Serdecznie dziękujemy za ogromną ilość nadesłanych komentarzy na portalu i facebooku oraz maili w związku z naszym konkursem wiosennym zorganizowanym wraz z marką AQUAPHOR! Miło nam ogłosić, że dzbanki ze szklaneczkami trafiają do:
Iga
AGNES
Mój przepis to kolorowa sałatka, idealna do zjedzenia przed treningiem. Robię ją w dwóch wersjach – warzywnej i owocowej, w zależności od nastroju. Jestem osobą aktywną, często ćwiczę, dbam również o swoją dietę, dlatego ta sałatka tak bardzo przypadła mi do gustu. Jej niska kaloryczność oraz zawartość witamin to dla mnie ogromny plus. Co najlepsze – jej przygotowanie zajmuje mi mniej niż 10 minut!
Składniki:
Baza do obu sałatek:
– mieszanka sałat
– orzechy włoskie
– ser feta lub mozzarella
Sałatka warzywna:
– pomidorki koktajlowe
– żółta papryka
– oliwki
Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, paprykę oczyścić i pokroić w małą kostkę. Do miski wsypać zawartość paczki z sałatami, a następnie dodać pokrojone warzywa oraz oliwki. Ser feta/ mozzarellę pokroić w kostkę, orzechy przełamać na małe części i wrzucić do reszty. Wszystko delikatnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy do smaku.
Sałatka owocowa:
– truskawki
– arbuz
– granat
Przygotowanie:
Truskawki pokroić na małe kawałki, z arbuza wydrążyć kuleczki. Z granatu wyciągnąć pestki i razem z resztą owoców wrzucić na przygotowaną wcześniej w misce zawartość paczki sałat. Ser feta/mozzarellę pokroić w kostkę i dodać do owoców. Na koniec wrzucić rozdrobnione orzechy włoskie. Delikatnie wymieszać.
Smacznego! :)
Mam świetny pomysł na wiosenną sałatkę z kiełkami brokułu i rzodkiewki, kurczakiem, serem feta i dresingiem z pomelo. Pyszna, orzeźwiająca.
Składniki:
mix sałat ok 200 g
40 g kiełków warzyw np brokułu, rzodkiewki
chilli kolorowe: czerwone, żółte, zielone, pomarańczowe
1/4 owocu pomelo miąższ
5 pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
upieczona pierś lub udko z kurczaka
gruszka
dresing: sok z 1/2 cytryny, sok z 1/4 pomelo, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, oregano, tymianek, bazylia szczypta, sól, 2 łyżki oliwy z oliwek
(proporcja 2:1 oliwa do soku)
Sposób:
Gruszkę pokroić w plastry i grillować na suchej patelni.
Sałatę rozłożyć na półmisku, dodać pokrojoną w kostkę fetę, kiełki, pomidorki i pomelo pokrojone, gruszkę w paski pokrojoną, chilli w plasterkach, na wierzchu ułożyć upieczone kawałki mięsa.
Zrobić dresing do sałatki, którym należy polać przed samym podaniem porcję. Wymieszać podane składniki.
Smacznego
serdeczne gratulacje! Redakcja wysyła nagrody w ciągu 7 dni na własny koszt
Nagrodami w konkursie byly zestawy zawierające dzbanek filtrujący Amethyst Aquaphor wraz z eleganckimi szklaneczkami.
Dzbanek filtrujący Amethyst
Wyjątkowo popularny dzbanek filtrujący o pojemności 2,8 l, wyposażony w żebrowaną pokrywkę umożliwiającą nalewanie wody bez konieczności jej zdejmowania oraz mechaniczny wskaźnik zużycia wkładu, który ułatwia codzienne korzystanie z dzbanka i przypomina o konieczności terminowej wymiany wkładów.
Uniwersalny wymienny wkład filtrujący B25 Maxfor skutecznie usuwa z wody wodociągowej wszelkie szkodliwe zanieczyszczenia, takie jak: związki organiczne, żelazo, ołów i chlor, usuwa osady i nieprzyjemny zapach. Wszystkie elementy dzbanka zostały wyprodukowane z wysokiej jakości bezpiecznych materiałów BPA free.
https://aquaphor.com/
SAŁATKA JARZYNOWA WIOSENNA Z WARZYW „STARYCH”,NOWALIJEK I JAJA
Pęczek rzodkiewek, 3-4 łyżki posiekanego szczypioru, 3-4 liście sałaty, 2 ziemniaki, 2 marchwie, pietruszka, mały seler (razem około 50 dag warzyw), jajo, sól,pieprz, 1/2 szklanki majonezu lub 1/2 szklanki zaprawy ze śmietany, żółtka i łyżka musztardy
Warzywa dokładnie myjemy, obrać. Ugotować jajo (Na twardo), ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i pokroić je w kostkę. Sałatę pokroić w paski. Posiekać szczypior, rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić w talarki. Wszystkiego składniki wymieszać, przyprawić i połączyć z majonezem lub zaprawą ze śmietany z żółtkiem na twardo roztartym z musztardą. Życzę smacznego ! :)
„Wybuchowa” sałatka z granatem:
Składniki:
2 granaty
pół główki sałaty lodowej lub masłowej
dwie garście świeżej rukoli
250 g pomidorków koktajlowych
200 g sera feta
1 cebula szalotka
kilka gałązek świeżego tymianku
Sos vinegret:
sól morska, świeżo zmielony pieprz – do smaku
4 łyżki oliwy extra vergine
3 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego czerwonego
1 łyżka musztardy Dijon
Przygotowanie: Granaty rozkroić i wyłuskać pestki. Sałatę i rukolę ułożyć na półmisku. Pomidorki pokrojone na ćwiartki rozłożyć na sałacie i rukoli. Posypać pokruszoną fetą , dodać drobniutko pokrojona szalotkę. Posypać pestkami granatu. Wymieszać składniki winegretu i równomiernie polać po sałatce. Na koniec całość posypać listkami świeżego tymianku.
Smacznego!:)
” WIOSENNA SAŁATKA ”
Składniki :
– ogórek świeży
– 3 pomidory ( najlepiej z ogródka )
– sałata lodowa / rzymska
– pęczek rzodkiewki
– pęczek szczypiorku
– 3-4 ugotowane jajka
Sos :
– 1 łyżka oleju, 1 łyżka wody, przyprawa grecka do sałatek
Przygotowanie :
Warzywa myjemy i kroimy według uznania ( ja preferuje : sałatę porwaną w rękach, pomidor, ogórek i jajka pokrojone w grubą kostkę, rzodkiewkę startą na tarce ). Składniki na sos mieszamy razem i polewamy gotowe i pokrojome warzywa. Na koniec posypujemy skrojonym szczypiorkiem. Podajemy z grzankami ( można zrobić je samemu : kroimy kromki chleba na kwadraty, na blaszkę wylewamy niewielką ilość oleju i dodajemy chlebek, wkładamy do piekarnika na 150-160 stopni na 10-15 min, do momentu aż się zarumienią.) albo z pieczywem czosnkowym.
Najlepiej smakuje podawana prosto po przygotowaniu.
SMACZNEGO :D
Sałatka wiosenna z sumakiem i melasą – supoer
Składniki:
– 4 liście sałaty zielonej
– 4 liście sałaty czerwonej
-20 połówek pomidorów cherry
– pęczek małych rzodkiewek
– 1/4 szklanki pietruszki
– 1/2 szklanki kiełków
– 2 łyżki fety
Dressing:
– 1 łyżeczka melasy z granatów
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka miodu
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki chili
– 1/2 łyżeczki sumaka
– 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
Przygotowanie
Sałatą wyłożyć salaterkę. W osobnej misce wymieszać połówki pomidorów, rzodkiewek, pietruszkę i kiełki. W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki dressingu i zalać sałatkę. Dobrze wymieszać i przenieść na liście sałaty. Posypać fetą. Dodatek melasy z granatów i sumaka nadaje sałatce kwaskowaty smak i piękny kolor.
Sałatka wiosenna z sumakiem i melasą
Składniki:
– 4 liście sałaty zielonej
– 4 liście sałaty czerwonej
-20 połówek pomidorów cherry
– pęczek małych rzodkiewek
– 1/4 szklanki pietruszki
– 1/2 szklanki kiełków
– 2 łyżki fety
Dressing:
– 1 łyżeczka melasy z granatów
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka miodu
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki chili
– 1/2 łyżeczki sumaka
– 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
Przygotowanie
Sałatą wyłożyć salaterkę. W osobnej misce wymieszać połówki pomidorów, rzodkiewek, pietruszkę i kiełki. W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki dressingu i zalać sałatkę. Dobrze wymieszać i przenieść na liście sałaty. Posypać fetą. Dodatek melasy z granatów i sumaka nadaje sałatce kwaskowaty smak i piękny kolor.
Sałatka „Szparagove-love”
Składniki:
średni pęczek zielonych szparagów
20 sztuk pomidorków koktajlowych
1 małe dojrzałe awokado
garść świeżego szpinaku
pół cytryny
ząbek czosnku
mały kawałek świeżego imbiru
szczypta soli
garść migdałów
oliwa z oliwek
Pomidorki koktajlowe i szpinak myjemy. Szparagi blanszujemy. Pomidorki kroimy na połówki, szparagi na kawałki około 3-4 cm (tylko część jadalną szparag, bez zdrewniałych końcówek). Awokado obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i skrapiany sokiem z połówki cytryny (żeby nie sczerniał). Migdały siekamy na mniejsze kawałki.
Sos. W szklane mieszamy 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki wody, szczyptę soli, przeciśnięte przez praskę ząbek czosnku oraz kawałek imbiru.
Wszystkie warzywa układamy na talerzu, posypujemy posiekanymi migdałami i polewamy sosem. Smacznego!
„Z solonymi migdałami”
– Główka sałaty lodowej
– Dwie duże garście solonych migdałów
– Słoik suszonych pomidorów w oleju
SOS: olej z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, sól (spora ilość), pieprz, oregano i zioła prowansalskie.
Sałatę rwiemy na drobne kawałki, kroimy pomidory w kostkę a migdały na 3 części. Zalewamy sosem i mieszamy
SMACZNEGO
Sałata lodowa
4 świeże ogórki
3 pomidory
Papryka żółta
Brokół
Pęczek szczypiorku
Ser feta
słonecznik
Sos:
jogurt grecki
majonez
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
bazylia
sól
pieprz
Zblanszować brokuł, następnie umyć sałatę, pomidory, paprykę i szczypiorek, a ogórki obrać.
Ostygnięty brokuł dzielimy na różyczki, pomidory kroimy na szesnastki, ogórki, ser feta i paprykę w grubą kostkę, sałatę siekamy i kroimy drobno szczypiorek. Całość mieszamy.
Majonez , jogurt grecki i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy w miseczce. Następnie całość dodajemy do przygotowanych warzyw.
Na koniec na patelni prażymy słonecznik i całość nim posypujemy.
Łatwo, szybko, kolorowo i smacznie :)
ałata z rukolą, oliwkami i migdałami
Składniki na 4 porcje:
pęczek rukoli
główka zielonej sałaty
około 20 czarnych oliwek i 10 zielonych
½ szklanki migdałów
2 pomidory
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
Sałatę myjemy, listki rwiemy na kawałki. Rukolę myjemy, dodajemy do sałaty. Pomidory nacinamy, sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę, oliwki zaś w plasterki. Dodajemy do sałaty i rukoli. Migdały rozdrabniamy na mniejsze kawałki w blenderze, mieszamy z sałatą i pomidorami. Sos sałatkowy łączymy z wodą i oliwą, dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby sałatkę możemy dosolić.
„Wiosenna wieś ”
Składniki: 1 świeży ogórek, pęczek rzodkiewki, kiełki dowolne np. brokuł, sałata lodowa, 4 jajka ugotowane na twardo.Składniki na sos: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, świeżo mielony pieprz.
Wykonanie: Warzywa starannie umyć, jajka obrać ze skorupek. Rzodkiewki i ogórka pokroić w cienkie plastry. W misce ułożyć sałatę lodową, porwaną na mniejsze części, pokrojone ogórki, rzodkiewki, połówki jajek. Składniki przeznaczone na sos wymieszać i utworzonym sosem polać sałatkę. Posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz kiełkami.
Smaczenego :)