Konkurs Emalia Polska Pleszew – wyniki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs Emalia Polska Pleszew – wyniki

3 kwietnia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Zasmakuj radości w te święta!

Emalia Polska Pleszew – Return to the Village

Serdecznie zapraszamy do wyników konkursu, w którym do wygrania były fantastyczne zestawy garnków emaliowanych Emalia Polska Pleszew – Return to the Village

ZADANIE KONKURSOWE: Podaj swój ulubiony przepis na danie z jajkami

Dziękujemy za wszystkie Wasze przepisy – wiele z nich jest tak pomysłowych, że moglibyśmy za nie nagrodzić pewnie z 10 osób… Jednak zgodnie z zasadami konkursu musieliśmy bardziej ograniczyć wybór i oto 3 zwycięskie przepisy, które ujęły nas humorem oraz niestandardowym podejściem do kwestii kulinarnych:

Ola i Mikołaj:

Chodź Mikołaj, zrobimy SZAKSZUKĘ – mówię od rana uradowana, ze ściśniętym już z głodu żołądkiem i cieknącą ślinką…

„Że czego szukasz?” – krzyczy mój mały pierworodny z drugiego końca mieszkania, choć tłumaczyłam mu już po tysiąckroć, że zdania nie zaczynamy od „że”.

SZAKSZUKĘ! – nerw mam już lekko nadszarpnięty.

Że krzak szukasz? Mamo, że jaki znów krzak – krzyczy on wniebogłosy, a ja mam wrażenie, że zaraz zapuka do nas sąsiad ze sztabem policji – co najmniej.

SZAKSZUKA!!! ŚNIADANIE BĘDZIE!!! – drę się, ile mogę.

Na co syn łagodnie: Mamo, to co od razu nie mówisz. Nie krzyczałbym tyle, tylko od razu bym przyszedł! Nakładaj, bo będzie zimne!

O, właśnie taka SZAKSZUKA panuje u nas w domu. Nikt niczego nie szuka, a bałagan (bo szakszuka oznacza właśnie bałagan :)) panuje niemiłosierny. Nie tylko na patelni! :) Otóż to – to danie pasuje do nas idealnie. Dlatego tak je uwielbiamy!

Oto przepis:

Cebulę kroimy w drobną kostkę („mamo, a dlaczego nie w prostokąt”) i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista („mamo, czemu szklista? Bo pokrywa się wtedy szkłem”?). Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku (mamo, jak czosnek może mieć zęby”?) i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili („chili, czyli”?). Smażymy jeszcze chwilę (Mamo, ile trwa chwila i dlaczego nie chwilę?) i wlewamy pomidory z puszki. Wrzucamy także paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Sos mieszamy (Mikołaj miesza, więc nie zadaje już pytań :)) i dodajemy: koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Solidnie solimy i pieprzymy („Mamo, nie mów tak brzydko”!). Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną. Gotową szakszukę podajemy z pieczywem!

„Mamo, jak to do konkursu wysyłamy to dopisz jeszcze ode mnie „Smacznego, i że to jest naprawdę pycha to jajko w bałaganie!” – tak oto też Wam przekazuję! ;)

Polecamy,

dwie szakszuki, czyli bałaganiarze nie z tej Ziemi! :)

Mama Ola i syn Mikołaj

Joanna:

Jola:

Serdecznie gratulujemy!

Nagrodami w konkursie są zestawy garnków emaliowanych Emalia Polska Pleszew wzór Return to the Village. W skład każdego zestawu wchodzą: garnek i kubek ze wzorem Return to the Village.

O NAGRODACH:

Świąteczne gotowanie. Tradycyjne potrawy i dodatki – żur, biała kiełbasa, sałatki, jaja, pieczone mięsa – to podstawa wielkanocnego menu. Choć ich przygotowanie wymaga sporego nakładu czasu i pracy – efekt z pewnością jest tego wart. Świąteczne kucharzenie uprzyjemnić mogą wiosenne elementy dekoracyjne – choćby niewielkie, na przykład na naczyniach do gotowania, będą ożywczym akcentem w aranżacji.

Emalia Polska Pleszew proponuje kolekcje naczyń emaliowanych, które motywy zdobnicze są przygotowane ze szczególną starannością. Dzięki temu, oprócz funkcji użytkowych, stać się mogą one wyjątkową ozdobą kuchni w każdym stylu. Nowy wzór Return to the Village – motyw kurek ze stylizowanym napisem – z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aranżacji rustykalnych. Oryginalne zdobnictwo to nie jedyna zaleta naczyń emaliowanych Emalia Polska Pleszew. Garnki te wykonane są z wysokiej jakości surowca, który nie zawiera żadnych szkodliwych substancji. Mają gładką powierzchnię, która zapobiega osadzaniu się resztek i rozwojowi bakterii. Emalia nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością, nie zmienia jej zapachu i smaku – można więc mieć pewność, że świąteczne smakołyki będą przygotowane idealnie.

 

Można je stosować na każdym rodzaju płyty – również indukcyjnych, a nawet używać do podgrzewania potraw w piekarniku. Idealnie sprawdzą się do przechowywania dań w lodówce.

Ceny: naczynia Emalia Polska Pleszew kolekcja Return do the Village: 19,90 – 48,90 zł

Wszystkie produkty są dostępne w sklepie internetowym:

www.zasmakujradosci.pl

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

40 komentarzy do Konkurs Emalia Polska Pleszew – wyniki

  1. avatar Beata pisze:

    Kochani, pod te święta, ale nie tylko , polecam jaj faszerowane łososiem. To jest proste, szybkie, zdrowe i sycące. Jajka gotujemy, obieramy, kroimy na pół, wyciągamy ugotowane żółtko. Łososia, żółtka, szczypiorek lub koperek blendujemy, lub rozdrabiamy widelcem, dodajemy do smaku sół , pieprz i majonej i wkładamy do dziury po żółtku, w ugotowanym białku. To wszystko, można udekorować, bo smak robi wrażenie.

  2. avatar Ell pisze:

    „Jaja a’la flaczki”

    4 jajka na twardo,
    2 łyżki masła,
    1 cebula,
    ząbek czosnku,
    2 łyżki mąki,
    2 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu,
    sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy,
    2-4 łyżki soku z cytryny,
    łyżka posiekanej natki pietruszki.
    Cebulę (w kostkę) i czosnek (przecisnąć) smażyć na maśle aż będą szkliste, posypać mąką, wlać wywar, wymieszać, dodać przyprawy, gotować 20 minut. Przecedzić, dodać sok z cytryny, natkę i pokrojone na ćwiartki jajka. Zagotować.
    Podawać z bułką lub chlebem.

  3. avatar Katarzynaa pisze:

    Przyznam się, że nie lubię jajek i tradycja „dzielenia się jajeczkiem” jest dla mnie zawsze trudnym wyzwaniem :-) Czasami uda mi się lekko oszukać i zjeść tylko symboliczny kawałek, dlatego zdarza się, że zostają mi w lodówce niepotrzebne ugotowane jajka. Nie lubię marnowania żywności, dlatego na kolację w Poniedziałek Wielkanocny przyrządzam… pastę jajeczną! To jedyna (poza ciastami :-)) postać jajek, którą zjem ze smakiem, a domownicy wcinają, aż im się uszy trzęsą – co najmniej jakby przez 2 poprzednie dni w ogóle ich nie jedli!
    Przepis jest prosty, bo kto chciałby stać przy kuchni w święta!
    – 3 ugotowane jajka (mniej więcej, zależy ile zostanie),
    – puszka tuńczyka w oleju,
    – 1 łyżka majonezu,
    – gałązka koperku.
    Składniki ucieramy chwilę w blenderze (na niejednolitą masę) lub drobno siekamy, dodajemy szczyptę soli i posypujemy pieprzem do smaku. Voilà! Niech Wasze Święta też mijają spokojnie, a brzuchy wypełniają się smacznie i zdrowo :-)

  4. avatar weronkaa84 pisze:

    Mój ulubiony przepis na jajka, to ” Jajka zapiekane pod puszystą pierzynką” . Zawsze kiedy pojawiają się na stole, robią furorę wśród domowników i gości i znikają w mgnieniu oka. Proporcje podane w przepisie są dostosowane do naczynia żaroodpornego o pojemności 5,1 l.
    Składniki:
    -9 jaj ugotowanych na twardo
    -puszka kukurydzy
    -1 większa cebula
    -20-30 dkg szynki lub innej ulubionej wędliny
    -2 łyżki masła
    -łyżka mąki pszennej
    -4 łyżki startego na dużych oczkach żółtego sera
    -szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
    -2/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
    -szczypiorek
    -sól, pieprz do smaku
    -odrobina masła do wysmarowania naczynia

    Przygotowanie:
    1. Jaja obieramy ze skorupek, przekrawamy je na pół i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
    2. Szynkę i cebulę kroimy w grubszą kostkę, a kukurydzę osączamy na sitku.
    3. Jajka posypujemy pieprzem, solą, szynką, cebulą i kukurydzą.
    4. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, następnie rozprowadzamy ją bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i dodajemy żółty ser i śmietanę. mieszamy, by ser się rozpuścił i wszystkie składniki się połączyły.
    5.Tak przygotowanym sosem (pierzynką) polewamy jajka i zapiekamy je bez przykrycia przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    6. Po upieczeniu posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem.

    Szybko,prosto, a przede wszystkim przepysznie. Serdecznie polecam i życzę smacznego! :)

  5. avatar David pisze:

    Mój ulubiony przepis to kotlety jajeczne – wspomnienie dzieciństwa
    Składniki:
    10 dużych jajek
    2-3 łyżki bułki tartej
    2 cebule
    2-3 łyżki tartego sera żółtego
    sól i pieprz do smaku
    bułka tarta
    natka pietruszki (opcjonalnie)
    olej rzepakowy
    Przygotowanie: ugotuj 8 jaj. Cebule posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ugotowane jajka zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj do nich podsmażoną cebulkę, bułkę tratą, 2 surowe jajka, poszatkowaną natkę pietruszki, ser żółty oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej, a następnie usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

  6. avatar Erna pisze:

    Mój ulubiony przepis na danie z jajkami to:

    Sałatka jajeczna z brokułami

    Składniki:
    1 brokuł,
    3 ugotowane na twardo jajka
    3 plasterki szynki
    1 mała puszka kukurydzy
    3 łyżki majonezu lub sosu tatarskiego,
    5 łyżek grzanek
    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Gotujemy w osolonej wodzie pokrojony brokuł,po 5 minutach odcedzamy i wykładamy na dno salaterki. Jak przestygnie to posypujemy odcedzoną kukurydzą, pokrojoną w kostkę szynką. Gotujemy 7 minut 3 jajka, po ostudzeniu obieramy kroimy na ćwiartki i kładziemy na pokrojoną szynkę ,posypując solą i pieprzem. Wszystko polewamy majonezem i posypujemy grzankami.
    Pyszną sałatkę przygotowuję często na śniadanie lub kolację.

  7. avatar jagna1978 pisze:

    Jajeczny kolorowy zawrot glowy.
    Jajka ugotowac na twardo .
    1/2 kg.sera bialego
    cebula drobno posiekana
    sol ,pieprz .
    Ucieramy ser z cebula ,pieprzem i sola .
    Dzielimy na 4 czesci.
    1-dodajemy wedzona makrele -ucieramy
    2- dodajemy posiekany szczypiorek i natke pietruszki.
    3- dodajemy chrzan ze sloiczka
    4- dodajemy mielona papryke ostra lub slodka w zaleznosci jaki smak lubimy.
    Jajka obieramy i kroimy wzadloz na plowki.Masami napelniamy szpryce i robimy ozdobne rozetki na jajkach.Ukladamy na polmisku i chlodzimy w lodowce. Takie jajka nie tylko sa smaczne ale tez pieknie wygladaja. Sa idealne dla tych ktorzy nie lubia tradycyjnego wygladu i smaku jajek na twardo .

  8. avatar jagna1978 pisze:

    Jajeczny kolorowy zawrot glowy :)
    Jajka ugotowac na twardo .
    1/2 kg.sera bialego
    cebula drobno posiekana
    sol ,pieprz .
    Ucieramy ser z cebula ,pieprzem i sola .
    Dzielimy na 4 czesci.
    1-dodajemy wedzona makrele -ucieramy
    2- dodajemy posiekany szczypiorek i natke pietruszki.
    3- dodajemy chrzan ze sloiczka
    4- dodajemy mielona papryke ostra lub slodka w zaleznosci jaki smak lubimy.
    Jajka obieramy i kroimy wzadloz na plowki.Masami napelniamy szpryce i robimy ozdobne rozetki na jajkach.Ukladamy na polmisku i chlodzimy w lodowce. Takie jajka nie tylko sa smaczne ale tez pieknie wygladaja. Sa idealne dla tych ktorzy nie lubia tradycyjnego wygladu i smaku jajek na twardo .

  9. avatar Agnieszka pisze:

    Nie mogę pojąć dlaczego ludzie wypisuja te rymowane epopeje na niemal każdym konkursie. Ale to tak na marginesie chciałam sie pozalic , bo mnie to strasznie denerwuje.

    Najpopularniejsza chyba potrawa z jajek i równiez moja ulubiona jest jajecznica. Mozna ja robić na wiele sposobów z róznymi dodatkami, zawsze i kazdemu wychodzi ;). Najbardziej lubie jajecznice z cebulką i posiekanym surowym chili, posypana szczypiorkiem i fetą. Pychota!!!

Dodaj komentarz do jagna1978