Konkurs z Aquaphor – wyniki! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs z Aquaphor – wyniki!

26 lipca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

box-template-spout-poland_timeGorące dni nadal przed nami, dlatego postanowiliśmy uprzyjemnić Wam czas na wakacjach i zaspokoić pragnienie zimną, zdrową wodą z limitowanych dzbanków Epoka Lodowcowa 5 firmy AQUAPHOR!

Zadanie konkursowe brzmiało:

Podaj przepis na orzeźwiający drink lub napój na bazie wody filtrowanej, który można serwować z lodem!

 

5 autorów najciekawszych przepisów otrzymuje dzbanek z serii Epoka Lodowcowa AQUAPHOR Time!

brendi

Drodzy fani letniego orzeźwienia.
Mój przepis polecam Wam do spróbowania.

Do blendera truskawki, maliny i liście mięty pakujemy.
Dokładnie je w kielichu z odrobiną przefiltrowanej wody rozdrabniamy.

By różnorodnie było w naszej wodzie.
Z kiwi i winogron zróbmy podobne lodowe łodzie.

Następnie do formy na kostki lodu nasze musy wlewamy.
Niestety trochę na ich gotowość odczekamy.

Gdy już się kostki kolorowe zamrożą.
Na dnie pięknego dzbanka się wygodnie ułożą.

Wszystko przefiltrowaną wodą od AQUAPHOR zalewamy.
Listki melisy cytrynowej i plasterki cytryn wkładamy.

I gdy się lekko nasze kostki rozmrożą,
Naszą wodę naturalnie i smacznie słodzą.

To już koniec naszej rymowanki. Jednak wytłumaczę Wam jeszcze mój przepis. Otóż gdy wrzucałam do wody same owoce i kostki lodu – moja woda była bez smaku – ponieważ owoce by puściły swój aromat i smak – muszą być rozdrobnione. One także posiadają włókna, a niektóre także błonki. Jedynie wyciśnięte lub rozdrobnione gwarantują smak. Przeważnie owe owoce lądowały w koszu, mój przepis i pomysł pomoże przenieść Wam ich smak prosto i bezpośrednio do wody. A Wy macie pewność, że nic się już nie zmarnuje. To dużo lepsza alternatywa do słodzonych napojów czy konserwowanych soków. A daje o wiele więcej przyjemności. Woda po upływie czasu świetnie zmienia kolor. Jeśli nie lubisz gdy w Twojej wodzie pływają cząstki owoców – przefiltruj ją dodatkowo przez gazę lub sito. Ja osobiście uwielbiam to tęczowe zjawisko:)

 

Anna Maciejewska

LETNIE ORZEŹWIENIE
Składniki:
– garść borówek
– 1 mandarynka
– 1/2 cytryny
– 1/2 marchewki
– woda filtrowana 400 ml
– kostki lodu
Borówki umyj pod bieżącą wodą i włóż do słoika. Mandarynkę umyj, obierz i podziel na kawałki. Cytrynę wyparz i pokrój na średniej wielkości plasterki. Marchew umyj i pokrój obierakiem wzdłuż na wąskie paski, włóż do słoika. Wrzuć kostki lodu. Zalej wszystko wodą. Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnego dnia delektuj się zdrową, orzeźwiającą wodą.

 

pinkmause

Napój grejpfrutowo–arbuzowy

Składniki na 4 szklanki:
– 1 kg arbuza
– 1 l wody
– sok wyciśnięty z 1 czerwonego grejpfruta
– sok z 1 cytryny
– plasterki limonki
– lód

Sposób przygotowania:
Arbuza pokroić na mniejsze części, usunąć pestki, zmiksować. Dodać do niego sok z grejpfruta, wodę i sok z cytryny. Przelać do szklanek wypełnionych lodem. Zamieszać i dodać plasterki limonki.
W wersji wieczorowej cudownie komponuje się z ginem ;)

 

Gabika

Mrożona herbata z płatków róży z dodatkiem malin

Składniki:

0,5 l wrzątku
2 łyżeczki dobrej jakościowo herbaty z płatków róży
5 dag świeżych malin
2-4 kostki cukru (wg uznania)
lód w kostkach
kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Przefiltrować wodę i doprowadzić do wrzenia. Herbatę i umyte maliny zalać wrzątkiem, odczekać kilkanaście minut, aż napar nabierze odpowiedniego aromatu i smaku. Następnie przecedzić go przez gęste sitko, wrzucić kostki cukru, całość wymieszać. Po ostudzeniu schłodzić w lodówce, Przed podaniem jeszcze dodać kilka kostek lodu, oraz świeże owoce maliny i listki mięty dla ozdoby.

 

Samanta

Ponieważ jestem fanką wakacyjnych drinków, podzielę się z wami tym najciekawszym:)

Potrzebne nam są:
– 2 arbuzy(żółty i czerwony)
– melon
– truskawki według uznania
– pinacolada – polecam kokosową
– kilka kostek lodu

Odkrawamy z arbuzów górną część – ok. 5 cm. Wydrążamy każdy do osobnych misek. Przecieramy miąższ przez sitko. Do żółtego arbuza dodajemy melona, a do czerwonego truskawki. Obie papki blendujemy. Wlewamy z powrotem do arbuzów i dodajemy pinacoladę. Ozdabiamy miętą i cytryną. Pamiętamy, aby arbuzy postawić w miskach, żeby się nie przewróciły. Dokładamy po kilka kostek lodu i słomki – i wszyscy znajomi mogą się napić czegoś dobrego:)

Serdecznie gratulujemy!

Opis nagrody:

Dzbanek do codziennego użytku w kuchni i nie tylko w niej. Poręczna rączka, ergonomiczny kształt oraz zastosowana uchylna pokrywka, sprawiają, że dzbanek jest niezwykle funkcjonalny. Doskonale nadaje się do chłodzenia wody w lodówce. Dzięki specjalnej pokrywce typu „flip-flop” umożliwia łatwe nalanie wody bez zdejmowania całej pokrywki. Dzbanek jest łatwy w utrzymaniu czystości, można go myć w zmywarce.

aquaphor.pl

 

Zobacz również:

 

  1. Włoskie garnki z terakoty – nagroda!
  2. Letni konkurs Eveline Cosmetics – do wygrania zestawy kosmetyków!
  3. Konkurs z Collagenshop.pl – do wygrania kuracja!
  4. Gorące smaki lata – konkurs na Forum z marką Knorr!

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

25 komentarzy do Konkurs z Aquaphor – wyniki!

  1. avatar Kinga pisze:

    „Cytrusowa magia”
    2 szklanki wody mineralnej
    pół cytryny
    1 limonka
    2 pomarańcze
    kilka listków mięty
    szczypta imbiru
    szczypta uśmiechu (przyda się przy tak kwaśnym zestawieniu)
    2 kostki lodu
    Zblendować wszystkie składniki, podawać w wysokich szklankach z rurkami, przyozdobionymi miętą.

  2. Limonkowa eksplozja:
    woda niegazowana
    3 całe limonki
    dwie gałązki mięty
    kostki lodu
    łyżka syropu trzcinowego

    Przygotuj szklany dzbanek, wrzuć do niego lód. Limonki pokrój na ćwiartki i dodaj je do dzbanka. Wlej wodę niegazowaną. Do środka dodaj syrop trzcinowy oraz gałązki mięty.
    Po 10minutach drink jest gotowy do picia.

    Na upalne dni, napój który nazwałam limonkowa eksplozja jest gotowy do picia. Orzeźwienie i energia ukryta jest w tych kilku składnikach :)

  3. avatar mysiowa pisze:

    Najlepsze domowe
    orzeźwienie zdrowe,
    własnego chowu mięta,
    z doniczki lub ogrodu wycięta
    zalana wrzącą wodą
    i z trawą cytrynową
    oraz imbiru ciut
    do tego dla osłody miód
    i dobra,przefiltrowana woda
    to w upały rześkość i ochłoda.
    Dodajesz tyle kostek lodu
    ile chcesz stopni w dół chłodu.

  4. avatar Hanna pisze:

    Miętowe orzeźwienie- idealne na upał

    Napój doskonale sprawdza się w upalne dni. Doskonale orzeźwia i równie doskonale smakuje. Zdecydowanie polecam!

    Składniki:
    10 ml soku grejpfrutowego
    10 ml soku pomarańczowego
    10 ml syropu miętowego
    woda do uzupełnienia
    pokruszony lód
    do dekoracji: kilka listków mięty, plasterek pomarańczy, cząstka grejpfruta

    Napój przygotuj w wysokiej szklance w następujący sposób:
    soki i syrop wymieszaj w szklance. Wrzuć pokruszony lód (3/4 wysokości szklanki). Uzupełnij wodą i lekko wymieszaj. Do szklanki wrzuć kilka listków mięty. Udekoruj kawałkami owoców.

  5. avatar pinkmause pisze:

    Napój grejpfrutowo – arbuzowy

    Składniki na 4 szklanki:
    – 1 kg arbuza
    – 1 l wody
    – sok wyciśnięty z 1 czerwonego grejpfruta
    – sok z 1 cytryny
    – plasterki limonki
    – lód

    Sposób przygotowania:
    Arbuza pokroić na mniejsze części, usunąć pestki, zmiksować. Dodać do niego sok z grejpfruta, wodę i sok z cytryny. Przelać do szklanek wypełnionych lodem. Zamieszać i dodać plasterki limonki.
    W wersji wieczorowej cudownie komponuje się z ginem ;)

  6. avatar Kazimierz pisze:

    Kiedy doskwierają tropikalne upały, polecam napój: Egzotyczne orzeźwienie, który przynosi ulgę w upalny dzień.

    EGZOTYCZNE ORZEŹWIENIE

    1/2 świeżego ananasa
    1 pomarańcza
    1 cytryna
    świeże listki werbeny
    1 litr wody filtrowanej
    kostki lodu

    Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyj i pokrój na plasterki. Ananasa obierz, pokrój w kostkę. Owoce włóż do dzbanka, dodaj listki werbeny i zalej wodą. Pozostaw na noc w lodówce. Podawaj z kostkami lodu.

  7. avatar Agnieszka B. pisze:

    „Drink” jaki podaję dzieciom i ich kolegom nie tylko w upalne dni:
    Woda filtrowana -dzbanek
    Truskawki i maliny zamrożone-ilość dowolna
    miód lub brązowy cukier do słodzenia
    kilka łyżek gęstego syropu(wiśniowy,malinowy,pomarańczowy-może być kontrastowy kolorem)
    Brzeg szklanek smaruję białkiem lub sokiem owocowym i zanurzam w grubym cukrze -zostawiam do wyschnięcia.Zamrożone owoce po prostu wrzucam do wody i słodzę do smaku – zostawiam na kilka minut aby się lekko rozmroziły.Delikatnie wlewam syrop aby się nie „rozpłynął”.Oczywiście nieodzowna jest kolorowa słomka ,może być z parasolką.Dzieci są zachwycone(kompotu za to za nic nie chcą pić:) )

  8. avatar annabazyluk pisze:

    Kawa mrożona jest idealnym sposobem na orzeźwienie w gorące letnie dni. Odmiany kawy mrożonej trudno zliczyć. Każdy kawowy amator ma własne metody tworzenia tego mrożonego przysmaku.

    Kawa mrożona – wersja instant
    Składniki (1 porcja):
    100 ml zimnej wody filtrowanej
    100 ml zimnego mleka
    1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    łyżeczka cukru
    kostki lodu lub kruszony lód

    wysoka przezroczysta szklanka
    opcjonalne dodatki:gałka lodów, posypka czekoladowa,cynamon,wanilia
    blender, shaker lub wysokie naczynie z pokrywką

    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zamknąć pokrywę i dokładnie wymieszać, aż do wytworzenia się pianki. Podawać w wysokiej szklance. Można również dodać gałkę lodów, bitą śmietanę, polewę lub posypki.

  9. avatar Beata pisze:

    Uwielbiam orzeźwiające napoje, zwłaszcza podczas takich upałów jakie miewamy w tym roku. Mój przepis:
    – litr wody filtrowanej
    -kostki lodu
    -limonka lub cytryna pokrojona w paski,( ja też krojone kilka kostek i wrzucam do fromy w której robie kostki z lodu- bardzo ładnie to wygląda i daje dodatkową świeżość, tak samo z miętą )
    – kilka listków mięty
    – sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
    -sok z ananasa z puszki

    Do wody wdodajemy świezo wyciśnięty sok z pomarańczy, dodajemy sok z ananasa z puszki, można tez dodać sok z brzoskiwini aby jeszcze bardziej urozmaicić smak, wrzucamy pokrojoną limonkę , listki mięty oraz oczywiście efektywne kostki lodu z zamrożonymi owocami w środku.

    Smak może być jeszcze ciekawszy, tylko ten przepis wymaga więcej pracy gdy zrobimy w arbuzie większą dziurę , tak by wydrażyć miąższ i wszytskie składniki z przepisu umieszczamy w arbuzie, można na pół godziny schować do zamrażalnika ( oczywiscie odpowiednio zabezpiecozny, przez przekręceniem się). Smak wychodzi bombowy.

  10. avatar Busia pisze:

    Gorąco polecam napój, który nie tylko orzeźwia w upalny dzień, ale też wzmacnia odporność.
    Sposób przyrządzenia:
    -7 szklanek wody,
    -1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
    -1/2 szklanki soku z trzciny cukrowej,
    -1/2 szklanki serwatki,
    -3 listki mięty

    Wszystkie składniki należy wlać do dużego słoika z wieczkiem, zakręć i energicznie potrząsnąć, a następnie zostawić w temperaturze pokojowej na 2 dni.
    Po 2 dniach gotowy jest do picia.
    UWAGA: Należy przechowywać w lodówce !!!
    A gdy do tak przygotowanego napoju dodasz jeszcze kilka kostek lodu to dopiero wtedy przekonasz się, że jest to napój, o którym pamięta się do końca życia.

Dodaj komentarz