Gorzka czekolada dla zdrowia i przeciwwskazania

24 stycznia 2023, dodał: Dagmara
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Gorzka czekolada nie każdemu smakuje. Jedni w niej lubują, inni wybierają mleczną. Jeżeli jesteście fanami czekolady w każdej postaci, to koniecznie poznajcie jej zdrowotne właściwości. Kubek kakao lub niewielka ilość czekolady mają działanie profilaktyczne. Nie należy jednak jeść jej zbyt dużo (nie więcej niż kilkanaście gramów dziennie) i lepiej wybierać czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao

Gorzka czekolada dla zdrowia

 

Co nieco o gorzkiej czekoladzie

Zawiera 70% miazgi kakaowej. Dla porównania deserowa wersja ma mniej niż 50 % miazgi. Kakaowiec swoje korzenie ma w Ameryce Południowej. W każdym kwiecie można znaleźć nawet do 60 nasion kakao. Następnie wytwarza się z nich proszek oraz masło. Gorzka czekolada powstaje z masła kakaowego, cukru oraz proszku. Nie zawiera mleka, jest twarda o ciemnym kolorze i wytrawnym smaku. Jej testowanie najlepiej zacząć od najłagodniejszej wersji i stopniowo przechodzić do mocno kakaowej (90-99% masy kakaowej).

czekolada

Właściwości zdrowotne

Gorzka czekolada pomimo, iż należy do słodyczy, to wykazuje sporo właściwości zdrowotnych. Teobromina poradzi sobie z kaszlem, wspomoże pracę nerek i zadziała moczopędnie. Dodatkowo nie wywołuje uczucia senności. W gorzkiej czekoladzie znajdziecie również cynk, który odpowiada za prawidłową pracę układu odpornościowego. Ponadto wykazuje działanie bakteriobójcze oraz pomaga przy problemach trawiennych i migrenach.

Kolejnym ważnym składnikiem gorzkiej czekolady są flawonoidy. Pełnią rolę silnych przeciwutleniaczy, które skutecznie radzą sobie z wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Polifenole usprawniają przepływ krwi, tym samym zapobiegając zakrzepom czy zatorom. Oczywiście warto również wspomnieć o magnezie. Jego rola w organizmie jest kluczowa. Wspomaga układ nerwowy, pracę mięśni oraz serca. Chroni przed osteoporozą i chorobami kości.

Gorzka czekolada działa również na:

  • poprawę funkcji śródbłonka naczyniowego
  • redukcję stanów zapalnych
  • zmniejszenie insulinoodporności
  • redukcję masy ciała
  • poprawę profilu lipidowego krwi
  • obniżenie ciśnienia
  • ochronę przed demencją
  • zmniejszenie próchnicy

gorzka czekolada

Strzał energetyczny

Każdy, kto choć raz zasmakował gorzkiej czekolady, wie jakiego kopa potrafi dodać. Zdecydowanie łatwiej się po niej myśli oraz koncentruje. Można również zauważyć zanikanie objawów zmęczenia, stresu czy złego nastroju. Wszystko zawdzięczamy sporej dawce potasu, magnezu, żelaza oraz węglowodanów. Gorzka czekolada ekspresowo podnosi sprawność intelektualną, poziom serotoniny i pobudza do pracy. Ponadto zaleca się ją kobietom w ciąży. Korzystnie wpływa na płód oraz pogodność malucha.

pralinki

Przeciwwskazania

Niestety nie każdy może sobie pozwolić na ten przysmak. Gorzkiej czekolady powinny unikać osoby cierpiące na refluks, nadwrażliwość pokarmową, kamicę nerkową. Przy przyjmowaniu leków przeciwdepresyjnych tj. inhibitorów, również trzeba uważać. Mimo wszystko przy jakichkolwiek chorobach, warto skonsultować swoją dietę z lekarzem. Czekolada, szczególnie w nadmiarze może wywoływać migreny, zgagi i zaparcia. Pamiętajcie, aby kupować czekolady wyłącznie o zawartości 70% masy kakaowej. Skład powinien być krótki i nie zawierać oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego. Zalecane dzienne spożycie, to 3 kostki.

przeciwwskazania

Pyszna kosmetyka

Gdybyście zastanawiali się, gdzie jeszcze możecie spotkać gorzką czekoladę, to w kosmetyce. Posiada bowiem właściwości nawilżające oraz natłuszczające. Dzięki temu doskonale odżywia skórę, dodaje jej kolorytu i blasku. Ponadto ujędrnia ją i uelastycznia. Kwas linolowy spłyca zmarszczki oraz zmniejsza blizny i rozstępy. Możecie spotkać gorzką czekoladę w żelach pod prysznic, kremach, maseczkach, balsamach czy podkładach.

Zrób to sam:

  • 1/8 szklanki miodu
  • 3-5 kostek gorzkiej, ciemnej czekolady
  • 2 łyżeczki zmielonych płatków owsianych
  • Łyżka jogurtu greckiego

Roztopioną czekoladę wymieszajcie z miodem. Następnie dodajcie płatki owsiane oraz jogurt. Ponownie wymieszajcie i nakładajcie na oczyszczoną oraz wilgotną twarz. Maseczkę zostawcie na 15 minut, po czym dokładnie zmyjcie. Odpowiednio natłuści i nawilży skórę.

czekoladowe kosmetyki

Klasyczna gorzka

Co kupić?

  • 200 gram kakao
  • 1/2 szklanki wody lub mleka/śmietanki 30%
  • 200 gram stopionego masła
  • 3 łyżki miodu
  • opakowanie prażonych orzechów
Przygotowanie:
Masło roztopcie. Wszystkie składniki zblendujcie i połączcie z m asłem – przełóżcie do płaskiego pojemnika, wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównajcie czekoladę i dorzućcie orzechy (lub inny preferowany dodatek). Włóżcie do lodówki, aby masa wystygła.

gorzka czekoladka0

 

zobacz również:

Jak powstaje czekolada? Poznaj unikalny proces jej tworzenia

Gorąca czekolada do picia z cynamonem

Gorąca czekolada na różne sposoby – oryginalne i pomysłowe przepisy!

Gorąca czekolada z winem

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kiedy wg Was skończy się wojna na U…
Ja obstawiam lipiec tego roku
Koszty pozycjonowania strony
Fajną opcją jest reklama na Fb, pozwala dotrzeć do wielu odbiorców, którzy są zainteresowani...
Klub puszystych
Podstawą jest odstawić węglowodany, bo to jest kluczowa przyczyna tycia, niszczy gospodarkę hormonalną...
Modne kolory na wiosnę
Pewnie żółty będzie w modzie...