Konkurs Emalia Polska Pleszew – wyniki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs Emalia Polska Pleszew – wyniki

3 kwietnia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Zasmakuj radości w te święta!

Emalia Polska Pleszew – Return to the Village

Serdecznie zapraszamy do wyników konkursu, w którym do wygrania były fantastyczne zestawy garnków emaliowanych Emalia Polska Pleszew – Return to the Village

ZADANIE KONKURSOWE: Podaj swój ulubiony przepis na danie z jajkami

Dziękujemy za wszystkie Wasze przepisy – wiele z nich jest tak pomysłowych, że moglibyśmy za nie nagrodzić pewnie z 10 osób… Jednak zgodnie z zasadami konkursu musieliśmy bardziej ograniczyć wybór i oto 3 zwycięskie przepisy, które ujęły nas humorem oraz niestandardowym podejściem do kwestii kulinarnych:

Ola i Mikołaj:

Chodź Mikołaj, zrobimy SZAKSZUKĘ – mówię od rana uradowana, ze ściśniętym już z głodu żołądkiem i cieknącą ślinką…

„Że czego szukasz?” – krzyczy mój mały pierworodny z drugiego końca mieszkania, choć tłumaczyłam mu już po tysiąckroć, że zdania nie zaczynamy od „że”.

SZAKSZUKĘ! – nerw mam już lekko nadszarpnięty.

Że krzak szukasz? Mamo, że jaki znów krzak – krzyczy on wniebogłosy, a ja mam wrażenie, że zaraz zapuka do nas sąsiad ze sztabem policji – co najmniej.

SZAKSZUKA!!! ŚNIADANIE BĘDZIE!!! – drę się, ile mogę.

Na co syn łagodnie: Mamo, to co od razu nie mówisz. Nie krzyczałbym tyle, tylko od razu bym przyszedł! Nakładaj, bo będzie zimne!

O, właśnie taka SZAKSZUKA panuje u nas w domu. Nikt niczego nie szuka, a bałagan (bo szakszuka oznacza właśnie bałagan :)) panuje niemiłosierny. Nie tylko na patelni! :) Otóż to – to danie pasuje do nas idealnie. Dlatego tak je uwielbiamy!

Oto przepis:

Cebulę kroimy w drobną kostkę („mamo, a dlaczego nie w prostokąt”) i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista („mamo, czemu szklista? Bo pokrywa się wtedy szkłem”?). Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku (mamo, jak czosnek może mieć zęby”?) i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili („chili, czyli”?). Smażymy jeszcze chwilę (Mamo, ile trwa chwila i dlaczego nie chwilę?) i wlewamy pomidory z puszki. Wrzucamy także paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Sos mieszamy (Mikołaj miesza, więc nie zadaje już pytań :)) i dodajemy: koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Solidnie solimy i pieprzymy („Mamo, nie mów tak brzydko”!). Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną. Gotową szakszukę podajemy z pieczywem!

„Mamo, jak to do konkursu wysyłamy to dopisz jeszcze ode mnie „Smacznego, i że to jest naprawdę pycha to jajko w bałaganie!” – tak oto też Wam przekazuję! ;)

Polecamy,

dwie szakszuki, czyli bałaganiarze nie z tej Ziemi! :)

Mama Ola i syn Mikołaj

Joanna:

Jola:

Serdecznie gratulujemy!

Nagrodami w konkursie są zestawy garnków emaliowanych Emalia Polska Pleszew wzór Return to the Village. W skład każdego zestawu wchodzą: garnek i kubek ze wzorem Return to the Village.

O NAGRODACH:

Świąteczne gotowanie. Tradycyjne potrawy i dodatki – żur, biała kiełbasa, sałatki, jaja, pieczone mięsa – to podstawa wielkanocnego menu. Choć ich przygotowanie wymaga sporego nakładu czasu i pracy – efekt z pewnością jest tego wart. Świąteczne kucharzenie uprzyjemnić mogą wiosenne elementy dekoracyjne – choćby niewielkie, na przykład na naczyniach do gotowania, będą ożywczym akcentem w aranżacji.

Emalia Polska Pleszew proponuje kolekcje naczyń emaliowanych, które motywy zdobnicze są przygotowane ze szczególną starannością. Dzięki temu, oprócz funkcji użytkowych, stać się mogą one wyjątkową ozdobą kuchni w każdym stylu. Nowy wzór Return to the Village – motyw kurek ze stylizowanym napisem – z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aranżacji rustykalnych. Oryginalne zdobnictwo to nie jedyna zaleta naczyń emaliowanych Emalia Polska Pleszew. Garnki te wykonane są z wysokiej jakości surowca, który nie zawiera żadnych szkodliwych substancji. Mają gładką powierzchnię, która zapobiega osadzaniu się resztek i rozwojowi bakterii. Emalia nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością, nie zmienia jej zapachu i smaku – można więc mieć pewność, że świąteczne smakołyki będą przygotowane idealnie.

 

Można je stosować na każdym rodzaju płyty – również indukcyjnych, a nawet używać do podgrzewania potraw w piekarniku. Idealnie sprawdzą się do przechowywania dań w lodówce.

Ceny: naczynia Emalia Polska Pleszew kolekcja Return do the Village: 19,90 – 48,90 zł

Wszystkie produkty są dostępne w sklepie internetowym:

www.zasmakujradosci.pl

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

40 komentarzy do Konkurs Emalia Polska Pleszew – wyniki

  1. avatar Beata pisze:

    Kochani, pod te święta, ale nie tylko , polecam jaj faszerowane łososiem. To jest proste, szybkie, zdrowe i sycące. Jajka gotujemy, obieramy, kroimy na pół, wyciągamy ugotowane żółtko. Łososia, żółtka, szczypiorek lub koperek blendujemy, lub rozdrabiamy widelcem, dodajemy do smaku sół , pieprz i majonej i wkładamy do dziury po żółtku, w ugotowanym białku. To wszystko, można udekorować, bo smak robi wrażenie.

  2. avatar Ell pisze:

    „Jaja a’la flaczki”

    4 jajka na twardo,
    2 łyżki masła,
    1 cebula,
    ząbek czosnku,
    2 łyżki mąki,
    2 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu,
    sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy,
    2-4 łyżki soku z cytryny,
    łyżka posiekanej natki pietruszki.
    Cebulę (w kostkę) i czosnek (przecisnąć) smażyć na maśle aż będą szkliste, posypać mąką, wlać wywar, wymieszać, dodać przyprawy, gotować 20 minut. Przecedzić, dodać sok z cytryny, natkę i pokrojone na ćwiartki jajka. Zagotować.
    Podawać z bułką lub chlebem.

  3. avatar Katarzynaa pisze:

    Przyznam się, że nie lubię jajek i tradycja „dzielenia się jajeczkiem” jest dla mnie zawsze trudnym wyzwaniem :-) Czasami uda mi się lekko oszukać i zjeść tylko symboliczny kawałek, dlatego zdarza się, że zostają mi w lodówce niepotrzebne ugotowane jajka. Nie lubię marnowania żywności, dlatego na kolację w Poniedziałek Wielkanocny przyrządzam… pastę jajeczną! To jedyna (poza ciastami :-)) postać jajek, którą zjem ze smakiem, a domownicy wcinają, aż im się uszy trzęsą – co najmniej jakby przez 2 poprzednie dni w ogóle ich nie jedli!
    Przepis jest prosty, bo kto chciałby stać przy kuchni w święta!
    – 3 ugotowane jajka (mniej więcej, zależy ile zostanie),
    – puszka tuńczyka w oleju,
    – 1 łyżka majonezu,
    – gałązka koperku.
    Składniki ucieramy chwilę w blenderze (na niejednolitą masę) lub drobno siekamy, dodajemy szczyptę soli i posypujemy pieprzem do smaku. Voilà! Niech Wasze Święta też mijają spokojnie, a brzuchy wypełniają się smacznie i zdrowo :-)

  4. avatar weronkaa84 pisze:

    Mój ulubiony przepis na jajka, to ” Jajka zapiekane pod puszystą pierzynką” . Zawsze kiedy pojawiają się na stole, robią furorę wśród domowników i gości i znikają w mgnieniu oka. Proporcje podane w przepisie są dostosowane do naczynia żaroodpornego o pojemności 5,1 l.
    Składniki:
    -9 jaj ugotowanych na twardo
    -puszka kukurydzy
    -1 większa cebula
    -20-30 dkg szynki lub innej ulubionej wędliny
    -2 łyżki masła
    -łyżka mąki pszennej
    -4 łyżki startego na dużych oczkach żółtego sera
    -szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
    -2/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
    -szczypiorek
    -sól, pieprz do smaku
    -odrobina masła do wysmarowania naczynia

    Przygotowanie:
    1. Jaja obieramy ze skorupek, przekrawamy je na pół i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
    2. Szynkę i cebulę kroimy w grubszą kostkę, a kukurydzę osączamy na sitku.
    3. Jajka posypujemy pieprzem, solą, szynką, cebulą i kukurydzą.
    4. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, następnie rozprowadzamy ją bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i dodajemy żółty ser i śmietanę. mieszamy, by ser się rozpuścił i wszystkie składniki się połączyły.
    5.Tak przygotowanym sosem (pierzynką) polewamy jajka i zapiekamy je bez przykrycia przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    6. Po upieczeniu posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem.

    Szybko,prosto, a przede wszystkim przepysznie. Serdecznie polecam i życzę smacznego! :)

  5. avatar David pisze:

    Mój ulubiony przepis to kotlety jajeczne – wspomnienie dzieciństwa
    Składniki:
    10 dużych jajek
    2-3 łyżki bułki tartej
    2 cebule
    2-3 łyżki tartego sera żółtego
    sól i pieprz do smaku
    bułka tarta
    natka pietruszki (opcjonalnie)
    olej rzepakowy
    Przygotowanie: ugotuj 8 jaj. Cebule posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ugotowane jajka zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj do nich podsmażoną cebulkę, bułkę tratą, 2 surowe jajka, poszatkowaną natkę pietruszki, ser żółty oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej, a następnie usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

  6. avatar Erna pisze:

    Mój ulubiony przepis na danie z jajkami to:

    Sałatka jajeczna z brokułami

    Składniki:
    1 brokuł,
    3 ugotowane na twardo jajka
    3 plasterki szynki
    1 mała puszka kukurydzy
    3 łyżki majonezu lub sosu tatarskiego,
    5 łyżek grzanek
    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Gotujemy w osolonej wodzie pokrojony brokuł,po 5 minutach odcedzamy i wykładamy na dno salaterki. Jak przestygnie to posypujemy odcedzoną kukurydzą, pokrojoną w kostkę szynką. Gotujemy 7 minut 3 jajka, po ostudzeniu obieramy kroimy na ćwiartki i kładziemy na pokrojoną szynkę ,posypując solą i pieprzem. Wszystko polewamy majonezem i posypujemy grzankami.
    Pyszną sałatkę przygotowuję często na śniadanie lub kolację.

  7. avatar jagna1978 pisze:

    Jajeczny kolorowy zawrot glowy.
    Jajka ugotowac na twardo .
    1/2 kg.sera bialego
    cebula drobno posiekana
    sol ,pieprz .
    Ucieramy ser z cebula ,pieprzem i sola .
    Dzielimy na 4 czesci.
    1-dodajemy wedzona makrele -ucieramy
    2- dodajemy posiekany szczypiorek i natke pietruszki.
    3- dodajemy chrzan ze sloiczka
    4- dodajemy mielona papryke ostra lub slodka w zaleznosci jaki smak lubimy.
    Jajka obieramy i kroimy wzadloz na plowki.Masami napelniamy szpryce i robimy ozdobne rozetki na jajkach.Ukladamy na polmisku i chlodzimy w lodowce. Takie jajka nie tylko sa smaczne ale tez pieknie wygladaja. Sa idealne dla tych ktorzy nie lubia tradycyjnego wygladu i smaku jajek na twardo .

  8. avatar jagna1978 pisze:

    Jajeczny kolorowy zawrot glowy :)
    Jajka ugotowac na twardo .
    1/2 kg.sera bialego
    cebula drobno posiekana
    sol ,pieprz .
    Ucieramy ser z cebula ,pieprzem i sola .
    Dzielimy na 4 czesci.
    1-dodajemy wedzona makrele -ucieramy
    2- dodajemy posiekany szczypiorek i natke pietruszki.
    3- dodajemy chrzan ze sloiczka
    4- dodajemy mielona papryke ostra lub slodka w zaleznosci jaki smak lubimy.
    Jajka obieramy i kroimy wzadloz na plowki.Masami napelniamy szpryce i robimy ozdobne rozetki na jajkach.Ukladamy na polmisku i chlodzimy w lodowce. Takie jajka nie tylko sa smaczne ale tez pieknie wygladaja. Sa idealne dla tych ktorzy nie lubia tradycyjnego wygladu i smaku jajek na twardo .

  9. avatar Agnieszka pisze:

    Nie mogę pojąć dlaczego ludzie wypisuja te rymowane epopeje na niemal każdym konkursie. Ale to tak na marginesie chciałam sie pozalic , bo mnie to strasznie denerwuje.

    Najpopularniejsza chyba potrawa z jajek i równiez moja ulubiona jest jajecznica. Mozna ja robić na wiele sposobów z róznymi dodatkami, zawsze i kazdemu wychodzi ;). Najbardziej lubie jajecznice z cebulką i posiekanym surowym chili, posypana szczypiorkiem i fetą. Pychota!!!

Dodaj komentarz do Agnieszka


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...