Gorąco dziękujemy za Wasze wspaniałe i smaczne przepisy na dania z użyciem wody filtrowanej z dzbanka DAFI! Musieliśmy przejrzeć ogrom przepisów,. ale udało się i mamy wreszcie laureatów!
Wszystkie przepisy były niezmiernie ciekawe, niektóre redakcja postanowiła nawet wypróbować i wykorzystać w swojej kuchni redakcyjnej. Postanowiliśmy nagrodzić szklanymi dzbankami DAFI z kolekcji CRYSTAL autorów następujących komentarzy z Facebooka i portalu:
Karolinka otrzymuje dzbanek za dbałość o zdrowie swojej rodziny i unikanie gotowych napojów:
Karolina Esz Nasza rodzina pije w zasadzie wyłącznie wodę, ponieważ jak ognia unikamy wszystkich słodzonych napojów oraz sklepowych soków, w których niestety jest zwykle mnóstwo chemii i sztuczności :/ Naszego dwuletniego synka również od pierwszych miesięcy jego życia przyzwyczajamy do jak największego spożycia wody – z tym że nasza płynąca z kranu jest raczej nieciekawa, ma w sobie dużo kamienia (co widać po osadach tworzących się wewnątrz czajnika) i wymaga odpowiedniego przygotowania, zanim nada się do podania dziecku. Taka filtrowana w profesjonalnym dzbanku Dafi to byłoby coś zupełnie nowego! A mój przepis będzie również na…wodę, ale z odpowiednimi dodatkami smakowymi :) Zimą woda nas rozgrzewa, bo dodajemy do niej odrobinę miodu, cynamonu i imbiru. Świetnie działa na odporność, wszystkie te składniki mają właściwości antybakteryjne i sprawdzają się przy przeziębieniu. A latem do naszej dobrze schłodzonej wody dodajemy sok z cytryny lub limonki oraz liście mięty zerwane w naszym ogródku pełnym ziół – i nic innego tak dobrze i skutecznie nas nie orzeźwia i nie dodaje nam energii podczas upałów…
Marta za letnią propozycję na pyszną i zdrową zupę z czereśni – jest pyszna!
Marta:
Przyznaję – nie rozumiem niechęci demonstrowanej wobec zup owocowych. Dla mnie takie zupy-chłodniki są kwintesencją wakacyjnych obiadów. Chłodnik z czereśni to pyszna i lekka zupa doskonała na leniwe, letnie popołudnia. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko.
Składniki: 1/2 kg wypestkowanych czereśni, 3 szklanki jogurtu naturalnego, cukier waniliowy, szczypta cynamonu, 3-4 łyżki cukru pudru (wg uznania), 4 listki mięty, starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie: Czereśnie umyć, osączyć na durszlaku, następnie połączyć z 1/2 szklanki filtrowanej zimnej wody, skórkę pomarańczową i miętą, zmiksować blenderem na gęstą papkę. Dodać jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę cynamonu. Wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanym makaronem żytnim, groszkiem ptysiowym lub razowym pieczywem.
Pychota – sycąca i wyborna!
Kasia za niezwykle zdrowy i odkwaszający zakwas buraczany, który można pić przez cały rok!
Kasia Łudczak
Moje kochane dziewczyny. Oglądam z każdy odcinek Gadzeciarni i czekam z ciekawością na następne. Wy macie tyle pomysłów że chyba wystarcza dom końca życia i jeden dzień dłużej ? Tym razem jednak i ja postanowiłam coś naskrobać, a czy to będzie kreatywne , jak wspomniała Jagna , to trudno mi powiedzieć. ….? W moim domu na blacie kuchennym stoją trzy dzbanki – dwa litrowe na przegotowana wodę i jeden 2,4 L na wodę filtrowana, ale ona nie nadaje się chyba do bezpośredniego spożycia. …dlatego proces picia odlanej wody trwa długo, a idzie u nas tego …..litry ? Taki dzbanuszek jaki proponujecie to dopiero byłaby gratka , więc …….Cały rok staram się – z lepszym czy gorszym skutkiem – odkwaszać nasze rodzinne organizmy. W okresie wrzesień – maj robię kwas buraczany, a w okresie maj – wrzesień kisze ogórki. Jednej słoik 3 litrowy się kończy, zaczynam robić następny ….I tak cały rok. Jak to robię? Prościzna – 2 kg buraków, liście laurowe, ziele angielskie , czosnek i imbir . Wszystko zalewam dobrze osoloną wodą . Gdybym miała ten dzbanek Dafi to nasze trzy skromne żywe organizmy – mój mąż, synek i ja – powiedzielibyśmy ładne ……Dziękujemy ??? pozdrawiamy serdecznie……
Serdeczne gratulacje, z laureatkami skontaktujemy się drogą mailową.
Regulamin konkursu:
- Organizatorem konkursu jest portal UrodaiZdrowie.pl wraz z firmą DAFI
- Pytanie konkursowe zawarte jest w filmiku na kanale Uroda.tv oraz na kanale Wirtualna Gadżeciarnia.
- Konkurs trwa do 6 lipca 2016 roku, laureatów podamy do dnia 8 lipca 2016 roku.
- Szczegółowe warunki konkursów na portalu UrodaiZdrowie.pl znajdują się TUTAJ
- Odpowiedzi konkursowe można zamieszczać w komentarzach pod artykułem konkursowym lub na Facebooku pod postem konkursowym.
- Uczestnicy konkursu mogą zamieścić dowolną ilość komentarzy – odpowiedzi konkursowych.
- Nagrody wysyła firma DAFI w ciągu 7 dni od daty otrzymania danych do wysyłki.
zobacz również:
- Konkurs – do wygrania nowości Wydawnictwa ZNAK!
- Konkurs SmacznaHerbata.pl – do wygrania zestawy herbat!
- Kącik poetycki – konkurs IV edycja
- Gorące Promocje Czerwca – akcja z nagrodami!
- Konkurs z DAFI – do wygrania 3 szklane dzbanki!
Moja propozycja to cytrynowe semifreddo z selera naciowego i tequili. Lekkie i kremowe plastry semifreddo wspaniale orzeźwiają i zaostrzają apetyt jako przekąska. A jako deser ukoronują posiłek swoim niebanalnym smakiem.
Potrzebujemy:
400 g selera naciowego
200 g cukru
500 ml zdrowej, czystej, filtrowanej wody
3 cytryny
300 g śmietany 30% lub 36%
15 g tequili
50 g białek
75 g cukru
Seler naciowy obrać, odciąć część z liśćmi i pokroić na kawałki. Filtrowaną wodę zagotować z cukrem, dodać pokrojony seler i gotować około 40 minut. Po tym odłożyć około 100 g najładniejszych, ugotowanych kawałków selera, a resztę zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby mieć pewność, że masa jest gładka. Zetrzeć skórkę z cytryn, a następnie wycisnąć z nich sok. Dodać wraz z tequilą do emulsji selerowej. Odłożone po gotowaniu kawałki selera naciowego drobno pokroić i dodać do masy selerowej. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. Śmietanę ubić. Do masy selerowej dodać ubite białka i śmietanę, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Umieścić w foremce lub foremkach i zamrozić.
Podawać pokrojone z sosem z przetartych czerwonych owoców, takich jak malina, czy truskawka.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Aneta
KAWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I NUTĄ RÓŻANEJ WODY
DOMOWA WODA RÓŻANA:
1. 1,5 przefiltrowanej letniej wody
2. 200g płatków róży
3. sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Płatki dokładnie spłukujemy wodą i pozwalamy im swobodnie wyschnąć na durszlaku
Obrywamy białe końcówki płatków aby wyzbyć się goryczki, która może się w nich znajdować
Następnie przekładamy nasze płatki do słoika.
Przefiltrowaną i zagotowaną wodę, którą ostudzamy mieszamy z sokiem z cytryny i zalewamy nią nasze płatki.
Słoik zakręcamy i odkładamy na dwa dni. Musimy pozwolić aby woda stopniowo wydobywała aromat róży
Po tym czasie odsączamy całą wodę i wyciskamy płatki, aby odzyskać jak najwięcej aromatu.
Woda różana gotowa! możemy ją przechowywać w lodówce maksymalnie do 2 tygodni, jednakże nadmiar możemy także zamrozić w postaci kostek lodu, które świetnie nadadzą się do koktajli lub drinków.
KAWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I NUTĄ RÓŻANEJ WODY
Potrzebujemy:
1. 2 łyżeczki kawy
2. 1/2 filiżanki wody
3. 1/2 filiżanki mleka
4. 3 kostki białej czekolady
5. 4 łyżeczki naszej wody różanej
Przygotowanie:
Zaparzamy kawę w 100 ml wody
W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim kostki białej czekolady, na koniec dodajemy różaną wodę.
Całość podajemy na gorąco aby móc ekscytować się aromatem róż i mleka, które wspaniale łącza się z intensywnym zapachem świeżej mielonej kawy!
Smacznego z rana
Wodę z dzbanka DAFI wykorzystałabym obecnie do moich przetworów owocowych m.in. pigwy w zalewie
Przepis bardzo prosty:
1l wody
1kg pigwy
1 szk. cukru (jeśli ktoś ma słodkie podniebienie to trochę więcej)
Pigwę kroimy w małe kawałki, zasypujemy cukrem, zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 3-4 dni.
Jest to zdrowy dodatek do herbaty, można go dodawać zamiast cukru. Aromat pigwy podkreśli smak herbaty.
KREM SELEROWY Z RYBĄ
Składniki: 50 dag filetów z dorsza, 20 dag selera, por, pietruszka, 4 ziemniaki, 2 gałązki natki, oliwa, 150 ml śmietany, gałka muszkatołowa, tandori masala, mielone chili, sól i pieprz
Przygotowanie: Rybę podzielić na porcje, oprószyć solą oraz pieprzem. Natkę umyć. Por oczyścić i pociąć w talarki. Seler, pietruszkę, ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić por i smażyć ok. 5 min. Dodać seler, pietruszkę, ziemniaki i łyżeczkę tandori masala. Wszystko smażyć 5 min. Warzywa zalać 1 i 1/2 l wody przefiltrowanej, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować 30 min. Do wywaru dodać rybę i gotować 10 min., wyjąć. Wlać śmietanę i zmiksować zupę. Nalać na talerze, dodać rybę, polać oliwą i oprószyć chili.
NAPÓJ ZDROWIA
2 litry wody, limonka i 4 łodygi świeżej trawy cytrynowej.
UWIELBIAM!
W szklanym! dzbanku zostawiam na noc wodę z zanurzonymi w niej: pokrojoną limonkę i rozciętą wzdłuż trawą cytrynową. Rano już jest do picia na cały dzień np z lodem; tak ładnie naciągnęła przez noc.
Mąż lubi dorzucić jeszcze stewię. Doniczka na stałe na parapecie:)
Woda czysta, przefiltrowana, dobrze namagnezowana przede wszystkim odtruwa, oczyszcza cały organizm, żeby duch i ciało były w lepszej kondycji i pełne blasku.
Mam taką zupę, która oczyszcza organizm i odchudza przy okazji. I najlepiej gdy jest ona przygotowana na dobrej, zdrowej wodzie.
Potrzebne na zupę :
1,5 l wody
15 dkg piersi kurczaka
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 marchew
1 pietruszka
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
2 garści zielonej fasolki szparagowej
brokuł- ile zechcemy
Pierś kroję w kostkę i pobieżnie podsmażam szybko na oliwie, dodaję 3 zmiażdżone ząbki czosnku oraz starte na jarzynówce marchew, pietruszkę, cukinię, pokrojoną czerwoną paprykę, 2 garści zielonej fasolki szparagowej i brokuł. Zalewam wodą i gotuję około 15 minut i mam pycha zupę,którą można jeść bez ograniczeń.
Bardzo zdrowe, pożywne i odchudzające danie. Naprawdę! Schudłam 50 kg w 7 miesięcy. Ta zupa mnie ratowała, bo mało kaloryczna a sycąca no i dużo wody.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
– 80 baldachów kwiatów czarnego bzu
– 2 litry wody
-2 kg cukru
-sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn
Wykonanie:
Kwiaty oddzielamy od łodyżek. Zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny i odstawiamy na 24 godziny. Następnie cedzimy, i znów doprowadzamy do wrzenia. Gdy syrop trochę zgęstnieje od razu rozlewamy do butelek:)