Jakie są objawy i skutki niedoboru magnezu?
Magnez odgrywa ogromną rolę w organizmie. Wspomaga prawie 300 reakcji zachodzących w naszym ciele, bez których nie moglibyśmy prawidłowo funkcjonować. Zobacz, jakie są objawy i skutki niedoboru magnezu.
Magnez wpływa korzystnie na krzepnięcie krwi, działa profilaktycznie przeciwko zapaleniu żył i reguluje pracę układu sercowego. Dodatkowo ma pozytywny wpływ na naszą odporność, pomaga w regeneracji komórek, obniża poziom cholesterolu we krwi i działa przeciwstresowo.
Zapotrzebowanie na magnez
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych, które prowadzą dość klasyczny tryb życia, wynosi od 300 do 400 mg na dobę – w zależności od płci, ponieważ u mężczyzn zapotrzebowanie na magnez jest nieco większe. W czystej teorii menu każdego człowieka powinno bez problemu dostarczać odpowiednie ilości składników odżywczych. W praktyce okazuje się, że modyfikacje żywności, chemikalia, nawozy i konserwanty sprawiają, że poziom magnezu jest niższy niż oczekiwany.
Objawy i skutki niedoboru magnezu
Tak jak wspomnieliśmy, niedobór magnezu może być wynikiem nieodpowiedniej diety lub obecności składników złej jakości w diecie. Jednym z pierwszych objawów niskiego poziomu mogą być:
- skurcze mięśniowe,
- problemy z krążeniem oraz układem sercowo-naczyniowym,
- drganie powiek,
- nerwobóle,
- nadmierna podatność na stres.
Każdy z tych objawów może świadczyć o poważniejszym schorzeniu lub się w nie przekształcić. Wówczas łatwo nabawić się poważnych chorób serca czy problemów z nerkami (kamica). Przy niskim poziomie magnezu mogą zacząć wypadać włosy, paznokcie stają się łamliwe, występują bóle głowy i nawracające skurcze kończyn. Do tego może dojść bezsenność, nerwowość oraz szybka męczliwość i ogólne rozkojarzenie.
Co wypłukuje magnez?
Na utratę magnezu w organizmie wpływ ma kilka czynników. Pierwszym z nich niemal zawsze jest dieta, szczególnie ta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, występujące w tłustych mięsach czy nabiale i tworzące z magnezem trwałe związki chemiczne. Mówiąc najprościej, „podkradające” magnez komórkom naszego ciała. Innym czynnikiem, czysto fizjologicznym, jest zbyt duża konsumpcja wapnia, który w nadmiarze powoduje niekorzystny bilans magnezowy, co sprzyja jednocześnie powstawaniu zwapnień w organizmie.
Trzecim czynnikiem, najbardziej popularnym, jest stres (a pośrednio palenie tytoniu i spożywanie alkoholu), który w codziennym życiu występuje coraz częściej. By się przed nim bronić, organizm zużywa więcej magnezu i… jakoś musi go nadrobić. No właśnie – jak?
Magnez – tabletki i produkty spożywcze
Na szczęście magnez występuje w bardzo wielu produktach spożywczych, a przy regularnej diecie i świadomym wyborze produktów szybko podniesiemy jego poziom w organizmie.
Najwięcej znajdziemy go w pestkach i otrębach:
- pestki dyni 540 mg/100 g,
- otręby pszenne 490 mg/100 g,
- migdały 269 mg/100 g.
Sporo go będzie również w kakao (420 mg), dlatego od czasu do czasu warto zjeść tabliczkę czekolady. Magnez jest także w bananach, szpinaku, makaronach czy orzechach.
Jednocześnie powinniśmy ograniczyć spożywanie alkoholu, kawy czy kofeiny, które są wrogiem numer 1 dla omawianego pierwiastka. Nie tylko dieta to dobre wyjście. Na rynku istnieje też wiele suplementów diety zawierających magnez, a także magnez z witaminą B6 (np. magnez w tabletkach: doppelherz.pl/produkty/doppelherz-aktiv-magnez-b6-forte-400/). Ten drugi jest o tyle lepszy, że witamina B6 ułatwia organizmowi jego przyswajanie, stąd zaleca się w diecie łączenie tych dwóch składników.