Młoda kapusta jest zielona, słodka, lekko kleista, lekko słona i tak świeża i orzeźwiająca wręcz w zapachu, że czasami ma się wrażenie bryzy lub mgiełki wody. Ale musi być właśnie taka świeża.
To niemal zupełnie inne warzywo niż kapusta „dorosła” – przygotowuje się ją znacznie krócej, jest delikatniejsza i wielkość ma znacznie bardziej poręczną. I nareszcie jest i można się nią zajadać do woli! Dzisiaj pierwszy raz w tym sezonie zrobiłam młodą kapustkę – wyszła pyszna. Jedynym jej minusem jest to, że sezon na młoda kapustę trwa zaledwie kilka tygodni i trzeba czekać na ten rarytas do następnego roku. A ile jest możliwości jej serwowania – postanowiłam sprawdzić.
Kapustę umyć, pokroić na 4 części, poszatkować. Do dużego garnka dodać kapustę, zalać wodą i gotować około 12 minut. W tym czasie na patelni podsmażyć pokrojony boczek, dodać posiekaną cebulkę. Boczek przełożyć do innej miski. Odlać zbyt dużą ilość tłuszczu. Na patelni z tłuszczem (około łyżki stołowej) dodać mąkę i podsmażać, zalać pół szklanką ciepłej wody, zrobić zasmażkę. Połączyć odcedzona kapustę z boczkiem, dodać zasmażkę, koperek, doprawić do smaku cytryną i solą oraz pieprzem i odrobiną cukru, na koniec wlać śmietanę. Wymieszać, smacznego!
Młoda kapusta z koperkiem i cynamonem po staropolsku
Kapustę poszatkować, zalać wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Zrobić zasmażkę z masła lub smalcu, dodać pół szklanki wody, zasmażkę przełożyć do odcedzonej kapusty. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem winnym, cukrem, solą i pieprzem, na koniec dodać cynamon oraz koperek.
Bigos z młodej kapusty
Składniki: 1 kapusta młoda, 1 cebula, 4 łyżki oliwy, 1 pęczek młodej marchewki, szklanka bulionu warzywnego lub wody, 1 łyżeczka kminku, 1 szczypta soli i pieprzu, 15 dag wędzonego boczku, 20 dag kiełbasy, 1/2 pęczka koperku, 1 kg młodych ziemniaków.
Kapustę poszatkować, marchewkę pokroić lub zetrzeć na tarce. i całość zalać niewielką ilością wody lub bulionem, krótko obgotować. Na patelni podsmażyć kiełbasę i boczek z cebulką. Boczek dodać do odcedzonej kapusty z marchewką, dodać przyprawy, dusić około 30 minut. Opcjonalnie można dodać kilka pomidorów lub pomidory z zalewy. Ugotować młode ziemniaki, bigos podawać z ziemniakami z wody z koperkiem i zsiadłym mlekiem lub maślanką.
Młoda kapusta zasmażana
Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 łyżka smalcu, 1 łyżeczka kminku (dla tych co lubią), 2 cebule, olej, 1 łyżka mąki (z lekkim czubkiem), sól, pieprz, sok z cytryny.
Przygotowanie: Kapustę oczyścić, przekroić na ćwiartki i dokładnie umyć. Otrząsnąć z wody i grubo poszatkować (grubo to znaczy w paseczki ok. 7-10 mm szerokości). Przełożyć do rondla, dodać kminek i smalec, po czym podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Jeżeli cała partia nie mieści nam się w rondlu to część kapusty poddusić przez chwilkę i dodać resztę – mieszając. W momencie, gdy kapusta się dusi obrać, umyć i pokroić cebulę w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy delikatnie się zrumieni dodać mąkę i jeszcze chwilę przesmażyć, cały czas mieszając. Gotową mieszankę dodać do miękkiej już kapusty. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Potrzymać chwilkę na delikatnym ogniu i skropić odrobiną soku z cytryny.
Przygotowanie: Kapustę umyć i pokroić w ćwiartki, a następnie w paseczki. Włożyć do garnka, wlać trochę wody, wsypać łyżeczkę vegety i dusić do miękkości. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu, pod koniec smażenia wsypać łyżeczkę mąki, zasmażyć. Kiedy kapusta jest już miękka, dodać do niej podsmażoną cebulkę, wymieszać. Następnie wrzucić pomidory lub przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać koperek – wymieszać, jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu (około 6 minut) – i podawać.
Przygotowanie: Poszatkować kapustę, dodać masło, sól, cukier, pieprz i zalać ok. 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 min. Pokroić marchewkę w cieniutkie plasterki, dodać do kapusty, zamieszać i dusić dalsze 30 min. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać na patelnię sos z duszenia kapusty i dokładnie wymieszać. Przelać całość do kapusty, zamieszać, dosypać posiekany koperek i dusić ostatnie 5 min.
Młoda kapusta z wieprzowiną
Składniki: 400 g karkówki wieprzowej, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka soli, 1/4 l bulionu mięsnego, 2 cebule, 400 g ziemniaków, 1 kg młodej kapusty, 2 łyżki masła, czarny pieprz.
Przygotowanie: Pokrojone w 3 cm kostkę mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, stale mieszając. Posolić, zalać bulionem i dusić 60 min. 2 Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, a obraną cebulę w krążki. Po 30 min. duszenia ziemniaki wraz z cebulą rozłożyć na mięsie, posolić i przyprawić pieprzem. Liście kapusty, opłukać, pokroić w szersze paski i sparzyć wrzątkiem. Po 60 min. na ziemniakach z cebulą rozłożyć pokrojone liście kapusty. Wszystkie składniki lekko posolić i przyprawić pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem potrawę wymieszać z masłem i doprawić do smaku pieprzem.
Młoda kapusta z boczkiem
Składniki: 1 nieduża główka młodej kapusty (umyta, zdjęte zewnętrzne liście, poszatkowana), ok. 100 g wędzonego boczku, 1 średnia cebula, suszony majeranek, sół, pieprz, ok. 100-130 g śmietany (18%), łyżka mąki, posiekany koperek (ok. 1/2 pęczka lub wg uznania).
Przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę, wytopić na suchej (chyba, że boczek dość chudy – wtedy wcześniej trzeba rozgrzać odrobinę oliwy), głębokiej patelni/rondlu. Gdy boczek jest chrupki, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem, lekko podlać wodą. Dusić na średnim ogniu ok. 20-maks. 30 min. (kapusta powinna pozostać lekko chrupka). Pod koniec dodawania dodać śmietanę wymieszaną z mąką i koperkiem. Chwilę jeszcze całość pogotować, sprawdzić doprawienie (sól/pieprz). Podawać z gotowanymi młodymi ziemniakami.
Przygotowanie: Główkę młodej małej kapusty przekroić na pół, w garnku zagotować osoloną wodę, do wrzątku wrzucić dwie połówki kapusty na około 2-4 min. Po upływie tego czasu wyciągnąć kapustę z wody, odsączyć i poszatkować grubo. Na patelni rozgrzać masło wrzucić pokrojone w cienkie plasterki ząbki młodego czosnku, po około 2 min. wrzucić poszatkowaną kapustę i dusić ok. 5 min. ciągle mieszając, przyprawić do smaku.
Liście kapusty obgotować w gorącej wodzie. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą jedną marchewkę, całość podsmażyć na maśle klarowanym. Farsz doprawić do smaku, wkładać do liści kapusty, zawijać i ułożyć ciasno w kociołku na kilku liściach kapusty aby się nie przypaliły gołąbki. Całość zalać sosem pomidorowym z bulionem, przyprawionym do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodać resztę pokrojonej marchewki, liść laurowy i ziele angielskie, całość zapiekać w piekarniku lub gotować 15 minut w kociołku (jeśli gotujesz w kociołku musisz dodać dodatkowo do gołąbków litr bulionu lub wody).
Kasza, kapusta i wieprzowina
Składniki: 800 g mięsa mielonego, 600 ml bulionu warzywnego, 1 kapusta młoda, marchew, czosnek, 300 g pomidorów pelati, 200 g kaszy gryczanej, 2 cebule, 4 jajka, koperek, natka pietruszki, sól, pierz czarny.
Liście kapusty obgotować w gorącej wodzie. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i startą jedną marchewkę, przyprawy i ugotowany makaron. Farsz doprawić do smaku, wkładać do liści kapusty, zawijać i ułożyć ciasno w kociołku na kilku liściach kapusty aby się nie przypaliły gołąbki. Całość zalać sosem pomidorowym z bulionem, przyprawionym do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodać resztę pokrojonej marchewki, liść laurowy i ziele angielskie, całość zapiekać w piekarniku lub gotować 15 minut w kociołku (jeśli gotujesz w kociołku musisz dodać dodatkowo do gołąbków litr bulionu lub wody).
Łazanki z młodą kapustą
Składniki: 1/2 główki kapusty, makaron łazanki, 30 g mięsa, boczku lub kiełbasy (podwawelska, toruńska), 10 dag boczku, 1 średnia cebulka, sól i pieprz do smaku, ziele angielskie (3 ziarna), liść laurowy (4 listki), 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: Kapustę pokroić i wrzucić do garnka z posoloną wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie ugotować makaron, a na oleju przysmażyć mięso/kiełbasę i boczek pokrojone na drobną kosteczkę. Jak mięso będzie już lekko przypieczone dodać cebulę również pokrojoną w kosteczkę. Smażyć razem aż się zeszkli. Do ugotowanej kapusty wrzucić makaron, a następnie wlać z patelni mięso wraz z tłuszczem. Całość trzeba porządnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem (pieprzu polecam dać więcej bo świetnie podkreśla smak).
Właśnie szukałam przepisu na młodą kapustkę zasmażaną, bo widziałam w gazetce Polo marketu młodą kapustę za 2,99. Pamiętam jak moja mama robiła taką na obiad, ale jakoś wtedy nie przyszło mi do głowy, żeby zapytać co dokładnie się dodaje. Mam nadzieję, że z tego przepisu wyjdzie mi równie smaczna.
smak, który pamiętam z dzieciństwa i uważam, za najlepszy to: ugotować kapustę, oczywiście poszatkowaną, zasmażka na łyżce smalcu i 2 łyżki octu, dodatkiem jest cynamon i koperek – naprawdę PYCHA!
a ja dodaję cały pęczek młodej woszczyzny + pęczek koperku i ugotowane mięso z szynki – tylko w samej wodzie, albo podsmażone na świeżej słonince, potem doprawiam tylko solą i cukrem – jak najmniej – moje dzieci – lipcowe – mówią, że ich nie przyniósł bocian tylko zostały znalezione w kapuście – smacznego
Mmm za to kocham Polskę..Za kapustę:D Nigdzie na swiecie tak nie smakuje ja u nas.Ciekawe czy dzis tez bedzie w promocji:D:D
a ja dodaje kilka pomidorków do kapusty i jedną cebulkę, pokrajaną w piórka i smażoną na masełku
mój sposób: gotuję kapustę ale z jedną marchewką startą na tarce, potem zasmażka i koperek: pycha!!!
zasmażaną na pewno zrobię sama
Właśnie szukałam przepisu na młodą kapustkę zasmażaną, bo widziałam w gazetce Polo marketu młodą kapustę za 2,99. Pamiętam jak moja mama robiła taką na obiad, ale jakoś wtedy nie przyszło mi do głowy, żeby zapytać co dokładnie się dodaje. Mam nadzieję, że z tego przepisu wyjdzie mi równie smaczna.
smak, który pamiętam z dzieciństwa i uważam, za najlepszy to: ugotować kapustę, oczywiście poszatkowaną, zasmażka na łyżce smalcu i 2 łyżki octu, dodatkiem jest cynamon i koperek – naprawdę PYCHA!
Młodą kapustę to ja lubię z koperkiem i marchewką, i tyle wystarczy, aby cieszyć się jej smakiem :)
ja dodaję też troszkę boczku, pokrojonego w kostkę i podsmażonego na patelni, można też zamiast boczku użyć kiełbaski
ja dodaje trochę mięsa i mąki
a ja dodaję cały pęczek młodej woszczyzny + pęczek koperku i ugotowane mięso z szynki – tylko w samej wodzie, albo podsmażone na świeżej słonince, potem doprawiam tylko solą i cukrem – jak najmniej – moje dzieci – lipcowe – mówią, że ich nie przyniósł bocian tylko zostały znalezione w kapuście – smacznego