Konkurs z DAFI – wyniki! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs z DAFI – wyniki!

22 czerwca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

baner dafiGorąco dziękujemy za Wasze wspaniałe i smaczne przepisy na dania z użyciem wody filtrowanej z dzbanka  DAFI!  Musieliśmy przejrzeć ogrom przepisów,. ale udało się i mamy wreszcie laureatów!

Wszystkie przepisy były niezmiernie ciekawe, niektóre redakcja postanowiła nawet wypróbować i wykorzystać w swojej kuchni redakcyjnej. Postanowiliśmy nagrodzić szklanymi dzbankami DAFI  z kolekcji CRYSTAL autorów następujących komentarzy z Facebooka i portalu:

Karolinka otrzymuje dzbanek za dbałość o zdrowie swojej rodziny i unikanie gotowych napojów:

Karolina Esz Nasza rodzina pije w zasadzie wyłącznie wodę, ponieważ jak ognia unikamy wszystkich słodzonych napojów oraz sklepowych soków, w których niestety jest zwykle mnóstwo chemii i sztuczności :/ Naszego dwuletniego synka również od pierwszych miesięcy jego życia przyzwyczajamy do jak największego spożycia wody – z tym że nasza płynąca z kranu jest raczej nieciekawa, ma w sobie dużo kamienia (co widać po osadach tworzących się wewnątrz czajnika) i wymaga odpowiedniego przygotowania, zanim nada się do podania dziecku. Taka filtrowana w profesjonalnym dzbanku Dafi to byłoby coś zupełnie nowego! A mój przepis będzie również na…wodę, ale z odpowiednimi dodatkami smakowymi :) Zimą woda nas rozgrzewa, bo dodajemy do niej odrobinę miodu, cynamonu i imbiru. Świetnie działa na odporność, wszystkie te składniki mają właściwości antybakteryjne i sprawdzają się przy przeziębieniu. A latem do naszej dobrze schłodzonej wody dodajemy sok z cytryny lub limonki oraz liście mięty zerwane w naszym ogródku pełnym ziół – i nic innego tak dobrze i skutecznie nas nie orzeźwia i nie dodaje nam energii podczas upałów…

Marta za letnią propozycję na pyszną i zdrową zupę z czereśni – jest pyszna!

Marta:

Przyznaję – nie rozumiem niechęci demonstrowanej wobec zup owocowych. Dla mnie takie zupy-chłodniki są kwintesencją wakacyjnych obiadów. Chłodnik z czereśni to pyszna i lekka zupa doskonała na leniwe, letnie popołudnia. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko.

Składniki: 1/2 kg wypestkowanych czereśni, 3 szklanki jogurtu naturalnego, cukier waniliowy, szczypta cynamonu, 3-4 łyżki cukru pudru (wg uznania), 4 listki mięty, starta skórka z pomarańczy

Przygotowanie: Czereśnie umyć, osączyć na durszlaku, następnie połączyć z 1/2 szklanki filtrowanej zimnej wody, skórkę pomarańczową i miętą, zmiksować blenderem na gęstą papkę. Dodać jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę cynamonu. Wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanym makaronem żytnim, groszkiem ptysiowym lub razowym pieczywem.
Pychota – sycąca i wyborna!

Kasia za niezwykle zdrowy i odkwaszający zakwas buraczany, który można pić przez cały rok!

Kasia Łudczak

 

Moje kochane dziewczyny. Oglądam z każdy odcinek Gadzeciarni i czekam z ciekawością na następne. Wy macie tyle pomysłów że chyba wystarcza dom końca życia i jeden dzień dłużej ? Tym razem jednak i ja postanowiłam coś naskrobać, a czy to będzie kreatywne , jak wspomniała Jagna , to trudno mi powiedzieć. ….? W moim domu na blacie kuchennym stoją trzy dzbanki – dwa litrowe na przegotowana wodę i jeden 2,4 L na wodę filtrowana, ale ona nie nadaje się chyba do bezpośredniego spożycia. …dlatego proces picia odlanej wody trwa długo, a idzie u nas tego …..litry ? Taki dzbanuszek jaki proponujecie to dopiero byłaby gratka , więc …….Cały rok staram się – z lepszym czy gorszym skutkiem – odkwaszać nasze rodzinne organizmy. W okresie wrzesień – maj robię kwas buraczany, a w okresie maj – wrzesień kisze ogórki. Jednej słoik 3 litrowy się kończy, zaczynam robić następny ….I tak cały rok. Jak to robię? Prościzna – 2 kg buraków, liście laurowe, ziele angielskie , czosnek i imbir . Wszystko zalewam dobrze osoloną wodą . Gdybym miała ten dzbanek Dafi to nasze trzy skromne żywe organizmy – mój mąż, synek i ja – powiedzielibyśmy ładne ……Dziękujemy ??? pozdrawiamy serdecznie……

Serdeczne gratulacje, z laureatkami skontaktujemy się drogą mailową.

 

 

 

Regulamin konkursu:

  1. Organizatorem konkursu jest portal UrodaiZdrowie.pl wraz z firmą DAFI
  2. Pytanie konkursowe zawarte jest w filmiku na kanale Uroda.tv oraz na kanale Wirtualna Gadżeciarnia.
  3. Konkurs trwa do 6 lipca 2016 roku, laureatów podamy do dnia 8 lipca 2016 roku.
  4. Szczegółowe warunki konkursów na portalu UrodaiZdrowie.pl znajdują się TUTAJ
  5. Odpowiedzi konkursowe można zamieszczać w komentarzach pod artykułem konkursowym lub na Facebooku pod postem konkursowym.
  6. Uczestnicy konkursu mogą zamieścić dowolną ilość komentarzy – odpowiedzi konkursowych.
  7. Nagrody wysyła firma DAFI w ciągu 7 dni od daty otrzymania danych do wysyłki.

 

 

zobacz również:

 

  1. Konkurs – do wygrania nowości Wydawnictwa ZNAK!
  2. Konkurs SmacznaHerbata.pl – do wygrania zestawy herbat!
  3. Kącik poetycki – konkurs IV edycja
  4. Gorące Promocje Czerwca – akcja z nagrodami!
  5. Konkurs z DAFI – do wygrania 3 szklane dzbanki!

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

72 komentarzy do Konkurs z DAFI – wyniki!

  1. avatar Magdalena pisze:

    Grog z pomarańczami

    Składniki:
    -2/3 litra wody,
    -6 goździków,
    -laska cynamonu,
    -120 ml soku cytrynowego,
    -4 łyżki cukru,
    -200 ml podgrzanego rumu,
    -4 plastry pomarańczy,
    -goździki do dekoracji

    Wykonanie:
    Do wody włożyć goździki oraz cynamon. Doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny, wymieszać i przecedzić. Do ogrzanych, wysokich szklanek wsypać po łyżce cukru i wlać po porcji podgrzanego rumu, wymieszać. Następnie uzupełnić szklanki z alkoholem wodą z dodatkiem przypraw. Plastry pomarańczy przekroić na pół. W każdy półplasterek pomarańczy powbijać goździki. Do każdej szklanki z napojem włożyć po dwa półplasterki.

  2. avatar Magdalena pisze:

    Napój żurawinowy

    Składniki:
    -35-40 dag świeżej żurawiny,
    -2 szklanki brązowego cukru,
    -2 duże pomarańcze,
    -2 średnie cytryny,
    -12 goździków,
    -2 laski cynamonu,
    -3 litry wody

    Wykonanie:
    Owoce dokładnie umyć. Wrzucić je do garnka a następnie zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu około pół godziny. W trakcie gotowania dodać cukier. Umyć pomarańcze i cytryny, wycisnąć z nich sok, dodać do gotującej się żurawiny, dorzucić goździki i cynamon. Przykryć i parzyć przez godzinę.

  3. avatar Magdalena pisze:

    Lemoniada ogórkowo-miętowa

    Składniki:
    -4 saszetki mięty,
    -2 łyżki miodu lub syropu z agawy,
    -1 świeży ogórek,
    -1 cytryna,
    -2 litry wody,
    -kostki lodu

    Wykonanie:
    W pierwszej kolejności zaparzamy 4 saszetki mięty w 1 litrze gorącej wody. Parzymy cytrynę, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Świeżego ogórka kroimy na plastry. Łączymy wszystkie składniki i uzupełniamy napój o 1 litr wody. Serwujemy z kostkami lodu.

  4. avatar Magdalena pisze:

    Zupa kukurydziano-selerowa

    Składniki:
    -puszka kukurydzy,
    -2 łyżki masła,
    -2 łyżki mąki,
    -szklanka mleka,
    -pół szklanki tartego żółtego sera,
    -2 szklanki drobno pokrojonego selera,
    -po pół strąka zielonej i czerwonej papryki,
    -mała puszka koncentratu pomidorowego,
    -pół łyżki soli,
    -ćwierć łyżeczki mielonej papryki,
    -szczypta mielonego pieprzu

    Wykonanie:
    Kukurydzę, seler oraz drobno pokrojoną paprykę i cebulę zalać w garnku zimną wodą, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu, aż jarzyny zmiękną. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, powoli dolewać mleko i mieszać(na małym ogniu), aż zgęstnieje. Połączyć z zupą, wymieszać, dodać ser i mieloną paprykę

  5. avatar Magdalena pisze:

    Chłodnik węgierski

    Składniki:
    -75 dag jabłek,
    -10 dag cukru,
    -pół łyżeczki cynamonu,
    -3 szklanki wody,
    -3 szklanki mleka,
    -pół szklanki białego wytrwanego wina,
    -2 łyżki śmietany,
    -łyżeczka mąki,
    -sok z połowy cytryny

    Wykonanie:
    Jabłka obrać jak najcieniej, wybrać gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do rondla, wsypać cukier, zalać wodą i gotować, aż staną się miękkie. Następnie dodać cynamon, mleko i wino. Śmietanę rozmieszać z mąką, wlać doz zupy, raz zagotować, po czym zdjąć z ognia. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z biszkoptami lub krakersami.

  6. avatar Magdalena pisze:

    Barszcz z wiśni

    Składniki:
    -50 dag wiśni,
    -2 litry wody,
    -łyżka mąki,
    -2 łyżki gęstej śmietany,
    -sól,
    -cukier

    Wykonanie:
    Wiśnie włożyć do garnka z zimną wodą, ugotować. Przetrzeć przez sito, posolić i osłodzić. Zabielić barszcz śmietaną z mąką. Zagotować. Podawać z ziemniakami.

  7. avatar Magdalena pisze:

    Kwas chlebowy

    Składniki:
    -30 dag suchego razowego chleba,
    -20 dag cukru,
    -10 dag miodu,
    -10 litrów wody

    Wykonanie:
    Chleb zalać gorącą wodą, dodać cukier i miód. Wymieszać i pozostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu, aby się zakwasił. Następnie odcedzić płyn i zlać do butelek.

  8. avatar Magdalena pisze:

    Piwo imbirowe

    Składniki:
    -2,5 dag drożdży,
    -30 dag cukru pudru,
    -10 łyżeczek zmielonego imbiru,
    -sok z 1 cytryny,
    -woda

    Wykonanie:
    Ucierać drożdże z 4 łyżeczkami cukru na gładką masę. Dodać 2 łyżeczki imbiru i pół szklanki wody, wymieszać i przelać płyn do dużej butelki, której nie należy zamykać. Przez 8 dni codziennie mieszać, dodając po łyżeczce imbiru i cukru pudru. Dziewiątego dnia do osobnego garnka wlać 1,5 szklanki wody, zagotować i rozpuścić w niej pozostały cukier. Po ostudzeniu dodać sok z cytryny i połączyć z przecedzoną zawartością butelki. Dodać dwa litry zimnej wody, wymieszać i rozlać napój do czystych, zakręcanych butelek. Przechowuje się w ciemnym i chłodnym miejscu.

  9. avatar Magdalena pisze:

    Napój odżywczy

    Składniki:
    -3 duże pomarańcze,
    -50 dag marchewki,
    -8 litrów wody,
    -60 dag cukru,
    -sok z 5 cytryn

    Wykonanie:
    Pomarańcze podzielić na cząstki (jedną ze skórką, dwie obrane), marchew obrać, zetrzeć na grubej tarce, zalać 2 litrami wody, dodać 10 dag cukru i gotować około 2 godziny. W osobnym garnku zagotować 6 litrów wody z resztą cukru i wystudzić. Ugotowane pomarańcze i marchew zmiksować, włożyć do wystudzonej wody, doprawić sokiem z cytryn. Ochłodzić.

  10. avatar Magdalena pisze:

    Napój cytrynowy

    Składniki:
    -3 pomarańcze,
    -1 cytryna,
    -5 płaskich łyżeczek kwasku cytrynowego,
    -50 dag cukru,
    -7 litrów wody

    Wykonanie:
    Pomarańcze i cytrynę obrać, pokroić w kostkę, dodać kwasek cytrynowy i litr wody. Gotować 15 minut, odstawić. Po 6 godzinach zmiksować i przetrzeć przez sito. Do 6 litrów wody dodać cukier, przegotować i ostudzić. Potem wszystko razem zmieszać.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...