Kolagen w jedzeniu – zbawienny wpływ białka na organizm | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kolagen w jedzeniu – zbawienny wpływ białka na organizm

26 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Zapewnienie sobie zdrowia i dobrej kondycji fizycznej leży w interesie każdego z nas. Najłatwiejszym sposobem na to, by wspierać nasz stan psychofizyczny i aparycję jest wprowadzenie dobroczynnych produktów do codziennej diety. Przygotowywanie przemyślanych i zbilansowanych posiłków może nieść ze sobą wiele korzyści, które do tej pory były trudno osiągalne. Z tego powodu właśnie warto zwrócić uwagę na kolagen i produkty, które dostarczają go w jedzeniu.

Kolagen – czym jest?

Kolagen to podstawowy budulec tkanek naszego organizmu, który występuje naturalnie w 30% białek ludzkich. Inaczej bywa nazywany również białkiem fibrylarnym. Chemiczna budowa kolagenu wyróżnia się dużymi ilościami aminokwasów pochodzenia białkowego w tym m.in.:

  • glicyny – wykazującej działanie przeciwzmarszczkowe,
  • proliny – niezbędnej do przeprowadzenia procesu syntezy kolagenu,
  • hydroksyproliny – wspierającej funkcjonowanie stawów,
  • hydroksylizyny – wspomagającej procesy regeneracji organizmu.

Wyróżniane są przy tym również typy kolagenu takie jak:

  • kolagen typu I – znajdujący się w kościach, ścięgnach i skórze, niezbędny w procesie gojenia się ran,
  • kolagen typu II – zlokalizowany w chrząstce stawowej.

Kolagen jest obecny w ludzkim organizmie, choć należy zauważyć, że wraz z wiekiem jego ilość niestety spada, czego pierwszymi oznakami jest m.in. powstawanie zmarszczek i mniejsza jędrność powierzchni skórnej. Szacuje się, że proces utraty kolagenu rozpoczyna się po osiągnięciu 25. roku życia. Należy więc skupić się na dostarczaniu tego białka wraz z pożywieniem.

Kolagen – właściwości prozdrowotne

Najczęściej kolagen kojarzy nam się z branżą kosmetyczną, która z wysoką skutecznością dołącza go do zabiegów kosmetycznych. Cały wachlarz najnowszych produktów pielęgnacyjnych, opartych na zbawiennym wpływie kolagenu, można znaleźć na stronie firmy, jaką jest www.kolagen.pl . Jednak to nie wszystkie zastosowania tego białka. Jest ono niezbędne w celu utrzymania:

  • prawidłowej budowy skóry, kości, zębów, ścięgien i chrząstek,
  • elastyczności naczyń krwionośnych,
  • zdrowia rogówki oka,
  • gładkości, jędrności i prawidłowego nawilżenia powierzchni skóry,
  • właściwej pracy stawów,
  • niwelowania bólu w obrębie kości i stawów,
  • ochrony narządów wewnętrznych m.in. nerek i wątroby,
  • prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego,
  • zdrowych włosów i paznokci.

Kolagen w jedzeniu – gdzie znaleźć?

By dostarczyć do organizmu kolagen w jedzeniu należy skupić się na produktach zawierających żelatynę, która pozyskiwana jest ze skóry, kości i chrząstek zwierzęcych. Swoje codzienne menu trzeba urozmaicić wobec tego również o produkty takie jak:

  • galaretki owocowe,
  • podroby,
  • gotowane chrząstki,
  • ryby w galarecie,
  • galaretki z nóżek wieprzowych,
  • salceson i podobne przetwory mięsne,
  • galaretki z kurzych łapek.

Kolagen może być suplementowany przy pomocy wysoko przyswajalnych preparatów, których przedstawicielem są np. kapsułki Colvita. Ich skład oceniany jest bardzo wysoko za sprawą alg, owocu cytryny, żelatyny rybiej, witaminy E i oczywiście kolagenu. Stanowi to bardzo dobry sposób na uzupełnienie diety i zapotrzebowania na ważne dla organizmu substancje odżywcze.

Bardzo ważne jest stałe poszerzanie wiedzy na temat dobroczynnego wpływania składników odżywczych na stan naszego zdrowia. Wiele przydatnych informacji, przygotowanych przez specjalistów w tematyce kolagenu, znaleźć można na stronie internetowej https://www.kolagen.pl/i136,kolagen-w-jedzeniu.html . Pod okiem ekspertów jesteśmy w stanie zyskać wiedzę, w jaki sposób dopasować naszą dietę tak, by nasze dobre zdrowie i uroda towarzyszyły nam jak najdłużej.

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz