Ziemniaki są bardzo wdzięcznymi warzywami. Można z nich wyczarować wiele wspaniałym i smacznych potraw. Taka właśnie potrawą są knedle. Najlepiej smakują odsmażane na drugi dzień.
Składniki:
1 kg żółtych ziemniaków
40 dag kiełbasy podwawelskiej
mała cebula
25 dag mąki pszennej
łyżka majeranku
łyżka oleju
sól, pieprz
Ziemniaki należy ugotować w mundurkach. W tym czasie z kiełbasy usunąć osłonkę i pokroić ją na kawałki oraz zmielić w maszynce do mielenia. Cebulkę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do kiełbasy i wymieszać z majerankiem i pieprzem. Do kiełbasy nie dodajemy soli, gdyż na pewno była ona solona wcześniej.
Po ostudzeniu ziemniaków trzeba je obrać i zmielić na drobnym sicie. Po czym połączyć z mąką i odrobina soli.
Masę ziemniaczaną podzielić na 16 części, z każdej uformować owalny placek i nakładać 1-2 łyżki kiełbasianego farszu. Po czym skleić i uformować podłużnego knedla. Postępujemy tak, aż nam się skończy masa ziemniaczana.
Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z wody lub odsmażane na drugi dzień ze skwarkami.
Myślę, że są wspaniałą potrawą, którą zgłaszam na zimowy konkurs z firmą Termisil.
Jutro mam zamiar zrobić knedle/pyzy. Mam nadzieję, żę wyjdą mi i domownikom posmakują. :)
A co do kiełbasy….
Kiełbasa podwawelska jest dobra do każdego rodzaju dań – gołąbki, biosik etc.
Jeśli ktoś chce coś zdrowszego… Najlepiej kupić swojską kiełbasę lub samemu zrobić, choć to czasu dużo zajmuje i pracy trzeb w to włożyc.
a podobno takie knedle, pyzy najlepiej smakują świeżo ugotowane, odsmażane i na drugi dzień podobno są niesmaczne, więc jak jest ?
ale są przecież zdrowsze kiełbasy niż te zwykłe sklepowe. np. henryk kania wypuścił serię”bez E”. raz próbowałam takiej kiełbasy wiejskiej i na pewno bardziej przypomina zdrowe wyroby domowe
a gdzie dostane ta kielbase? bo oblecialam wszystkie osiedlowe i nigdzie nie mieli…