staramy się gotować przez około 2-3 minuty. Doprawiamy wedle uznania. Staramy się aby konsystencja miała gęstą formę.
Gotowe chili con carne możemy podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub chlebem.
Życzę smacznego!
Moją najukochańszą, ulubioną potrawą pod słońcem jest risotto. Uwielbiam potrawy z ryżem, a jeżeli jest to na dodatek potrawa wymyślona przez Włochów, to oczywiście musi być pyszna. Do risotto można dodać praktycznie wszystko a i tak będzie wyśmienite. Przedstawię mój nieco zakręcony przepis na risotto z kurkami i warzywami
Składniki: 1 cebula, ząbek czosnku, 100 g ryżu do risotto , 100 g kurek, 1 czerwona papryka, karczochy ćwiartki w oleju marki Rolnik, kukurydza super słodka Rolnik, pomidory suszone w oleju marki Rolnik , ok. 500 ml bulionu, 100 g sera gorgonzola, przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, sól
Najpierw podsmażamy warzywa i kurki, następnie dodajemy ryż, przyprawy i gotujemy wszystko w stopniowo dodawanym bulionie. Na koniec doprawiamy gorgonzolą, która po roztopieniu i wmieszaniu w potrawę bardzo podnosi walory smakowe potrawy. Dla chętnych risotto można wzbogacić o podsmażoną pierś kurczaka; możemy też dodać świeże zioła.
Moją najukochańszą, ulubioną potrawą pod słońcem jest risotto. Uwielbiam potrawy z ryżem, a jeżeli jest to na dodatek potrawa wymyślona przez Włochów, to oczywiście musi być pyszna. Do risotto można dodać praktycznie wszystko a i tak będzie wyśmienite. Przedstawię mój nieco zakręcony przepis na risotto z kurkami i warzywami
Składniki: 1 cebula, ząbek czosnku, 100 g ryżu do risotto , 100 g kurek, 1 czerwona papryka, karczochy ćwiartki w oleju marki Rolnik, kukurydza super słodka Rolnik, pomidory suszone w oleju marki Rolnik , ok. 500 ml bulionu, 100 g sera gorgonzola, przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, sól
Najpierw podsmażamy warzywa i kurki, następnie dodajemy ryż, przyprawy i gotujemy wszystko w stopniowo dodawanym bulionie. Na koniec doprawiamy gorgonzolą, która po roztopieniu i wmieszaniu w potrawę bardzo podnosi walory smakowe potrawy. Dla chętnych risotto można wzbogacić o podsmażoną pierś kurczaka; możemy też dodać świeże zioła.
Proponuję arcypyszne puree kukurydziane dla łasuchów tych dużych i małych ;)
Składniki, które będą nam potrzebne to:
* 2 puszeczki kukurydzy Rolnik
* 1 l mleka
* 3 łyżki masła
* 1 łyżka mąki
* 100 ml śmietany
* sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Kukurydzę należy zalać gorącym mlekiem, osolić, osłodzić szczyptą cukru. Gotować 30 minut, odcedzić i zmiksować. Przesmażyć mąkę na maśle, wlać mleko i śmietanę, gotować 5 minut mieszając, dodać kukurydzę i jajka, wymieszać, doprawić, przełożyć do naczynia do zapiekania i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Można także zapiekać z 300 g zmielonego mięska przesmażonego z 1 cebulką na 1 łyżce masła. To moja ulubiona opcja ;)
Polecam :) Smacznego!
Ja uwielbiam Zupę krem z kukurydzy”
W garnku zagotowuję bulion z kurczaka.Dodaję 2 ząbki czosnku,1 marchewkę kawałek selera i korzeń pietruszki.Gdy są miękkie wrzucam 1,1/2 puszki kukurydzy.Gotuję jeszcze 3 minuty.Po czym miksuję wszystko blenderem .Pod koniec miksowania dodaję dwie łyżki gęstej śmietany.Podaję z dodatkiem sera feta pokruszonego w małe kawałeczki lub grzankami z bułki!