Konkurs z książką „Dieta antycholesterolowa” – wyniki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs z książką „Dieta antycholesterolowa” – wyniki

12 marca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Miło nam ogłosić wyniki konkursu z książką – tym razem do zdobycia były 3 egzemplarze książki Dieta anycholesterolowa.111 przepisów na potrawy zwalczające zły cholesterol od Wydawnictwa ESPRIT!

90Zadanie konkursowe polegało na odpowiedzi w komentarzu pod tym artykułem na pytanie: Czym się różni dobry cholesterol od złego?
3 najciekawsze, najbardziej oryginalne odpowiedzi nagradzamy książkami – oto zwycięskie komentarze:

tulipanka
Dobry cholesterol a zły cholesterol?
To różnica taka wielka jak kula ziemska,
to różnica tak potężna jak klata męska.
Zły cholesterol można porównać do czarownicy,
która zatruwa winne grona w całej winnicy,
zły cholesterol to jak oset w łanie pszenicy słońcem ozłoconej,
to jak muchomor w zupie grzybowej –
niby mały, niby niewidoczny, a jakie są skutki jego istnienia,
trzeba go eliminować bez wątpienia.
A dobry cholesterol?
Dobry cholesterol to jak dobra duszyczka, dobry kolega,
który zawsze działa w dobrej woli i złym nawykom nie ulega.
Dobry cholesterol jest jak kropla wody dla kwiatów na pustyni,
jest jak promyk słońca w ciemnym lesie, jak głowa pełna dobrych myśli.
Dobry cholesterol jest ważny dla człowieka jak śmiech,
jest potrzebny jak powietrze, jak zabawki dla naszych pociech.
Dobry cholesterol nigdy nie stanie się zły i odwrotnie,
a ten dobry cholesterol nie powinien o nasze zdrowie walczyć samotnie,
powinniśmy sami o to dbać, troszczyć się na każdym kroku,
a wtedy będziemy zdrowi, i będziemy w świetnie formie co roku.

kasia01
Zły cholesterol – jest jak czarny charakter z westernu, który powoduje w okolicy wiele problemów sercowych….
Dobry cholesterol – jest jak szeryf, który unieszkodliwia przestępcę i przywraca spokój w swoim rejonie:)

rosie
Zły cholesterol jest jak paskudna wiedźma z baśni o zaklętej pięknej księżniczce, którą oczywiście na końcu ratuje przystojny rycerz – możemy go utożsamić z dobrym cholesterolem, bo nie szkodzi, ale pomaga:)
Szkoda, że w prawdziwym życiu walka ze złym cholesterolem nie zawsze kończy się tak dobrze:(

Serdecznie gratulujemy!

Oto kilka słów o nagrodzie:

Sonja Carlsson:
Dieta antycholesterolowa. 111 przepisów na potrawy zwalczające zły cholesterol

 

1

Czym jest cholesterol? Jak zadbać o jego właściwy poziom w organizmie? Jakie są skutki złego odżywiania? Czy domowymi sposobami można uniknąć zdrowotnej katastrofy?

Od wielu lat dietetycy biją na alarm: popularne produkty po które wszyscy sięgamy, są złej jakości i zawierają coraz więcej cukru, tłuszczu i soli podstępnie niszczących nasze zdrowie. Powodują one nadwagę, nadciśnienie, miażdżycę i wiele innych bardzo niebezpiecznych schorzeń. Teraz, dzięki wskazówkom Sonji Carlsson, w prosty sposób możemy uniknąć tych zagrożeń i czerpać radość ze wspólnych rodzinnych posiłków!

„Dieta antycholesterolowa” to:
– 111 zróżnicowanych przepisów, które pokocha cała rodzina
– ogólne zasady, które pomogą obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie
– lista „dobrych” i „złych” produktów
– proste wskazówki, które radykalnie i trwale pozwolą zmienić domową dietę.

Sonja Carlsson jest znaną niemiecką dietetyczką i autorką popularnych książek dotyczących odchudzania, zdrowego trybu życia i rozmaitych diet.

***

Zapraszamy do udziału w konkursie!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

36 komentarzy do Konkurs z książką „Dieta antycholesterolowa” – wyniki

  1. avatar Minimi pisze:

    Dobry cholesterol jest jak przyjaciel dba o nas i sprawia, że dobrze funkcjonuje nasz organizm. Zły cholesterol jest jak wróg, cichy i przyczajony powoli acz skutecznie niszczy nasze ciało po to by zadać niespodziewanie ostateczny cios np. w postaci zawału.

  2. avatar Virrana pisze:

    Dobry cholesterol różni się od złego wpływem na nasz organizm. Dobry działa pozytywnie, pomaga nam zdrowo funkcjonować, a zły przyczynia się do rozwoju choroby wieńcowej…

  3. avatar katasia pisze:

    Dobry cholesterol to „miód ” na nasze żyły, a zły cholesterol jest jak niepotrzebne sprzęty, które „zagracają” nasze żyły i utrudniają przejście krwi. Dlatego trzeba zadbać o ich regularne „sprzątanie”, aby nie było zatorów i problemów z krążeniem, które jest podstawą naszego życia!

  4. avatar Finao pisze:

    Zły cholesterol jest zagrożeniem dla naszego życia, należy się go wystrzegać, a złe skutki niwelować dobrym cholesterolem, który ma zbawienny wpływ dla naszego zdrowia

  5. avatar Marcela pisze:

    Zdrowie niekiedy szwankuje, bo kto w tłuszczu i słodyczach nadmiernie gustuje to wtedy cholesterol zły króluje. A gdy owoce i warzywa wiodą prym i w jadłospisie swój wielki udział mają to dobry cholesterol często witają. Odpowiednia dieta oraz codzienna porcja ruchu wskaźniki zdrowia wyznaczają i dobry cholesterol podwyższają, Więc drogi smakoszu, nie bądź lekkomyślny i zapobiegaj złym nawykom żywieniowym, długofalowo chorobowym, bo nieodpowiednie odżywianie to dla organizmu nie lada wyzwanie! Dlatego dobrym cholesterolem zwyciężaj zły, by zdrowo się ciało miało i niepotrzebnie nie chorowało :)

  6. avatar Marcela pisze:

    Szlachetne zdrowie niekiedy szwankuje, bo kto w tłuszczu i słodyczach nadmiernie gustuje to wtedy cholesterol zły króluje. A gdy owoce i warzywa wiodą prym i w jadłospisie swój wielki udział mają to dobry cholesterol często witają. Odpowiednia dieta oraz codzienna porcja ruchu wskaźniki zdrowia wyznaczają i dobry cholesterol podwyższają, Więc drogi smakoszu, nie bądź lekkomyślny i zapobiegaj złym nawykom żywieniowym, długofalowo chorobowym, bo nieodpowiednie odżywianie to dla organizmu nie lada wyzwanie! Dlatego dobrym cholesterolem zwyciężaj zły, by zdrowo się ciało miało i niepotrzebnie nie chorowało :)

  7. avatar basia.el pisze:

    Dziś opowiem Wam historię jak z cholesterolem bywa,
    Czym się różni „zły” i „dobry”, jak na nasze zdrowie wypływa.
    Cholesterol we krwi płynie, lipoprtein ma postać,
    „Zły” o niskiej jest lepkości, na żył ścianach może zostać.
    Jest szkodliwe to dość znacznie i zakrzepy żyły stwarza,
    Albo nawet serca zawał jeśli problem się powtarza.
    Cholesterol ten „złym” zwany, w mięsie tłustym występuje,
    Nasz organizm go wytwarza, jeśli w stresie się znajduje.
    Jednak jest i „dobry” lipid, który to z roślin pochodzi,
    Spożywanie takich tłuszczy żyłom naszym nie zaszkodzi:-)

  8. avatar weronika pisze:

    Zły cholesterol prowadzi do poważnych chorób, poprzez odkładanie się w naczyniach prowadzi do chorób serca, a nawet zawału, do udaru na skutek zatoru, powoduje nadwagę. Dobry cholesterol jest niezbędny do wytwarzania hormonów płciowych, syntetyzowania witamny D3, stanowi składnik żółci- uczestniczy więc w procesie trawienia, buduje błony komórkowe, wchodzi w skład osłonek mielinowych które chronią włókna nerwowe przed uszkodzeniem. Zły cholesterol trafia do organizmu z nieprawidłowym jedzeniem tłustych mięs, pieczonych potraw, jajek , słodyczy. Natomiast dobry cholesterol pojawia się w naszym organizmie po jedzeniu ryb, olejów np: lnianego, jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, a do picia zielona herbata. Wiem ponieważ mój mąż ma cholesterol 320 całkowity, w tym dobrego jedynie jakieś 45. Prowadzimy dietę od roku, leki, pijemy olej lniany. Książka bardzo by nam ułatwiła komponowanie posiłków. Pozdrawiam

  9. avatar M. Ropska pisze:

    Zły cholesterol prowadzi do rozwoju miażdżycy i chorób serca natomiast dobry działa bardzo korzystnie, ponieważ chroni nas przed niebezpiecznymi skutkami złego cholesterolu.

  10. avatar Renata pisze:

    O swe zdrowie trzeba dbać i nie ma nad czym dyskutować nie ma ale!Zły cholesterol przykleja się do ich ścian i ulega utlenieniu. Naczynia krwionośne zwężają się i krew ma zablokowaną drogę przepływu. Cholesterol jest niezbędnym związkiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.HDL często jest nazywana dobrym cholesterolem. W organizmie ta frakcja lipoprotein połączenie tłuszczu z białkiem transportuje cholesterol z organizmu do wątroby, gdzie ulega metabolizmowi! Najwazniejsze jest LDL utrzymać go na dobrym poziomie! Uważać przede wszystkim trzeba na tłuszcze bogate w omega-6 (np. słonecznikowy) i tłuszcze trans (praktycznie wszystkie wyroby piekarnicze ) Jajka i masło nie powodują podwyższania LDL Należy unikać złych węglowodanów (białą mąka pszenna) i cukru, to są główni sprawcy wielu naszych chorób!
    4 godz.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy wykupujecie sobie ubezpieczenie…
Warto rozważyć ich zakup, by zapewnić sobie skuteczniejszą ochronę w razie wystąpienia sytuacji awaryjnej....
Wałek czy pędzel do malowania
Jeśli malujemy duże, gładkie powierzchnie, lepiej sięgnijmy po wałek. Pędzel nieumiejętnie użyty może...
Reklama dla firmy z branży monitori…
Reklama powinna być odpowiednio dostosowana do danej grupy odbiorców, zrozumiały, perswazyjny, konstruowany w...
Problemy z trądzikiem
Kłopoty z trądzikiem można rozwiązać, stosując kosmetyki apteczne. Pozbawione konserwantów i sztucznych barwników znakomicie...