Karnawałowe smakołyki: pomysły na przekąski i przystawki
Karnawał to czas balów i zabaw. Także zabawy w kuchni. Warto wtedy troszkę poszaleć i przygotować coś naprawdę specjalnego, bo jedzenie to przecież połowa sukcesu udanej imprezy. Oczywiście nie może też zabraknąć szampana!
Dania karnawałowe powinny być lekkostrawne, ale i oryginalne. Lekkostrawne potrawy na imprezie to podstawa zabawy do samego rana. Dzięki tego typu posiłkom będziemy mieć pewność, że nic nie zaszkodzi naszym gościom. Oryginalne dania przykują oko i wprowadzą wszystkich w podziw, każdy przecież uwielbia jeść to co pięknie wygląda. Nie bez powodu mówi się przecież, że jemy oczami! Proponuję zatem podać lekkie, najlepiej warzywne przekąski „na jeden kęs”. Jednak wcale to nie znaczy, że ma być tylko lekko! Nad ranem na pewno goście zgłodnieją i przyda się jakaś przygotowana wcześniej potrawa, którą wystarczy tylko odgrzać. Oczywiście nie zapominajcie też o deserze. Najlepiej lekki, ale ważne żeby olśniewał gości!
Muffinki z kurczakiem nadziewane pieczarkami
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
300 g pieczarek,
2 łyżki smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi ,
ulubione przyprawy do kurczaka,
sól i pieprz,
1/2 kulki mozzarelli
Wykonanie:
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany smalczyk i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi z kurczaka cienko rozbijamy, posypujemy naszą ulubioną przyprawą do kurczaka. Mięso dzielimy na pół jeśli piersi są bardzo duże można podzielić na trzy części. Foremkę do muffinek delikatnie natłuszczamy i wkładamy kawałkami mięsa tak żeby końce wystawały poza. Do środka wkładamy wcześniej przygotowane pieczarki i przykrywamy wystającymi końcówkami piersi z kurczaka. Tworzy nam się mała babeczka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy i posypujemy wierzch startym serem. Wkładamy z powrotem na kolejne 10 minut.
Sałatka pieczarkowa z curry owinięta szynką
Składniki:
100g ryżu,
2 ćwiartki z kurczaka,
200 g pieczarek,
łyżeczka curry,
3-4 łyżki majonezu,
sól, pieprz,
olej,
szynka w plastrach.
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Mięso ugotować – może być takie, które nam pozostało od gotowania rosołu. Ostudzić, obrać i drobno pokroić.
Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju.
Wszystko połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i curry, dodać majonez. Dokładnie wymieszać.
Sałatkę nakładać w szynkę, zawinąć i spiąć wykałaczką.
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Pakieciki z farszem jajecznym
250g ciasta francuskiego
4 jajka,
4 plastry szynki
sól, pieprz
słodka papryka
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, oskubać ze skorupki i pokroić w kosteczkę. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i śmietanę. Wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto francuskie pokroić na 15 małych kwadracików. Na 14 z nich ułożyć farsz, posypać słodką papryką i zwinąć w bukieciki. Resztę ciasta pociąć na cienkie paseczki, obwiązać nimi bukieciki.
Piec około 25minut w temp. 180st.
Bigos po cygańsku
Składniki:
1 kg mięsa mielonego + przyprawy i bułka,
1 kg pieczarek,
2 słoiki papryki konserwowej,1/2 kg cebuli,
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
4-5 łyżeczek keczupu,
sól, pieprz, cukier,
1 łyżeczka mąki
Wykonanie:
Mięso mielone doprawiamy tak jak zawsze robimy kotlety mielone ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula, bułka tarta, rozmaryn, tymianek…). Z mięsa formujemy małe pulpeciki i podsmażamy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do garnka wrzucamy pulpety, pieczarki, cebule, paprykę pokrojoną w paseczki, koncentrat, keczup. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem jeśli smak będzie zbyt mało pomidorowy można dodać jeszcze keczupu. Na koniec posypujemy mąką, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z chlebem.
Autor: olainthekitchen.blogspot.com
Bardzo czekoladowe muffinki z serkiem milka
Składniki na 16 sztuk:
250 g mąki
130 g cukru trzcinowego
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
jeśli mamy to szczypta kardamonu
100 g czekolady drobno pokrojonej albo groszków czekoladowych
150 ml jogurtu naturalnego
150 ml oleju
100 ml mleka
2 jajka
Dodatkowo
serek Philadelphia z czekoladą milka
Wykonanie:
Do przygotowania babeczek potrzebne nam będą dwie miski. W jednej mieszamy suche składniki z 50 g czekolady, w drugiej misce mokre. Do suchych wlewamy mokre składniki i chwilkę mieszamy. Na dno papilotek wkładamy niewielką ilość ciasta, następnie na środku nakładamy łyżeczkę serka i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Wierzch posypujemy pozostała czekoladą. Całość powinna sięgać do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20-25 minut w 180*C.
Autor: olainthekitchen.blogspot.com
Ciasto 3 BIT
Składniki:
6-7 paczek herbatników,
szklanka mleka,
szklanka cukru,
cukier waniliowy,
125g masła,
4 czubate łyżki mąki pszennej,
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
1/2 l śmietanki 30%,
5 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant,
śmietan-fix,
50g startej czekolada.
Wykonanie:
Na blasze o wym. 25×36 cm ułożyć ciasno herbatniki, jeden obok drugiego. Posmarować masą krówkową, przykryć kolejną warstwą herbatników. 2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem waniliowym i cukrem. Resztę mleka zmiksować z jajkami oraz obiema mąkami. Zagotować. Ciepłą masę wylać na ciasto, przykryć warstwą herbatników i wstawić na godzinę do lodówki.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem oraz fixami na sztywno, wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Włoski deser Tiramisu
Składniki:
350g serka mascarpone,
250g okrągłych biszkoptów,
szklanka śmietanki 30%,
4 łyżki cukru pudru,
1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy,
50g startej mlecznej czekolady,
3 łyżki likieru amaretto.
Wykonanie:
Szampański aperitif
Składniki:
1 szklanka coca-coli,
1 szklanka soku pomarańczowego,
4 kostki lodu.
Same pyszności. U mnie na karnawałowym stole króluje bigos, muffinki, ciasto snickers, panna cotta, oprócz tego sałatka grecka, tortilla i awokado z jajkiem.
Z chęcią zrobię sałatkę pieczarkową z curry owinięta szynką wygląda apetycznie.
Bosko mało powiedziane. Zdjęcia przemawiają do mnie tak dosadnie, że dostaję ślinki na języku. Obiecuje sobie że napewno je wszystkie wypróbuję, tak samo jak upiekę sobie szarlotkę, na kruchym cieście oczywiście, a której mi tu jej brakuje :) Karnawał czas zacząć… :)
50 dag mąki
kostka (25 dag)masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
15 dag cukru pudru
2-4 łyżki gęstej śmietany
1 słój jabłek prażonych
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta
Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem .Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem pudrem.
Paszteciki zawijane, mistrzostwo zwłaszcza gdy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie, a znajomi są już w drodze ;) ja często sięgam dodatkowo po sos z chili aby zaostrzyć nieco smak :)
Dania wytrawne wyglądają bosko :)