Konkurs wakacyjny Aquaphor – wyniki! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs wakacyjny Aquaphor – wyniki!

28 czerwca 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Miło nam ogłosić wyniki konkursu pod patronatem marki Aquaphor. Do wygrania były dzbanki filtrujące wodę Onyx oraz voucher na zabiegi Yasumi.

ZADANIE KONKURSOWE: Podaj swój ulubiony przepis na letni napój lub lodową lemoniadę.

Oto nagrodzone wypowiedzi:

miejsce 1:

KAMILKA EKO

Pyszna i zdrowa lemoniada na zakwasie z buraków do źródło drogocennych witamin i minerałów, którą serwuję mojej rodzinie zwykle dwa raz  roku, jest też idealna na upalne dni, świetnie gasi pragnienie.

Lemoniada na zakwasie z buraków

– 2 kg czerwonych buraków,
– kilka ząbków czosnku,
– 5 liści laurowych i 5 ziarenek ziela angielskiego,
– łyżka soli

dodatkowo: jabłko, imbir, natka pietruszki

Buraki szoruję i kroję na małe kawałki, układam w dużym słoju lub kamiennym garnku.  Dodaję czosnek, liście laurowe i ziele, przykrywam dużym burakiem. Całość zalewam letnią wodą przefiltrowaną z solą (pamiętajcie, że nie może wystawać z nad powierzchni żaden burak). Trzymam kilka dni w temperaturze pokojowej. Zakwas przelewam do blendera, dodaję jabłko, imbir, natkę pietruszki i całość blenduję.

Smacznego!

miejsce 2 i 3:

Marta:

Letni mix owoców i ziół

Składniki:
– 10 moreli
– 1/4 pomelo
– 1/2 szklanki pestek granatu
– 4 mrożone truskawki
– 2 torebki herbatki z czystka
– świeżo filtrowana woda
– lód (opcjonalnie)
– mięta (opcjonalnie)

Morele odpestkować, pomelo obrać i podzielić na cząstki. Wrzucić do blendera razem z pestkami granatu. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Zaparzyć herbatkę z czystka, napar (ok. 1/2 szklanki) wystudzić. Wszystko przelać do dzbanka, dopełnić świeżo filtrowaną wodą. Podawać z mrożonymi truskawkami, kilkoma pestkami granatu, lodem i listkami świeżej mięty. Można przechowywać w lodówce i pić przez cały dzień. W wersji dla dorosłych, wieczorową porą idealnie komponuje się z dżinem.

Gabika:

Moja letnia lemoniada towarzyska, której tajemny przepis znajdziecie poniżej, występuje w naszej dość nieprzewidywalnej strefie klimatycznej w dwóch wersjach: na upały i na chłodniejsze dni wakacji. Zawsze jednak smakuje najlepiej w dobranym towarzystwie, przyprawiona wysmakowanymi dowcipami i najnowszymi ploteczkami opowiadanymi w doborowym gronie przyjaciół.
Podstawowe składniki:
1/2 litra świeżo przefiltrowanej wody
2/3 szklanki cukru trzcinowego
szklanka malin
szklanka truskawek
sok z 1 limonki
sok z 1 mandarynki
Składniki opcjonalne, zależnie od pogody:
garść kostek lodu – dla schłodzenia – gdy akurat panują afrykańskie upały:)
łyżeczka imbiru – dla rozgrzania – gdy pogoda zapomina, jaką mamy porę roku i temperatura oscyluje między październikiem a listopadem:(
Przygotowanie:
Truskawki i maliny zasypać 1/2 szklanki cukru, by puściły sok. Przefiltrować wodę i dodać pozostały cukier, po czym zagotować ją i trzymać na ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści (czyli do 5 minut). Zmiksować maliny i truskawki, po czym przetrzeć je przez sitko. Wycisnąć sok z limonki. Dodać sok malinowo-truskawkowy oraz limonkowy do gorącej wody z cukrem. Wymieszać i odstawić do schłodzenia. W czasie upałów lemoniadę podawać mocno schłodzoną z dodatkiem kostek lodu, a w zimniejsze dni postawić na wersję na ciepło, z dodatkiem imbiru, by nieco rozgrzała zziębnięte towarzystwo:)

Gratulujemy!

Nagrodami w konkursie są:

I miejsce: dzbanek Aquaphor Onyx i  voucher na zabiegi Yasumi

II i III miejsce: dzbanek Aquaphor Onyx

 

Aquaphor Onyx

Aquaphor Onyx jest jednym z najnowszych modeli dzbanków filtrujących firmy Aquaphor. Charakteryzuje się unikalnym wzronictwem, dużą pojemnością wody przefiltrowanej (2 l), wygodną uchylną klapką do nalewania wody oraz wydajnym i skutecznie oczyszczającym wkładem B100-25 Mg+, który dodatkowo wzbogaca filtrowaną wodę o cząsteczki magnezu.

Dzbanek w stylu vintage, łączący elementy wzornictwa sprzed lat i współczesne rozwiązania konstrukcyjne. Model w owalnej obudowie, z poręczną rączką do pewnego trzymania sporej pojemności wody z wygodnym systemem nalewania wody w pokrywce to idealny wybór dla osób ceniących sobie wygodę użytkowania.

W dzbanku filtrującym Onyx znajduje się wkład B25Mg, który jest najnowszym osiągnięciem technologicznym Aquaphor. Dzięki unikalnym właściwościom materiałów filtrujących, opracowanych przez Aquaphor, wkład filtrujący nie tylko zapobiega osadzaniu się kamienia, ale również dba o nasze serce, wzbogacając wodę w magnez. B25Mg zawiera włókno Aqualen, dzięki któremu skutecznie usuwa jony metali ciężkich (np. rtęć, ołów), a także usuwa z wody m. in. chlor, fenol, pestycydy, żelazo, niwelując nieprzyjemny posmak i zapach wody.

Pojemność dzbanka: 4,2 l/pojemność wody filtrowanej: 2 litry/wskaźnik wymiany wkładu: mechaniczny.

Szczegóły: aquaphor.pl

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

39 komentarzy do Konkurs wakacyjny Aquaphor – wyniki!

  1. avatar Kasia pisze:

    Mój ulubiony napój w lecie to DOMOWA LEMONIADA:

    Biorę duży dzbanek i wrzucam do niego pokrojoną w plasterki cytrynę, limonkę i pomarańczę oraz dodaje brązowy cukier a następnie zalewam to wszystko wrzątkiem (250ml) i odstawiam na 30min. Po tym czasie dolewam wody gazowanej i dodaje kostki lodu – napój jest gotowy do spożycia :)

  2. avatar Bartek pisze:

    Najlepsze, najszybsze i jedno z najdroższych rozwiązań na upalne dni to mrożona herbata. Przygotowujemy napój koniecznie z mieszanki zielonej i białej herbaty z dodatkiem cukru, oraz soku z cytryny, następnie wstawiamy do lodówki i gotowe.

  3. avatar Kinga D. pisze:

    Napar z hibiskusa bardzo orzeźwia, gasi pragnienie i pobudza zmysły! Po zaparzeniu garści liści hibiskusa, chłodzimy napar. Dodajemy skruszonego lodu, kilka liści mięty i odrobinę miodu do smaku.

  4. avatar Katarzyna Rybarz pisze:

    Mój przepis na pyszny chłodzący napój to lemoniada z borówki i czarnej porzeczki. Jest ona dosyć kwaśna, ale niesamowicie orzeźwiająca. Aby ładnie wyglądała podczas podania to do pojemnika do przygotowania kostek lodu wrzucam po jednej borówce, zalewam wodą i dzięki temu uzyskuję kostki lodu z owocem w środku. Blenduję 200 g borówek z 1 litrem zimnej wody oraz sokie wyciśniętym z dwóch cytryn. Całość przecedzam przez sitko. Dolewam soku z czarnej porzeczki 100% bez dodatku cukru. Jeżeli lemoniada jest zbyt kwaśna dosładzam według własnych upodobań. Podaję w wysokich szklankach z kostkami lodu (z zamrożoną borówką), oraz listkami mięty. Całość gwaratuje niesamowite orzeźwienie :)!

  5. avatar dorka pisze:

    mrożona kawa to jest mój napój na ulapne dni. a oto przepis….
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    150 ml wrzątku
    150 ml zimnego mleka (spienione najlepiej)
    stewia – jeśli ktoś woli cukier to tyle ile uważa
    2 łyżeczki mrożonych malin, lepiej smakuje
    2 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych
    można posypać startą czekoladą ( jak posypuję karmelowa z wedla jest nieziemski smak)
    ostatnio eksperymentuję i dodałam liście mięty nakłute widelcem
    Do większego naczynka wsypcie 2 łyżeczki kawy.
    Wodę zagotujcie i zalejcie wrzątkiem. następnie dodajcie cukier lub stewię jeśli musicie słodzić, ale bez cukru uważam ze jest zdecydowanie lepszy smak (jest przecież starta karmelowa)
    niech to się przestudzi (nie dodaje kostek lodu ponieważ to już nie jest TEN SMAK) Gdy kawa się schłodzi dodajcie zimne, spienione mleko. Teraz do kubka, z którego będziecie pić kawusię wrzućcie 2 gałki lodów, zalejcie kawą i dodajcie malinki. na koniec starta karmelowa. smacznego……..

  6. avatar Marta pisze:

    Najlepszy letni napój? Moringa Iced Latte :) Sproszkowane liście moringi, która jest moim odkryciem ubiegłego roku – świetnie pobudza, pysznie smakuje i jest najlepszą alternatywą kawy, mleko roślinne – polecam sojowe lub kokosowe, syrop z agawy, kostki lodu – pyszna, kremowa. Towarzyszy mi zwykle w upalne, letnie poranki w drodze do pracy :)

  7. avatar Kamil pisze:

    Woda mineralna
    Cytryna
    Truskawki 30 dag
    Czarna porzeczka 20dag

  8. avatar Michał pisze:

    3 składniki !!! bo koktajl musi być prosty :)
    Baza zawsze zielona ! czyli szpinak, albo jarmuż
    dodatek zawsze słodki i kolorowy ! czyli truskawka, maliny, albo jagody
    no i dla wartości odżywczych migdały, albo orzechy :)

    no i gotowe do wrzucenia w blender :)

  9. avatar Wikaaa pisze:

    Wycisnąć sok z cytryn. Pestki odcedzić, miąższ proponujemy zostawić. W celu ułatwienia wyciskania, cytryny przed przecięciem można najpierw mocno przycisnąć ręką do blatu kuchennego.
    Odlać 200 ml wody i zagotować w garnku za z 200g cukru. Gotować chwilę do uzyskania syropu. Syrop odstawić i schłodzić.
    Do dzbanka wlać pozostałą wodę, schłodzony sok z cytryny oraz schłodzony syrop.Dodać kostki lodu.

  10. avatar Joanna pisze:

    Jeśli chodzi o mój przepis na cudownie chłodzącą lemoniadę to należy zakupić następujące produkty: cytryna, woda niegazowana dobrze schłodzona, listki mięty parę sztuk, kostki lodu, mleko skondensowane schłodzone. Całość wrzucić do blendera z funkcją kruszenia lodu, limonki dzielimy na ćwiartki przed wrzuceniem,dodajemy mleko skondensowane, listki mięty następnie całość przecedzamy dekorujemy dzbanek plasterkiem cytryny i już mamy orzeźwiający dzbanuszek lemoniady w sam raz na skwar lejący się z nieba:)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak stawiać granice innym ludziom?
Niektórzy obawiają się, że sztywne ustalenie granic pozbawia szansy na bliską relację, ale...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Czego nie mówić będąc w związku? 1. Nie masz nic do gadania. Chodzi o wszystkie zdania ograniczające...
Jedzenie, które zmniejsza ryzyko ch…
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" przekonują, że jedząc orzechy zamiast jajek możemy...
Podwyżka renty socjalnej
Sejm zajmuje się projektem podwyżki renty socjalnej. Świadczenie ma wzrosnąć aż trzykrotnie! Dzięki...