Konkurs Polsat Food Network – wyniki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs Polsat Food Network – wyniki

3 czerwca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

_konkurs food

Serdecznie dziękujemy wszystkim czytelnikom i fanom programu za podzielenie się z nami ciekawymi przepisami na dania, które zachwycają Waszych gości!

Do wygrania były wspaniałe nagrody dla każdej Pani domu:

 

I nagroda:  fartuch do barbecque otrzymuje Barbie1290 za schab w mleku

 

PolsatFoodNetwork_RD17528_v1

II nagroda: zestaw gadżetów kulinarnych (niebieski) otrzymuje olcia-gwiazdeczka za pieczarki nadziewane serem na rukoli
_PolsatFoodNetwork_zestaw niebieski
III nagroda: KSIĄŻKA Ewy Wachowicz otrzymuje truskawkaaa14  za super pyszne ciasto ferrero

_Slodki-Swiat-Ewy-Wachowicz_Ewa-Wachowicz

Nagroda wyróżnienie: koc piknikowy wędruje do SallyBrovn

_PolsatFood_pinic basket_v2

Nasze gratulacje! Nagrody wysyła sponsor konkursu. Wszyscy laureaci zostaną powiadomieni drogą pocztową.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

60 komentarzy do Konkurs Polsat Food Network – wyniki

  1. avatar tomaszczur pisze:

    Tort marchewkowy

    ciasto;250 g mąki,125 g zimnego masła,1 jajko,2 łyżki cukru,szczypta soli,

    Masa;100g zmielonych migdałów,400 g drobno startej marchewki,60 g pokruszonego białego chleba,2 jajka,1 żółtko,150 ml śmietany,60 g masła,2 łyżki brandy,łyżka wody różanej,80 g cukru starta gałka muszkatołowa

    Ciasto;składniki posiekać nożem,zagnieść szybko ciasto kruche,Przykryć odstawić na 1 godz{nie do lodówki}

    Wyłożyć nim tortownicę o średnicy 26 cm,podpiec -10 min.

    Masa-Jajka,żółtko ubić z cukrem,dodać masło,marchewkę,migdały,pokruszony chleb,gałkę,wodę różaną,brandy Wszystko dokładnie wymieszać,dodać śmietanę.Masę rozłożyć na podpieczonym cieście.Piec ok 45 min-180 stopni.Tort podawać najlepiej ciepły z bitą śmietaną ,smakuje także na zimno.Samo zdrowie.

  2. avatar apitak777 pisze:

    SŁODKI TORT Z BOTWINY

    przygotowanie 1 godz

    Ciasto;

    300 g mąki

    150g zimnego masła

    1 jajko

    3 łyżki cukru

    Farsz;

    500g botwiny

    4 łyżki marmolady morelowej

    100 g koryntek

    4 łyżki rumu

    4 łyżki wody różanej

    5 kwaśne jabłka

    50 g pestek pinii

    30 g mielonych migdałów

    2 łyżki cukru

    1 jajko

    cukier puder

    Ciasto-składniki posiekać ,zagnieść szybko ciasto kruche.Przykryć folią odstawić na 1 godz ale nie do lodówki.Tortownicę 26 cm wyłożyć 2/3 ciasta,reszta będzie potrzebna do przykrycia.Nakłuć w kilku miejscach widelcem.Podpiekać 10 min 200 stopni.

    Farsz-Koryntki namoczyć w rumie.Botwinę blanszować 1 min,przelać zimną wodą.Doglądnie odcedzić,połączyć z marmoladą,koryntkami,wodą różaną,pestkami pinii,migdałami,cukrem ,jajkiem,wyłożyć na ciasto.Ułożyć jabłka pokrojone w plasterki.Przykryć ciastem.Nożem zrobić kilka nakłuć.Piec 30 min 220-240 stopni.Tort podawać na ciepło posypany cukrem pudrem.Ulubione ciasto mojej rodziny.

  3. avatar adg887 pisze:

    TORT Z PAPRYKI

    Ciasto;200 g mąki,10 g schłodzonego masła.1 jajko,sól.

    Masa;5 czerwonych papryk.2 jajka,1 żółtko,1 pomidor,100 g sera feta,250 ml śmietany,3 łyżki posiekanej bazylii,10 czarnych oliwek,sól,pieprz

    Ciasto.mąką posiekać z masłem ,jajkiem ,szczyptą soli,zagnieść szybko ciasto.Odstawić na 1 godz ale nie do lodówki.Rozwałkować,wyłożyć nim tortownicę o średnicy 23 cm.Nakłuć w kilku miejscach.Podpiec 10 min

    Masa-Papryki oczyścić,upiec w piekarniku.Obrać ze skórki,pokroić na małe kawałki.Pomidor sparzyć obrać,pokroić.Ser pokruszyć.Jajka ubić ze śmietaną,dodać ser,pomidor,paprykę,bazylię.Doprawić solą i pieprzem. Wlać na podpieczony spód.Piec 0k 45 min 180 stopni.Podajemy jako przystawkę lub przekąskę.

  4. avatar tamojka pisze:

    Ptysie z warzywami

    4 porcje

    przygotowanie 40 min

    4 łyżki masła

    65 g mąki

    2 jajka

    1/2 łyżeczki musztardy

    115 g sera cheddar

    sól,pieprz

    Nadzienie;

    15 ml oliwy

    350 g cukinii

    120 g pieczarek

    220 g pomidorów

    1 cebula

    ząbek czosnku

    posiekana bazylia

    Ciasto;masło ,150 ml wody zagotować.Dodać przesianą mąkę,gotować 2 min,ciągle mieszając.Powstanie gładka masa,ostudzić.Jajka roztrzepać z musztardą,szczyptą soli i pieprzu.Ser zetrzeć na tarce.Do ciasta dodać jajka,połowę sera.Wyrobić ciasto.Przełożyć do szprycy.Blachę wyłożyć papierem,wyciskać na nią ptysie.Posypać pozostałym serem.Piec 25-30 min w temp 180 stopni.Upieczone ,przeciąć ostrym nożem na połówki.

    Nadzienie;Warzywa oczyścić,Cukinię ,cebulę pieczarki pokroić w plasterki.Pomidory obrać,pokroić w plasterki.Rozgrzać oliwę,dodać cukinię,cebulę podsmażyć.Dodać pieczarki-smażyć ok 2 min.Dodać pomidory,dusić ok 5 min.Do warzyw dodać rozgnieciony czosnek.Możemy doprawić solą i pieprzem.Napełnić ptysia.Podawać ciepłe.

  5. avatar salamandra271 pisze:

    Koszyczki z kurczakiem

    4 porcje

    czas przygotowania ok 80 min

    Ciasto;

    0,5 kg mąki

    10 dag masła

    15 dag smalcu

    1 jajko

    1,5 filiżanki mleka

    sól

    Nadzienie;

    1 upieczona pierś z kurczaka-podwójna

    puszka zielonego groszku

    zielone oliwki

    1 cebula

    łyżka posiekanej natki

    1,5 filiżanki mleka

    łyżka mąki ziemn

    żółtko

    łyżka masła

    sól,pieprz,mielona słodka papryka

    Ciasto;z podanych składników przygotować kruche ciasto,wylepić nim natłuszczone foremki do babeczek.

    Nadzienie-mięso podzielić na kawałeczki poddusić na maśle razem z cebulą,zagęścić mąką rozmieszaną z mlekiem.Zagotować.Dodać osączony groszek.posiekane oliwki,natkę,przyprawić.Zagotować.Napełnić babeczki,przykryć ciastem.Z ciasta zrobić małe kabłąki.Posmarować roztrzepanym żółtkiem.Upiec na złoty kolor.

  6. avatar slonik1960 pisze:

    Tort z indyka

    czas przygotowania ok 80 min

    1/2 kg kiełbasy krakowskiej lub toruńskiej

    1 kg mięsa mielonego z indyka

    4 łyżki koniaku

    4 łyżki posiekanego szczypiorku

    2 jajka

    15 dag zielonego groszku z puszki

    filiżanka ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki

    1 papryczka chili pokrojona w paseczki

    1/2 filiżanki bułki tartej

    1/2 łyżeczki lubczyku

    sól,pieprz

    majonez

    Kiełbasę pokroić w kostkę,wymieszać z mielonym mięsem,koniakiem,przyprawami.Dodać jajka,warzywa,tartą bułkę.Dokładnie wymieszać,przełożyć do natłuszczonej tortownicy,przykryć folią.Piec ok 45 min.Ostudzić.Zimny podsmarować majonezem ,przybrać warzywami.Pycha!.

  7. avatar adg887 pisze:

    KOPYTKA Z TRUSKAWKAMI I MIĘTĄ

    250 soku pomarańczowego

    10 dag +2 łyżki cukru

    3 łyżki likieru pomarańczowego

    1 kg ziemniaków

    1/2 kg truskawek

    listki mięty

    10 dag mąki

    2 łyżki mąki ziemn

    1 jajko

    10 dag masła

    4 łyżki maku

    łyżka cukru pudru

    Zagotować sok,10 dag cukru,wymieszać z likierem ,ostudzić.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.Truskawki pokroić na kawałki.Truskawki i sporą ilość mięty włożyć do syropu.,wymieszać.Zmielone ziemniaki połączyć z jajkiem,oba rodzajami mąki,solą.Zagnieść ciasto.Uformować wałek,kroić kopytka.Ugotować w osolonej wodzie.Ostudzone skropić połowę masła,podsmażyć na złoty kolor.Resztę masła rozgrzać na nim zrumienić 2 łyżki cukru i mak.Polać kopytka.Podawać z truskawkami i syropem miętowym.Posypać cukrem pudrem.

  8. avatar anta11aa pisze:

    Polędwica z papryką i ananasem

    40 dag polędwicy wieprzowej

    po łyżeczce ostrej papryki ,oregano

    2 ząbki czosnku

    1/2 łyżeczki soli

    3 łyżki oliwy

    2 czerwone papryki

    1/2 świeżego ananas

    Mięso pokroić w plastry,posypać solą,mieszanką papryki i oregano,solą i czosnku.Usmażyć na 1 łyżce oliwy .Przełożyć do żaroodpornej formy razem z sokiem,który wypłynął w czasie i pieczenia.Rozgrzać resztę oliwy,podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę,ananas też w kostkę.Dodać do mięsa.Zapiekać 15 min-tem220 stopni.Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.

  9. avatar lochness705 pisze:

    SAKIEWKI Z KIEŁBASĄ

    ciasto;

    4 jajka

    350 ml mleka

    40 dag mąki

    szczypta soli

    Farsz;

    por

    15 gad kiełbasy

    po strąku czerwonej i żółtej papryki

    2 cebule

    2 łyżki masła

    sól,pieprz,chili

    2 łyżki oleju

    szczypiorek

    Ciasto;składniki zmiksować ,odstawić na 10 min.

    Farsz;por gotuję w osolonym wrzątku ok 2 min,kroję w krążki.Kiełbasę kroję w kostkę,cebulę siekam i podsmażam ,dodaję kiełbasę,por,paprykę.Przez chwilę smażę razem,doprawiam przyprawami.Smażę naleśniki,na każdym układam porcję nadzienia.Obwiązuję szczypiorkiem.Resztę nadzienia rozkładam na talerzach.Palce lizać!

  10. avatar sadani1 pisze:

    WARZYWA NA PARZE Z MIODEM

    80 dag mieszanki warzywnej;marchew,papryka,fasolka,brokuły,ziemniaki ,cukinia,kukurydza itd.

    1 kostka bulionu warzywnego

    1 cebula

    500 ml wody

    ząbek czosnku

    2-3 cm imbiru

    łyżeczka oleju sezamowego

    łyżka sosu sojowego

    łyżka sosu z cytryny

    łyżka miodu

    kawałek papryczki chili

    Warzywa gotować na parze 20 min.Papryczkę,cebulę,czosnek,imbir zmiksować,dodać olej,dusić ok 3 min.Dodać miód,podgrzać.Dodać 120 ml wywaru z gotowania warzyw,sos sojowy,sok z cytryny,gotować 5 min.Sosem polać warzywa.

Dodaj komentarz