Jagody acai – właściwości i zastosowanie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jagody acai – właściwości i zastosowanie

16 stycznia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Jagoda Acai do niedawna znana tylko tubylcom zamieszkującym dzikie lasy Amazonii, trafiła do współczesnego świata za sprawą badań doktora Alexandra Schaussa, wybitnego specjalisty od zdrowego odżywiania. Natychmiast zrobiła dużo zamieszania w dziedzinie medycyny i zdrowego odżywiania, dotąd świat nie znał owocu o tak wielu zdrowotno-energetycznych właściwościach.

Ze względu na swoje właściwości i zwiększającą się popularność acai nazywana jest „brazylijską żyłą złota”. W Brazylii znana już od dłuższego czasu, niedawno trafiła do USA, gdzie natychmiast wywołała burzę medialną, teraz informacja o cudownej jagodzie obiega cały świat. Skrywa w sobie niezwykle dużą ilość witamin, aminokwasów, pierwiastków i energii niezbędnych dla organizmu ludzkiego, jej działanie leczniczo-energetyczne było znane tutejszym mieszkańcom od dawien dawna.
Naukowo acai nazywana jest Eutrepe Olereacea, jagoda palmy brazylijskiej. Acai występuje tylko w dzikich lasach deszczowych Amazonii północnej w Brazylii. Jagody te rosną w środku dżungli na wysokich nawet do 20 metrów palmach brazylijskich, których podłoże stanowią niezwykle żyzne ziemie Amazońskiej puszczy. Palma brazylijska jest smukłą wielo łodygową rośliną, której owocami są właśnie jagody acai, które niekiedy nazywane są także nasionami, ze względu na dość twardą konsystencję, jedna palma posiada od 3-4 łodyg, na każdej z nich w ostatecznym rozliczeniu osiąga się od 3-6 kg jagód. Sama jagoda acai w wyglądzie do złudzenia przypomina zwykłą borówkę leśną, jest tylko nieco ciemniejsza, nabierając barwy ciemnofioletowej. Jagoda ta ma stosunkowo twardą konsystencję, duże nasienie i bardzo mały miąższ, a w smaku przypomina zwykłą jagodę z lekką nutą czekolady. Jagoda niezwykle szybko traci swoje właściwości odżywcze, nawet do 24 godzin od zerwania, co bez zastosowania na miejscu odpowiedniego procesu zachowawczego, drastycznie ogranicza możliwości jej dystrybucji.
Swoją popularność jagoda acai zawdzięcza przede wszystkim swoim właściwościom leczniczym, energetycznym i odżywczym, nie bez powodu nazywana jest cudem odżywczym oraz trafiła na pierwsze miejsce w rankingu Ten Best Superfoods. Acai dostarcza tyle niezbędnych minerałów, witamin, pierwiastków, aminokwasów i przeciwdziała tylu różnym chorobom i powoduje tyle pozytywnych efektów, że wydaje się to nie możliwe, ale tak jest, co potwierdzają liczne testy i badania. 100 gramowy ekstrakt z jagód acai zawiera 52.2 grama węglowodanów, 8.1 grama białek, 44.2 gramy błonnika oraz 32.5 grama tłuszczu.
Szczególnie cennym składnikiem są polifenole. Acai zawiera ponad tuzin różnych typów polifenoli, wśród których najważniejsze są flawonoidy i antocyjanidy, nadające owocom ich ciemnoczerwony, głęboko niebieski albo fioletowy kolor oraz zapewniające szereg korzyści zdrowotnych potwierdzonych licznymi badaniami. Hamują produkcję endoteliny, substancji powodującej skurcz naczyń krwionośnych, a której nadmiar może prowadzić m.in. do miażdżycy lub choroby wieńcowej. Polifenole w acai ułatwiają przepływ krwi i wspomagają pracę całego układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych.
Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na antyoksydanty, których duża ilość w jagodach acai związana jest z ich długim przebywaniem na słońcu, w obronie przed promieniami słonecznymi wytwarzają właśnie antyoksydanty. Antyoksydanty są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników, które wraz z powietrzem i pożywieniem dostają się do naszego organizmu powodując jego wyniszczenie na poziomie komórkowym. Pojemność antyoksydantów w danym pożywieniu liczy się stosując tak zwany współczynnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Dla jagody acai wynosi on 1026, co jest liczbą 20-krotnie większą niż dotychczas uważane za najlepsze w walce z wolnymi rodnikami winogrona. Dla porównania żurawina, uważana niegdyś za rekordzistę w wartości ORAC, osiąga zaledwie 94 jednostki na jeden gram. Badania naukowe dowiodły, że organizm człowieka przyswaja antyoksydanty, które znajdują się w jagodach acai. Spożywając regularnie jagody acai, można spowolnić proces starzenia, a także zapobiec chorobą powodowanym przez wole rodniki.
Oprócz antyoksydantów jagoda acai zawiera także cały szereg nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, pierwiastków śladowych i fitosteroli, które pozytywnie wpływają na cały organizm człowieka. Z pośród 29 nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególną uwagę zwracają kwasy Omega 6 i 9, które regulują poziom cholesterolu we krwi, likwidując poziom tego szkodliwego, a podwyższając poziom dobrego. Zawartość kwasów tłuszczowych w jagodzie acai jest porównywalna do oliwy z oliwek i charakteryzuje się bogactwem nienasyconego kwasu olejowego, który pełni kilka istotnych funkcji. Przede wszystkim pomaga tłuszczom Omega-3 lepiej penetrować błony komórkowe przez co razem przyczyniają się do zwiększenia ich elastyczności, co wspomaga lepsze funkcjonowanie hormonów, neurotransmiterów oraz receptorów insulinowych. To jest szczególnie ważne, gdyż jak wiadomo wysokie poziomy insuliny wywołują stany zapalne, co przyspiesza procesy starzenia.
18 aminokwasów, które zawiera jagoda acai, doskonale wpływają na wzmocnienie i regenerację układu mięśniowego. Prawie idealne zestawienie niezbędnych aminokwasów w powiązaniu z cennymi minerałami śladowymi, może być korzystne dla utrzymania prawidłowego skurczu mięśni oraz ich regeneracji. Białko jest podstawowym składnikiem hormonów oraz tkanek – elementów składowych organizmu. Pokarm bogaty w białka wzmacnia nasze narządy wewnętrzne, mięśnie, a także włosy, skórę i paznokcie, których zewnętrzne warstwy zawierają białko. Zawartość białka w niewielkiej acai jest większa niż w całym jaju – niesamowite? a jednak…
Niedobór pierwiastków śladowych jest uzupełniany przez zawartość najważniejszych 21 pierwiastków śladowych, które miedzy innymi wzmacniają układ immunologiczny. Oczywiście jak w każdym owocu nie może zabraknąć kompletu witamin i podstawowych pierwiastków, acai zawiera takie witaminy jak: B1, B2, C, E, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, białko.
Jagoda zawiera również duże ilości błonnika i wysoką ilość fitosteroli, które w synergii z nienasyconymi (zdrowymi) kwasami tłuszczowymi wspomagają kontrolę poziomu cholesterolu w organizmie i zdrowie układu trawiennego i sercowo-naczyniowego.
Jagoda sama w sobie zawiera bardzo niską ilość cukru.

Najważniejsze są korzyści dla organizmu ze spożywania jagód acai:

1. Zwiększenie energii witalnej; Składniki odżywcze açai (a przede wszystkim duże ilości naturalnych lipidów) zapewniają niezbędną dawkę energii potrzebną do uprawiania sportu, lub po prostu do wykonywania codziennych obowiązków.
2. Poprawa kondycji umysłowej; Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega3 są budulcem dla ok. 60% ludzkiego mózgu. Produkty żywnościowe bogate w tłuszcze omega3, w tym jagoda acai, znacznie zmniejszają szansę na zakłócenia w pracy mózgu oraz usprawniają ogólną funkcjonalność umysłu (w tym czujność i bystre myślenie).
3. Wzmocnienie i zwiększenie wydajności organizmu; Białko jest podstawowym składnikiem hormonów oraz tkanek – elementów składowych organizmu. Pokarm bogaty w białka wzmacnia nasze narządy wewnętrzne, mięśnie, a także włosy, skórę i paznokcie, których zewnętrzne warstwy zawierają białko. Korzystne dla organizmu substancje chemiczne w açai wspomagają efekt synergii – większych i lepszych efektów procesów zachodzących w organizmie, osiągniętych tym samym nakładem pracy. Oznacza to, że organizm pracuje wydajniej bez konieczności zwiększenia wysiłku.
4. Redukcja zmęczenia; Mieszanka niezbędnych aminokwasów i mikroelementów, którą zawiera acai, znacznie przyspiesza regenerację energii po dużym wysiłku.
5. Zwiększenie wytrzymałości i pracy układu mięśniowego;
6. Oczyszczanie organizmu; Jagody acai przez wieki używano w celu oczyszczenia organizmu z substancji trujących i szkodliwych. W współczesnym jedzeniu jest tyle uzdatniaczy i konserwantów, że organizm ludzki nie jest w stanie w naturalny sposób się z nimi uporać.
7. Polepszanie trawienia i wypróżniania; Błonnik pokarmowy jagody acai ułatwia trawienie i poprawia stan przewodu pokarmowego, w tym odcinka jelita szczególnie narażonego na różne schorzenia i nieprawidłowości – okrężnicy.
8. Łagodzenie stresu; Acai pomaga regulować poziom hormonów odpowiedzialnych za wydajność i poprawne funkcjonowanie organizmu w sytuacjach stresowych. Nadprodukcja tego hormonu prowadzi do szkodliwych stanów napięcia nerwowego, natomiast odpowiedni jego poziom pomaga przystosować się do warunków stresowych i lepiej je znosić.
9. Spowolnienie procesu starzenia; Składniki energetyczne i silne antyoksydanty w açai utrzymują stan maksymalnej wydajności komórek i potrafią dzięki temu spowolnić procesy starzenia.
10. Poprawa funkcjonowania seksualnego; Przeciwzapalne oraz oczyszczające właściwości açai potrafią przeciwdziałać niepłodności wywołanej stresem, zanieczyszczeniem środowiska, a także schorzeniami powodowanymi przez wolne rodniki (np. różnymi formami nowotworów).
11. Poprawa wzroku; Sok z acai, dzięki swym właściwościom wzmacniającym naczynia włosowate, pomaga zapobiegać uszkodzeniom naczyć krwionośnych siatkówki oka (in. retinopatii cukrzycowej), będącym jednym ze stadiów przebiegu cukrzycy i prowadzącym do ślepoty. Beta-karoten i witamina C obecne w acai mają pozytywny wpływ na stan zdrowia oka ludzkiego oraz obniżają ryzyko wystąpienia schorzeń i komplikacji po zwyrodnieniu plamki żółtej.
12. Wzmocnienie systemu odpornościowego; Acai wzmacnia układ immunologiczny, usprawniając naturalną odporność organizmu. Składniki acai mają właściwości wzmacniające system odpornościowy, dzięki czemu wydatnie zwiększają ochronę organizmu przed bakteriami, wirusami i substancjami szkodliwymi. Najnowsze badania wykazują, że beta-sitosterol obecny w acai zapobiega szkodliwemu działaniu hamującemu reakcje odpornościowe organizmu i stymuluje działanie leukocytów.
13. Obniżenie poziomu złego cholesterolu i podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu; Acai to nie tylko bogactwo antyoksydantów, ale także i innych substancji odżywczych jak niezbędne kwasy tłuszczowe. Badania wykazują, że te właśnie kwasy tłuszczowe wspomagają redukcję niskiej gęstości cholesterolu (szkodliwego cholesterolu) i jednocześnie utrzymują właściwy poziom wysokiej gęstości cholesterolu (dobrego cholesterolu). Prowadzi to do zmniejszenia ryzyka wystąpienia różnych chorób układu krążenia, a także udaru mózgu.
14. Obniżenie poziomu ciśnienia krwi; Dzięki fitosterolom (sterolom pochodzenia roślinnego) obecnym w błonach komórkowych jagody açai możliwe jest skuteczniejsze łagodzenie objawów schorzeń związanych z nieprawidłowym ciśnieniem krwi. Antocyjaniny w wyciągu z acai chronią naczynia krwionośne (żyły, arterie i naczynia włosowate) obniżając ich kruchość i dzięki temu zmniejszają ryzyko uszkodzeń różnych części układu krwionośnego.
15. Regulacja poziomu cukrów i tłuszczów w organizmie; Spożywanie pokarmów o niskim wskaźniku glikemicznym jest zalecane zarówno dla osób chorych na cukrzycę, jak i dla zdrowych. Acai posiada wyjątkowo niski wskaźnik glikemiczny i dlatego jest cennym składnikiem diety niskoglikemicznej (redukującej szkodliwe ilości cukru we krwi).
16. Regulacja wagi ciała; Niski wskaźnik glikemiczny jagody acai świadczy też o właściwościach sprzyjających utrzymywaniu właściwej wagi i wspomagających dietę: acai pomaga kontrolować apetyt i zmniejsza uczucie głodu.
17. Zapobieganie szkodliwemu działaniu wolnych rodników; Szkodliwe działanie wolnych rodników (in. utlenianie) jest jedną z głównych przyczyn osłabienia lub zakłoceń działania systemu odpornościowego. Uszkodzenia komórkowe wskutek dziłania wolnych rodników są też przyczyną wielu poważnych chorób, takich jak choroba Alzheimera, cukrzyca, miażdżyca albo zapalenie stawów.
18. Poprawa ogólnego samopoczucia i zdrowia; Wyciąg z acai, bogaty w liczne niezbędne substancje i minerały, odżywia organizm i bierze udział w jego regeneracji i ochronie. Witaminy B i inne składniki odżywcze acai łagodzą stres i usprawniają komunikację między komórkami mózgu, wspomagając produkcję neuroprzekaźników takich jak dopamina lub serotonina, odpowiedzialna między innymi za zdrowy sen i regulację temperatury ciała.
19. Hamowanie objawów i postępowania rożnych chorób, między innymi: raka, prostaty, Alzheimera i innych.
20. Pomaga zapobiegać osteoporozie. Acai jest bogata w wapń, dzięki czemu uzupełnia niedobory żywieniowe wapnia, prowadzące do ubytku masy kostnej i ogólnego osłabienia kości.
21. Łagodzi objawy cyklu menstruacyjnego. Sok z acai jest ulgą dla kobiet, które cierpią na silne bóle menstruacyjne. Dzięki bogatej zawartości wapnia, wyciąg z acai okrywa ściankę macicy odsłoniętą przez złuszczającą się błonę śluzową, zmniejszając ból spowodowany skurczami i opuchlizną.
22. Wspomaga profilaktykę chorób serca. Jagoda acai zawiera polifenole, podstawowy składnik diety poprawiającej stan serca. Polifenole hamują produkcję endoteliny, substancji powodującej skurcz naczyń krwionośnych, a której nadmiar może prowadzić m.in. do miażdżycy lub choroby wieńcowej. Polifenole w acai ułatwiają przepływ krwi i wspomagają pracę całego układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych.
23. Przeciwdziała infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Infekcja bakteryjna, wirusowa lub grzybicza następuje wtedy, gdy zarazkom uda się pokonać system immunologiczny organizmu. Wyciąg z acai zawiera całe bogactwo substancji wspomagających system immunologiczny i udaremniających infekcje.
24. Posiada właściwości antymutagenne. Przeciwutleniacze zawarte w wyciągu z acai pomagają zapobiegać uszkodzeniom DNA prowadzącym do mutacji i przemian nowotworowych, dzięki czemu przeciwdziała szkodliwym substancjom takim jak karcynogeny i mutageny.
25. Pomaga zwalczać objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. Składniki odżywcze acai (szczególnie szeroka gama antyoksydantów) pomagają chronić oraz regenerować zwieracz dolny przełyku, uszkodzony wskutek cofania się kwaśnej treści żołądkowej z żołądka do przełyku. Ich właściwości anty kwasowe zmniejszają ryzyko powikłań, mogących powstać wskutek zalegania treści kwasowej w przełyku (owrzodzenie, krwawienie, zapalenie krtani).
Jagoda acai jest bardzo unikalnym owocem, który rośnie naturalnie tylko w specjalnych warunkach, które dają mu Amazońskie lasy deszczowe, dlatego możliwość jego hodowli jest nie możliwa. W czystej postaci owocu, acai dostępna jest tylko w Brazylii. Jagody acai zrywane są ręcznie przez miejscową ludność, w późniejszym etapie jagody przetwarzane są na ekstrakt, po usunięciu wody z jagody zostaje proszek, który bezpośrednio trafia do sklepów lub występuje w formie naturalnie powlekanych kapsułek, które przyjmuje się dwa razy dziennie, możemy wyróżnić także soki z dodatkiem jagody acai. Przetworzenie jagody na ekstrakt, wcale nie ujmuje korzyści z niej płynących.
Na rynku polskim nie moża kupić jagody acai w postaci owocu. Są za to dostępne preparaty w postaci tabletek . Są to preparaty, które pozwolą cieszyć się dobrym zdrowiem i siłami witalnymi oraz szczupłą sylwetką. W sprzedaży jest również proszek z jagód Acai. Są w nim zachowane wszystkie właściwości świeżych owoców. Taki proszek służy do robienia napoju do picia. Ponadto na rynku dostać można sok z owoców Acai Berry, który wpływa dobroczynnie na organizm człowieka.
Jak widać natura skrywa przed nami jeszcze sporo zaskakujących tajemnic, jednią z nich jest właśnie jagoda acai, nikt nie spodziewał się, że taki mały owoc jest prawdziwym cudem odżywczym. Czego jeszcze nie wiemy, co jeszcze ukrywa się w głębi nieznanych nam zakątków świata.
 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

63 komentarzy do Jagody acai – właściwości i zastosowanie

  1. avatar Anna pisze:

    Ja stosuję African mango (dokładnie to te: fitynka.pl/african-mango/). I faktycznie dzięki nim nieco schudłam. A Ty poza tym, że łykałaś te tabletki z Acai to robiłaś coś jeszcze? No bo nie ma tak, że nie robiąc nic, schudniesz. Musisz chociaż się trochę ruszać. Ja np. biegam i dla mnie to super rozwiązanie, bo widzę szybsze efekty. A biegałam jeszcze wcześniej, zanim zaczęłam łykać suplementy. Albo po prostu kupiłaś jakieś trefne jagody…

  2. avatar sońka pisze:

    Jest dobry w smaku. Działa na rożne dolegliwości i tez można jako element walki z wolnymi rodnikami. Co do chudnięcia to zależy od organizmu. Na pewno trzeba działać na kilku frontach.

Dodaj komentarz do Promka