Serdecznie dziękujemy wszystkim za ogrom pysznych i zdrowych przekąsek, jakie zaprezentowaliście w konkursie z marką Dan Cake – do wygrania były 3 opiekacze do kanapek panini!
Zadanie konkursowe brzmiało: Podaj swój sprawdzony sposób na szybką, pożywną i zdrową przekąskę…
Komisja redakcyjna wyłoniła 3 autorów pomysłowych przekąsek, ale było to niezmiernie trudne zadanie! Oto 3 osoby, do których trafia opiekacze:
Milla
Szybki i sprawdzony przepis na pożywny placek, który każdego zaskoczy swoim smakiem (nie żartuję!). Ale na szczęście jest to pozytywne zaskoczenie, bo przepis co prawda nie jest oklepany, ale szybko znajduje nowych fanów.
-2 bataty
-granat
-szpinak i rukola
-cebula
-sól i pieprz
-oliwa
Bataty i cebule obrać i zetrzeć na tarce (najlepiej nie na najmniejszych oczkach). Szpinak i rukolę bardzo drobno posiekać i wymieszać z batatami i cebulą. Doprawić. Na patelnię wylać odrobinę oliwy i gdy tłuszcz się rozgrzeje wyłożyć na niego naszą masę z batatów i zieleniny. Smażyć przez ok.10 minut aż placuszek będzie lekko zarumieniony. Wyłożyć go na talerz i posypać owocami granatu. Można także rozsmarować na placku serek ricotta bądź mascarpone i dopiero dodać granat.
Mniam, ale się zrobiłam głodna!
Mariola Grzęda
Tatar z tuńczyka na ziemi z lasu składniki
1 opakowanie tuńczyka w oleju
1 cebula czerwona
1 ogórek kiszony
1 papryka czerwona marynowana
sos
1 łyżka musztardy rosyjskiej
1 łyżka glassy balsamicznej
Dekoracje
grzybki marynowane
1 papryka zielona marynowana
szczypiorek
tymianek Wykonanie
Przygotowanie sosu. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju z tuńczyka
dodajemy musztardę, glasę wszystko dokładnie mieszamy wstawiamy do
lodówki w celu schłodzenia.
Paprykę czerwoną, zieloną, cebulę i ogórek kroimy w kostkę. Na
talerzu pędzlem smarujemy sos, na którym stawiamy rant. Na spód
układamy paprykę czerwoną, ogórek kiszony, cebulę czerwoną, tuńczyka
oleju. Na sosie układamy pokrojoną zieloną paprykę, grzybki,
szczypiorek, tymianek. Można doprawiać solą i pieprzem jak ktoś lubi
bardziej wyrazisty smak.
Katarzyna Lewandowska
Placuszki z cukinii z sosem miętowym: cukinie zetrzeć na tarce, dodać jajko, pół szklanki maki, troszkę mleka, sól i pieprz, jogurt wymieszać z posiekanymi listkami mięty. Placuszki smazyć na rozgrzanym tłuszczu i polać sosem, pycha!
serdeczne gratulacje!
Opis nagrody: Opiekacz do Panini Marki Dan Cake, to doskonałe rozwiązanie dla miłośników włoskich przekąsek. To także szybki i wygodny pomysł na podgrzanie lunchu w pracy i w domu – słodkich bułeczek lub wytrawnych kanapek. Urządzenie jest łatwe w obsłudze, posiada system blokady, ponadto zajmuje mało miejsca. Projektanci zadbali o nienagrzewający się uchwyt i mechanizm zawijania przewodu – zapewniające bezpieczeństwo obsługi. Opiekacz do panini pozwoli odkryć Ci wiele inspirujących i prostych przepisów.
Nagrody wysyła redakcja. Laureatów powiadomimy osobiście.
Regulamin konkursów dostępny TUTAJ
zobacz również:
Letni Konkurs CLEANIC– do wygrania, aż 7 atrakcyjnych zestawów!
Letni konkurs z Ahmad Tea! Wygraj zestaw herbat!
Konkurs z marką Wendre! Dbamy o Twój sen
Lato z Urodaizdrowie.pl – Wakacyjny relaks z nagrodami!
Czy aby smażone placki były zdrowe??? Nie sądzę..
szkoda, że się nie udało :) moim zdaniem żaden z wygranych przepisów nie jest przepisem na SZYBKĄ przekąskę ;) pozdrawiam!
Tych moich przekąsek jest mnóstwo, ale myślę, że warto podzielić się tą.
-pomidory
-kromki chleba pełnoziarnistego
-oliwa z oliwek
-bazylia
-czosnek
-sól
-pieprz
(jeżeli chodzi o ilość, to robię zazwyczaj na oko, proporcję pomidor – kromki chleba najczęściej 1:1, ale to wszystko zależy od konsumenta)
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, bazylię posiekać,wymieszać z pomidorami, oliwą, solą i pieprzem. Kromki chleba przypiec w tosterze/opiekaczu. Natrzeć je mieszanką – rozgniecione ząbki czosnku+olej+sól. Następnie nałożyć pomidory. Konsumować, najlepiej ciepłe.
Moja ulubiona przekąska pełnowartościowa ktora jem bardzo często w pracy lub po treningu to bomba witaminowa w postaci uparowanych warzyw . Wszystkie warzywa ( marchew, papryka, kalafior, fasolka szparagowa, kalarepka, brokul) wrzucam do parowara . W tym czasie robię sos dip z jogurtu naturalnego bakomy dodaje swierze zioła plus
Bazylia oregano . Uparowane warzywa maczam w dipie palce lizać ! Polecam w czasie oglądania tv ;)