1 nieduża kapusta
50 dkg mielonego mięsa
1 pomidor
2 cebule
1 jajko
ząbek czosnku
czerstwa bułeczka
jabłko zielone
przyprawy:
vegeta
pieprz
1 łyżka keczupu
1 łyżka musztardy
masło
bułka tarta
Kapustę umyć, obrać z ciemno zielonych liści. Sciąć wierzch i zrobić pokrywkę a resztę wydrążyć jak najwięcej ze środka. Środek posypać Vegetą i pieprzem, włożyć do środka listek laurowy i pomidora bez skórki pokrojonego w plasterki.
Zemleć mięso, cebulę, ząbek czosnku i liście ze środka kapusty oraz namoczoną i odciśniętą bułkę. Dodać jajko, przyprawy oraz łyżkę keczupu i łyżkę musztardy. Dokładnie wyrobić masę i włożyć do kapusty. Pokroić cebulę i zielone jabłko i położyć na wierzchu farszu. Posypać przyprawami i dużą ilością koperku i przykryć pokrywką z kapusty. Na dno garnka włożyć zielone liście kapusty (po to aby kapusta się nie przypaliła) , i na to włożyć faszerowaną kapustę. Zalać gorącą wodą, dodać przyprawy, i sól i gotować na wolnym ogniu około godziny. Po ugotowaniu wykładamy kapustę na półmisek i polewamy na wierzchu dużą ilością bułki zrumienionej na masełku. Pociąć na ćwiartki, udekorować kolorowymi warzywami posypać jeszcze zielonym koperkiem. SMACZNEGO !!!
super pomysł, zrobię jutro! Nie ma tyle roboty co przy tradycyjnych gołąbkach!