Gorąco dziękujemy za Wasze wspaniałe i smaczne przepisy na dania z użyciem wody filtrowanej z dzbanka DAFI! Musieliśmy przejrzeć ogrom przepisów,. ale udało się i mamy wreszcie laureatów!
Wszystkie przepisy były niezmiernie ciekawe, niektóre redakcja postanowiła nawet wypróbować i wykorzystać w swojej kuchni redakcyjnej. Postanowiliśmy nagrodzić szklanymi dzbankami DAFI z kolekcji CRYSTAL autorów następujących komentarzy z Facebooka i portalu:
Karolinka otrzymuje dzbanek za dbałość o zdrowie swojej rodziny i unikanie gotowych napojów:
Karolina Esz Nasza rodzina pije w zasadzie wyłącznie wodę, ponieważ jak ognia unikamy wszystkich słodzonych napojów oraz sklepowych soków, w których niestety jest zwykle mnóstwo chemii i sztuczności :/ Naszego dwuletniego synka również od pierwszych miesięcy jego życia przyzwyczajamy do jak największego spożycia wody – z tym że nasza płynąca z kranu jest raczej nieciekawa, ma w sobie dużo kamienia (co widać po osadach tworzących się wewnątrz czajnika) i wymaga odpowiedniego przygotowania, zanim nada się do podania dziecku. Taka filtrowana w profesjonalnym dzbanku Dafi to byłoby coś zupełnie nowego! A mój przepis będzie również na…wodę, ale z odpowiednimi dodatkami smakowymi :) Zimą woda nas rozgrzewa, bo dodajemy do niej odrobinę miodu, cynamonu i imbiru. Świetnie działa na odporność, wszystkie te składniki mają właściwości antybakteryjne i sprawdzają się przy przeziębieniu. A latem do naszej dobrze schłodzonej wody dodajemy sok z cytryny lub limonki oraz liście mięty zerwane w naszym ogródku pełnym ziół – i nic innego tak dobrze i skutecznie nas nie orzeźwia i nie dodaje nam energii podczas upałów…
Marta za letnią propozycję na pyszną i zdrową zupę z czereśni – jest pyszna!
Marta:
Przyznaję – nie rozumiem niechęci demonstrowanej wobec zup owocowych. Dla mnie takie zupy-chłodniki są kwintesencją wakacyjnych obiadów. Chłodnik z czereśni to pyszna i lekka zupa doskonała na leniwe, letnie popołudnia. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko.
Składniki: 1/2 kg wypestkowanych czereśni, 3 szklanki jogurtu naturalnego, cukier waniliowy, szczypta cynamonu, 3-4 łyżki cukru pudru (wg uznania), 4 listki mięty, starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie: Czereśnie umyć, osączyć na durszlaku, następnie połączyć z 1/2 szklanki filtrowanej zimnej wody, skórkę pomarańczową i miętą, zmiksować blenderem na gęstą papkę. Dodać jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę cynamonu. Wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanym makaronem żytnim, groszkiem ptysiowym lub razowym pieczywem.
Pychota – sycąca i wyborna!
Kasia za niezwykle zdrowy i odkwaszający zakwas buraczany, który można pić przez cały rok!
Kasia Łudczak
Moje kochane dziewczyny. Oglądam z każdy odcinek Gadzeciarni i czekam z ciekawością na następne. Wy macie tyle pomysłów że chyba wystarcza dom końca życia i jeden dzień dłużej ? Tym razem jednak i ja postanowiłam coś naskrobać, a czy to będzie kreatywne , jak wspomniała Jagna , to trudno mi powiedzieć. ….? W moim domu na blacie kuchennym stoją trzy dzbanki – dwa litrowe na przegotowana wodę i jeden 2,4 L na wodę filtrowana, ale ona nie nadaje się chyba do bezpośredniego spożycia. …dlatego proces picia odlanej wody trwa długo, a idzie u nas tego …..litry ? Taki dzbanuszek jaki proponujecie to dopiero byłaby gratka , więc …….Cały rok staram się – z lepszym czy gorszym skutkiem – odkwaszać nasze rodzinne organizmy. W okresie wrzesień – maj robię kwas buraczany, a w okresie maj – wrzesień kisze ogórki. Jednej słoik 3 litrowy się kończy, zaczynam robić następny ….I tak cały rok. Jak to robię? Prościzna – 2 kg buraków, liście laurowe, ziele angielskie , czosnek i imbir . Wszystko zalewam dobrze osoloną wodą . Gdybym miała ten dzbanek Dafi to nasze trzy skromne żywe organizmy – mój mąż, synek i ja – powiedzielibyśmy ładne ……Dziękujemy ??? pozdrawiamy serdecznie……
Serdeczne gratulacje, z laureatkami skontaktujemy się drogą mailową.
Regulamin konkursu:
- Organizatorem konkursu jest portal UrodaiZdrowie.pl wraz z firmą DAFI
- Pytanie konkursowe zawarte jest w filmiku na kanale Uroda.tv oraz na kanale Wirtualna Gadżeciarnia.
- Konkurs trwa do 6 lipca 2016 roku, laureatów podamy do dnia 8 lipca 2016 roku.
- Szczegółowe warunki konkursów na portalu UrodaiZdrowie.pl znajdują się TUTAJ
- Odpowiedzi konkursowe można zamieszczać w komentarzach pod artykułem konkursowym lub na Facebooku pod postem konkursowym.
- Uczestnicy konkursu mogą zamieścić dowolną ilość komentarzy – odpowiedzi konkursowych.
- Nagrody wysyła firma DAFI w ciągu 7 dni od daty otrzymania danych do wysyłki.
zobacz również:
- Konkurs – do wygrania nowości Wydawnictwa ZNAK!
- Konkurs SmacznaHerbata.pl – do wygrania zestawy herbat!
- Kącik poetycki – konkurs IV edycja
- Gorące Promocje Czerwca – akcja z nagrodami!
- Konkurs z DAFI – do wygrania 3 szklane dzbanki!
Grog z pomarańczami
Składniki:
-2/3 litra wody,
-6 goździków,
-laska cynamonu,
-120 ml soku cytrynowego,
-4 łyżki cukru,
-200 ml podgrzanego rumu,
-4 plastry pomarańczy,
-goździki do dekoracji
Wykonanie:
Do wody włożyć goździki oraz cynamon. Doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny, wymieszać i przecedzić. Do ogrzanych, wysokich szklanek wsypać po łyżce cukru i wlać po porcji podgrzanego rumu, wymieszać. Następnie uzupełnić szklanki z alkoholem wodą z dodatkiem przypraw. Plastry pomarańczy przekroić na pół. W każdy półplasterek pomarańczy powbijać goździki. Do każdej szklanki z napojem włożyć po dwa półplasterki.
Napój żurawinowy
Składniki:
-35-40 dag świeżej żurawiny,
-2 szklanki brązowego cukru,
-2 duże pomarańcze,
-2 średnie cytryny,
-12 goździków,
-2 laski cynamonu,
-3 litry wody
Wykonanie:
Owoce dokładnie umyć. Wrzucić je do garnka a następnie zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu około pół godziny. W trakcie gotowania dodać cukier. Umyć pomarańcze i cytryny, wycisnąć z nich sok, dodać do gotującej się żurawiny, dorzucić goździki i cynamon. Przykryć i parzyć przez godzinę.
Lemoniada ogórkowo-miętowa
Składniki:
-4 saszetki mięty,
-2 łyżki miodu lub syropu z agawy,
-1 świeży ogórek,
-1 cytryna,
-2 litry wody,
-kostki lodu
Wykonanie:
W pierwszej kolejności zaparzamy 4 saszetki mięty w 1 litrze gorącej wody. Parzymy cytrynę, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Świeżego ogórka kroimy na plastry. Łączymy wszystkie składniki i uzupełniamy napój o 1 litr wody. Serwujemy z kostkami lodu.
Zupa kukurydziano-selerowa
Składniki:
-puszka kukurydzy,
-2 łyżki masła,
-2 łyżki mąki,
-szklanka mleka,
-pół szklanki tartego żółtego sera,
-2 szklanki drobno pokrojonego selera,
-po pół strąka zielonej i czerwonej papryki,
-mała puszka koncentratu pomidorowego,
-pół łyżki soli,
-ćwierć łyżeczki mielonej papryki,
-szczypta mielonego pieprzu
Wykonanie:
Kukurydzę, seler oraz drobno pokrojoną paprykę i cebulę zalać w garnku zimną wodą, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu, aż jarzyny zmiękną. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, powoli dolewać mleko i mieszać(na małym ogniu), aż zgęstnieje. Połączyć z zupą, wymieszać, dodać ser i mieloną paprykę
Chłodnik węgierski
Składniki:
-75 dag jabłek,
-10 dag cukru,
-pół łyżeczki cynamonu,
-3 szklanki wody,
-3 szklanki mleka,
-pół szklanki białego wytrwanego wina,
-2 łyżki śmietany,
-łyżeczka mąki,
-sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Jabłka obrać jak najcieniej, wybrać gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do rondla, wsypać cukier, zalać wodą i gotować, aż staną się miękkie. Następnie dodać cynamon, mleko i wino. Śmietanę rozmieszać z mąką, wlać doz zupy, raz zagotować, po czym zdjąć z ognia. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z biszkoptami lub krakersami.
Barszcz z wiśni
Składniki:
-50 dag wiśni,
-2 litry wody,
-łyżka mąki,
-2 łyżki gęstej śmietany,
-sól,
-cukier
Wykonanie:
Wiśnie włożyć do garnka z zimną wodą, ugotować. Przetrzeć przez sito, posolić i osłodzić. Zabielić barszcz śmietaną z mąką. Zagotować. Podawać z ziemniakami.
Kwas chlebowy
Składniki:
-30 dag suchego razowego chleba,
-20 dag cukru,
-10 dag miodu,
-10 litrów wody
Wykonanie:
Chleb zalać gorącą wodą, dodać cukier i miód. Wymieszać i pozostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu, aby się zakwasił. Następnie odcedzić płyn i zlać do butelek.
Piwo imbirowe
Składniki:
-2,5 dag drożdży,
-30 dag cukru pudru,
-10 łyżeczek zmielonego imbiru,
-sok z 1 cytryny,
-woda
Wykonanie:
Ucierać drożdże z 4 łyżeczkami cukru na gładką masę. Dodać 2 łyżeczki imbiru i pół szklanki wody, wymieszać i przelać płyn do dużej butelki, której nie należy zamykać. Przez 8 dni codziennie mieszać, dodając po łyżeczce imbiru i cukru pudru. Dziewiątego dnia do osobnego garnka wlać 1,5 szklanki wody, zagotować i rozpuścić w niej pozostały cukier. Po ostudzeniu dodać sok z cytryny i połączyć z przecedzoną zawartością butelki. Dodać dwa litry zimnej wody, wymieszać i rozlać napój do czystych, zakręcanych butelek. Przechowuje się w ciemnym i chłodnym miejscu.
Napój odżywczy
Składniki:
-3 duże pomarańcze,
-50 dag marchewki,
-8 litrów wody,
-60 dag cukru,
-sok z 5 cytryn
Wykonanie:
Pomarańcze podzielić na cząstki (jedną ze skórką, dwie obrane), marchew obrać, zetrzeć na grubej tarce, zalać 2 litrami wody, dodać 10 dag cukru i gotować około 2 godziny. W osobnym garnku zagotować 6 litrów wody z resztą cukru i wystudzić. Ugotowane pomarańcze i marchew zmiksować, włożyć do wystudzonej wody, doprawić sokiem z cytryn. Ochłodzić.
Napój cytrynowy
Składniki:
-3 pomarańcze,
-1 cytryna,
-5 płaskich łyżeczek kwasku cytrynowego,
-50 dag cukru,
-7 litrów wody
Wykonanie:
Pomarańcze i cytrynę obrać, pokroić w kostkę, dodać kwasek cytrynowy i litr wody. Gotować 15 minut, odstawić. Po 6 godzinach zmiksować i przetrzeć przez sito. Do 6 litrów wody dodać cukier, przegotować i ostudzić. Potem wszystko razem zmieszać.