Konkurs z DAFI – wyniki! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs z DAFI – wyniki!

22 czerwca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

baner dafiGorąco dziękujemy za Wasze wspaniałe i smaczne przepisy na dania z użyciem wody filtrowanej z dzbanka  DAFI!  Musieliśmy przejrzeć ogrom przepisów,. ale udało się i mamy wreszcie laureatów!

Wszystkie przepisy były niezmiernie ciekawe, niektóre redakcja postanowiła nawet wypróbować i wykorzystać w swojej kuchni redakcyjnej. Postanowiliśmy nagrodzić szklanymi dzbankami DAFI  z kolekcji CRYSTAL autorów następujących komentarzy z Facebooka i portalu:

Karolinka otrzymuje dzbanek za dbałość o zdrowie swojej rodziny i unikanie gotowych napojów:

Karolina Esz Nasza rodzina pije w zasadzie wyłącznie wodę, ponieważ jak ognia unikamy wszystkich słodzonych napojów oraz sklepowych soków, w których niestety jest zwykle mnóstwo chemii i sztuczności :/ Naszego dwuletniego synka również od pierwszych miesięcy jego życia przyzwyczajamy do jak największego spożycia wody – z tym że nasza płynąca z kranu jest raczej nieciekawa, ma w sobie dużo kamienia (co widać po osadach tworzących się wewnątrz czajnika) i wymaga odpowiedniego przygotowania, zanim nada się do podania dziecku. Taka filtrowana w profesjonalnym dzbanku Dafi to byłoby coś zupełnie nowego! A mój przepis będzie również na…wodę, ale z odpowiednimi dodatkami smakowymi :) Zimą woda nas rozgrzewa, bo dodajemy do niej odrobinę miodu, cynamonu i imbiru. Świetnie działa na odporność, wszystkie te składniki mają właściwości antybakteryjne i sprawdzają się przy przeziębieniu. A latem do naszej dobrze schłodzonej wody dodajemy sok z cytryny lub limonki oraz liście mięty zerwane w naszym ogródku pełnym ziół – i nic innego tak dobrze i skutecznie nas nie orzeźwia i nie dodaje nam energii podczas upałów…

Marta za letnią propozycję na pyszną i zdrową zupę z czereśni – jest pyszna!

Marta:

Przyznaję – nie rozumiem niechęci demonstrowanej wobec zup owocowych. Dla mnie takie zupy-chłodniki są kwintesencją wakacyjnych obiadów. Chłodnik z czereśni to pyszna i lekka zupa doskonała na leniwe, letnie popołudnia. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko.

Składniki: 1/2 kg wypestkowanych czereśni, 3 szklanki jogurtu naturalnego, cukier waniliowy, szczypta cynamonu, 3-4 łyżki cukru pudru (wg uznania), 4 listki mięty, starta skórka z pomarańczy

Przygotowanie: Czereśnie umyć, osączyć na durszlaku, następnie połączyć z 1/2 szklanki filtrowanej zimnej wody, skórkę pomarańczową i miętą, zmiksować blenderem na gęstą papkę. Dodać jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę cynamonu. Wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanym makaronem żytnim, groszkiem ptysiowym lub razowym pieczywem.
Pychota – sycąca i wyborna!

Kasia za niezwykle zdrowy i odkwaszający zakwas buraczany, który można pić przez cały rok!

Kasia Łudczak

 

Moje kochane dziewczyny. Oglądam z każdy odcinek Gadzeciarni i czekam z ciekawością na następne. Wy macie tyle pomysłów że chyba wystarcza dom końca życia i jeden dzień dłużej ? Tym razem jednak i ja postanowiłam coś naskrobać, a czy to będzie kreatywne , jak wspomniała Jagna , to trudno mi powiedzieć. ….? W moim domu na blacie kuchennym stoją trzy dzbanki – dwa litrowe na przegotowana wodę i jeden 2,4 L na wodę filtrowana, ale ona nie nadaje się chyba do bezpośredniego spożycia. …dlatego proces picia odlanej wody trwa długo, a idzie u nas tego …..litry ? Taki dzbanuszek jaki proponujecie to dopiero byłaby gratka , więc …….Cały rok staram się – z lepszym czy gorszym skutkiem – odkwaszać nasze rodzinne organizmy. W okresie wrzesień – maj robię kwas buraczany, a w okresie maj – wrzesień kisze ogórki. Jednej słoik 3 litrowy się kończy, zaczynam robić następny ….I tak cały rok. Jak to robię? Prościzna – 2 kg buraków, liście laurowe, ziele angielskie , czosnek i imbir . Wszystko zalewam dobrze osoloną wodą . Gdybym miała ten dzbanek Dafi to nasze trzy skromne żywe organizmy – mój mąż, synek i ja – powiedzielibyśmy ładne ……Dziękujemy ??? pozdrawiamy serdecznie……

Serdeczne gratulacje, z laureatkami skontaktujemy się drogą mailową.

 

 

 

Regulamin konkursu:

  1. Organizatorem konkursu jest portal UrodaiZdrowie.pl wraz z firmą DAFI
  2. Pytanie konkursowe zawarte jest w filmiku na kanale Uroda.tv oraz na kanale Wirtualna Gadżeciarnia.
  3. Konkurs trwa do 6 lipca 2016 roku, laureatów podamy do dnia 8 lipca 2016 roku.
  4. Szczegółowe warunki konkursów na portalu UrodaiZdrowie.pl znajdują się TUTAJ
  5. Odpowiedzi konkursowe można zamieszczać w komentarzach pod artykułem konkursowym lub na Facebooku pod postem konkursowym.
  6. Uczestnicy konkursu mogą zamieścić dowolną ilość komentarzy – odpowiedzi konkursowych.
  7. Nagrody wysyła firma DAFI w ciągu 7 dni od daty otrzymania danych do wysyłki.

 

 

zobacz również:

 

  1. Konkurs – do wygrania nowości Wydawnictwa ZNAK!
  2. Konkurs SmacznaHerbata.pl – do wygrania zestawy herbat!
  3. Kącik poetycki – konkurs IV edycja
  4. Gorące Promocje Czerwca – akcja z nagrodami!
  5. Konkurs z DAFI – do wygrania 3 szklane dzbanki!

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

72 komentarzy do Konkurs z DAFI – wyniki!

  1. avatar Aneta76 pisze:

    Moja propozycja to cytrynowe semifreddo z selera naciowego i tequili. Lekkie i kremowe plastry semifreddo wspaniale orzeźwiają i zaostrzają apetyt jako przekąska. A jako deser ukoronują posiłek swoim niebanalnym smakiem.

    Potrzebujemy:
    400 g selera naciowego
    200 g cukru
    500 ml zdrowej, czystej, filtrowanej wody
    3 cytryny
    300 g śmietany 30% lub 36%
    15 g tequili
    50 g białek
    75 g cukru

    Seler naciowy obrać, odciąć część z liśćmi i pokroić na kawałki. Filtrowaną wodę zagotować z cukrem, dodać pokrojony seler i gotować około 40 minut. Po tym odłożyć około 100 g najładniejszych, ugotowanych kawałków selera, a resztę zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby mieć pewność, że masa jest gładka. Zetrzeć skórkę z cytryn, a następnie wycisnąć z nich sok. Dodać wraz z tequilą do emulsji selerowej. Odłożone po gotowaniu kawałki selera naciowego drobno pokroić i dodać do masy selerowej. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. Śmietanę ubić. Do masy selerowej dodać ubite białka i śmietanę, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Umieścić w foremce lub foremkach i zamrozić.
    Podawać pokrojone z sosem z przetartych czerwonych owoców, takich jak malina, czy truskawka.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta

  2. avatar Angelika pisze:

    KAWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I NUTĄ RÓŻANEJ WODY

    DOMOWA WODA RÓŻANA:
    1. 1,5 przefiltrowanej letniej wody
    2. 200g płatków róży
    3. sok z jednej cytryny

    Przygotowanie:
    Płatki dokładnie spłukujemy wodą i pozwalamy im swobodnie wyschnąć na durszlaku
    Obrywamy białe końcówki płatków aby wyzbyć się goryczki, która może się w nich znajdować
    Następnie przekładamy nasze płatki do słoika.
    Przefiltrowaną i zagotowaną wodę, którą ostudzamy mieszamy z sokiem z cytryny i zalewamy nią nasze płatki.
    Słoik zakręcamy i odkładamy na dwa dni. Musimy pozwolić aby woda stopniowo wydobywała aromat róży
    Po tym czasie odsączamy całą wodę i wyciskamy płatki, aby odzyskać jak najwięcej aromatu.
    Woda różana gotowa! możemy ją przechowywać w lodówce maksymalnie do 2 tygodni, jednakże nadmiar możemy także zamrozić w postaci kostek lodu, które świetnie nadadzą się do koktajli lub drinków.

    KAWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I NUTĄ RÓŻANEJ WODY

    Potrzebujemy:
    1. 2 łyżeczki kawy
    2. 1/2 filiżanki wody
    3. 1/2 filiżanki mleka
    4. 3 kostki białej czekolady
    5. 4 łyżeczki naszej wody różanej

    Przygotowanie:
    Zaparzamy kawę w 100 ml wody
    W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim kostki białej czekolady, na koniec dodajemy różaną wodę.
    Całość podajemy na gorąco aby móc ekscytować się aromatem róż i mleka, które wspaniale łącza się z intensywnym zapachem świeżej mielonej kawy!
    Smacznego z rana

  3. avatar annabazyluk pisze:

    Wodę z dzbanka DAFI wykorzystałabym obecnie do moich przetworów owocowych m.in. pigwy w zalewie
    Przepis bardzo prosty:
    1l wody
    1kg pigwy
    1 szk. cukru (jeśli ktoś ma słodkie podniebienie to trochę więcej)
    Pigwę kroimy w małe kawałki, zasypujemy cukrem, zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 3-4 dni.
    Jest to zdrowy dodatek do herbaty, można go dodawać zamiast cukru. Aromat pigwy podkreśli smak herbaty.

  4. avatar Dorota pisze:

    KREM SELEROWY Z RYBĄ

    Składniki: 50 dag filetów z dorsza, 20 dag selera, por, pietruszka, 4 ziemniaki, 2 gałązki natki, oliwa, 150 ml śmietany, gałka muszkatołowa, tandori masala, mielone chili, sól i pieprz

    Przygotowanie: Rybę podzielić na porcje, oprószyć solą oraz pieprzem. Natkę umyć. Por oczyścić i pociąć w talarki. Seler, pietruszkę, ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić por i smażyć ok. 5 min. Dodać seler, pietruszkę, ziemniaki i łyżeczkę tandori masala. Wszystko smażyć 5 min. Warzywa zalać 1 i 1/2 l wody przefiltrowanej, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować 30 min. Do wywaru dodać rybę i gotować 10 min., wyjąć. Wlać śmietanę i zmiksować zupę. Nalać na talerze, dodać rybę, polać oliwą i oprószyć chili.

  5. avatar mysiowa pisze:

    NAPÓJ ZDROWIA
    2 litry wody, limonka i 4 łodygi świeżej trawy cytrynowej.
    UWIELBIAM!
    W szklanym! dzbanku zostawiam na noc wodę z zanurzonymi w niej: pokrojoną limonkę i rozciętą wzdłuż trawą cytrynową. Rano już jest do picia na cały dzień np z lodem; tak ładnie naciągnęła przez noc.
    Mąż lubi dorzucić jeszcze stewię. Doniczka na stałe na parapecie:)

  6. avatar mysiowa pisze:

    Woda czysta, przefiltrowana, dobrze namagnezowana przede wszystkim odtruwa, oczyszcza cały organizm, żeby duch i ciało były w lepszej kondycji i pełne blasku.
    Mam taką zupę, która oczyszcza organizm i odchudza przy okazji. I najlepiej gdy jest ona przygotowana na dobrej, zdrowej wodzie.
    Potrzebne na zupę :
    1,5 l wody
    15 dkg piersi kurczaka
    2 łyżki oliwy
    3 ząbki czosnku
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 mała cukinia
    1 czerwona papryka
    2 garści zielonej fasolki szparagowej
    brokuł- ile zechcemy
    Pierś kroję w kostkę i pobieżnie podsmażam szybko na oliwie, dodaję 3 zmiażdżone ząbki czosnku oraz starte na jarzynówce marchew, pietruszkę, cukinię, pokrojoną czerwoną paprykę, 2 garści zielonej fasolki szparagowej i brokuł. Zalewam wodą i gotuję około 15 minut i mam pycha zupę,którą można jeść bez ograniczeń.
    Bardzo zdrowe, pożywne i odchudzające danie. Naprawdę! Schudłam 50 kg w 7 miesięcy. Ta zupa mnie ratowała, bo mało kaloryczna a sycąca no i dużo wody.

  7. avatar Ankaakna pisze:

    Syrop z kwiatów czarnego bzu
    – 80 baldachów kwiatów czarnego bzu
    – 2 litry wody
    -2 kg cukru
    -sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn

    Wykonanie:
    Kwiaty oddzielamy od łodyżek. Zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny i odstawiamy na 24 godziny. Następnie cedzimy, i znów doprowadzamy do wrzenia. Gdy syrop trochę zgęstnieje od razu rozlewamy do butelek:)

Dodaj komentarz do mysiowa


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...