Konkurs z DAFI – wyniki! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs z DAFI – wyniki!

22 czerwca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

baner dafiGorąco dziękujemy za Wasze wspaniałe i smaczne przepisy na dania z użyciem wody filtrowanej z dzbanka  DAFI!  Musieliśmy przejrzeć ogrom przepisów,. ale udało się i mamy wreszcie laureatów!

Wszystkie przepisy były niezmiernie ciekawe, niektóre redakcja postanowiła nawet wypróbować i wykorzystać w swojej kuchni redakcyjnej. Postanowiliśmy nagrodzić szklanymi dzbankami DAFI  z kolekcji CRYSTAL autorów następujących komentarzy z Facebooka i portalu:

Karolinka otrzymuje dzbanek za dbałość o zdrowie swojej rodziny i unikanie gotowych napojów:

Karolina Esz Nasza rodzina pije w zasadzie wyłącznie wodę, ponieważ jak ognia unikamy wszystkich słodzonych napojów oraz sklepowych soków, w których niestety jest zwykle mnóstwo chemii i sztuczności :/ Naszego dwuletniego synka również od pierwszych miesięcy jego życia przyzwyczajamy do jak największego spożycia wody – z tym że nasza płynąca z kranu jest raczej nieciekawa, ma w sobie dużo kamienia (co widać po osadach tworzących się wewnątrz czajnika) i wymaga odpowiedniego przygotowania, zanim nada się do podania dziecku. Taka filtrowana w profesjonalnym dzbanku Dafi to byłoby coś zupełnie nowego! A mój przepis będzie również na…wodę, ale z odpowiednimi dodatkami smakowymi :) Zimą woda nas rozgrzewa, bo dodajemy do niej odrobinę miodu, cynamonu i imbiru. Świetnie działa na odporność, wszystkie te składniki mają właściwości antybakteryjne i sprawdzają się przy przeziębieniu. A latem do naszej dobrze schłodzonej wody dodajemy sok z cytryny lub limonki oraz liście mięty zerwane w naszym ogródku pełnym ziół – i nic innego tak dobrze i skutecznie nas nie orzeźwia i nie dodaje nam energii podczas upałów…

Marta za letnią propozycję na pyszną i zdrową zupę z czereśni – jest pyszna!

Marta:

Przyznaję – nie rozumiem niechęci demonstrowanej wobec zup owocowych. Dla mnie takie zupy-chłodniki są kwintesencją wakacyjnych obiadów. Chłodnik z czereśni to pyszna i lekka zupa doskonała na leniwe, letnie popołudnia. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko.

Składniki: 1/2 kg wypestkowanych czereśni, 3 szklanki jogurtu naturalnego, cukier waniliowy, szczypta cynamonu, 3-4 łyżki cukru pudru (wg uznania), 4 listki mięty, starta skórka z pomarańczy

Przygotowanie: Czereśnie umyć, osączyć na durszlaku, następnie połączyć z 1/2 szklanki filtrowanej zimnej wody, skórkę pomarańczową i miętą, zmiksować blenderem na gęstą papkę. Dodać jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę cynamonu. Wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanym makaronem żytnim, groszkiem ptysiowym lub razowym pieczywem.
Pychota – sycąca i wyborna!

Kasia za niezwykle zdrowy i odkwaszający zakwas buraczany, który można pić przez cały rok!

Kasia Łudczak

 

Moje kochane dziewczyny. Oglądam z każdy odcinek Gadzeciarni i czekam z ciekawością na następne. Wy macie tyle pomysłów że chyba wystarcza dom końca życia i jeden dzień dłużej ? Tym razem jednak i ja postanowiłam coś naskrobać, a czy to będzie kreatywne , jak wspomniała Jagna , to trudno mi powiedzieć. ….? W moim domu na blacie kuchennym stoją trzy dzbanki – dwa litrowe na przegotowana wodę i jeden 2,4 L na wodę filtrowana, ale ona nie nadaje się chyba do bezpośredniego spożycia. …dlatego proces picia odlanej wody trwa długo, a idzie u nas tego …..litry ? Taki dzbanuszek jaki proponujecie to dopiero byłaby gratka , więc …….Cały rok staram się – z lepszym czy gorszym skutkiem – odkwaszać nasze rodzinne organizmy. W okresie wrzesień – maj robię kwas buraczany, a w okresie maj – wrzesień kisze ogórki. Jednej słoik 3 litrowy się kończy, zaczynam robić następny ….I tak cały rok. Jak to robię? Prościzna – 2 kg buraków, liście laurowe, ziele angielskie , czosnek i imbir . Wszystko zalewam dobrze osoloną wodą . Gdybym miała ten dzbanek Dafi to nasze trzy skromne żywe organizmy – mój mąż, synek i ja – powiedzielibyśmy ładne ……Dziękujemy ??? pozdrawiamy serdecznie……

Serdeczne gratulacje, z laureatkami skontaktujemy się drogą mailową.

 

 

 

Regulamin konkursu:

  1. Organizatorem konkursu jest portal UrodaiZdrowie.pl wraz z firmą DAFI
  2. Pytanie konkursowe zawarte jest w filmiku na kanale Uroda.tv oraz na kanale Wirtualna Gadżeciarnia.
  3. Konkurs trwa do 6 lipca 2016 roku, laureatów podamy do dnia 8 lipca 2016 roku.
  4. Szczegółowe warunki konkursów na portalu UrodaiZdrowie.pl znajdują się TUTAJ
  5. Odpowiedzi konkursowe można zamieszczać w komentarzach pod artykułem konkursowym lub na Facebooku pod postem konkursowym.
  6. Uczestnicy konkursu mogą zamieścić dowolną ilość komentarzy – odpowiedzi konkursowych.
  7. Nagrody wysyła firma DAFI w ciągu 7 dni od daty otrzymania danych do wysyłki.

 

 

zobacz również:

 

  1. Konkurs – do wygrania nowości Wydawnictwa ZNAK!
  2. Konkurs SmacznaHerbata.pl – do wygrania zestawy herbat!
  3. Kącik poetycki – konkurs IV edycja
  4. Gorące Promocje Czerwca – akcja z nagrodami!
  5. Konkurs z DAFI – do wygrania 3 szklane dzbanki!

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

72 komentarzy do Konkurs z DAFI – wyniki!

  1. avatar Aneta76 pisze:

    Moja propozycja to cytrynowe semifreddo z selera naciowego i tequili. Lekkie i kremowe plastry semifreddo wspaniale orzeźwiają i zaostrzają apetyt jako przekąska. A jako deser ukoronują posiłek swoim niebanalnym smakiem.

    Potrzebujemy:
    400 g selera naciowego
    200 g cukru
    500 ml zdrowej, czystej, filtrowanej wody
    3 cytryny
    300 g śmietany 30% lub 36%
    15 g tequili
    50 g białek
    75 g cukru

    Seler naciowy obrać, odciąć część z liśćmi i pokroić na kawałki. Filtrowaną wodę zagotować z cukrem, dodać pokrojony seler i gotować około 40 minut. Po tym odłożyć około 100 g najładniejszych, ugotowanych kawałków selera, a resztę zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby mieć pewność, że masa jest gładka. Zetrzeć skórkę z cytryn, a następnie wycisnąć z nich sok. Dodać wraz z tequilą do emulsji selerowej. Odłożone po gotowaniu kawałki selera naciowego drobno pokroić i dodać do masy selerowej. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. Śmietanę ubić. Do masy selerowej dodać ubite białka i śmietanę, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Umieścić w foremce lub foremkach i zamrozić.
    Podawać pokrojone z sosem z przetartych czerwonych owoców, takich jak malina, czy truskawka.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta

  2. avatar Angelika pisze:

    KAWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I NUTĄ RÓŻANEJ WODY

    DOMOWA WODA RÓŻANA:
    1. 1,5 przefiltrowanej letniej wody
    2. 200g płatków róży
    3. sok z jednej cytryny

    Przygotowanie:
    Płatki dokładnie spłukujemy wodą i pozwalamy im swobodnie wyschnąć na durszlaku
    Obrywamy białe końcówki płatków aby wyzbyć się goryczki, która może się w nich znajdować
    Następnie przekładamy nasze płatki do słoika.
    Przefiltrowaną i zagotowaną wodę, którą ostudzamy mieszamy z sokiem z cytryny i zalewamy nią nasze płatki.
    Słoik zakręcamy i odkładamy na dwa dni. Musimy pozwolić aby woda stopniowo wydobywała aromat róży
    Po tym czasie odsączamy całą wodę i wyciskamy płatki, aby odzyskać jak najwięcej aromatu.
    Woda różana gotowa! możemy ją przechowywać w lodówce maksymalnie do 2 tygodni, jednakże nadmiar możemy także zamrozić w postaci kostek lodu, które świetnie nadadzą się do koktajli lub drinków.

    KAWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I NUTĄ RÓŻANEJ WODY

    Potrzebujemy:
    1. 2 łyżeczki kawy
    2. 1/2 filiżanki wody
    3. 1/2 filiżanki mleka
    4. 3 kostki białej czekolady
    5. 4 łyżeczki naszej wody różanej

    Przygotowanie:
    Zaparzamy kawę w 100 ml wody
    W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim kostki białej czekolady, na koniec dodajemy różaną wodę.
    Całość podajemy na gorąco aby móc ekscytować się aromatem róż i mleka, które wspaniale łącza się z intensywnym zapachem świeżej mielonej kawy!
    Smacznego z rana

  3. avatar annabazyluk pisze:

    Wodę z dzbanka DAFI wykorzystałabym obecnie do moich przetworów owocowych m.in. pigwy w zalewie
    Przepis bardzo prosty:
    1l wody
    1kg pigwy
    1 szk. cukru (jeśli ktoś ma słodkie podniebienie to trochę więcej)
    Pigwę kroimy w małe kawałki, zasypujemy cukrem, zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 3-4 dni.
    Jest to zdrowy dodatek do herbaty, można go dodawać zamiast cukru. Aromat pigwy podkreśli smak herbaty.

  4. avatar Dorota pisze:

    KREM SELEROWY Z RYBĄ

    Składniki: 50 dag filetów z dorsza, 20 dag selera, por, pietruszka, 4 ziemniaki, 2 gałązki natki, oliwa, 150 ml śmietany, gałka muszkatołowa, tandori masala, mielone chili, sól i pieprz

    Przygotowanie: Rybę podzielić na porcje, oprószyć solą oraz pieprzem. Natkę umyć. Por oczyścić i pociąć w talarki. Seler, pietruszkę, ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić por i smażyć ok. 5 min. Dodać seler, pietruszkę, ziemniaki i łyżeczkę tandori masala. Wszystko smażyć 5 min. Warzywa zalać 1 i 1/2 l wody przefiltrowanej, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować 30 min. Do wywaru dodać rybę i gotować 10 min., wyjąć. Wlać śmietanę i zmiksować zupę. Nalać na talerze, dodać rybę, polać oliwą i oprószyć chili.

  5. avatar mysiowa pisze:

    NAPÓJ ZDROWIA
    2 litry wody, limonka i 4 łodygi świeżej trawy cytrynowej.
    UWIELBIAM!
    W szklanym! dzbanku zostawiam na noc wodę z zanurzonymi w niej: pokrojoną limonkę i rozciętą wzdłuż trawą cytrynową. Rano już jest do picia na cały dzień np z lodem; tak ładnie naciągnęła przez noc.
    Mąż lubi dorzucić jeszcze stewię. Doniczka na stałe na parapecie:)

  6. avatar mysiowa pisze:

    Woda czysta, przefiltrowana, dobrze namagnezowana przede wszystkim odtruwa, oczyszcza cały organizm, żeby duch i ciało były w lepszej kondycji i pełne blasku.
    Mam taką zupę, która oczyszcza organizm i odchudza przy okazji. I najlepiej gdy jest ona przygotowana na dobrej, zdrowej wodzie.
    Potrzebne na zupę :
    1,5 l wody
    15 dkg piersi kurczaka
    2 łyżki oliwy
    3 ząbki czosnku
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 mała cukinia
    1 czerwona papryka
    2 garści zielonej fasolki szparagowej
    brokuł- ile zechcemy
    Pierś kroję w kostkę i pobieżnie podsmażam szybko na oliwie, dodaję 3 zmiażdżone ząbki czosnku oraz starte na jarzynówce marchew, pietruszkę, cukinię, pokrojoną czerwoną paprykę, 2 garści zielonej fasolki szparagowej i brokuł. Zalewam wodą i gotuję około 15 minut i mam pycha zupę,którą można jeść bez ograniczeń.
    Bardzo zdrowe, pożywne i odchudzające danie. Naprawdę! Schudłam 50 kg w 7 miesięcy. Ta zupa mnie ratowała, bo mało kaloryczna a sycąca no i dużo wody.

  7. avatar Ankaakna pisze:

    Syrop z kwiatów czarnego bzu
    – 80 baldachów kwiatów czarnego bzu
    – 2 litry wody
    -2 kg cukru
    -sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn

    Wykonanie:
    Kwiaty oddzielamy od łodyżek. Zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny i odstawiamy na 24 godziny. Następnie cedzimy, i znów doprowadzamy do wrzenia. Gdy syrop trochę zgęstnieje od razu rozlewamy do butelek:)

Dodaj komentarz do Aneta76