Konkurs na FB ze sklepem SwojskieSpecjaly.pl – wyniki!
Zbliżają się święta – czas biesiadowania i zajadania się kulinarnymi przysmakami. Wszystkim miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni dziekujemy za udział w konkursie ze wspaniałymi nagrodami od sklepu SwojskieSpecjaly.pl!
Aby wziąć udział w konkursie należało:
1. Polubić stronę sponsora na Facebooku
2.Udostępnić konkurs z profilu Urodaizdrowie na swoim profilu na Facebooku
3. Podać TUTAJ przepis na dowolne danie z wykorzystaniem dowolnego produktu ze sklepu swojskiespecjaly.pl Wasze wypowiedzi wpisujcie w komentarzach pod artykułem konkursowym na portalu lub na naszym Facebooku.
Nagrodami w konkursie były 2 zestawy zawierające tradycyjne mięsne wędzonki oraz książki kulinarne!
Nagroda za miejsce 1 wędruje do Dominiki Róg (Na Widelcu):
– wiejski stół z szynką 4 kg
– książki: Kuchnia polska oraz Przystawki z ziemniaków we współczesnej kuchni
Nagroda za miejsce 2 wędruje do Alicji Śnieżek (Alice139):
– wiejski stół z szynką 4 kg
– książki: Tradycyjne potrawy wielkanocne, Przysmaki drożdżowe, Smalec we współczesnej kuchni
Oto nagrodzone wpisy:
NaWidelcu (Dominika Róg)
Drodzy Panowie oraz Panie,
swojskie specjały są nam znane,
w ich pysznym miodzie gustujemy
i poczęstować innych chcemy.
Starań naprawdę niewiele trzeba,
by wyczarować gwiazdkę z nieba
oraz słodycze w sklepach kuszące
zrobione w domu są zniewalające.
Domowa chałwa z dodatkami – SKŁADNIKI:
250 gram sezamu
5 łyżek miodu
łyżka rodzynków
łyżka wiórek kokosowych
2 kostki białej czekolady
łyżka rodzynków
łyżeczka migdałów
łyżeczka sproszkowanej wanilii
PRZYGOTOWANIE:
W miseczce zalewamy wrzątkiem rodzynki. Każdy migdał kroimy na 3. Na patelni prażymy sezam. W blenderze miksujemy go wraz z wanilią na gładką, jednolitą masę o konsystencji zbliżonej do piasku. Mieszamy z miodem i ugniatamy. Wkładamy do przygotowanych foremek silikonowych. Formy wkładamy na 10 minut do zamrażalnika (w tym momencie są już gotowe, można wyjąć chałwę z foremek), a następnie do lodówki (w celu przechowywania).
Wersje smakowe:
-zwykła- bez dodatków
-orzechowa- w rękach ugniatamy masę z orzechami
-kokosowa- formę posypałam wiórkami, a następnie samą chałwę, wiórki lekko przycisnęłam
-z rodzynkami
DOMOWE ŻELKI
Składniki:
3 łyżki miodu
6 łyżek wody
1 łyżka żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
W garnuszku mieszam sok z cytryną, wodę oraz miód. Podgrzewam, ale nie dopuszczam do wrzenia.
Dodaję żelatynę i mieszam aż się rozpuści.
Nalewam do foremek. Wkładam do foremek na co najmniej 1 godzinę.
Wyjmuję żelki delikatnie podważając boki każdego z żelek.
Najłatwiej korzystać z foremki z gumą od spodu. Wystarczy „wycisnąć” i żelki wypadają bez problemu.
Alice139 (Alicja Śnieżek)
Kuchnia to dla mnie azyl, zacisze domowe,
W której to nieraz tracę głowę.
Kuchareczka ze mnie początkująca,
ale cały czas się w kulinariach rozwijająca.
Staram się w wolnej chwili eksperymentować,
By rodzince, a tak dokładnie to ich kubkom smakowym zaimponować.
Dlatego z przyjemnością na http://www.swojskiespecjaly.pl wirtualnie się wybrałam,
i na bazie niektórych produktów takie oto danie sobie zafundowałam.
To FASZEROWANA SZYNKA W GALARECIE,
Jej smakowitości się nie oprzecie.
Najpierw składniki podam,
a potem sposób przygotowania dodam.
– 150 g Szynki bez tłuszczu w siatce wędzonej
w plasterki bardzo dokładnie pokrojonej.
Farsz to takie „zjawisko”,
które z tą szynką chce być blisko.
– 2 papryki czerwone,
– 2 ogórki konserwowe
– 1 łyżka gęstej śmietany,
– bez 2 łyżek majonezu nie dam sobie rady.
– 1 łyżka Miodu Rzepakowego
– 1 łyżeczka bulionu sproszkowanego
– łyżka Chrzanu Nadwarciańskiego tartego łagodnie
– 3 łyżki żelatyny by wszystko trzymało się „modnie”
– 5 łyżek kukurydzy konserwowej
– szczypta soli, pieprz – przyprawy odlotowej.
Teraz czas na wykonanie,
które jest łatwe niesłychanie.
Paprykę w piekarniku opiekam ,
i razem z ogórkiem w kosteczkę siekam.
Zapraszam kukurydzę,
ze śmietaną i majonezem się nie nudzę.
Wszystko pieprzę i solę,
na tzw. niewypał nie pozwolę.
Z farszem to już niewielkie zamieszanie,
i potem to palce lizać danie.
W 1 szklance gorącej wody,
rozdrabniam bulion- nie dla ochłody.
Dodaję żelatynę namoczoną,
rozmieszam i do ostygnięcia odstawioną.
Na deseczce plasterki szynki świetnie się prezentują,
i właśnie teraz ciężar na sobie poczują.
Ten farsz na nie nakładam,
zawijam w roladki i na półmisku układam.
Teraz czas na ich rozpieszczanie,
ma miejsce tężejącej galarety ich zalewanie.
Z wierzchu np. szczypiorkiem dekoruję,
danie nie tylko estetycznie imponuje.
Myślałam, że dodam zdjęcie,
by wzrosło napięcie,
Proszę wyobraźnią poruszyć,
i tym daniem się wzruszyć.
Nie pozostaje mi nic innego,
jak po prostu życzyć Smacznego!!
Informacja o fundatorze nagród:
Twoje źródło zdrowej, tradycyjnie wytwarzanej żywności!
Sprzedajemy wyłącznie świeże i prawdziwe jedzenie, nieskażone sztucznymi dodatkami szkodliwymi dla zdrowia. Naszym mottem jest zadowolenie Klientów, dlatego dbamy o najwyższą jakość i wyjątkowy smak naszych produktów. Tradycyjne wędliny produkujemy wyłącznie z mięsa wieprzowego, według sprawdzonych i uznanych podlaskich receptur, z dodatkiem tylko naturalnych przypraw. Produkty są wytwarzane na Twoje specjalnie zamówienie!
Regulamin:
1. Organizatorem konkursu jest serwis Urodaizdrowie.pl we współpracy ze sklepem
2. Konkurs trwa od 27 marca do 3 kwietnia 2014 r. włącznie.
3. Laureaci zostaną wybrani w dniu 4 kwietnia 2014 r.
4. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu 4 kwietnia 2014 r.
5. Laureaci zostaną powiadomieni o wygranej drogą mailową.
6. Sponsor wysyła nagrody w ciągu 7 dni od daty otrzymania adresów laureatów.
Drodzy Panowie oraz Panie,
swojskie specjały są nam znane,
w ich pysznym miodzie gustujemy (http://www.swojskiespecjaly.pl/pl/p/Cynamonowy-krem-400g/25),
i poczęstować innych chcemy.
Starań naprawdę niewiele trzeba,
by wyczarować gwiazdkę z nieba
oraz słodycze w sklepach kuszące
zrobione w domu są zniewalające.
Domowa chałwa z dodatkami – SKŁADNIKI:
250 gram sezamu
5 łyżek miodu
łyżka rodzynków
łyżka wiórek kokosowych
2 kostki białej czekolady
łyżka rodzynków
łyżeczka migdałów
łyżeczka sproszkowanej wanilii
PRZYGOTOWANIE:
W miseczce zalewamy wrzątkiem rodzynki. Każdy migdał kroimy na 3. Na patelni prażymy sezam. W blenderze miksujemy go wraz z wanilią na gładką, jednolitą masę o konsystencji zbliżonej do piasku. Mieszamy z miodem i ugniatamy. Wkładamy do przygotowanych foremek silikonowych. Formy wkładamy na 10 minut do zamrażalnika (w tym momencie są już gotowe, można wyjąć chałwę z foremek), a następnie do lodówki (w celu przechowywania).
Wersje smakowe:
-zwykła- bez dodatków
-orzechowa- w rękach ugniatamy masę z orzechami
-kokosowa- formę posypałam wiórkami, a następnie samą chałwę, wiórki lekko przycisnęłam
-z rodzynkami
Obrazek: http://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/2013/05/domowa-chawa-oraz-najnowszy-zakup.html
DOMOWE ŻELKI
Składniki
3 łyżki miód ,
6 łyżek woda ,
1 łyżka żelatyna ,
2 łyżki sok z cytryny
W garnuszku mieszam sok z cytryną, wodę oraz miód. Podgrzewam, ale nie dopuszczam do wrzenia.
Dodaję żelatynę i mieszam aż się rozpuści.
Nalewam do foremek. Wkładam do foremek na co najmniej 1 godzinę.
Wyjmuję żelki delikatnie podważając boki każdego z żelek.
Najłatwiej korzystać z foremki z gumą od spodu. Wystarczy „wycisnąć” i żelki wypadają bez problemu
Zdjęcie: http://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/2013/06/sodki-dzien-dziecka-domowe-zelki.html
Kuchnia to dla mnie azyl, zacisze domowe,
W której to nieraz tracę głowę.
Kuchareczka ze mnie początkująca,
ale cały czas się w kulinariach rozwijająca.
Staram się w wolnej chwili eksperymentować,
By rodzince, a tak dokładnie to ich kubkom smakowym zaimponować.
Dlatego z przyjemnością na http://www.swojskiespecjaly.pl wirtualnie się wybrałam,
i na bazie niektórych produktów takie oto danie sobie zafundowałam.
To FASZEROWANA SZYNKA W GALARECIE,
Jej smakowitości się nie oprzecie.
Najpierw składniki podam,
a potem sposób przygotowania dodam.
– 150 g Szynki bez tłuszczu w siatce wędzonej , ( http://swojskiespecjaly.pl/pl/p/Szynka-wiejska-wedzona-bez-tluszczu-waga-0%2C8-1%2C4kg/4 )
w plasterki bardzo dokładnie pokrojonej.
Farsz to takie „zjawisko”,
które z tą szynką chce być blisko.
– 2 papryki czerwone,
– 2 ogórki konserwowe
– 1 łyżka gęstej śmietany,
– bez 2 łyżek majonezu nie dam sobie rady.
– 1 łyżka Miodu Rzepakowego ( http://swojskiespecjaly.pl/pl/p/Miod-rzepakowy-400g/14 )
– 1 łyżeczka bulionu sproszkowanego
– Łyżka Chrzanu Nadwarciańskiego tartego łagodnie,( http://swojskiespecjaly.pl/pl/p/Chrzan-Nadwarcianski-tarty-lagodny-170g/70 )
– 3 łyżki żelatyny by wszystko trzymało się „modnie”
– 5 łyżek kukurydzy konserwowej
– szczypta soli, pieprz – przyprawy odlotowej.
Teraz czas na wykonanie,
które jest łatwe niesłychanie.
Paprykę w piekarniku opiekam ,
i razem z ogórkiem w kosteczkę siekam.
Zapraszam kukurydzę,
ze śmietaną i majonezem się nie nudzę.
Wszystko pieprzę i solę,
na tzw. niewypał nie pozwolę.
Z farszem to już niiewielkie zamieszanie,
i potem to palce lizać danie.
W 1 szklance gorącej wody,
rozdrabniam bulion- nie dla ochłody.
Dodaję żelatynę namoczoną,
rozmieszam i do ostygnięcia odstawioną.
Na deseczce plasterki szynki świetnie się prezentują,
i właśnie teraz ciężar na sobie poczują.
Ten farsz na nie nakładam,
zawijam w roladki i na półmisku układam.
Teraz czas na ich rozpieszczanie,
ma miejsce tężejącej galarety ich zalewanie.
Z wierzchu np. szczypiorkiem dekoruję,
danie nie tylko estetycznie imponuje.
Myślałam, że dodam zdjęcie,
by wzrosło napięcie,
Proszę wyobraźnią poruszyć,
i tym daniem się wzruszyć.
Nie pozostaje mi nic innego,
jak po prostu życzyć Smacznego !!
Przyznam szczerze, że kocham kulinarne wariacje, które wprawiają domowników w artystyczne zakłopotanie i miłe udręczenie dla jęzora. Szukam ekstremalnych doznań i co najistotniejsze zawsze świetnie się bawię. Wciąż poszukuję czegoś nowego. Moja niepokorna fantazyjna propozycja to pyszne risotto z kabanosami. Takie połączenie może zadziwić… Teoretycznie banalna potrawa, składająca się z ryżu i kabanosów, a jednak na długo nie pozwala o sobie zapomnieć. Oczywiście nie z powodu niestrawności, czy nieestetycznych doznań dla podniebienia. Nie, nie… takich atrakcji nie przewidujemy :P
A więc do dzieła. Kabanosy już mamy: http://www.swojskiespecjaly.pl/pl/p/Kabanosy-wedzone-tradycyjne/39
Do przygotowania Risotto z kabanosami potrzebujemy:
175 g ryżu arborio
2 pęta kabanosów, pokrojone w ukośne plastry
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 papryczki scotch bonnet, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojonej
2 pieczarki, pokrojone w kostkę
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 litr rosołku (może być z kostki)
ser grana padano (lub parmesan), do podania
pieprz do smaku
A teraz czas na zabawę:
Olej rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż będzie miękka. Do cebuli dodajemy czosnek, papryczkę, pieczarki i kabanosy. Smażymy jeszcze kilka minut po czym dodajemy ryż. Mieszamy wszystko, do momentu aż ryż będzie dobrze obtoczony przez powstały sos. Dodajemy ok pół szklanki rosołku, mieszamy i gotujemy na niewielkim gazie. Czynność podlewania rosołkiem kontynuujemy, aż ryż będzie miękki a całość rosołku niemalże całkowicie wchłonięta. Do risotto dodajemy masło i podajemy natychmiast z wiórkami sera grana padano i świeżo zmielonym pieprzem.
Proste? Owszem banał, a jakie smakowite! Polecam z głębi serducha, gdyż potrawa jest unikalną fuzją smaków, która rozbudza w subtelny sposób bodźce zmysłowe, otula kubki smakowe kwintesencją, niewinnego grzechu, droczy się z językiem głębią, magicznych naparów i wpływa na stymulację wyjątkowych wrażeń dla spragnionego ekstremalnych intryg podniebienia ;)
Smacznego głodomory!
Wybrałam ze sklepu „swojskie specjały” ser koryciński naturalny i wykorzystałabym do pierogów.
Pierogi z serem i kaszą gryczaną
Pierogi robiła moja babcia, potem mama, a teraz ja. Pochodzą z Lubelszczyzny, a tam mieszkała babcia i mama i urodziłam się ja . Teraz przeniosłam przepis w inny rejon Polski i też ma powodzenie :)
składniki:
ciasto na pierogi (jakie kto robi) – myślę, że ok szklanka mąki + woda +sól+ ewentualnie jajko
farsz:
woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g)-nie więcej
sera korycińskiego ok.250g
sól, pieprz
mięta najlepiej swieża, ja daję sporo bo lubię
cebulka, pokrojona w kostę, podduszona
jajko
kaszę ugotowac w osolonej wodzie, połaczyc z serem (ser należy dokładnie rozgniesc), cebulką, miętą, doprawic pieprzem i solą.
Ciasto zagniesc, rozwałkowac, ulepic pierogi, ugotowac w osolonej lekko wodzie.
Na osobnym talerzyku (lub obok pierogów) nałożyc dośc gęstą śmietanę (ale może byc też 18-tka), jeśc maczjąc kawałki pierogów w smietanie. Ja smietany nie solę i nie słodzę, ale jak ktos chce, to można posolic, bo to danie z tych słonych , nie na słodko. Są pyszne, polecam!
Sam widok tych pięknych szyneczek od razu skojarzył mi się z jednym z moich ulubionych dań śniadaniowych :) A są to muffinki serowo-szynkowe. Uwielbiam je zjadać zwłaszcza na ciepło.
Składniki:
200g mąki
150g twarożku
2 łyżki startego dowolnego żółtego sera
50g szynki wiejskiej wędzonej bez tłuszczu (oczywiście ze sklepu „Swojskie Smaki”)
2 dymki
jajko
2 łyżki oleju
60ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, zioła – wedle własnych upodobań (u mnie zwykle są to zioła prowansalskie) :)
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę i drobno pokrojoną szynkę. Jajko roztrzepać z twarożkiem, żółtym serem i mlekiem, doprawić pieprzem, solą, ziołami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masę jajeczną i przestudzoną cebulę z szynką. Powstałą masę przełożyć łyżką do formy na muffiny, przy czym każdy otwór należy wypełnić do ok. 2/3.
Piec przez ok. 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka :)
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 sztuk chrupiących, aromatycznych babeczek wprost idealnych na wielkanocne (i nie tylko!) śniadanie.
Szanowni Jurorzy,
Którzy prace konkursowe oceniacie
Czasem naprawdę o dziwne rzeczy pytacie
Z całym szacunkiem dla Waszej przebiegłości
I przez nikogo nie przeniknionej mądrości
Czy Wy o tym nie wiecie
Że najlepsze produkty mają SwojskieSpecjały na całym świecie Moja Babcia sie w ich sklepie zaopatruje i pysznosci nam przygotowuje Więc do mojej Babci wpadam noi …zawsze sie najadam!!!!!;-) Moja Babcia robi najlepszą galaretę z Mielonki tradycyjnej na świecie Galareta jest robiona oczywiście według starych receptur ale troche nowoczesności także Babcia wprowadziła a efekty widac na zdjeciu;-) A oto przepis 70-80 dkg Mielonki Tradycyjnej Swojskie Specjały http://www.swojskiespecjaly.pl/pl/p/Mielonka-tradycyjna/65
20 dkg żeberek wieprzowych
2 średnie nóżki wieprzowe
1marchewki
1 pietruszka
czosnek
cebula
świeży lubczyk, pietruszka
50 g- 60 g żelatyny na 2 litry wywaru
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, Mięso wymoczyć w zimnej wodzie Nóżki wieprzowe dokładnie oczyścić i przeciąć na pół. Nóżki natrzeć solą, pieprzem i wegetą, dać do miski, dodać pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso przełożyć do garnka, dodać żeberka zalać zimną wodą i nastawić do gotowanie. Jak zacznie się powoli gotować, zszumować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, czosnek, włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu, przez około 3 godziny. Żeberka należy wyjąć wcześniej z wywaru, aby się nie rozgotowały. Nastepnie Mielonke drobno pokroić Galaretę zdjąć z ognia, wyjąć mięso na deskę , aby ostygło. Warzywa usunąć. Wywar przecedzić przez sitko i gazę. Odmierzyć 2 litry wywaru z tego odlać 1 szklankę ,mocno podgrzać , wymieszać w nim żelatynę i wlać z powrotem do tego odmierzonego 2litry wywaru. Ładne, chude mięso przebrać, rozdrobnić i wrzucić do wywaru.Dodać pokrojona Mielonke Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Butelkę plastikową z szeroką szyjką dokładnie wymyć ( może być to butelka po mleku),przełożyć mięso z Mielonka i galaretą napełniając bo brzegi. Zakręcić dokładnie i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia w pozycji leżącej. Jak już galareta zastygnie,przelać butelkę z galaretą gorąca wodą ,rozciąć delikatnie plastik i wyjąć galaretę. Z Mielonki Tradycyjnej http://www.swojskiespecjaly.pl/…/Mielonka…/65wyciąć ogon, uszy i ryjek, doczepić do naszej świnki za pomocą goździków. Oczy zrobić z oliwek. Półmisek udekorować zieloną sałatą. Smacznego. Ps na wszystkich przyjeciach świnka Babci robi furrore a do tego jest przepyszna
Zapraszam na…
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W MARYNACIE CYTRUSOWEJ
Składniki:
1 kg polędwiczek wieprzowych
1 pomarańcza
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, czarny pieprz
Marynata:
3 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki soku grejpfrutowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki keczupu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu rzepakowego (produkt z swojskiespecjaly.pl)
Wykonanie:
1)Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, lekko rozbić, włożyć do naczynia. Mięso zalać marynatą przygotowaną z podanych składników. Wstawić na 3-4h do lodówki.
2) Polędwiczki z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem ok. 20 minut w temp. 200 stopni C.
3) Sos z pieczenia zlać, rozprowadzić mąką rozdrobnioną kilkoma łyżkami zimnej wody, doprawić solą i pieprzem. Dołożyć cząstki pomarańczy oczyszczone z białych błon i pestek. Przykryte naczynie wstawić na 5 min. do gorącego piekarnika. Polędwiczki podawać polane z sosem, z ryżem.
SMACZNEGO!
Pychotka ;)
ŻUREK NA ŻEBERKACH WĘDZONYCH
Składniki: ok.400g żeberek tradycyjnych wędzonych
włoszczyzna, sól, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie,
żurek polski – zakwas owsiano-żytni(ok,1/2 litra)
1 łyżka mąki,
ok.150g boczku wędzonego tradycyjnego pokrojonego w kostkę
1,5 łyżki majeranku
Sposób przygotowania:
Z żeberek, włoszczyzny, przypraw, wywar warzę(2 litry),
już po przecedzeniu żur wlać się odważę.
Dodam majeranek, czosnek pokrojony,
w międzyczasie boczek w kostkę podsmażony.
Do żurku dokładam i mąką podprawiam
z ziemniaczkami żurek w talerzu się zjawia :)
Smacznego! :)
„Gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami”
Składniki:
1 kg mącznych ziemniaków
1 szklanka kaszy pęczak
pół szklanki kaszy manny
250 g wędzonego boczku ze sklepu Swojskie Specjały
1 czerwona cebula
50 g smalcu
łyżeczka soli
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
10 dużych pieczarek
3 ząbki czosnku
szczypta lubczyku
Dodatkowo:
300 ml śmietany 18 %
3 łyżki chrzanu
1 l bulionu drobiowego
12 liści kapusty
50 g smalcu
szczypta soli
łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy kawałek smalcu i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek z cebulą. Kiedy zaczną się robić skwarki – dodajemy starty czosnek oraz starte na grubych oczkach pieczarki.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, dokładnie odciskamy na sitku i przekładamy do miski. Dodajemy oba rodzaje kasz, boczek z pieczarkami i doprawiamy solą, pieprzem.
Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do wrzątku z cukrem(same zaczną po chwili lekko odchodzić). Oddzielamy dwanaście liści uważając by się nie poparzyć.
W garnku o grubym dnie roztapiamy kawałek smalcu.
Na liść kapusty nakładamy trzy łyżki farszu i zwijamy. Wkładamy na rozgrzany smalec i podsmażamy piętnaście minut. Następnie gołąbki zalewamy bulionem i zostawiamy na 75 minut bez przykrycia, co jakiś czas sprawdzając czy bulion nie wyparował.
Przed podaniem wyciągamy gołąbki i do bulionu dodajemy śmietanę i chrzan, lekko doprawiamy solą.
Podajemy z sosem.
Mój przepis to:
CIASTO CEBULOWE
Składniki:
na ciasto:
50 dag mąki,
3 dag drożdży,
1/2 szklanki mleka,
10 dag margaryny,
1 łyżeczka soli
na wierzch:
1,5 kg cebuli,
20 dag boczku wędzonego tradycyjnego SWOJSKIE SPECJAŁY,
3/4 szklanki kwaśnej śmietany,
4 jajka,
1 łyżka kminku,
szczypta soli
oraz:
margaryna do posmarowania formy.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, wlać letnie mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
2. Margarynę stopić, razem z solą wlać do mąki z rozczynem i wyrabiać tak długo, aż będą powstawały pęcherzyki powietrza. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.
3. Formę posmarować margaryną. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
4. Cebulę obrać, pokroić w plastry lub poszatkować.
5. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni. Dodać krążki cebuli, zeszklić.
6. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę. Zostawić na 15 min do ponownego wyrośnięcia.
7. Śmietanę rozmieszać z jajkami, solą i kminkiem. Dodać cebulę z boczkiem, wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście.
8. Piec 30 – 40 min na środkowym poziomie piekarnika.
Ciasto cebulowe najlepiej smakuje na ciepło. Rewelacja :)