gruszka. Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet! Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Gruszki – właściwości, zastosowanie, przepisy

16 lipca 2018, dodał: Myszka
Artykuł zewnętrzny

Gruszka to pyszny owoc, który pięknie pachnie, cudnie smakuje a na dodatek …leczy! Dzięki bogactwu witamin i minerałów gruszka znalazła zastosowanie w kuchni, lecznictwie oraz w kosmetyce.

Gruszka to skarbnica witamin: A, B1, B2, B6, C i PP, minerałów: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, żelaza, boru i jodu oraz kwasów owocowych (jabłkowego i cytrynowego) węglowodanów, pektyn, błonnika i olejków eterycznych.

Właściwości i zastosowanie gruszek

Spożywanie gruszek wspomaga pracę mózgu, chroni przed chorobami tarczycy, usprawnia proces przemiany materii, obniża ciśnienie krwi. Owoce te, dzięki zawartości cennych składników, znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, m.in. do produkcji żeli pod prysznic, balsamów, peelingów, szamponów.

Domowy peeling z gruszki

1 duża gruszka
2 łyżki miodu
1.5 łyżki twarogu
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, nałóż na twarz i szyję na ok. 20 minut. Po tym czasie peeling zmyj ciepłą wodą.

Przepisy

Gruszki znalazły szerokie zastosowanie w kuchni – spożywane są na surowo, duszone, prażone czy gotowane. Owoce te są także składnikiem deserów, ciast czy sałatek. Można z nich także wykonać pyszne przetwory, np. gruszki w occie czy konfiturę z gruszek i aronii. Gruszki to jeden z afrodyzjaków, a polane gorącą czekoladą z pewnością rozbudzą zmysły.

Gruszki w czekoladzie

recipe-image-

Składniki:

6 gruszek
20 dag czekolady
10 dag cukru
3 łyżki masła
3 łyżki rumu
200 ml śmietany kremówki
cukier waniliowy
sok z cytryny\

Sposób wykonania:

Gruszki umyj, obierz (zostaw ogonki) i usuń gniazda nasienne. Wodę (3-4 szklanki) zagotuj, dodaj do niej masło, cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Owoce włóż do sosu (ustawione pionowo) i gotuj je 5 minut. Po tym czasie wyjmij gruszki i rozłóż na talerzykach. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj alkohol, śmietankę i wymieszaj. Powstałym sosem czekoladowym polej gruszki.

Gruszki w occie

gruszki

Składniki:
3 kg gruszek (twarde)
75 dkg cukru
1 litr wody
0.5 l octu
10 goździków

Sposób wykonania:
Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Obrane owoce zanurz w wodzie z cytryną, aby gruszki nie ściemniały. Wodę, ocet, cukier i goździki zagotuj w szerokim garnku. Do wrzącego płynu włóż gruszki i gotuj przewracając, aż będą szkliste. Odsącz, przełóż do przygotowanych słoików. Gdy już wszystkie gruszki będą ugotowane, przełóż je do słoików, zalej płynem i zamknij. Uważaj, aby goździki nie dostały się do słoiczków, bo powodują ciemnienie gruszek! Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym miejscu.

Sałatka z gruszek i sera gorgonzoli

sałatka

Składniki:
rukola
2 gruszki
ser gorgonzola
orzechy włoskie
1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu

Sposób wykonania:
Rukolę umyj, osusz i rozłóż w salaterce. Gruszki i ser pokrój w kawałki, połóż na rukoli. Orzechy posiekaj i posyp nimi sałatkę. Wszystko polej sosem zrobionym z miodu, oliwy i cytryny.

Konfitura z gruszek, aronii i jabłek

pear-jam-recipe

Konfitura ta do doskonały dodatek do świeżego pieczywa, jak również do różnych mięs.

Składniki:

1 kg dojrzałych gruszek

1 kg aronii
1 kg kwaśnych jabłek
1 kg cukru
1 szklanka wody
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Przygotuj syrop ze szklanki wody i kilograma cukru. Następnie dodaj do niego obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka i gruszki. Smaż na niewielkim ogniu, często mieszając. Kiedy konfitura będzie szklista, dorzuć aronię i smaż ok. 15 minut na małym ogniu. Powstałą masę odstaw do następnego dnia. Potem owoce podgrzej i smaż od chwili zagotowania przez ok. 15 minut. Gorącą konfiturę nakładaj do wyparzonych słoików i zakręć. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu.

zobacz również:

 

  1. Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne

  2. Dżemy i konfitury z owoców i warzyw – oryginalne przepisy

  3. Ciasta z owocami – przepisy czytelniczek

  4. Inspiracje kulinarne – zbiory smacznych przepisów

  5. Ciasta z gruszkami – różne przepisy

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Gruszki – właściwości, zastosowanie, przepisy

  1. avatar Aluśka pisze:

    Jejciu, aż mi ślinka leci:P
    Poza tym, to nie wiedziałam,że gruszki mogą być stosowane do peelingu.
    Bardzo ładna szata graficzna i ciekawe przepisy.
    Postaram się skorzystać z tej stronki:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj komentarz do Aluśka


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...