Serdecznie dziękujemy wszystkim czytelnikom i fanom programu za podzielenie się z nami ciekawymi przepisami na dania, które zachwycają Waszych gości!
Do wygrania były wspaniałe nagrody dla każdej Pani domu:
I nagroda: fartuch do barbecque otrzymuje Barbie1290 za schab w mleku
II nagroda: zestaw gadżetów kulinarnych (niebieski) otrzymuje olcia-gwiazdeczka za pieczarki nadziewane serem na rukoli
III nagroda: KSIĄŻKA Ewy Wachowicz otrzymuje truskawkaaa14 za super pyszne ciasto ferrero
Nagroda wyróżnienie: koc piknikowy wędruje do SallyBrovn
Nasze gratulacje! Nagrody wysyła sponsor konkursu. Wszyscy laureaci zostaną powiadomieni drogą pocztową.
Tort marchewkowy
ciasto;250 g mąki,125 g zimnego masła,1 jajko,2 łyżki cukru,szczypta soli,
Masa;100g zmielonych migdałów,400 g drobno startej marchewki,60 g pokruszonego białego chleba,2 jajka,1 żółtko,150 ml śmietany,60 g masła,2 łyżki brandy,łyżka wody różanej,80 g cukru starta gałka muszkatołowa
Ciasto;składniki posiekać nożem,zagnieść szybko ciasto kruche,Przykryć odstawić na 1 godz{nie do lodówki}
Wyłożyć nim tortownicę o średnicy 26 cm,podpiec -10 min.
Masa-Jajka,żółtko ubić z cukrem,dodać masło,marchewkę,migdały,pokruszony chleb,gałkę,wodę różaną,brandy Wszystko dokładnie wymieszać,dodać śmietanę.Masę rozłożyć na podpieczonym cieście.Piec ok 45 min-180 stopni.Tort podawać najlepiej ciepły z bitą śmietaną ,smakuje także na zimno.Samo zdrowie.
SŁODKI TORT Z BOTWINY
przygotowanie 1 godz
Ciasto;
300 g mąki
150g zimnego masła
1 jajko
3 łyżki cukru
Farsz;
500g botwiny
4 łyżki marmolady morelowej
100 g koryntek
4 łyżki rumu
4 łyżki wody różanej
5 kwaśne jabłka
50 g pestek pinii
30 g mielonych migdałów
2 łyżki cukru
1 jajko
cukier puder
Ciasto-składniki posiekać ,zagnieść szybko ciasto kruche.Przykryć folią odstawić na 1 godz ale nie do lodówki.Tortownicę 26 cm wyłożyć 2/3 ciasta,reszta będzie potrzebna do przykrycia.Nakłuć w kilku miejscach widelcem.Podpiekać 10 min 200 stopni.
Farsz-Koryntki namoczyć w rumie.Botwinę blanszować 1 min,przelać zimną wodą.Doglądnie odcedzić,połączyć z marmoladą,koryntkami,wodą różaną,pestkami pinii,migdałami,cukrem ,jajkiem,wyłożyć na ciasto.Ułożyć jabłka pokrojone w plasterki.Przykryć ciastem.Nożem zrobić kilka nakłuć.Piec 30 min 220-240 stopni.Tort podawać na ciepło posypany cukrem pudrem.Ulubione ciasto mojej rodziny.
TORT Z PAPRYKI
Ciasto;200 g mąki,10 g schłodzonego masła.1 jajko,sól.
Masa;5 czerwonych papryk.2 jajka,1 żółtko,1 pomidor,100 g sera feta,250 ml śmietany,3 łyżki posiekanej bazylii,10 czarnych oliwek,sól,pieprz
Ciasto.mąką posiekać z masłem ,jajkiem ,szczyptą soli,zagnieść szybko ciasto.Odstawić na 1 godz ale nie do lodówki.Rozwałkować,wyłożyć nim tortownicę o średnicy 23 cm.Nakłuć w kilku miejscach.Podpiec 10 min
Masa-Papryki oczyścić,upiec w piekarniku.Obrać ze skórki,pokroić na małe kawałki.Pomidor sparzyć obrać,pokroić.Ser pokruszyć.Jajka ubić ze śmietaną,dodać ser,pomidor,paprykę,bazylię.Doprawić solą i pieprzem. Wlać na podpieczony spód.Piec 0k 45 min 180 stopni.Podajemy jako przystawkę lub przekąskę.
Ptysie z warzywami
4 porcje
przygotowanie 40 min
4 łyżki masła
65 g mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki musztardy
115 g sera cheddar
sól,pieprz
Nadzienie;
15 ml oliwy
350 g cukinii
120 g pieczarek
220 g pomidorów
1 cebula
ząbek czosnku
posiekana bazylia
Ciasto;masło ,150 ml wody zagotować.Dodać przesianą mąkę,gotować 2 min,ciągle mieszając.Powstanie gładka masa,ostudzić.Jajka roztrzepać z musztardą,szczyptą soli i pieprzu.Ser zetrzeć na tarce.Do ciasta dodać jajka,połowę sera.Wyrobić ciasto.Przełożyć do szprycy.Blachę wyłożyć papierem,wyciskać na nią ptysie.Posypać pozostałym serem.Piec 25-30 min w temp 180 stopni.Upieczone ,przeciąć ostrym nożem na połówki.
Nadzienie;Warzywa oczyścić,Cukinię ,cebulę pieczarki pokroić w plasterki.Pomidory obrać,pokroić w plasterki.Rozgrzać oliwę,dodać cukinię,cebulę podsmażyć.Dodać pieczarki-smażyć ok 2 min.Dodać pomidory,dusić ok 5 min.Do warzyw dodać rozgnieciony czosnek.Możemy doprawić solą i pieprzem.Napełnić ptysia.Podawać ciepłe.
Koszyczki z kurczakiem
4 porcje
czas przygotowania ok 80 min
Ciasto;
0,5 kg mąki
10 dag masła
15 dag smalcu
1 jajko
1,5 filiżanki mleka
sól
Nadzienie;
1 upieczona pierś z kurczaka-podwójna
puszka zielonego groszku
zielone oliwki
1 cebula
łyżka posiekanej natki
1,5 filiżanki mleka
łyżka mąki ziemn
żółtko
łyżka masła
sól,pieprz,mielona słodka papryka
Ciasto;z podanych składników przygotować kruche ciasto,wylepić nim natłuszczone foremki do babeczek.
Nadzienie-mięso podzielić na kawałeczki poddusić na maśle razem z cebulą,zagęścić mąką rozmieszaną z mlekiem.Zagotować.Dodać osączony groszek.posiekane oliwki,natkę,przyprawić.Zagotować.Napełnić babeczki,przykryć ciastem.Z ciasta zrobić małe kabłąki.Posmarować roztrzepanym żółtkiem.Upiec na złoty kolor.
Tort z indyka
czas przygotowania ok 80 min
1/2 kg kiełbasy krakowskiej lub toruńskiej
1 kg mięsa mielonego z indyka
4 łyżki koniaku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka
15 dag zielonego groszku z puszki
filiżanka ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki
1 papryczka chili pokrojona w paseczki
1/2 filiżanki bułki tartej
1/2 łyżeczki lubczyku
sól,pieprz
majonez
Kiełbasę pokroić w kostkę,wymieszać z mielonym mięsem,koniakiem,przyprawami.Dodać jajka,warzywa,tartą bułkę.Dokładnie wymieszać,przełożyć do natłuszczonej tortownicy,przykryć folią.Piec ok 45 min.Ostudzić.Zimny podsmarować majonezem ,przybrać warzywami.Pycha!.
KOPYTKA Z TRUSKAWKAMI I MIĘTĄ
250 soku pomarańczowego
10 dag +2 łyżki cukru
3 łyżki likieru pomarańczowego
1 kg ziemniaków
1/2 kg truskawek
listki mięty
10 dag mąki
2 łyżki mąki ziemn
1 jajko
10 dag masła
4 łyżki maku
łyżka cukru pudru
Zagotować sok,10 dag cukru,wymieszać z likierem ,ostudzić.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.Truskawki pokroić na kawałki.Truskawki i sporą ilość mięty włożyć do syropu.,wymieszać.Zmielone ziemniaki połączyć z jajkiem,oba rodzajami mąki,solą.Zagnieść ciasto.Uformować wałek,kroić kopytka.Ugotować w osolonej wodzie.Ostudzone skropić połowę masła,podsmażyć na złoty kolor.Resztę masła rozgrzać na nim zrumienić 2 łyżki cukru i mak.Polać kopytka.Podawać z truskawkami i syropem miętowym.Posypać cukrem pudrem.
Polędwica z papryką i ananasem
40 dag polędwicy wieprzowej
po łyżeczce ostrej papryki ,oregano
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
2 czerwone papryki
1/2 świeżego ananas
Mięso pokroić w plastry,posypać solą,mieszanką papryki i oregano,solą i czosnku.Usmażyć na 1 łyżce oliwy .Przełożyć do żaroodpornej formy razem z sokiem,który wypłynął w czasie i pieczenia.Rozgrzać resztę oliwy,podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę,ananas też w kostkę.Dodać do mięsa.Zapiekać 15 min-tem220 stopni.Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.
SAKIEWKI Z KIEŁBASĄ
ciasto;
4 jajka
350 ml mleka
40 dag mąki
szczypta soli
Farsz;
por
15 gad kiełbasy
po strąku czerwonej i żółtej papryki
2 cebule
2 łyżki masła
sól,pieprz,chili
2 łyżki oleju
szczypiorek
Ciasto;składniki zmiksować ,odstawić na 10 min.
Farsz;por gotuję w osolonym wrzątku ok 2 min,kroję w krążki.Kiełbasę kroję w kostkę,cebulę siekam i podsmażam ,dodaję kiełbasę,por,paprykę.Przez chwilę smażę razem,doprawiam przyprawami.Smażę naleśniki,na każdym układam porcję nadzienia.Obwiązuję szczypiorkiem.Resztę nadzienia rozkładam na talerzach.Palce lizać!
WARZYWA NA PARZE Z MIODEM
80 dag mieszanki warzywnej;marchew,papryka,fasolka,brokuły,ziemniaki ,cukinia,kukurydza itd.
1 kostka bulionu warzywnego
1 cebula
500 ml wody
ząbek czosnku
2-3 cm imbiru
łyżeczka oleju sezamowego
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu z cytryny
łyżka miodu
kawałek papryczki chili
Warzywa gotować na parze 20 min.Papryczkę,cebulę,czosnek,imbir zmiksować,dodać olej,dusić ok 3 min.Dodać miód,podgrzać.Dodać 120 ml wywaru z gotowania warzyw,sos sojowy,sok z cytryny,gotować 5 min.Sosem polać warzywa.