Kawa orkiszowa – właściwości dla zdrowia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kawa orkiszowa – właściwości dla zdrowia

26 grudnia 2019, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kawa rozpuszczalna Bio z pszenicy orkisz

 

 

Rozpuszczalna ekologiczna kawa zbożowa z ziaren orkiszu – zboża o licznych właściwościach leczniczych. Polecana przez Św. Hildegardę z Bingen jako dopełnienie racjonalnego żywienia. Nie zawiera kofeiny. Kawa poprzez swoje właściwości zdrowotne nadaje się do spożycia także przez dzieci. Hildegarda z Bingen, prekursorka ziołolecznictwa w Europie, przywiązywała duża wagę do diety bazującej na orkiszu.

Orkisz wzmacnia ciało, pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, by wymienić tylko niektóre. Działa „rozgrzewająco”, przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów ma wysokie wartości odżywcze, zapewnia prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój.

Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Orkisz ma łagodny, przyjemny smak i jest lekkostrawny. Spożywany regularnie wraz z prawidłową dietą, poprawia odporność i usuwa toksyny.  Długotrwale stosowany obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy starzenia się. Systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie.

Kawa orkiszowa jest łatwa do przygotowania, aromatyczna i wyśmienicie smakuje z mlekiem.

Przygotowanie: 1 łyżeczkę na filiżankę zalać gorącą wodą i wymieszać. Doprawić do smaku.

Autor: Monika Kubianka

Przeczytaj również:

  1. Co to jest orkisz?

  2. Cieciorka, ciecierzyca – przepisy

  3. Kawa zbożowa

  4. Przepisy na dania z orkiszem

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

10 komentarzy do Kawa orkiszowa – właściwości dla zdrowia

  1. avatar Ilona pisze:

    Kawa orkiszowa jest bardzo zdrowa:
    • lekkostrawna.
    • Ma działanie przeczyszczające.
    • Przyspiesza trawienie.
    • Korzystnie działa na alergików.
    • Przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
    • Poprawia odporność.
    • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, wspomaga działanie układu nerwowego, odpornościowego i poprawia pracę serca.
    • regeneruje organizm w całości.
    • Opóźnia proces starzenia się komórek.
    • zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Zmniejszają też zapotrzebowanie na insulinę.
    • Kwas krzemowy, który jest w ziarnach orkiszu, działa korzystnie na włosy, paznokcie oraz skórę. Poprawia też koncentrację i wspomaga pracę mózgu.
    Co więcej kawe orkiszowa mogą pić dzieci

  2. avatar Baśka pisze:

    Kawa jest delikatna, łagodna, pyszna w smaku, wspomaga trawienie. Polecam.

  3. avatar Em Bor pisze:

    Próbowałam niedawno kawy żołędziowej (z prażonych żołędzi- nawiasem mówiąc całkem smaczna), a teraz pora na kawę orkiszową :-)

  4. avatar IwonaF pisze:

    kawa z pszenicy? – a to ciekawe

  5. avatar Wilhelmina pisze:

    Niedawno odkryłam kawę orkiszową, jest bardzo smaczna i zdrowa, polecam

  6. avatar Makaka pisze:

    Kawa jest to napar ze zmielonych owoców kawowca,po odpowiedniej obróbce oczywiście. A napar z orkisza powinien nazywać się inaczej, po prostu NAPÓJ. Tym samym nie chcę degradować orkiszowych produktów, bo bardzo doceniam jego walory i chętnie spożywam.

  7. avatar kama pisze:

    Dla mnie kawa orkiszowa jak i inne produkty z orkiszu to genialne zamienniki zwyklych produktów. I co najwazniejsze dla mnie jako osoby z problemami z nadcisnieniem przy zwyklej kawie ani rusz a przy orkiszowej to nawet zmiany smaku nie poczulam!

  8. avatar Ilona Rogoża pisze:

    Od dłuższego czasu jest miłośnikiem kawy orkiszowej. Jest przepyszna w smaku, bardzo delikatna w smaku. Jej składniki bardzo dobrze wspomagają przemianę materii. Trzeba jednak lubić kawę zbożową. Dla miłośników kawy orkiszowej ale w postaci zierenek, podaje ciekawy hildegardowy przepis naprzygotowanie kawy w wersji zdrowotnej:)
    1 dzień, 6-8 łyżek kawy gotować 10 minut w litrze wody i odcedzić. Kawę wypić. Kawa jest bardzo słaba. Ziarna włożyć do lodówki.
    2-3 dzień, dołożyć świeżych ziaren (około 2 łyżek) do tych z dnia poprzedniego i gotować 10 minut. Kawę za każdym razem odcedzić i pić. Trzeciego dnia kawa jest już ciemniejsza.
    4-6 dzień, do ziaren z dni poprzednich dodać znów świeżych (około 2 łyżek)i zagotować. Na zdrowie:))

  9. avatar beata pisze:

    KAWA JEST PYSZNA I DZIAŁA LEKKO PRZECZYSZCZAJĄCO

Dodaj komentarz do Ilona Rogoża


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...