Konkurs wiosenny Aquaphor – wyniki! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs wiosenny Aquaphor – wyniki!

13 marca 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Serdecznie dziękujemy za ogromną ilość nadesłanych komentarzy na portalu i facebooku oraz maili w związku z naszym konkursem wiosennym zorganizowanym wraz z marką AQUAPHOR! Miło nam ogłosić, że dzbanki ze szklaneczkami trafiają do:

 

Iga

AGNES

Mój przepis to kolorowa sałatka, idealna do zjedzenia przed treningiem. Robię ją w dwóch wersjach – warzywnej i owocowej, w zależności od nastroju. Jestem osobą aktywną, często ćwiczę, dbam również o swoją dietę, dlatego ta sałatka tak bardzo przypadła mi do gustu. Jej niska kaloryczność oraz zawartość witamin to dla mnie ogromny plus. Co najlepsze – jej przygotowanie zajmuje mi mniej niż 10 minut!

Składniki:

Baza do obu sałatek:
– mieszanka sałat
– orzechy włoskie
– ser feta lub mozzarella

Sałatka warzywna:
– pomidorki koktajlowe
– żółta papryka
– oliwki

Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, paprykę oczyścić i pokroić w małą kostkę. Do miski wsypać zawartość paczki z sałatami, a następnie dodać pokrojone warzywa oraz oliwki. Ser feta/ mozzarellę pokroić w kostkę, orzechy przełamać na małe części i wrzucić do reszty. Wszystko delikatnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy do smaku.

Sałatka owocowa:
– truskawki
– arbuz
– granat

Przygotowanie:
Truskawki pokroić na małe kawałki, z arbuza wydrążyć kuleczki. Z granatu wyciągnąć pestki i razem z resztą owoców wrzucić na przygotowaną wcześniej w misce zawartość paczki sałat. Ser feta/mozzarellę pokroić w kostkę i dodać do owoców. Na koniec wrzucić rozdrobnione orzechy włoskie. Delikatnie wymieszać.

Smacznego! :)

Agnieszka Hubner

Mam świetny pomysł na wiosenną sałatkę z kiełkami brokułu i rzodkiewki, kurczakiem, serem feta i dresingiem z pomelo. Pyszna, orzeźwiająca.
Składniki:
mix sałat ok 200 g
40 g kiełków warzyw np brokułu, rzodkiewki
chilli kolorowe: czerwone, żółte, zielone, pomarańczowe
1/4 owocu pomelo miąższ
5 pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
upieczona pierś lub udko z kurczaka
gruszka
dresing: sok z 1/2 cytryny, sok z 1/4 pomelo, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, oregano, tymianek, bazylia szczypta, sól, 2 łyżki oliwy z oliwek
(proporcja 2:1 oliwa do soku)
Sposób:
Gruszkę pokroić w plastry i grillować na suchej patelni.
Sałatę rozłożyć na półmisku, dodać pokrojoną w kostkę fetę, kiełki, pomidorki i pomelo pokrojone, gruszkę w paski pokrojoną, chilli w plasterkach, na wierzchu ułożyć upieczone kawałki mięsa.
Zrobić dresing do sałatki, którym należy polać przed samym podaniem porcję. Wymieszać podane składniki.
Smacznego

serdeczne gratulacje! Redakcja wysyła nagrody w ciągu 7 dni na własny koszt

 

 

Nagrodami w konkursie byly zestawy zawierające dzbanek filtrujący Amethyst Aquaphor wraz z eleganckimi szklaneczkami.

Dzbanek filtrujący Amethyst

Wyjątkowo popularny dzbanek filtrujący o pojemności 2,8 l, wyposażony w żebrowaną pokrywkę umożliwiającą nalewanie wody bez konieczności jej zdejmowania oraz mechaniczny wskaźnik zużycia wkładu, który ułatwia codzienne korzystanie z dzbanka i przypomina o konieczności terminowej wymiany wkładów.

Uniwersalny wymienny wkład filtrujący B25 Maxfor skutecznie usuwa z wody wodociągowej wszelkie szkodliwe zanieczyszczenia, takie jak: związki organiczne, żelazo, ołów i chlor, usuwa osady i nieprzyjemny zapach. Wszystkie elementy dzbanka zostały wyprodukowane z wysokiej jakości bezpiecznych materiałów BPA free.

https://aquaphor.com/

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

42 komentarzy do Konkurs wiosenny Aquaphor – wyniki!

  1. avatar Agnes pisze:

    Mój przepis to kolorowa sałatka, idealna do zjedzenia przed treningiem. Robię ją w dwóch wersjach – warzywnej i owocowej, w zależności od nastroju. Jestem osobą aktywną, często ćwiczę, dbam również o swoją dietę, dlatego ta sałatka tak bardzo przypadła mi do gustu. Jej niska kaloryczność oraz zawartość witamin to dla mnie ogromny plus. Co najlepsze – jej przygotowanie zajmuje mi mniej niż 10 minut!

    Składniki:

    Baza do obu sałatek:
    – mieszanka sałat
    – orzechy włoskie
    – ser feta lub mozzarella

    Sałatka warzywna:
    – pomidorki koktajlowe
    – żółta papryka
    – oliwki

    Przygotowanie:
    Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, paprykę oczyścić i pokroić w małą kostkę. Do miski wsypać zawartość paczki z sałatami, a następnie dodać pokrojone warzywa oraz oliwki. Ser feta/ mozzarellę pokroić w kostkę, orzechy przełamać na małe części i wrzucić do reszty. Wszystko delikatnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy do smaku.

    Sałatka owocowa:
    – truskawki
    – arbuz
    – granat

    Przygotowanie:
    Truskawki pokroić na małe kawałki, z arbuza wydrążyć kuleczki. Z granatu wyciągnąć pestki i razem z resztą owoców wrzucić na przygotowaną wcześniej w misce zawartość paczki sałat. Ser feta/mozzarellę pokroić w kostkę i dodać do owoców. Na koniec wrzucić rozdrobnione orzechy włoskie. Delikatnie wymieszać.

    Smacznego! :)

  2. avatar Anna Walisiak pisze:

    Moja ulubiona sałatka to „Sałatka z rukolą”. Uwielbiam ostry smak rukoli a w połączeniu z poniższymi składnikami to po prostu magia.

    Skadniki:
    rukola, pomidory suszone,makaron kokardki,podpróżony słonecznik,miód, musztarda,zielone pesto.

    Wykonanie:

    Do miski wrzucamy rukolę, ugotowany makaron, podprażony słonecznik, pokrojone pomidory suszone. Całość polewamy sosem przygotowanym z 1 łyczki miodu, pesto oraz musztardy.

    I tak naprawdę to wszystko i tak szybko. To jest moja propozycja sałatki. To moje popisowa sałatka efektownie, smacznie i wiosennie przy tym wyglądająca. Zródłem smaku jest połączenie rukoli oraz slodkego smaku miodu. To idelna sałatka na wiosenne spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
    Smacznego!!!

  3. avatar Karolina pisze:

    Moja propozycja to lekka, pełnowartościowa sałatka,
    dla mnie to istna najsmaczniejsza gratka.
    W niej samo zdrowie króluje
    po zjedzeniu takiej sałatki pełną sytość czuję. Na talerzu pięknie się prezentuje,
    swoimi kolorami oczy raduje.

    ZDROWA I KOLOROWA SAŁATKA
    Składniki:
    – 400 g paluszków krabowych
    – pęczek rzodkiewki
    – paczka jarmużu
    – szklanka komosy ryżowej
    – kiełki mix

    Sos:
    – 3 łyżki oliwy z oliwek
    – 2 łyżki soku z cytryny
    – łyżka pasty z tuńczyka
    – łyżeczka imbiru
    – do smaku sól morska czosnkowa z ziołami

    Przygotowanie: Komosę ryżową gotuję w osolonej wodzie. Spulchniam widelcem i zostawiam w garnku do przestudzenia. Drobno siekam jarmuż. W misce mieszam składniki sosu: imbir, pastę z tuńczyka, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodaję ostudzoną komosę, jarmuż, pokrojone na kawałki paluszki krabowe i pokrojoną rzodkiewkę. Całość starannie mieszam i posypuję kiełkami.??

  4. avatar Joasia pisze:

    Pyszna, prosta i kolorowa sałatka z dodatkiem nowalijek.

    Główni bohaterowie to:
    6 dużych rzodkiewek
    3 średnie długie ogórki
    400 g szynki
    duży pęczek szczypiorku
    majonez

    Ogórki obrać i pokroić w średnią kostkę a rzodkiewki w plasterki. Dodać pokrojoną szynkę. Dodać drobno posiekany szczypiorek, następnie majonez, wymieszać i cieszyć się smakiem wiosny na talerzu :)

  5. avatar PoProstu Ania pisze:

    Moja ulubiona wiosenna sałatka smakuje pierwszym słońcem, pachnie piknikiem, a smakuje jak rarytas :) jest dość prosta do wykonania i bardzo smaczna. Składniki:
    słoik groszku
    puszka ananasów
    puszka kukurydzy
    30/40 dag szynki
    5-6 ugotowanych na twardo jajek
    majonez lub jogurt naturalny (co kto woli).
    Sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Gotujemy jajka, które po ostygnięciu kroimy w drobną kosteczkę
    Odcedzamy ananasy i groszek na cedzaku
    Groszek po odcedzeniu wsypujemy do miski, natomiast ananasy kroimy w małe cząsteczki i po pokrojeniu także wsypujemy do miski
    Dodajemy odcedzoną kukurydzę
    Kroimy szynkę i dodajemy do powyższych składników
    Mieszamy wszystkie komponenty i dodajemy do nich majonez (lub jogurt, jeśli ktoś nie używa majonezu).
    Ponownie mieszamy, dodają c szczyptę pieprzu i dwie szczypty soli.
    Po wymieszaniu sałatki z majonezem wstawiamy ją na parę godzin do lodówki, aby „przeszła”.
    Po 3-4 godzinach sałatka jest gotowa do spożycia, można ją zabrać na piknik czy na wycieczkę :)

  6. avatar Grażyna pisze:

    Wiosenna sałatka z kwiatami forsycji i młodymi listkami czarnego bzu – smaczna i pełna witaminy C
    Składniki na sałatkę dla 1,2 osób:
    Burak pieczony – 1/2 – 1 szt.
    Pomarańcza – 1/2 szt
    Roszponka – 2 garście
    Kiełki dowolne – łyżka stołowa
    Kwiaty forsycji – garść
    Listki czarnego bzu – 10 listków
    Parmezan – ewentualnie kilka płatków

    Sos:
    Oliwa – 1 łyżka
    Sok wyciśnięty z pomarańczy – 3 łyżki
    Sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżka
    Miód – 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)

    Kwiaty, sałatę i listki czarnego bzu płuczemy i osuszamy.
    Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki.
    Z jednego plastra wyciskamy sok, dodajemy sok z cytryny, miód i oliwę. Następnie należy wszystkie składniki wymieszać i przygotować sos.
    Nakładamy do miseczki sałatę, dodajemy cieniutkie plastry buraka oraz pokrojoną pomarańczę. Posypujemy kiełkami , listkami i kwiatami. Całość polewamy przygotowanym sosem, dodajemy również kilka cienkich plastrów parmezanu i resztę kwiatów do ozdoby.
    Może ktoś się zdziwić, że w koktajlu są kwiaty forsycji ale są jadalne i są dość bogate w rutynę, najlepiej je zrywać z oddalonych od ulicznego ruchu miejsc zanim pojawią się zielone listki, czyli właśnie teraz. Są świetnym dodatkiem do sałatek i koktajli. Lekko gorzkawe, dobrze smakują z soczystymi i bogatymi w witaminę C owocami. Dzięki temu w warunkach domowych możemy „wyprodukować ” rutinoscorbin… Podobnie jest z listkami czarnego bzu, które są o tej porze znakomitym źródłem witamin i minerałów i wspomagają wiosenną detoksykację organizmu.
    Witaj wiosno!!!

  7. avatar Angelika pisze:

    Więc bierzemy różnego typu sałaty,
    Może być masłowa, lodowa, rzymska i rwiemy ją na płaty,
    Możemy dodać startą marchewkę,
    I w plasterki pokrojony ogórek, pomidor i rzodkiewkę.
    Lubię też dodać paprykę i kukurydzę z puszki,
    I obowiązkowo natkę pietruszki.
    Do tego z 2 garści kiełków,
    I już kończymy krojenie warzyw pomalutku.
    Teraz jeszcze został do zrobienia sos,
    Taki już Ci nasz kulinarny los,
    Bierzemy oliwę z oliwek mieszamy z aromatycznymi ziołami,
    I to wszystko się smakowicie komponuje z kielkami

  8. avatar Angelika pisze:

    Więc bierzemy różnego typu sałaty,
    Może być masłowa, lodowa, rzymska i rwiemy ją na płaty,
    Możemy dodać startą marchewkę,
    I w plasterki pokrojony ogórek, pomidor i rzodkiewkę.
    Lubię też dodać paprykę i kukurydzę z puszki,
    I obowiązkowo natkę pietruszki.
    Do tego z 2 garści kiełków,
    I już kończymy krojenie warzyw pomalutku.
    Teraz jeszcze został do zrobienia sos,
    Taki już Ci nasz kulinarny los,
    Bierzemy oliwę z oliwek mieszamy z aromatycznymi ziołami,
    I to wszystko się smakowicie komponuje z kiełkami.

  9. avatar Urszulas pisze:

    Kocham wiosnę!
    Za co?
    Oczywiście – za rzodkiewkę!
    Uwielbiam w swojej kuchni sezonowość i nią chce zarazić wszystkich proponując wiosenną sałatkę ze szparagami, kaszą bulgur i rzodkiewką. Wyrazistości dodaje pokrojona w kostkę świeża, czerwona papryka. Całość łączę sosem z soku z cytryny, oliwy i posiekanego czosnku. Oryginalnego smaku doda grillowany polski oscypek, gorący, przecięty w pól ułożony na górze wiosennej fuzji smaków. Do tego listki mięty oraz kolendry i gotowe!
    To moja wymarzona wersja szybkiego lunchu. Kreatywne i zdrowe połączenie, które dostarcza siły na resztę dnia. Pomysł jest zaczerpnięty z kuchni libańskiej, w której tradycyjnie jada się tabbouleh, czyli sałatkę na bazie bulguru i czerwonych warzyw. Ja dodałam w swoim pomyśle odrobinę polskości i garść wiosennych inspiracji. Mam nadzieję, że namówiłam innych do przyrządzenia tej niekonwencjonalnej, wiosennej sałatki.

  10. avatar earthling pisze:

    Według Bartolomeo Scappi – szesnastowiecznego, włoskiego kucharza – sekretem smacznej sałatki jest przede wszystkim użycie we właściwych proporcjach tych trzech składników: soli, oleju/oliwy oraz octu. Sformułował on nawet takie oto „święte” prawidło sałatkowe: „Insalata ben salata, Poco aceta & ben oliata”. I wyjaśnił, że oznacza to, aby w pierwszej kolejności sałatkę obficie posolić, potem skroplić ją dużą ilością oleju, a na końcu dodać tylko odrobinę octu. I muszę przyznać, że odkąd stosuję się do owego zalecenia, to rzeczywiście nawet zwykła mieszanka sałat smakuje mi wyśmienicie. A ponieważ jest coś magicznego w kosztowaniu posiłków, którymi raczyli się pradawni mieszkańcy naszego świata, to postanowiłam wiernie odtworzyć jedną z propozycji Bartolomea. Oto ona:
    Mieszankę sałat (np. roszponkę, szpinak, jarmuż, sałatę lodową) wymieszać z posiekaną natką pietruszki i mieszanką ziół (szałwią, rozmarynem i tymiankiem). Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem winnym z czerwonego wina.
    Przepis ten okazał się na tyle dobry, że zagościł na stałe w mojej kuchni i uważam, że jest on naprawdę świetnym sposobem na urozmaicenie obiadu zieleninką – jest wyjątkowo prosty, bardzo smaczny, a przy tym posiada w sobie zaklętą moc. Czuję niemal, jak gdybym wykradła tajemną recepturę na idealną sałatkę wprost z zakurzonego, bacznie strzeżonego przepiśnika Bartolomea, ukrytego gdzieś w jego renesansowej izbie… :)

Dodaj komentarz