Zasmakuj radości w te święta!
Emalia Polska Pleszew – Return to the Village
Serdecznie zapraszamy do wyników konkursu, w którym do wygrania były fantastyczne zestawy garnków emaliowanych Emalia Polska Pleszew – Return to the Village
ZADANIE KONKURSOWE: Podaj swój ulubiony przepis na danie z jajkami
Dziękujemy za wszystkie Wasze przepisy – wiele z nich jest tak pomysłowych, że moglibyśmy za nie nagrodzić pewnie z 10 osób… Jednak zgodnie z zasadami konkursu musieliśmy bardziej ograniczyć wybór i oto 3 zwycięskie przepisy, które ujęły nas humorem oraz niestandardowym podejściem do kwestii kulinarnych:
Ola i Mikołaj:
„Że czego szukasz?” – krzyczy mój mały pierworodny z drugiego końca mieszkania, choć tłumaczyłam mu już po tysiąckroć, że zdania nie zaczynamy od „że”.
SZAKSZUKĘ! – nerw mam już lekko nadszarpnięty.
Że krzak szukasz? Mamo, że jaki znów krzak – krzyczy on wniebogłosy, a ja mam wrażenie, że zaraz zapuka do nas sąsiad ze sztabem policji – co najmniej.
SZAKSZUKA!!! ŚNIADANIE BĘDZIE!!! – drę się, ile mogę.
Na co syn łagodnie: Mamo, to co od razu nie mówisz. Nie krzyczałbym tyle, tylko od razu bym przyszedł! Nakładaj, bo będzie zimne!
O, właśnie taka SZAKSZUKA panuje u nas w domu. Nikt niczego nie szuka, a bałagan (bo szakszuka oznacza właśnie bałagan :)) panuje niemiłosierny. Nie tylko na patelni! :) Otóż to – to danie pasuje do nas idealnie. Dlatego tak je uwielbiamy!
Oto przepis:
Cebulę kroimy w drobną kostkę („mamo, a dlaczego nie w prostokąt”) i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista („mamo, czemu szklista? Bo pokrywa się wtedy szkłem”?). Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku (mamo, jak czosnek może mieć zęby”?) i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili („chili, czyli”?). Smażymy jeszcze chwilę (Mamo, ile trwa chwila i dlaczego nie chwilę?) i wlewamy pomidory z puszki. Wrzucamy także paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Sos mieszamy (Mikołaj miesza, więc nie zadaje już pytań :)) i dodajemy: koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Solidnie solimy i pieprzymy („Mamo, nie mów tak brzydko”!). Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną. Gotową szakszukę podajemy z pieczywem!
dwie szakszuki, czyli bałaganiarze nie z tej Ziemi! :)
Joanna:
Jola:
Serdecznie gratulujemy!
Nagrodami w konkursie są zestawy garnków emaliowanych Emalia Polska Pleszew wzór Return to the Village. W skład każdego zestawu wchodzą: garnek i kubek ze wzorem Return to the Village.
O NAGRODACH:
Świąteczne gotowanie. Tradycyjne potrawy i dodatki – żur, biała kiełbasa, sałatki, jaja, pieczone mięsa – to podstawa wielkanocnego menu. Choć ich przygotowanie wymaga sporego nakładu czasu i pracy – efekt z pewnością jest tego wart. Świąteczne kucharzenie uprzyjemnić mogą wiosenne elementy dekoracyjne – choćby niewielkie, na przykład na naczyniach do gotowania, będą ożywczym akcentem w aranżacji.
Emalia Polska Pleszew proponuje kolekcje naczyń emaliowanych, które motywy zdobnicze są przygotowane ze szczególną starannością. Dzięki temu, oprócz funkcji użytkowych, stać się mogą one wyjątkową ozdobą kuchni w każdym stylu. Nowy wzór Return to the Village – motyw kurek ze stylizowanym napisem – z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aranżacji rustykalnych. Oryginalne zdobnictwo to nie jedyna zaleta naczyń emaliowanych Emalia Polska Pleszew. Garnki te wykonane są z wysokiej jakości surowca, który nie zawiera żadnych szkodliwych substancji. Mają gładką powierzchnię, która zapobiega osadzaniu się resztek i rozwojowi bakterii. Emalia nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością, nie zmienia jej zapachu i smaku – można więc mieć pewność, że świąteczne smakołyki będą przygotowane idealnie.
Można je stosować na każdym rodzaju płyty – również indukcyjnych, a nawet używać do podgrzewania potraw w piekarniku. Idealnie sprawdzą się do przechowywania dań w lodówce.
Ceny: naczynia Emalia Polska Pleszew kolekcja Return do the Village: 19,90 – 48,90 zł
Wszystkie produkty są dostępne w sklepie internetowym:
www.zasmakujradosci.pl
Kochani, pod te święta, ale nie tylko , polecam jaj faszerowane łososiem. To jest proste, szybkie, zdrowe i sycące. Jajka gotujemy, obieramy, kroimy na pół, wyciągamy ugotowane żółtko. Łososia, żółtka, szczypiorek lub koperek blendujemy, lub rozdrabiamy widelcem, dodajemy do smaku sół , pieprz i majonej i wkładamy do dziury po żółtku, w ugotowanym białku. To wszystko, można udekorować, bo smak robi wrażenie.
„Jaja a’la flaczki”
4 jajka na twardo,
2 łyżki masła,
1 cebula,
ząbek czosnku,
2 łyżki mąki,
2 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu,
sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy,
2-4 łyżki soku z cytryny,
łyżka posiekanej natki pietruszki.
Cebulę (w kostkę) i czosnek (przecisnąć) smażyć na maśle aż będą szkliste, posypać mąką, wlać wywar, wymieszać, dodać przyprawy, gotować 20 minut. Przecedzić, dodać sok z cytryny, natkę i pokrojone na ćwiartki jajka. Zagotować.
Podawać z bułką lub chlebem.
Przyznam się, że nie lubię jajek i tradycja „dzielenia się jajeczkiem” jest dla mnie zawsze trudnym wyzwaniem :-) Czasami uda mi się lekko oszukać i zjeść tylko symboliczny kawałek, dlatego zdarza się, że zostają mi w lodówce niepotrzebne ugotowane jajka. Nie lubię marnowania żywności, dlatego na kolację w Poniedziałek Wielkanocny przyrządzam… pastę jajeczną! To jedyna (poza ciastami :-)) postać jajek, którą zjem ze smakiem, a domownicy wcinają, aż im się uszy trzęsą – co najmniej jakby przez 2 poprzednie dni w ogóle ich nie jedli!
Przepis jest prosty, bo kto chciałby stać przy kuchni w święta!
– 3 ugotowane jajka (mniej więcej, zależy ile zostanie),
– puszka tuńczyka w oleju,
– 1 łyżka majonezu,
– gałązka koperku.
Składniki ucieramy chwilę w blenderze (na niejednolitą masę) lub drobno siekamy, dodajemy szczyptę soli i posypujemy pieprzem do smaku. Voilà! Niech Wasze Święta też mijają spokojnie, a brzuchy wypełniają się smacznie i zdrowo :-)
Mój ulubiony przepis na jajka, to ” Jajka zapiekane pod puszystą pierzynką” . Zawsze kiedy pojawiają się na stole, robią furorę wśród domowników i gości i znikają w mgnieniu oka. Proporcje podane w przepisie są dostosowane do naczynia żaroodpornego o pojemności 5,1 l.
Składniki:
-9 jaj ugotowanych na twardo
-puszka kukurydzy
-1 większa cebula
-20-30 dkg szynki lub innej ulubionej wędliny
-2 łyżki masła
-łyżka mąki pszennej
-4 łyżki startego na dużych oczkach żółtego sera
-szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
-2/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
-szczypiorek
-sól, pieprz do smaku
-odrobina masła do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:
1. Jaja obieramy ze skorupek, przekrawamy je na pół i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
2. Szynkę i cebulę kroimy w grubszą kostkę, a kukurydzę osączamy na sitku.
3. Jajka posypujemy pieprzem, solą, szynką, cebulą i kukurydzą.
4. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, następnie rozprowadzamy ją bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i dodajemy żółty ser i śmietanę. mieszamy, by ser się rozpuścił i wszystkie składniki się połączyły.
5.Tak przygotowanym sosem (pierzynką) polewamy jajka i zapiekamy je bez przykrycia przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Po upieczeniu posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem.
Szybko,prosto, a przede wszystkim przepysznie. Serdecznie polecam i życzę smacznego! :)
Mój ulubiony przepis to kotlety jajeczne – wspomnienie dzieciństwa
Składniki:
10 dużych jajek
2-3 łyżki bułki tartej
2 cebule
2-3 łyżki tartego sera żółtego
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
natka pietruszki (opcjonalnie)
olej rzepakowy
Przygotowanie: ugotuj 8 jaj. Cebule posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ugotowane jajka zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj do nich podsmażoną cebulkę, bułkę tratą, 2 surowe jajka, poszatkowaną natkę pietruszki, ser żółty oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej, a następnie usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Mój ulubiony przepis na danie z jajkami to:
Sałatka jajeczna z brokułami
Składniki:
1 brokuł,
3 ugotowane na twardo jajka
3 plasterki szynki
1 mała puszka kukurydzy
3 łyżki majonezu lub sosu tatarskiego,
5 łyżek grzanek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy w osolonej wodzie pokrojony brokuł,po 5 minutach odcedzamy i wykładamy na dno salaterki. Jak przestygnie to posypujemy odcedzoną kukurydzą, pokrojoną w kostkę szynką. Gotujemy 7 minut 3 jajka, po ostudzeniu obieramy kroimy na ćwiartki i kładziemy na pokrojoną szynkę ,posypując solą i pieprzem. Wszystko polewamy majonezem i posypujemy grzankami.
Pyszną sałatkę przygotowuję często na śniadanie lub kolację.
Jajeczny kolorowy zawrot glowy.
Jajka ugotowac na twardo .
1/2 kg.sera bialego
cebula drobno posiekana
sol ,pieprz .
Ucieramy ser z cebula ,pieprzem i sola .
Dzielimy na 4 czesci.
1-dodajemy wedzona makrele -ucieramy
2- dodajemy posiekany szczypiorek i natke pietruszki.
3- dodajemy chrzan ze sloiczka
4- dodajemy mielona papryke ostra lub slodka w zaleznosci jaki smak lubimy.
Jajka obieramy i kroimy wzadloz na plowki.Masami napelniamy szpryce i robimy ozdobne rozetki na jajkach.Ukladamy na polmisku i chlodzimy w lodowce. Takie jajka nie tylko sa smaczne ale tez pieknie wygladaja. Sa idealne dla tych ktorzy nie lubia tradycyjnego wygladu i smaku jajek na twardo .
Jajeczny kolorowy zawrot glowy :)
Jajka ugotowac na twardo .
1/2 kg.sera bialego
cebula drobno posiekana
sol ,pieprz .
Ucieramy ser z cebula ,pieprzem i sola .
Dzielimy na 4 czesci.
1-dodajemy wedzona makrele -ucieramy
2- dodajemy posiekany szczypiorek i natke pietruszki.
3- dodajemy chrzan ze sloiczka
4- dodajemy mielona papryke ostra lub slodka w zaleznosci jaki smak lubimy.
Jajka obieramy i kroimy wzadloz na plowki.Masami napelniamy szpryce i robimy ozdobne rozetki na jajkach.Ukladamy na polmisku i chlodzimy w lodowce. Takie jajka nie tylko sa smaczne ale tez pieknie wygladaja. Sa idealne dla tych ktorzy nie lubia tradycyjnego wygladu i smaku jajek na twardo .
Nie mogę pojąć dlaczego ludzie wypisuja te rymowane epopeje na niemal każdym konkursie. Ale to tak na marginesie chciałam sie pozalic , bo mnie to strasznie denerwuje.
Najpopularniejsza chyba potrawa z jajek i równiez moja ulubiona jest jajecznica. Mozna ja robić na wiele sposobów z róznymi dodatkami, zawsze i kazdemu wychodzi ;). Najbardziej lubie jajecznice z cebulką i posiekanym surowym chili, posypana szczypiorkiem i fetą. Pychota!!!