Konkurs z książką „Dieta antycholesterolowa” – wyniki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs z książką „Dieta antycholesterolowa” – wyniki

12 marca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Miło nam ogłosić wyniki konkursu z książką – tym razem do zdobycia były 3 egzemplarze książki Dieta anycholesterolowa.111 przepisów na potrawy zwalczające zły cholesterol od Wydawnictwa ESPRIT!

90Zadanie konkursowe polegało na odpowiedzi w komentarzu pod tym artykułem na pytanie: Czym się różni dobry cholesterol od złego?
3 najciekawsze, najbardziej oryginalne odpowiedzi nagradzamy książkami – oto zwycięskie komentarze:

tulipanka
Dobry cholesterol a zły cholesterol?
To różnica taka wielka jak kula ziemska,
to różnica tak potężna jak klata męska.
Zły cholesterol można porównać do czarownicy,
która zatruwa winne grona w całej winnicy,
zły cholesterol to jak oset w łanie pszenicy słońcem ozłoconej,
to jak muchomor w zupie grzybowej –
niby mały, niby niewidoczny, a jakie są skutki jego istnienia,
trzeba go eliminować bez wątpienia.
A dobry cholesterol?
Dobry cholesterol to jak dobra duszyczka, dobry kolega,
który zawsze działa w dobrej woli i złym nawykom nie ulega.
Dobry cholesterol jest jak kropla wody dla kwiatów na pustyni,
jest jak promyk słońca w ciemnym lesie, jak głowa pełna dobrych myśli.
Dobry cholesterol jest ważny dla człowieka jak śmiech,
jest potrzebny jak powietrze, jak zabawki dla naszych pociech.
Dobry cholesterol nigdy nie stanie się zły i odwrotnie,
a ten dobry cholesterol nie powinien o nasze zdrowie walczyć samotnie,
powinniśmy sami o to dbać, troszczyć się na każdym kroku,
a wtedy będziemy zdrowi, i będziemy w świetnie formie co roku.

kasia01
Zły cholesterol – jest jak czarny charakter z westernu, który powoduje w okolicy wiele problemów sercowych….
Dobry cholesterol – jest jak szeryf, który unieszkodliwia przestępcę i przywraca spokój w swoim rejonie:)

rosie
Zły cholesterol jest jak paskudna wiedźma z baśni o zaklętej pięknej księżniczce, którą oczywiście na końcu ratuje przystojny rycerz – możemy go utożsamić z dobrym cholesterolem, bo nie szkodzi, ale pomaga:)
Szkoda, że w prawdziwym życiu walka ze złym cholesterolem nie zawsze kończy się tak dobrze:(

Serdecznie gratulujemy!

Oto kilka słów o nagrodzie:

Sonja Carlsson:
Dieta antycholesterolowa. 111 przepisów na potrawy zwalczające zły cholesterol

 

1

Czym jest cholesterol? Jak zadbać o jego właściwy poziom w organizmie? Jakie są skutki złego odżywiania? Czy domowymi sposobami można uniknąć zdrowotnej katastrofy?

Od wielu lat dietetycy biją na alarm: popularne produkty po które wszyscy sięgamy, są złej jakości i zawierają coraz więcej cukru, tłuszczu i soli podstępnie niszczących nasze zdrowie. Powodują one nadwagę, nadciśnienie, miażdżycę i wiele innych bardzo niebezpiecznych schorzeń. Teraz, dzięki wskazówkom Sonji Carlsson, w prosty sposób możemy uniknąć tych zagrożeń i czerpać radość ze wspólnych rodzinnych posiłków!

„Dieta antycholesterolowa” to:
– 111 zróżnicowanych przepisów, które pokocha cała rodzina
– ogólne zasady, które pomogą obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie
– lista „dobrych” i „złych” produktów
– proste wskazówki, które radykalnie i trwale pozwolą zmienić domową dietę.

Sonja Carlsson jest znaną niemiecką dietetyczką i autorką popularnych książek dotyczących odchudzania, zdrowego trybu życia i rozmaitych diet.

***

Zapraszamy do udziału w konkursie!

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

36 komentarzy do Konkurs z książką „Dieta antycholesterolowa” – wyniki

  1. avatar tulipanka pisze:

    Dziękuję :-) gdzie podać dane do wysyłki książki?

  2. avatar NaWidelcu pisze:

    Czemu moje zgłoszenia nie ma? Dodałam go wczoraj ok. 23, a nie pojawił sie na stronie.

    • avatar Redakcja pisze:

      Po sprawdzeniu okazało się, że Pani komentarz nie został zapisany w naszej bazie komentarzy – nie ma po nim żadnego śladu, nawet w dziale Spam.

  3. avatar tulipanka pisze:

    Dobry cholesterol a zły cholesterol?
    To różnica taka wielka jak kula ziemska,
    to różnica tak potężna jak klata męska.
    Zły cholesterol można porównać do czarownicy,
    która zatruwa winne grona w całej winnicy,
    zły cholesterol to jak oset w łanie pszenicy słońcem ozłoconej,
    to jak muchomor w zupie grzybowej –
    niby mały, niby niewidoczny, a jakie są skutki jego istnienia,
    trzeba go eliminować bez wątpienia.
    A dobry cholesterol?
    Dobry cholesterol to jak dobra duszyczka, dobry kolega,
    który zawsze działa w dobrej woli i złym nawykom nie ulega.
    Dobry cholesterol jest jak kropla wody dla kwiatów na pustyni,
    jest jak promyk słońca w ciemnym lesie, jak głowa pełna dobrych myśli.
    Dobry cholesterol jest ważny dla człowieka jak śmiech,
    jest potrzebny jak powietrze, jak zabawki dla naszych pociech.
    Dobry cholesterol nigdy nie stanie się zły i odwrotnie,
    a ten dobry cholesterol nie powinien o nasze zdrowie walczyć samotnie,
    powinniśmy sami o to dbać, troszczyć się na każdym kroku,
    a wtedy będziemy zdrowi, i będziemy w świetnie formie co roku.

  4. avatar Joanna Natalia pisze:

    Cholesterol to cząsteczka, która jest ważnym składnikiem w produkcji kwasów żółciowych oraz hormonów sterydowych, przy tym także witaminy D, która z kolei odpowiada za prawidłową gospodarkę wapnia. Cholesterol dzielimy na dwie odmiany – LDL i HDL, czyli cholesterolu o małej i dużej gęstości, w mowie potocznej nazywamy je „złym” i „dobrym” cholesterolem.
    LDL, czyli „zły” cholesterol, jest jednym z głównych powodów występowania choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy, a nawet cukrzycy. Negatywne właściwości tej frakcji wynikają z odwrotnego (w porównaniu z frakcją HDL) kierunku transportu cholesterolu. Dochodzi zatem do przenoszenia cholesterolu z wątroby do ścian naczyń. „Dobry” z kolei niweluje działanie „złego”- transportuje zły cholesterol ze ścian naczyń do wątroby, gdzie ulega dalszym przemianom i w konsekwencji zostaje wydalony. Kluczem do zdrowia jest zmniejszenie poziomu LDL i podwyższenie HDL, poprzez m.in. zastąpienie tłuszczów takich jak masło, smalec, także tłustych mięs na rzecz lekkich tłuszczów roślinnych, w tym oliw, na przykład oliwy z oliwek.

  5. avatar Mariola Łukasz pisze:

    Dobry cholesterol (HDL) to substancja, produkowana przez nasz organizm, która pozwala zachować nam zdrowie. Organizm to jedno źródło cholesterolu (75%), natomiast drugie źródło, związane jest z naszą dietą, która dostarcza nam 25% tej substancji.

    Zasadnicza różnica między HDL a LDL:
    Osłona proteinowa lipidów w przypadku dobrego cholesterolu HDL jest dużo grubsza niż w przypadku LDL, dzięki czemu tłuszcze nie mają szans osadzać się w ścianach naczyń krwionośnych podczas transportu. „Dobry” cholesterol ma tę ciekawą właściwość, że potrafi niwelować skutki działania tego „złego”. Odtransportowuje on bowiem nadmiar LDL ze ścian naczyń krwionośnych do wątroby

Dodaj komentarz do NaWidelcu