W myśl starego, polskiego porzekadła „Cudze chwalicie, swego nie znacie” firma ROLNIK udowadnia, że rodzime produkty dorównują, a często przewyższają smakiem i jakością zachodnie marki. Pyszne polskie warzywa i owoce zamknięto w eleganckich sześciokątnych słoiczkach, a ich wyjątkowy smak to sprawdzone przez firmę ROLNIK najlepsze receptury. Wszystko smakuje jak u mamy.
Dziękujemy za liczne przepisy na smakowite dania imprezowe! Spośród licznych przepisów zamieszczonych w rubryce Przepisy, komentarzach na Facebooku i pod artykułem wybraliśmy następujące przepisy, które z pewnością uświetnią niejedną biesiadę, należące do autorów:
1) Mariola Grzęda – Faszerowane cytryny
3 cytryny
1 puszka tuńczyka
3 pomidory suszone
2 jajka
ząbek czosnku
3 łyżki majonezu kieleckiego
sól, pieprz
Wykonanie
Cytryny myjemy, kroimy na połówki. Z każdej połówki ścinamy piętkę, żeby było łatwo je postawić. Miąższ cytryny wydrążamy usuwamy błonki i pestki, drobno kroimy. Jajka gotujemy na twardo, ciekamy. Pomidory suszone drobno siekamy. Tuńczyka odcedzamy, rozdrabniamy, mieszkamy z połową cytrynowego miąższu, pomidorami, jajkami, roztartym czosnkiem, majonezem.
2) Kamila Danych – Wytrawne Pizzowe Muffinki
Składniki:
• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki oregano
• 1/2 łyżeczki bazylii
• sól
• 1/2 szklanki oleju
• 1/2 szklanki mleka
• 2 jajka
• 1 kula sera mozzarella
• 100 g salami
• 1/2 czerwonej papryki
• 6 pomidorków koktajlowych
Jak przyrządzić?
W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (czyli oregano, bazylię, szczyptę soli).
W osobnej misce mieszamy jajka, olej oraz mleko, aż składniki się połączą. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ser mozarella trzemy na tarce. 2/3 dodajemy do ciasta wraz z pokrojoną drobno papryką oraz pokrojonym w cienkie paseczki salami. Mieszamy i nakładamy do formy na 12 muffinów. Pozostałym serem posypujemy wierzch muffinów.
Pomidorki kroimy na ćwiartki i na wierzchu każdego muffina układamy dwa kawałki.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut. Upieczone muffiny wyjmujemy i studzimy.
P.S. Można je jeść jako zimną i ciepłą przekąska- ale jak dla mnie lepiej smakują podgrzane, ale to kwestia gustu… Doprawiamy do smaku. Masą napełniamy wydrążone cytryny, ozdabiamy według uznania. Przed podaniem schładzamy.
3) Grillowane karczochy w oleju
Przepis dziecinnie prosty, krótki w przygotowaniu. Za to wrażenia smakowe niezapomniane.
Potrzebne składniki: karczochy w ćwiartkach w oleju (najlepiej marki rolnik), cytryna, natka pietruszki, bazylia, kolendra, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania zajmie nie więcej niż 10 minut.
Zioła należy posiekać i wymieszać w szklanym naczyniu z dodatkiem ok. 3 łyżek oliwy z oliwek. Sparzoną skórkę cytryny zetrzeć i dodać odrobinę do ziół.
Tak przygotowaną oliwą należy posmarować każdą ćwiartkę karczocha i ułożyć na grillu. Co jakiś czas należy przewracać karczochy. Przekąska będzie gotowa, gdy warzywa zrobią się miękkie.
Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo karczochy są nie tylko smaczne, ale i niezwykle pożywne oraz mają wiele właściwości leczniczych.
4) Ewelina – Pijany Łosoś
Danie niezwykle proste, szybkie i przede wszystkim zdrowe. Smakuje i wygląda niezwykle elegancko. Idealne na romantyczną kolacje we dwoje.
Składniki:
400 g fileta z łososia
4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka soli
4 łyżki ginu
2 pęczki kopru
1 cytryna
Pasta koperkowa:
sok z 1 cytryny
4 pęczki koperku
150 g migdałów
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
bułka bagietka
1. Marynata: Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy
na 2 godziny do lodówki.
2. Po upływie tego czasu wstawiamy łososia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 25 minut.
3. Pasta. Do blendera wsypujemy koper, migdały, oliwę, sok z cytryny i blenderujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy do obręczy serce i formujemy na talerzu, dekorujemy migdałem.
4. Bułkę bagietkę kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Następnie pieczywo rumienimy na złoto-brązowy kolor na suchej patelni grillowej.
5. Łososia podajemy na bagietce posmarowanej pastą koperkową.
SERDECZNE GRATULACJE! Z laureatami skontaktujemy się drogą mailową. Nagrody wysyła sponsor – marka ROLNIK
www.facebook.com/RolnikPrzetwory
Cztery najlepsze kulinarne propozycje otrzymują nagrodę w postaci płyto-patelni. Jest to taca, która może być używana również na kuchniach indukcyjnych!
Życzymy powodzenia!
Szybka i pyszna przekąska w formie finger food
Składniki
16 waflowych jajek
250 g sera mascarpone
250 g tuńczyka z puszki w oleju
mała cebula czerwona
100 g posiekanych czarnych oliwek
pietruszka posiekana
sól
pieprz
Przygotowanie
Odciśnij tuńczyka z oleju, dodaj posiekaną cebulę, pietruszkę, oliwki, oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj z serkiem i nadziej wafelki. Do ozdoby użyj plasterków oliwek i pietruszki!
Wilgotność farszu zdecyduje przez ile czasu wafelki utrzymają chrupkość, jeśli się postarasz to zachrupią jeszcze nawet po 1,5h od nafaszerowania!
Małe sakiewki z mięsem
Składniki
3/4 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki mleka olej 60 dag mielonego mięsa cebula por marchewka pół papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypiorek sól pieprz
1. Z mąki, jajek, mleka, łyżki oleju i szczypty soli rozmieszaj ciasto.
2. Usmaż cienkie naleśniki.(wielkością przypominające większe dno kubka)
3. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju.
4. Dodaj mielone mięso, przesmaż mieszając.
5. Dodaj pokrojony por, marchewkę i paprykę, przesmaż.
6. Dodaj koncentrat, pól szklanki wrzątku, sól i pieprz, duś 10 min.
7. Na naleśnikach kładź po 2-3 łyżki farszu, formuj sakiewki, obwiązuj szczypiorkiem.
Ta efektowna przystawka uatrakcyjni imprezowe menu!
OGÓRKOWE ROLADKI
Składniki:
2 duże górki gruntowe
Opakowanie sera Feta
250g jogurtu greckiego
Ząbek czosnku
Sól i pieprz
Bazylia do ozdoby
wykałaczki
Przygotowanie:
Ogórka dokładnie myjemy i kroimy tak by uzyskać cienkie paski. Farsz tworzymy mieszając ser fetę z jogurtem greckim, rozgniecionym praską czosnkiem i przyprawami. Następnie na pojedynczym kawałku ogórka rozsmarowujemy masę i zawijamy go w rulon. Całość przekłuwamy wykałaczką tak by się nie rozpadła. Wyglądają bardzo efektownie
Imprezowa deska z zakąskami
Składniki
Ananas cały z kwiatem
wędliny w plasterkach
kabanosy
papryki (różne kolory)
mini ogóreczki
ser w kostce
pomidorki koktajlowe
można dodać mini kukurydzę
pieczarki marynowane
oliwki
okrągłe sery np.pleśniowe i inne jak to lubi
sałata do dekoracji
Wykałaczki
Sposób przygotowania
Ananasa pod spodem ścinamy lekko aby równo stał. stawiamy na dużym talerzy lub desce na serwetce aby soki w nią w siąkały. Na wykałaczki nakładamy wedle uznania takie kompozycje jakie nam smakują .Im bardziej kolorowo tym lepiej Po przygotowaniu koreczków wbijamy wykałaczki dookoła ananasa. Na descerozkładamy liście sałaty, na nią kladziemy anansa i dookoła niego układamy dekoracyjnie kawalki wędlin, serów, pomidorów (jak kto lubi)
Koreczkowa bomba imprezowa
Składniki:
kapusta biała [1 główka]
wykałaczki (dużo!)
kiełbasa (śląska/zwyczajna wg uznania)
ser żółty
pomidorki koktajlowe
kukurydza miniaturka
rzodkiewki
parówki
ser feta
oliwki
chleb tostowy
papryka marynowana
krewetki (koktajlowe w zalewie)
ogórek konserwowy
ogórek zielony
łosoś (wędzony)
pierś kurczaka
papryczki marynowane
Przygotowanie:
Aby wykonać taką bombę trzeba poświęcić trochę czasu….dużo czasu :)
Zaczynamy od zrobienia kuli.
Kapustę (ja użyłam białej sredniej wielkości. Wiadomo, że im większa główka tym więcej koreczków się zmieści i więcej pracy nas czeka) owijam folią aluminiową.
W taką srebrną kulę zaczynam od góry wbijać 2 długie wykałaczki. Najlepiej nadają się takie do szaszłyków :).
Na nie nabijam parówki, rozcinam na krzyż i nabijam np. kolbę z kukurydzy miniaturki.
Nastepnie całą kapustę dookoła nabijam kolorowymi koreczkami.
Robienie koreczków to jest kwestia fantazji i smaku.
Podam kilka swoich propozycji, ale oczywiście można dowolnie kombinować ile się chce i jak się chce.
Chleb tostowy rozwałkowuję, aby się go lepiej nabijało. Można go użyć jako podstawy do koreczka.
Jeżeli używam pierś z kurczaka to wcześniej kroję ją w kosteczkę, posypuję przyprawą gyros/kebab i podsmażam.
A oto opcje:
chleb tostowy + rzodkiewka + kiełbasa + papryka żółta + korniszon
chleb tostowy + łosoś + ser żółty
chleb tostowy +ogórek zielony+ wędlina + ser feta + oliwka
chleb tostowy + parówka + rzodkiewka + kukurydza miniaturka
pierś z kurczaka + ogórek zielony + ser żółty
…… itd. wszystko wg smaku i fantazji.Oby było różnorodnie i kolorowo ;)
Kapustę trzeba całą nabić dookoła koreczkami. Wygląda kusząco i zachęcająco. U mnie na imprezie znika jako pierwsza
Przesmaczna wiosenna sałatka z tuńczykiem, nazywam ją sałatką słoneczną (przekonacie się dlaczego ). Gościła na stole podczas mojej parapetówki. Pyszna! Znikała ze stołu szybciej niż napoje procentowe. Jest idealna i na kanapki i do jedzenia w porze lunchu. Prosta w przygotowaniu a robi prawdziwą furorę.
Składników niewiele:
• 2 puszki tuńczyka w oleju
• cebulki marynowane (ilość według uznania) np. marki Rolnik
• 1 puszka kukurydzy
• 1 puszka ananasa
• 150 g majonezu
Odcedzamy puszkę kukurydzy, puszkę tuńczyka, puszkę ananasa i cebulki. Jeśli ananas był w kółkach to oczywiście kroimy go na drobniejsze cząstki (tak żeby wyglądało ładnie). Mieszamy wszystko i chrzcimy hojnie majonezem. Można doprawić pieprzem według uznania.
Sałatka jest bezbłędna, wszyscy ją uwielbiają. Świetnie smakuje zwłaszcza zawinięta w ciepłe tortille.
Impreza już tuż tuż,
a więc fartuch włóż.
Gość jest zawsze mile widziany
Winien być pięknie , szczerze i smakowicie przywitany.
Wszystko musi być zapięte na ostatni guzik,
By potem był po prostu luzik.
Będę scenarzystą i zarazem reżyserem,
Tak jak połączone kluski z serem.
Po pierwsze posprzątane mieszkanie,
Bałaganu niech przyjaciel nie zastanie!
Mieszkam na wsi i sad z owocami posiadam,
Co roku własnej roboty nalewki na półki układam.
I wyciągam je na specjalne okazje bez wahania,
Odwiedziny przyjaciół- to odpowiedni moment do ich skosztowania.
Tzw. pigwówka nalewka pod słońcem,
Po niej w ciele i duszy robie się goręcej.
Także troszkę mocniejsza wisnióweczka,
Rozgrzeje nawet silnego „człowieczka”.
Ohh to idealny moment na pogaduchy i plotkowanie,
Kilka łyków i język rozmówi się niesłychanie .
Gdy za oknem jesienna zawierucha,
Rozgrzewające danie winno trafić do brzucha,
Rozgrzać także nasze serducha.
By rozpieścić brzuszek i kubki smakowe,
Danie musi być odlotowe.
Przekąskę wspólnie zrobimy,
Od serca wówczas pomówimy.
Na wykałaczki rożne składniki nabijać będziemy
W ustach samą elitę znajdziemy.
To koreczki tak zwane,
Każdy nabija to – co jest przez niego uwielbiane.
Pomidor, żółty ser, szynka- wędlina
Oliwka , melon czy figa – uśmiechnięta będzie mina.
Wówczas do krainy ciepłego lata przeniesienie,
Jesienią smakują jak marzenie.
Potem kremem poczęstuję,
Którą sama wcześniej przygotuję.
To zupa pomidorowa z soczewicą,
Z jakże przyjemną i ostrą tajemnicą.
Cebula, czosnek, papryka na patelnię z oliwą lądują,
Podsmażony wygląd uzyskują.
Ostra papryka w proszku przyprawy – pieprz i sól,
Do tej zupy ich nie żałuję- to ma być ostry król.
Następnie bulion wlewam,
Dodaję pomidory i przecier pomidorowy dolewam.
Podgotowanie trwa minut kilkanaście,
Nadchodzi blenderem miksowanie właśnie.
Czerwoną soczewicę wsypuję,
Chwilę gotuję i smaczną zupę uzyskuję.
Gdy za oknem krajobraz ciemnieje,
Przekąska się do nas „ śmieje”.
To cukinia z pomidorem, ogórkiem i serem mozzarella zapiekana,
Z sosem wcześniej przygotowanym podawana.
Olej lniany, ocet jabłkowy, oregano, tymianek i soli morskiej odrobina,
Taką miksturą nacieram plasterki cukinii – tego smaku się nie zapomina.
Mam nadzieję, że każdy „uczestnik” wyjdzie najedzony,
Zachwycony z każdej ciała strony.
Przekąska nadaje się na różnego rodzaju imprezy,gdzie chcemy podać małe dania akurat na jeden chaps;) Wygląda jak mini pizza,ale spód to niespodzianka- jest to plaster cukinii,a na nim są ułożone po kolei składniki.
Można użyć dowolnych ulubionych np.takich,które lubimy do pizzy.
Składniki: (wyjdzie 21 porcji z niezbyt długiej cukinii).
1 dość gruba cukinia
150 g rolady ustrzyckiej lub innego wędzonego sera
mała czerwona papryka
2 pieczarki
oliwki (tyle ile porcji)
sól
Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy na grubsze plastry. Układamy jeden przy drugim (może być od razu na blasze), a na nie po kolei dodajemy składniki: plaster sera, plaster pieczarki, paprykę oraz jedną oliwkę. Posolić. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Cukinia wtedy zmięknie, a ser się roztopi.
Smacznego :)
Rewelacyjne kotleciki z kurczaka w formie pierożków, otulone ciastem na bazie bulionu z dodatkiem warzyw i serka, smażone w głębokim oleju. Są podzielne, idealne w rękę i sprawdzą się jako przekąska. U mnie szybko znikają!
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g masła
2 kostki rosołowe
Pieprz
5 szklanek wody
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką lub papryka konserwowa i kukurydza
1 łyżka keczupu
125 g serka Brie
2 jajka
Bułka tarta
ok. 1 litr oleju lub smalcu
Filet z kurczaka myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek i masło. Całość zalewamy 5 szklankami wody. Doprawiamy pieprzem i wrzucamy kostki rosołowe. Gotujemy do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy kurczaka, odmierzamy do osobnego garnka 3 szklanki powstałego bulionu, gotujemy. Wsypujemy mąkę i czekamy minutkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto musi odchodzić od ścianek garnka). Odstawiamy do przestygnięcia.
Kurczaka kroimy na drobne kawałki, warzywa smażymy na patelni do miękkości. Warzywa na patelnię możemy zastąpić papryką konserwową i kukurydzą.Łączymy ze sobą i dodajemy keczup.
Gdy ciasto już przestygnie wbijamy żółtka i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na blacie oprószonym dość grubo mąką. Wycinamy koło o średnicy 11 cm i grubości 2-3 mm.
Na środku każdego układamy farsz z kurczaka i warzyw oraz plaster sera Brie. Zlepiamy dokładnie brzegi. Panierujemy w pozostałym białku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano około 8-10 minut w głębokim oleju lub smalcu, często przewracając. odkładamy na ręcznik papierowy.
Miłej imprezy z smacznymi przekąskami:-)
Grillowane karczochy w oleju
Przepis dziecinnie prosty, krótki w przygotowaniu. Za to wrażenia smakowe niezapomniane.
Potrzebne składniki: karczochy w ćwiartkach w oleju (najlepiej marki rolnik), cytryna, natka pietruszki, bazylia, kolendra, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania zajmie nie więcej niż 10 minut.
Zioła należy posiekać i wymieszać w szklanym naczyniu z dodatkiem ok. 3 łyżek oliwy z oliwek. Sparzoną skórkę cytryny zetrzeć i dodać odrobinę do ziół.
Tak przygotowaną oliwą należy posmarować każdą ćwiartkę karczocha i ułożyć na grillu. Co jakiś czas należy przewracać karczochy. Przekąska będzie gotowa, gdy warzywa zrobią się miękkie.
Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo karczochy są nie tylko smaczne, ale i niezwykle pożywne oraz mają wiele właściwości leczniczych.