Fondue – jak serwować, różne przepisy, pomysły i przekąski | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Fondue – jak serwować, różne przepisy, pomysły i przekąski

6 grudnia 2017, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Fondue to nie tylko smaczna potrawa, ale też zabawa przy stole i okazja do prowadzenia swobodnych rozmów. Pomysł na wspólne maczanie ulubionych smakołyków w serowym sosie przywędrował do nas ze Szwajcarii. Potrawa nie należy do lekkostrawnych, ale czasem można pozwolić sobie na serową ucztę. Do przygotowania imprezy w stylu fondue jest potrzebne specjalne naczynie z podgrzewaczem, kilka szpadek – dla każdego biesiadnika – na które to nabiera się łakocie.

 

Do natartego czosnkiem naczynia wlewa się białe wytrawne wino, wrzuca starty lub pokrojony w kosteczkę żółty ser (najlepszy jest ementaler lub np. tylżycki). Do takiego sosu można dodać przyprawy np. startą gałkę muszkatołową, pieprz, sól, czosnek. Taki kociołek stawiamy na podgrzewaczu i powoli grzejemy, aż do rozpuszczenia sera. Pod koniec wlewamy kieliszek śliwowicy lub wiśniówki.

Kiedy już sos serowy jest gorący, każdy z łasuchów może już zanurzać bułkę , którą nadziewa na szpadkę, uważając przy tym, aby bułka nie wpadła do środka. Oczywiście oprócz bułeczki czy bagietki można zanurzać w tym gęstym sosie inne dodatki: szynkę, jajka przepiórcze, podgotowane brokuły, ogórki i inne zakąski.

Najlepszy smak fondue uzyskamy stosując dwa różne gatunki sera np. ementaler i drugi ostrzejszy. Jeśli nasze fondue się zwarzy  uratujemy je dodając do masy serowej kropelkę octu.

Fondue serowe rozmaitości:

80 dag sera twardego np. ementaler, comte, tylżycki

– 150 ml słodkiej śmietanki

– 150 ml wytrawnego białego wina

– łyżeczka mąki ziemniaczanej

– łyżka soku z cytryny

– 3 żółtka

– biały pieprz

– szczypta gałki muszkatołowej

– dodatki (ugotowane przepiórcze jaja, krewetki usmażone na maśle z czosnkiem, korniszony, ugotowane na parze brokuły, kalafior, pomidorki koktajlowe itp)

Wszystkie rodzaje sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami wina i sokiem z cytryny wymieszać. W naczyniu do fondue podgrzać pozostałe wino. Porcjami wsypywać ser i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wlać śmietankę wymieszaną z żółtkami. Podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia. Przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Podawać do dodatków.

 

 

 

Zobacz również:

Raclette – przyjęcie z daniami z mini patelni

Fondue czekoladowe

Crostini – pyszne kanapeczki na przekąskę

Kuchnia grecka i przepisy na narodowe przysmaki

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...