Kaszotto, gryczotto, pęczotto, jaglotto – przepisy na różne dania z kaszy Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kaszotto, gryczotto, pęczotto, jaglotto – przepisy na różne dania z kaszy

15 maja 2017, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

kaszotto

Idealne danie na lato, wiosnę, po prostu przez cały rok? Kaszotto! Pożywne, sycące, z odpowiednimi przyprawami może nas rozgrzać w chłodny dzień. W sam raz na niepogodę. Oto kaszotto, czyli dania z kaszy wzorowane na risotto.

Kaszotto z kapustą i peczarkami

Kaszotto z kapustą i peczarkamiSkładniki:
– 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej „pęczak”
– 2/3 szklanki kaszy gryczanej prażonej
– 2 szklanki siekanej kapusty białej
– 250 g pieczarek
– 1 duża cebula
– ok. 3 szklanki bulionu warzywnego (może być z eko kostki)
– majeranek, pieprz, imbir
– olej
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojoną cebulę i obie kasze. Smażyć ok. 2 minuty i dodać poszatkowaną drobno kapustę. Po 5 minutach wlać 1 szklankę bulionu. Tak jak przy risotto odczekać aż płyn się wchłonie, zanim wlejemy kolejną porcję bulionu. Po drugiej porcji wrzucić na wierzch pokrojone w plasterki/kostkę pieczarki, nie mieszać tylko rozprowadzić je na wierzchu. Gdy druga porcja wywaru się wchłonie sprawdzić miękkość kaszy. W zależności od zakupionej kaszy może się okazać, że już po 2 porcjach bulionu jest gotowa. Jeżeli jednak nadal jest twarda to wlać 3 porcję bulionu i mieszać całość. Gdy płyn się wchłonie doprawić majerankiem, pieprzem i imbirem.
Za: http://www.vegestrefa.pl/

Kaszotto z pieczarkami i szpinakiem

Składniki:
– 1 woreczek kaszy jęczmiennej (ok.125g) np. Kupiec
– 8 niedużych pieczarek
Kaszotto z pieczarkami i szpinakiem– 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
– 150 g świeżego szpinaku baby
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 500 ml bulionu warzywnego
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz i zioła do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Kaszę wypłukać. Na głębokiej patelni rozgrzać dobrze oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać. Dodać kaszę i podsmażać przez kilka minut. Wlać białe wino. Gdy wino wyparuje wlać trochę bulionu i ponownie wymieszać. Bulion dodawać stopniowo, gdy kasza go wchłonie – wlać ponownie, mieszając przez cały czas. Po około 15 minutach dodać pieczarki. Wymieszać i dusić kaszę do miękkości. Na koniec dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i podawać.
Za: http://zmiksowani.pl/

Pęczak (pęczotto) z podgrzybkami

Składniki:
– 200 g pęczaku jęczmiennego
– 2 łyżki masła (najlepiej sklarowanego)
Pęczak (pęczotto) z podgrzybkami– 1 szalotka
– 1 ząbek czosnku
– 2 duże garście świeżych podgrzybków
– ok. 3/4 litra bulionu warzywnego
– 75 ml białego wytrawnego wina
– sól
– pieprz
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 4 łyżki startego pecorino, grana padano lub koziego twardego sera
Przygotowanie:
Kasze przepłukać pod bieżącą wodą. Szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić w większe kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać połowę szalotki i zeszklić. Dodać grzyby i smażyć na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, aż się zrumienią. Przełożyć do miseczki. Na patelnię dodać pozostałe masło, szalotkę i czosnek, zeszklić. Dodać kaszę i smażyć, mieszając, przez ok. 3 minuty. Podlać winem, zwiększyć ogień i gotować, mieszając, aż wino odparuje. Dodać 1 szklankę bulionu i gotować na średnim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Gotować pęczak, uzupełniając bulion, przez ok. 15 minut, aż będzie prawie al dente. Doprawić solą i pieprzem, dodać grzyby i gotować jeszcze 3 minuty, mieszając. Dodać ser i pietruszkę, natychmiast podawać.
Za: http://mintaeats.com/

Kaszotto z gryczanej z boczniakami i serem Lazur

Składniki:
– 200 g kaszy gryczanej
Kaszotto z kurczakiem– 250 g boczniaków
– sól i świeżo mielony pieprz
– niewielka cebula
– 100 g serka mascarpone
– 100 g sera Lazur, np.błękitnego
– 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczniaki, aż zaczną się robić złociste, zdjąć z patelni i odłożyć na bok, na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodać kaszę, wymieszać z serkiem mascarpone i serem Lazur, dusić na małym ogniu krótką chwilę, aż ser się rozpuści. Podawać od razu posypaną podsmażonymi boczniakami.
Za: http://www.zdrowenienudne.pl/

Kaszotto z kurczakiem

Składniki:
– 1 cebula
– 200 g  kaszy pęczak
– 1 puszka ciecierzycy
Kaszotto z kurczakiem– 1 puszka krojonych pomidorów
– do smaku garam masala
– do smaku ostra papryka
– do smaku sól i pieprz
– 2 udka z kurczaka
– 2 podudzia z kurczaka
– do smażenia oliwa z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Kurczaka ponacinać, przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i przyprawą garam masala. Obtoczone w przyprawach części kurczaka podsmażyć na patelni. Dodać pomidory z puszki. Dusić całość przez około 30 minut. Dodać odsączoną ciecierzycę. Dusić całość około 10 minut. Podlać wodą i dodać kaszę pęczak. Gotować całość, aż kasza będzie miękka. Jeśli będzie potrzeba dolać wody. Całość przyprawić do smaku przyprawami. Podawać z łyżką jogurtu greckiego.
Za: http://kulinarni.pl/

Kaszotto gryczane na słodko

Kaszotto gryczane na słodkoSkładniki:
– 200 g kaszy gryczanej firmy Kupiec
– 500 ml mleka
– 2 goździki
– 1 kawałek kory cynamonu
– 2 torebki kardamonu
– 150 g bakalii: suszonych śliwek, rodzynek, orzechów
– 2-3 łyżki miodu
– 0,5 łyżeczki octu balsamicznego
– 4 kwaśne jabłka
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w mleku z dodatkiem goździków, kory cynamonu i kardamonu. Pod koniec gotowania dodać bakalie. Miód wymieszać z octem balsamicznym. Dodać do kaszy i wymieszać. W Czasie kiedy kasza będzie się gotować upiec jabłka w piekarniku. Kaszę podawać z pieczonymi jabłkami.
Za: http://www.zdrowenienudne.pl/

Orzotto (pęczotto) z kurkami

Składniki:
– 1 szklanka pęczaku
– 2 szklanki gorącego wywaru jarzynowego
– 100 g dojrzewającego żółtego sera – ja użyłam Cheddar
Orzotto (pęczotto) z kurkami– 1 szklanka kurek
– 2 łodygi młodego selera naciowego
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– kilka liści świeżego lubczyku
– 3 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Kurki dokładnie oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Łodygi selera pokroić w plasterki. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać masło z oliwą i wrzucić cebulę, czosnek i posiekane listki lubczyku. Chwilę przesmażać mieszając, a następnie wrzucić plasterki selera i dosypać pęczak. Mieszać aby tłuszcz pokrył ziarna. Kontynuować smażenie, aż cebula się zeszkli (około 5 minut). Do usmażonych warzyw z kaszą powoli wlewać gorący wywar jarzynowy. Jak pęczak wchłonie jedną porcję wywaru to dolać następną ciągle mieszając. Gdy zużyjemy połowę wywaru wtedy dorzucić kurki i kontynuować gotowanie aż kasza wchłonie cały wywar. Ser zetrzeć na tarce i 1/2 wrzucić do orzotto, a resztę zachować do posypania po wierzchu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Za: http://www.okuchnia.pl/

Kaszotto jaglane na ostro

Składniki:
– 150 g kaszy jaglanej firmy Kupiec
– oliwa z oliwek
Kaszotto jaglane na ostro– 2 łyżki ostrej pasty z papryki
– 1 łyżeczka ziaren kuminu
– 1 łyżeczka ziaren kolendry
– 2 czerwone cebule
– 2 filety z piersi kurczaka
– 300 g dyni o twardym miąższu
– 2 puszki krojonych pomidorów
– skórka i sok z cytryny
– sól i pieprz
– natka kolendry
Przygotowanie:
Kasze jaglaną przelać gorącą wodą, następnie ugotować na pół twardo. W tym czasie podsmażyć na oliwie z oliwek pastę z papryki, roztarte w moździerzu przyprawy i drobno posiekaną cebulą. Smażyć całość około 10 minut. Dodać pokrojone w kawałki piersi z kurczaka. Podsmażyć kolejne 5-10 minut. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Dusić całość 10 minut. Dodać pomidory z puszki, skórkę i sok z cytryny. Zalać 500 ml wody. Gotować wszystko kolejne 15 minut. Dodać podgotowaną kaszę jaglaną. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować aż kasza będzie miękka. Przed podaniem posypać całość posiekaną natką kolendry.
Za: http://www.zdrowenienudne.pl/

Pęczotto z grzybami

Składniki:
– 10 g suszonych grzybów
– 1 biała cebula
Pęczotto z grzybami– 2 łyżki oleju rzepakowego
– sól, pieprz
– 100 g pęczaku
– 50 ml wytrawnego białego wina
– 100 g dobrego wiejskiego masła
– 1/2 l wody w której moczyły się grzyby
– 20 g miękkiego koziego twarożku
Przygotowanie:
Namoczyć grzyby w 1/2 l wody. Następnego dnia odcedzić je i pokroić, a wodę z moczenia zagotować. Posiekać cebulę, zeszklić ją na złoty kolor na oleju. Posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać pęczak, smażyć 2 minuty, mieszając, tak aby ziarenka pokryły się tłuszczem. Wlać wino, zagotować, dodać masło i dokładnie wymieszać. Gdy wino odparuje, wlać pierwszą porcję grzybowego wywaru (tyle, aby kasza była ledwo przykryta). Gotować na małym ogniu, mieszając, aż pęczak wchłonie wywar. Wtedy dodać trochę osączonych i pokrojonych grzybów, wlać kolejną porcję wywaru i dalej gotować na małym ogniu, mieszając, aż kasza znowu wchłonie płyn. Czynności powtarzać do czasu, aż nie będzie już wywaru i grzybów, a ziarenka pęczaku zrobią się miękkie. Wtedy dodać kozi ser i bardzo dokładnie wymieszać.
http://zielonagora.gazeta.pl/

Jęczmienne kaszotto z bazylią i cytryną

Składniki:
– 2 łyżki oliwy
– 2 spore cebule
Jęczmienne kaszotto z bazylią i cytryną– 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
– 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
– 3 szklanki bulionu drobiowego
– 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
– 1/3 szklanki startego parmezanu
– 2 łyżki pokrojonej w paseczki bazylii
– 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
– 1/4 szklanki śmietanki 36%
– sok z 1 cytryny
– sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w rondlu o grubym dnie. Zeszklić posiekaną cebulę, wsypać kaszę, smażyć, mieszając, aż ziarenka pokryją się tłuszczem – około 2 minut. Wlać wino, gotować, mieszając, aż kasza je wchłonie. Wlać – porcjami, po małej chochelce na raz – gorący bulion, mieszając. Gdy zużyjemy cały bulion, a kasza się zagotuje, przykryć rondel i pozostawić go na malutkim ogniu na 8-10 minut. W tym czasie krótko obgotować groszek w osolonej wodzie – powinien pozostać jędrny. Gdy kasza wciągnie cały bulion i zrobi się miękka (jeśli nie jest, trzeba pogotować jeszcze trochę), zdjąć rondel z ognia, wsypać groszek, parmezan, bazylię i skórkę z cytryny. Wlać śmietankę i sok cytrynowy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu.
Za: http://zielonagora.gazeta.pl/

Jaglotto z dynią, kozim serem i porami

Składniki:
– 150 g dyni
– oliwa
jaglotto z dynią, kozim serem i porami– sól, pieprz
– 1 por
– 1 duża szalotka
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
– 3 szklanki bulionu warzywnego
– 3 łyżki drobno pokrojonego sera korycińskiego (naturalnego lub z czosnkiem)
– 1/3 szklanki startego sera bursztyn (lub parmezanu)
– 1/4 szklanki posiekanej kolendry
– 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub pokrojonych w słupki migdałów
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Na wyściełanej pergaminem blasze ułożyć obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną dynię, skropić ją oliwą, posolić, posypać pieprzem. Piec, aż będzie zupełnie miękka – około 20 minut. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekane szalotkę i pora przez 4-5 minut na małym ogniu. Dodać rozgnieciony czosnek i szałwię, smażyć jeszcze 2 minuty, wsypać kaszę. Smażyć, mieszając, przez 3-4 minuty, aż kasza pokryje się tłuszczem i lekko podpraży. Wtedy wlać wino i gotować, mieszając, aż kasza je wchłonie. Wlać bulion, wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć i gotować 20-30 minut, od czasu do czasu zdejmując pokrywkę i mieszając. Gotowa kasza powinna być miękka, ale jędrna, i wchłonąć prawie cały bulion. Wtedy dodać upieczone kawałki dyni oraz oba rodzaje sera. Mieszać, aby nasze jaglotto zrobiło się przyjemnie kremowe. Dodać kolendrę i orzeszki lub migdały, jeszcze raz delikatnie wymieszać, posolić i przyprawić pieprzem do smaku. Przed podaniem skropić oliwą. Za: http://zielonagora.gazeta.pl/

Kasza jaglana z pieczarkami i sosem jogurtowo- sezamowym

Składniki:
– 100 g kaszy jaglanej firmy Kupiec
– 50 g płatków migdałów
– 12 pieczarek
– 1 cebula
Kasza jaglana z pieczarkami i sosem jogurtowo- sezamowym– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka kuminu
– 0,5 łyżeczki cynamonu
– 0,25 łyżeczki kurkumy
– 4 łyżki oliwy
– 200 ml wody
– sól, czarny pieprz
Sos:
– 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 4 łyżki uprażonych ziaren sezamu
– biały pieprz
– sól
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać połowę oliwy, włożyć umyte i osuszone pieczarki kapeluszem do dołu, posypać solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut, bez przewracania. Po tym czasie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić następne 10 minut. Na drugiej patelni lub w garnku rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć około 1 minuty i dodać przyprawy i migdały i smażyć wszystko około 2 minut. Dodać kaszę jaglaną i chwilę prażyć. Dolać wodę, lekko posolić, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Składniki na sos wymieszać, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem i odstawić do lodówki. Podawać kaszę z pieczarkami, polane sosem jogurtowym.
Za: http://www.zdrowenienudne.pl/

Jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

Składniki:
– 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
– 1 cebula
Jasne kaszotto– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego (np. z Góry św. Wawrzyńca)
– 300 g pieczarek
– 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
– 2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
– skórka otarta z 1/2 cytryny
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 400 g świeżych liści szpinaku
– 2 cebulki dymki
– 2 łyżki zmielonych orzeszków piniowych
– sól
– 1/3 szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Posiekane cebulę i czosnek zeszklić na oliwie lub oleju. Wrzucić pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki, usmażyć razem przez chwilę. Wsypać osączone ziarenka kaszy, smażyć, mieszając, aż pokryją się tłuszczem. Wlać szklankę bulionu, dodać sok i skórkę z cytryny oraz ocet jabłkowy, wymieszać, gotować na malutkim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy wlać drugą szklankę bulionu i gotować dalej, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka zmiękną. Połączyć ze szpinakiem i posiekaną dymką, dodać orzechy, dosolić do smaku. Wlać mleko kokosowe, delikatnie wymieszać, aby nie porozgniatać kaszy, i gotować jeszcze przez 3-4 minuty.
Za: http://zielonagora.gazeta.pl/

Pęczotto z burakami i kozim serem

Składniki:
– 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
Pęczotto z burakami i kozim serem– 2 małe buraki, pokrojone w kostkę 0,5 cm
– 1 cebula, drobno pokrojona
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– oliwa z oliwek
– 500 ml bulionu warzywnego
– 2 łyżki serka mascarpone
– 100 g sera koziego
– gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Buraki przełożyć do rondelka, zalać małą ilością wody i ugotować do miękkości. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Gotować w ten sposób kaszę aż będzie miękka. Pod koniec dodać mascarpone, listki rozmarynu i buraki. Wymieszać i podgrzać jeszcze przez chwilę całość. Podawać z pokruszonym na wierzchu kozim serem.
Za: http://www.zdrowenienudne.pl/

Gryczotto z orzechami włoskimi i tymiankiem

Składniki:
– 1 szklanka palonej kaszy gryczanej
Gryczotto z orzechami włoskimi i tymiankiem– 1 duże jajko
– sól, pieprz
– 100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy (a jeszcze lepiej oleju lnianego lub rydzowego)
– 1 cebula
– 2 łyżeczki posiekanego tymianku
– 3 łyżki grubo pokrojonej natki
Przygotowanie:
Kaszę zatrzeć lekko ubitym jajkiem, wsypać do rozgrzanego rondla o grubym dnie i prażyć chwilkę (wystarczą 2 minuty), aż kasza zacznie ładnie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie. Wtedy wlać 2 szklanki wrzącej wody, dodać 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę (12-15 minut). Zdjąć z ognia, zawinąć w koc albo gruby ręcznik i odstawić na 10-20 minut. W tym czasie podsmażyć orzechy na połowie masła, przez 5 minut, mieszając. Przesypać je do miski. W rondlu rozgrzać pozostałe masło z oliwą lub olejem i na malutkim ogniu przez 10 minut zeszklić posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Dodać kaszę, orzechy włoskie i natkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do tego gryczotta można podać kawałeczki wędzonej ryby, np. pstrąga lub troci. Za: http://zielonagora.gazeta.pl/

 

 

zobacz również:

Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy

Szpinak – różne dania i przepisy ze szpinakiem

Pomysłowe dania na piersi z kurczaka – przepisy

Sałatki z buraków: dużo przepisów

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Kaszotto, gryczotto, pęczotto, jaglotto – przepisy na różne dania z kaszy

  1. avatar GŁUPOTTO pisze:

    a nie może być po prostu kasza z warzywami? kasza z orzechami? itd.. Kaszotto?! co to kur** ma być?! Na siłę wplatane zapożyczenia obcojęzyczne. Dania z kaszy wzorowane na risotto. RISOOTO a nie RYŻOTTO. Ja pier.. naładowaliście mnie chyba agresją na cały dzień.

  2. avatar EMarta pisze:

    długo nie mogłam się przekonać do dań z kaszą byłam wielką zwolenniczką dań z ryżem, ale kiedy przygotowałam kaszotto z warzywami byłam w wielkim kulinarnym szoku kasza nie jest taka zła, a wręcz przeciwnie dania smakują jeszcze lepiej niż z ryżem, polecam każdej gospodyni zapoznać się z tym pysznym daniem

Dodaj komentarz do EMarta


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...