Kiszona kapusta – pomysły i różne przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kiszona kapusta – pomysły i różne przepisy

28 października 2020, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Kapusta kiszona to tania i dostępna przez cały rok prawdziwa skarbnica witaminy C, B, P i E oraz wapnia, magnezu, potasu, kwasu foliowego i żelaza. Ma też stosunkową dużą zawartość siarki, pierwiastka, który korzystnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie.

kapusta kiszona

Kapusta kiszona ma zbawienny wpływa na nasz układ pokarmowy. Pobudza pracę żołądka, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii, a dzięki zawartości błonnika osłabia głód. Poza tym jest niskokaloryczna 100g kapusty to jedynie 16 kcal.
Ponadto kapusta kiszona chroni przed nowotworami, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, łagodzi bóle i obrzęki.
Szklanka soku dziennie z kiszonej kapusty spożywanego regularnie przez 3-4 tygodnie pobudzi nasz apetyt, zlikwiduje obrzęki i usunie nadmiar wody z organizmu.

Kapusta z grochem i grzybamikapusta z grochem

Składniki:
-1 kg kapusty kiszonej, najlepiej domowej
-300 g grochu, cały lub połówki
-50 g suszonych grzybów
-2 cebule
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-olej rzepakowy

Wykonanie

Groch wypłukać i namoczyć. Gotując cały groch, namaczać go przez noc, jeśli połówki – wystarczą 2 godziny. Nie odlewać wody i ugotować do miękkości. Odcedzić. Grzyby namoczyć ok. 2-3 godzin, kilka razy zmieniając wodę. Następnie zalać świeżą i obgotować na małym ogniu ok. 30 minut. Grzyby odlać, zostawiając wywar w którym obgotować przez 15 minut kapustę (razie potrzeby dolać wody), odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Grzyby pokroić w paseczki, dodać do cebuli i podsmażać kilka minut, następnie dodać kapustę i groch. Podsmażać kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Kiszona czerwona kapusta z jabłkiemczerwona kiszona kapusta

Składniki :
-2 garści kiszonej kapusty czerwonej
-2 winne jabłka
-3 łyżki oleju słonecznikowego ( lub z pestek winogron )
-pieprz mielony
Jabłka obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) i dodać do kapusty . Wlać olej . Wymieszać. Doprawić pieprzem .

 

Kapusta kiszona na miodowo??????????????????????

Składniki:
-20 dag kiszonej kapusty (byle nie była przekiszona, musi być aromatyczna, pachnąca, taka akurat do -jedzenia)
-4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
-szczypta soli
-pieprz mielony czarny do smaku
-1/6 szklanki oleju z pestek winogron
-1 łyżeczka płynnego miodu (użyłam lawendowy ale może być każdy)

Wykonanie

Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku (jeśli jest za kwaśna to przepłukać, choć lepiej by była taka akurat). Zmieszać olej z miodem i wlać do kapusty. Wsypać natkę. Wymieszać.

 

Kapuśniak po węgiersku

Składniki:Kapuśniak po węgiersku2
-200 g wędzonego boczku,
-1/2 kg kiszonej kapusty,
-2 marchewki,
-3 duże ziemniaki,
-150 g kiełbasy np. zwyczajnej,
-2 cebule,
-ząbek czosnku,
-sól, pieprz,
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
-szczypta ostrej papryki.

Przygotowanie

Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Zalać 2l wody i zagotować. Boczek pokroić w kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku.

 

Kapuśniaczkikapuśnicaczki

Składniki na ciasto:
-1 kg mąki pszennej
-4 żółtka
-100 g drożdży
-łyżka cukru
-łyżka soli
-szklanka gęstej śmietany 18%
-1/2 kg zimnego masła lub margaryny

Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Masło lub margarynę posiekać z mąką, dodać śmietanę z drożdżami i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Składniki na farsz:
-50 g suszonych grzybów
-1 kg domowej kapusty kiszonej
-2 średnie cebule
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-olej rzepakowy

Grzyby namoczyć w wodzie, ok. 2-3 godzin, kilka razy zmieniając wodę. Następnie zalać świeżą wodą i obgotować na małym ogniu ok. 30 minut. Grzyby odlać, zostawiając wodę. Kapustę obgotować przez 15 minut w wodzie z grzybów (razie potrzeby dolać wody), odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Grzyby drobno pokroić, dodać do cebuli i podsmażać kilka minut, następnie dodać drobno poszatkowaną kapustę. Farsz doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wystudzić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, ciasto pokroić w niewielkie prostokąty, na które nakładać ostudzony farsz, zlepić brzegi i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika każdy kapuśniaczek posmarować białkiem. Piec ok 15 minut, aż się ładnie zrumienią.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto:
-1kg mąki, pieorgi z kap i grz!
-2 szklanki gorącego mleka,
-1/2 łyżeczki soli,
-1 i 1/2 łyżki oleju.

Mąkę przesiać, dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie wymieszać. Szybko zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ostygnięcia.

Farsz:
-2 kg kapusty kiszonej,
– szklanka suszonych borowików,
-3 cebule,
-2 liście laurowe,
-3 kulki ziela angielskiego,
-sól, pieprz,
-łyżka przyprawy do dań z kapusty.

Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była cała przykryta. Dodać liście laurowe, ziele, przyprawę do dań z kapusty. Grzyby namoczyć (najlepiej całą noc) i drobno pokroić, dodać do kapusty. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do ugotowanej kapusty, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić. Ciasto porcjami rozwałkowywać, wycinać kółka np. szklanką, nakładać po łyżeczce farszu, sklejać. Gotować we wodzie z solą i łyżką oleju ok. 2 minuty od momenty wypłynięcia. Wyjąć na durszlak, by odcedzić. Podawać z podsmażoną cebulką.

Pierogi z farszem kapuściano – ziemniaczanym

Ciasto:Pierogi kap-ziem!!
-600g mąki pszennej,
-jajko,
-szczypta soli,
-łyżka oleju,
-letnia woda- około 3/4 szklanki.

Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, jajko, olej. Zagniatając stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka.

Farsz:
-500g kiszonej kapusty,
-400g ugotowanych ziemniaków,
-2 cebule,
-100g masła,
-3 łyżki oleju,
-sól,
-pieprz czarny oraz ziołowy.

Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Zalać wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Ostudzić. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju, doprawić do smaku. Ziemniaki zmielić, wraz z cebulą dodać do kapusty, całość doprawić do smaku. Na wycięte kółka nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką.

Szare kluchy z kapustą i grzybamiSzare kluski!

Składniki:
-1/2 kg ziemniaków,
-jajko,
-3 łyżki mąki pszennej,
-łyżka mąki ziemniaczanej,
-sól, pieprz.

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (można robotem, będzie szybciej:)). Odstawić na 15 min, następnie zebrać cała wytworzoną wodę. Dodać jajko, przesiane mąki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto ułożyć na desce i kłaść łyżką na osolony wrzątek malutkie porcje ciasta. Gotować ok. 6min od momentu wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku.

Kapusta:
-1/2 kg kiszonej kapusty,
-100 g wędzonego boczku,
-cebula,
-250 g pieczarek,
-sól, pieprz,
-2 liście laurowe,
-3 kulki ziela angielskiego.

Kapustę opłukać, pokroić drobniutko i zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele, gotować ok. 1 godz. i 20 min na małym ogniu. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni. Następnie zeszklić posiekaną cebulkę. Grzyby pokroić w kosteczkę i podsmażyć na tłuszczu od boczku. Wszystko połączyć, doprawić do smaku sola i pieprzem. Kluski podawać razem z kapustą ze skwarkami.

Krokiety z tofu i kiszonej kapustykrokiety z tofu i kapusty

Składniki:
-kostka tofu ( 200 g)
-1 szklanka kiszonej kapusty drobno pociętej
-2- 3 ziemniaki ugotowane na parze
-1 jajko ( można pominąć dodając mąki i trochę oleju)
-cebula podsmażona na oliwie
-1 ząbek czosnek podsmażony
-bułka tarta 2 łyżki
-1 łyżka mąki
-sól,pieprz, ulubione przyprawy
-natka pietruszki
-1,5 łyżki suszonych drożdży odżywczych ( nadają posmak serowy)
-przyprawa bulion lubczykowy 1 łyżeczka

Wykonanie:
Tofu mielimy blenderem z jajkiem i cebulą z czosnkiem na gładką masę.
Dodajemy posiekaną kapustę, utłuczone ziemniaki, cebule z czosnkiem, przyprawy i drożdże.
Wszystko razem mieszamy, formułujemy kotleciki czy krokieciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy z sosem pieczarkowym lub pomidorowym razem z pełnoziarnistym ryżem.

Kulebiak z kapustą i grzybami

Ciasto: Kulebiak!!
-30g świeżych drożdży,
-2 szklanki mąki pszennej,
-2 żółtka,
-80g margaryny,
-1/2 łyżeczki soli,
-szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
-1/2 szklanki ciepłego mleka.

Drożdże zmieszać z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstawić na 5 min, by zaczęły pracować. Do przesianej mąki dodać żółtka, margarynę, sól i szczyptę gałki oraz resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Farsz:
-1/2 kg kiszonej kapusty,
-10 dużych suszonych borowików,
-cebula,
-2 jajka,
-olej,
-sól, pieprz,
-kminek.

Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1godz. 20min na małym ogniu. Grzyby namoczyć w wodzie przez około 5 godzin. Następnie je gotować ok. 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić około 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku ułożyć farsz. Złożyć wszystkie brzegi do środka i delikatnie zlepić. Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem. Piec około 35-40 min w temp. 160st.

Gołąbki z kiszonej kapustygołabki z kiszonej kapusty

Składniki:
-2 główki kiszonej kapusty
-70 dag mielonej wołowiny karków
-30 dag mielonej wieprzowiny
-15 dag wędzonego boczku
-1 cebula
-2-3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa
-cynamon mielony
-2 goździki
-pieprz
-sól
-1 jajko
-1 łyżka smalcu
-wędzona baranina lub inny rodzaj wędzonego mięsa (karczek, żeberka)

Sposób przygotowania:

Do miski włóż mielone mięso. Boczek drobno posiekaj, podsmaż, dodaj cebule i podsmaż na szklisto. Dołóż do mielonego mięsa. Dodaj posiekany czosnek, startą gałkę muszkatołową, cynamon, zgniecione goździki, sól, pieprz i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli farsz jest zbyt twardy, dolej nieco wody. Z główki kapusty pozdejmuj liście, odkrój zgrubienia, a jeżeli liście są za duże, przekrój je na pół. Na liście kładź łyżeczka farsz i zawijaj od grubszej strony liścia. Końce dokładnie podwiń aby w gotowaniu się nie rozwinęły. Do garnka włóż smalec a na dnie poukładaj pozostałe liście kapusty, gołąbki ułóż ciasno, jeden obok drugiego. Pomiędzy nie połóż kawałki wędzonego mięsa. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 3 godzin. Nie mieszaj podczas gotowania, ale możesz od czasu do czasu delikatnie potrząsnąć garnkiem.

 

Gołąbki ziemniaczane w kiszonej kapuścieziemniaczane gołąbki

Składniki:
-1 kg kiszonych kapuścianych liści
-1,5-2 kg ziemniaków
-sól, pieprz do smaku

Liście krótko obgotować (ja tego nie zrobiłam, gdyż dowiedziałam się o tym kiedy gołąbki były już zawinięte). Ziemniaki obrać i zetrzeć tak jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć nadmiar wody. Ja wyłożyłam starte ziemniaki na dość gęste sitko – wodę odlałam, a skrobia, które zebrały się na dnie z powrotem dodałam do ziemniaków. Ziemniaki doprawić solą i pieprzem. Na liście kłaść nadzienie ziemniaczane i zawijać tak jak zwykłe gołąbki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę liści (najlepiej te malutkie, które niezbyt nadają się do zawijania). Gołąbki układać w naczyniu. Piec pod przykryciem 1,5 – 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Gołąbki podawać z sosem mięsnym (wieprzowym) lub grzybowym (z suszonych grzybów). Najlepszy jest taki zwykły, zagęszczony mąką ze śmietaną, bez zbędnych przypraw – po prostu: mięso lub grzyby, cebula oraz sól i pieprz.

 

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą

Składniki:Zapiek. ziem z kiszoną kapustą
-400g mielonej wołowiny,
-750g ziemniaków,
-3 cebule,
-400g kiszonej kapusty,
-200 żółtego sera,
-100ml śmietanki 30%,
-100ml śmietany 18%,
-sól,
-pieprz,
-ostra papryka,
-3 suszone grzyby.

Przygotowanie

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć wraz z mięsem. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką. Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2 szklankami, wody, dodać pokruszone grzyby. Gotować około 15minut na małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry i gotować we wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i oprószyć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso z cebula, kapustę i ziemniaki. Wierzch polać wymieszanymi śmietanami oraz posypać startym serem. Piec około 35minut w temp. 200st.

 

Zrazy z karkówki z kapustą i kasza gryczaną

Składniki:Zrazy z karkówki!

-1kg karkówki wieprzowej bez kości,
-10dag kiszonej kapusty,
-20 dag pieczarek,
-2 łyżki kaszy gryczanej,
-3 łyżki musztardy,
-sól,
-pieprz,
-3 łyżki margaryny.

Przygotowanie

Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać i połączyć z kaszą. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z kaszą. Mięso pokroić na plastry, cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem, z jednej zaś posmarować musztardą. Nakładać farsz, Zwijać i spiąć wykałaczką. Podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej margarynie. Następnie zalać wodą, jeżeli został nam jakiś farsz to dodać go do sosu i dusić pod przykryciem przez ok.1,5godz. Doprawić do smaku.

 

Schab duszony w kapuście kiszonejSchab w kapuście!

Składniki:
-700g schabu bez kości,
-500g kiszonej kapusty,
-2 cebule,
-1/2 czerwonej papryki,
-1 i 1/2 szklanki bulionu,
– łyżka miodu,
-2 liście laurowe,
-3 kulki ziela angielskiego,
-3 ziarna czarnego pieprzu,
-1/2 łyżeczki kminku,
-olej,
-sól morska z czosnkiem,
-pieprz czarny mielony.

Wykonanie
Schab umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Obsmażyć na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju pozostałym od smażenia kotletów. Dodać opłukaną, odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kiszoną kapustę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, miód, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i ziarna pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Posolić, na kapuście rozłożyć kotlety, przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut.

 

Roladki schabowe z kiszoną kapustą i kurkami

Składniki:roladki schabowe z kapustą!
-1/2 kg schabu bez kości,
-150g kiszonej kapusty,
-300g kurek,
-cebula,
-pęczek szczypioru,
-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
-sól, pieprz,
-szczypta tymianku,
-szczypta estragonu,
-1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina,
-łyżka mąki pszennej,
-natka pietruszki do posypania.

Wykonanie
Kapustę umyć, posiekać, zalać odrobiną wody i gotować około 30 minut. Odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju wraz z posiekaną cebulą. 1/3 odłożyć, do reszty dodać kapustę kiszoną, posiekany szczypior i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso umyć, pokroić na cienkie plastry. Każdy kotlet cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Nałożyć farsz, zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Resztę kurek z cebulką wrzucić na olej od smażenia, zasypać łyżką mąki. Smażyć minutkę. Dodać resztę koncentratu pomidorowego, tymianek i estragon oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wlać wino oraz szklankę wody. Włożyć roladki do sosu, dusić po przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

zobacz również:

  1. Pomysłowe dania na piersi z kurczaka – przepisy

  2. Ciasta z jabłkami – różne przepisy

  3. Co na obiad? Pomysłowe, szybkie, sycące dania

  4. Papryka na różne sposoby – pomysłowe przepisy czytelników

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Kiszona kapusta – pomysły i różne przepisy

  1. avatar Olga pisze:

    Kapusta kiszona to wpaniały składnik surowek. Ja robię często i gesto z niej surówke , jest smaczna i bardzo zdrowa. Poza tym dzieki niej udalo mi sie spor schudnac. Jadlam ja so wszystkiego. .

  2. avatar Agnieszka, Dom na obcasach pisze:

    Kapusta kiszona z grzybami to najlepszy farsz nie tylko do pierogów, ale też doa nadziewania kurczaka czy kaczki. Uwielbiam

Dodaj komentarz do Olga


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...