shiitake. Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet! Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Grzyby Shiitake – właściwości i zastosowanie twardnika japońskiego

10 czerwca 2015, dodał: Myszka
Artykuł zewnętrzny

10_shiitake

Shiitake jest bardzo smacznym japońskim grzybem, który jest wykorzystywany w mykoterapii. Ta naturalna metoda wykorzystuje lecznicze właściwości grzybów, m.in. grzybów shiitake. Grzyby te m.in. wzmacniają system odpornościowy, pomagają w zwalczaniu stresu oraz wspomagają leczenie miażdżycy. Warto więc wprowadzić ten smakołyk do swojej diety.

Grzyby shiitake znane są z niezwykłych właściwości zdrowotnych. Te egzotyczne grzyby wykorzystuje się od wieków w medycynie Dalekiego Wschodu. Uważane są tam za „eliksir życia”, gdyż zapewniają człowiekowi zdrowie i … długowieczność.

Shiitake-

Co to za grzyby?

Grzyby shiitake (Lentinus edodes inaczej twardniki japońskie), to rośliny których smak i zapach jest zbliżony do czosnku. Grzyby te można spożywać surowe,  jak również suszone i marynowane. Gdy poddasz je zbyt długiej obróbce termicznej – grzyby stwardnieją. Shiitake posiada ciemnobrązowy kapelusz osiągający rozmiary nawet do 20 cm. Grzyby te występują na terenie wschodnich Chin i Japonii – rosną na pniach martwych drzew m.in. buków, dębów oraz kasztanowców.

grzyb

Wartości odżywcze grzybów shiitake

Grzyby shiitake to doskonałe źródło selenu, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, wapnia, sodu, cynku, manganu, białka, błonnika oraz witamin z grupy B, witaminy C i D. Grzyby shiitake zawierają przede wszystkim lentinan, który wzmacnia układ odpornościowy oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Ponadto 100 g surowych grzybów to zaledwie 34 kalorie, więc mogą one być spożywane nawet przez osoby będące na diecie.

Wartości zdrowotne grzybów shiitakeHealth-benefits-of-Shiitake-Mushroom-300x250

Grzyby shiitake ukoją nerwy

Grzyby shiitake zawierają dużą ilość niacyny, czyli witaminy B3 (100 suszonych grzybów  zawiera 14,100 mg tej witaminy). Niacyna pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, m.in. uspokaja, ułatwia zasypianie itp.

 

Grzyby shiitake wzmocnią odporność i wspomagają  walkę z nowotworem

Z badań naukowców z Uniwersytetu Florydy wynika, że dzięki zawartości m.in. lentinanu, grzyby te wzmacniają odporność. Ten aktywny związek stymuluje układ immunologiczny, który z kolei aktywuje komórki i białka, które mogą hamować rozwój nowotworu. Badacze  z Uniwersytetu Chińskiego w Hong Kongu w 2011 r. wykazali  również, że shiitake są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą usunąć rakotwórcze skutki wolnych rodników. Twardnik japoński wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne.

Grzyby shiitake wzmocnią układ krwionośny

suszoneJuż w 1966 roku odkryto  zdolność  grzybów shiitake do przyspieszenia metabolizmu oraz obniżania poziomu cholesterolu, co chroni organizm przed miażdżycą. Grzyby te, dzięki zawartości lentinanu, zapobiegają zakrzepom. Wysoka zawartość potasu chroni przed nadciśnieniem tętniczym krwi. Suplementy diety zawierające wyciąg z grzybów shiitake są wykorzystywane przy wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia.

Grzyby shiitake w leczeniu innych chorób

Twardnik japoński stosuje się również w leczeniu takich schorzeń jak: reumatyzm, arshiitakestretyzm, migrena, zmęczenie, problemy z wątrobą oraz alergie. Grzyb ten, dzięki obecności witaminy D i fosforu, wzmacnia kości i zęby.

Przestroga

Grzybów shiitake nie powinny spożywać osoby, które mają kamienie w nerkach lub podagrę. Nie należy ich także spożywać w nadmiarze, gdyż mogą doprowadzić do wzdęć brzucha oraz biegunki. Grzybów shiitake nie należy podawać dzieciom do 12. roku życia.

Grzyby shiitake w kuchni

zupa

Shiitake w śmietanie z kaszą gryczaną

unnamed

Składniki:

0,5 kg grzybków shiitake,

2 cebule,

1 ząbek czosnku,

olej, 3 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Sposób wykonania:

Grzyby shiitake pokrój w paski (odetnij twardą część ogonków), cebulę w talarki. Smaż do miękkości, podlewając odrobiną gorącej wody. Następnie dodaj przyprawy. Mąkę rozprowadź w śmietanie i ¼ szkl. wody i wlej do grzybów. Podawaj z kaszą gryczaną.

Zupa miso z grzybami shitake

Składniki:zupa

8 grzybów shitake

1 litr buliony warzywnego (może być z kostki)

½ szkl. wody

½ kapusty pekińskiej

1 łyżka pasty shiro miso

makaron ryżowy nitki

sos sojowy

cebula dymka

Sposób wykonania:

Wodę, 1/2 bulionu, pokrojone w paski grzyby shitake  gotuj ok. 15-20 min. na wolnym ogniu.  Gdy grzyby będą miękkie, dodaj pozostały bulion i kapustę. Następnie zupę zagotuj  i zdejmij z ognia. Pastę miso przełóż do miseczki i rozprowadzić z 3 łyżkami gorącej zupy, następnie wlej do zupy. Zupę podgrzej, ale nie gotuj. Dopraw do smaku sosem sojowym. Makaron zalej wrzątkiem, pozostaw pod przykryciem kilka minut. Potem odcedź i przełóż do miseczek. Zalej zupą, udekoruj dymką.

Smacznego!-soup-

zobacz również:

  1. Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?
  2. Sposoby na grzyby – marynowanie
  3. Sposoby na grzyby – suszenie
  4. Idziemy na grzyby czyli jak zbierać jadalne grzyby



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...