Grzyby Shiitake – właściwości i zastosowanie twardnika japońskiego
Shiitake jest bardzo smacznym japońskim grzybem, który jest wykorzystywany w mykoterapii. Ta naturalna metoda wykorzystuje lecznicze właściwości grzybów, m.in. grzybów shiitake. Grzyby te m.in. wzmacniają system odpornościowy, pomagają w zwalczaniu stresu oraz wspomagają leczenie miażdżycy. Warto więc wprowadzić ten smakołyk do swojej diety.
Grzyby shiitake znane są z niezwykłych właściwości zdrowotnych. Te egzotyczne grzyby wykorzystuje się od wieków w medycynie Dalekiego Wschodu. Uważane są tam za „eliksir życia”, gdyż zapewniają człowiekowi zdrowie i … długowieczność.
Co to za grzyby?
Grzyby shiitake (Lentinus edodes inaczej twardniki japońskie), to rośliny których smak i zapach jest zbliżony do czosnku. Grzyby te można spożywać surowe, jak również suszone i marynowane. Gdy poddasz je zbyt długiej obróbce termicznej – grzyby stwardnieją. Shiitake posiada ciemnobrązowy kapelusz osiągający rozmiary nawet do 20 cm. Grzyby te występują na terenie wschodnich Chin i Japonii – rosną na pniach martwych drzew m.in. buków, dębów oraz kasztanowców.
Wartości odżywcze grzybów shiitake
Grzyby shiitake to doskonałe źródło selenu, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, wapnia, sodu, cynku, manganu, białka, błonnika oraz witamin z grupy B, witaminy C i D. Grzyby shiitake zawierają przede wszystkim lentinan, który wzmacnia układ odpornościowy oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Ponadto 100 g surowych grzybów to zaledwie 34 kalorie, więc mogą one być spożywane nawet przez osoby będące na diecie.
Wartości zdrowotne grzybów shiitake
Grzyby shiitake ukoją nerwy
Grzyby shiitake zawierają dużą ilość niacyny, czyli witaminy B3 (100 suszonych grzybów zawiera 14,100 mg tej witaminy). Niacyna pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, m.in. uspokaja, ułatwia zasypianie itp.
Grzyby shiitake wzmocnią odporność i wspomagają walkę z nowotworem
Z badań naukowców z Uniwersytetu Florydy wynika, że dzięki zawartości m.in. lentinanu, grzyby te wzmacniają odporność. Ten aktywny związek stymuluje układ immunologiczny, który z kolei aktywuje komórki i białka, które mogą hamować rozwój nowotworu. Badacze z Uniwersytetu Chińskiego w Hong Kongu w 2011 r. wykazali również, że shiitake są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą usunąć rakotwórcze skutki wolnych rodników. Twardnik japoński wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne.
Grzyby shiitake wzmocnią układ krwionośny
Już w 1966 roku odkryto zdolność grzybów shiitake do przyspieszenia metabolizmu oraz obniżania poziomu cholesterolu, co chroni organizm przed miażdżycą. Grzyby te, dzięki zawartości lentinanu, zapobiegają zakrzepom. Wysoka zawartość potasu chroni przed nadciśnieniem tętniczym krwi. Suplementy diety zawierające wyciąg z grzybów shiitake są wykorzystywane przy wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia.
Grzyby shiitake w leczeniu innych chorób
Twardnik japoński stosuje się również w leczeniu takich schorzeń jak: reumatyzm, artretyzm, migrena, zmęczenie, problemy z wątrobą oraz alergie. Grzyb ten, dzięki obecności witaminy D i fosforu, wzmacnia kości i zęby.
Przestroga
Grzybów shiitake nie powinny spożywać osoby, które mają kamienie w nerkach lub podagrę. Nie należy ich także spożywać w nadmiarze, gdyż mogą doprowadzić do wzdęć brzucha oraz biegunki. Grzybów shiitake nie należy podawać dzieciom do 12. roku życia.
Grzyby shiitake w kuchni
Shiitake w śmietanie z kaszą gryczaną
Składniki:
0,5 kg grzybków shiitake,
2 cebule,
1 ząbek czosnku,
olej, 3 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Sposób wykonania:
Grzyby shiitake pokrój w paski (odetnij twardą część ogonków), cebulę w talarki. Smaż do miękkości, podlewając odrobiną gorącej wody. Następnie dodaj przyprawy. Mąkę rozprowadź w śmietanie i ¼ szkl. wody i wlej do grzybów. Podawaj z kaszą gryczaną.
Zupa miso z grzybami shitake
Składniki:
8 grzybów shitake
1 litr buliony warzywnego (może być z kostki)
½ szkl. wody
½ kapusty pekińskiej
1 łyżka pasty shiro miso
makaron ryżowy nitki
sos sojowy
cebula dymka
Sposób wykonania:
Wodę, 1/2 bulionu, pokrojone w paski grzyby shitake gotuj ok. 15-20 min. na wolnym ogniu. Gdy grzyby będą miękkie, dodaj pozostały bulion i kapustę. Następnie zupę zagotuj i zdejmij z ognia. Pastę miso przełóż do miseczki i rozprowadzić z 3 łyżkami gorącej zupy, następnie wlej do zupy. Zupę podgrzej, ale nie gotuj. Dopraw do smaku sosem sojowym. Makaron zalej wrzątkiem, pozostaw pod przykryciem kilka minut. Potem odcedź i przełóż do miseczek. Zalej zupą, udekoruj dymką.
Smacznego!