Koenzym Q10 – działanie, właściwości. Jaki wybrać? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Koenzym Q10 – działanie, właściwości. Jaki wybrać?

4 stycznia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Koenzym Q10 to składnik, który głównie kojarzymy z kosmetykami upiększającymi. Koenzym jest jednak związkiem, który naturalnie występuje w organizmie i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie komórek. Jego podstawowym zadaniem jest dostarczanie im energii, ochrona przed wolnymi rodnikami i przedłużenie młodości. Niedobór koenzymu Q10 ma jednak konsekwencje nie tylko dla urody, ale i dla zdrowia. W jaki sposób zadać o prawidłową podaż tej substancji?

suplement

Czym jest koenzym Q10?

Koenzym Q10 jest ubichinonem, czyli związkiem chemicznym. Przyjmuje on formę pomarańczowego proszku, który składa się z 10 jednostek izoprenowych. Substancje tą odkryto dość późno, bo dopiero w 1957 roku. Naukowcy wskazali wtedy, że koenzym Q10 naturalnie występuje w ludzkim organizmie, jednak wraz z wiekiem wytwarzamy go w coraz mniejszych ilościach. To, dlatego potrzebujemy jego suplementacji diety. W innym przypadku jesteśmy narażeni na poważne konsekwencje. Niedobory koenzymu Q10 fizycznie odczuwalne są, jeśli jego spadek przekracza 25%. Przy ubytku przekraczającym 75% mogą pojawić się dolegliwości poważnie zagrażające życiu, a wynikające z silnych zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego lub układu krążenia.

Gdzie występuje koenzym q10 naturalny?

Koenzym q10 naturalny wytwarzany jest w organizmie tylko w znikomej ilości, a ta obniża się wraz z wiekiem – głównie po ukończeniu 30 roku życia. Zdolność jego wytwarzania jest też znacznie obniżona u osób nadmiernie spożywających alkohol lub stosujących restrykcyjne diety odchudzające. One powinny zadbać o to, aby do jadłospisu włączyć produkty bogate w ten związek chemiczny. Znaleźć można go przede wszystkim w:

  • rybach (głównie w makreli i sardynkach),
  • orzechach,
  • oleju,
  • szpinaku,
  • brokułach,
  • sezamie,
  • owocach(jabłko, śliwka),
  • mięsie dobrej jakości.

Dostarczania koenzymu Q10 w diecie nie jest jednak takie proste. Substancja ta jest niezwykle wrażliwa na wysoką temperaturę, przez co produkty podczas gotowania czy długiego przechowywania w nieodpowiednich warunkach ją tracą. Koenzym z żywności dobrze jest przyswajalny jedynie w towarzystwie tłuszczów.

Koenzym q10 – jaki wybrać?

Słaba przyswajalność koenzymu z produktów spożywczych sprawia, że wiele osób zadaje sobie pytanie, który koenzym Q10 wybrać. W sklepach i aptekach dostępne są suplementy w tabletkach, kapsułkach lub płynach. Poszczególne preparaty różnią się nie tylko ceną, ale także przyswajalnością substancji zawartej w kapsułkach, tabletkach czy płynie. Najlepszym rozwiązaniem jest sięganie po koenzym q10 naturalny renomowanych producentów, którzy oferują wysoką jakość. Dzięki temu będzie się miało pewność, że suplementacja będzie bezpieczna dla zdrowia i przyniesie oczekiwane efekty.

Koenzym q10 – tabletki na urodę

Ubichinon jest substancją, która pozytywnie działa na cały organizm. Przede wszystkim wpływa na wygląd skóry. Dzięki niemu jest ona jędrna, elastyczna i młodsza. Oprócz tego koenzym Q10 wspiera też inne procesy życiowe, m.in. wpływa na prawidłową pracę układu krążenia, odpornościowego i nerwowego. Jego właściwością jest również poprawa metabolizmu oraz dodawanie energii komórkom w ludzkim ciele. Suplementacja diety koenzymem Q10 chroni też przed chorobami serca, a także wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Jako pozostałe jego właściwości wymienia się:

  • Poprawianie odporności poprzez dostarczanie energii komórkom. Jest to ważne szczególnie w chorobach autoimmunologicznych oraz nowotworach.
  • Działanie przeciwnowotworowe dzięki właściwościom antyoksydacyjnym.
  • Wspieranie odchudzania poprzez regulację metabolizmu.
  • Wyrównywanie poziomu glukozy we krwi, dlatego też jest polecany osobom chorym na cukrzycę.
  • Zapobieganie utracie składników odżywczych dzięki pozytywnemu wpływowi na stabilizację błon komórkowych.
  • Poprawę stanu dziąseł i ochrona przed paradontozą.
  • Zapobieganie chorobie Alzheimera i Parkinsona, ponieważ mają one bezpośredni związek z mitochondriami komórek, gdzie występuje największe stężenie koenzymu.
  • Wspieranie płodności zarówno kobiet, jak i mężczyzn, a także zmniejszanie ryzyka komplikacji w ciąży.
  • Aktywizacja działalności witaminy E, która jest również silnym przeciwutleniaczem.
  • Wspieranie leczenia chorób górnych dróg oddechowych poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...