Różnica pomiędzy produktami bio a ekologicznymi | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Różnica pomiędzy produktami bio a ekologicznymi

2 czerwca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Pomimo coraz większej świadomości ekologicznej w naszym społeczeństwie, większość z nas często ulega reklamom, tradycji i modzie, nie zastanawiając się, czy pokarm, który spożywamy faktycznie nas odżywia i czy to, co „wrzucamy na ruszt” każdego dnia, jest dla nas zdrowe. Alternatywą dla „zwykłej” żywności jest żywność ekologiczna. Czym ona jest i dlaczego warto jej spróbować?

Mianem „żywności ekologicznej” określa się żywność, produkowaną:

– bez użycia nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin,

– przy zachowaniu żyzności gleby oraz różnorodności biologicznej.

Jak donosi najnowszy raport Świat rolnictwa ekologicznego: Statystyki i trendy 2010 (The World of Organic Agriculture; Statistics and Emerging Trends 2010) przygotowany przez FIBL (Szwajcarski Instytut Badań Rolnictwa Ekologicznego) oraz IFOAM (Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego), światowy udział rynku żywności ekologicznej wynosi 50,9 mld dolarów amerykańskich. Najczęściej kupowane przez konsumentów są produkty mleczne, warzywa i owoce, mięso oraz napoje. Co zatem sprawia, że zainteresowanie żywnością ekologiczną rośnie w tak dynamicznym tempie? Dla niektórych z nas to powrót do tradycji, dla innych to dobry i sprawdzony sposób na walkę z alergią, w szczególności pokarmową. Jeszcze inni kierują się strachem wzniecanym przez media ujawniające coraz powszechniejsze afery w przemyśle spożywczym. Są też tacy, którzy idąc z biegiem czasu i aktualną modą chcą być „eko”.Produkty spożywcze wyprodukowane w sposób naturalny, bez użycia wątpliwych dla zdrowia składników chemicznych wracają do łask konsumentów.

Asortyment produktów ekologicznych w Polsce zwiększa się w imponującym tempie. Rosnący popyt i zainteresowanie żywnością ekologiczną rodzi też szereg pytań, które urosły czasami wręcz do rangi mitów, mówi Danuta Broniarek-Zamrzycka, właścicielka sklepu z żywnością ekologiczną Kozłek: Dla poszerzenia naszej świadomości konsumenckiej spróbujmy odpowiedzieć na kilka najczęściej zadawanych pytań.

Produkty BIO nie różnią się składem od produktów konwencjonalnych, mają tylko ładne opakowanie. Fakt czy mit?

Mit. Warto zwrócić uwagę, że obecnie na półkach sklepowych możemy odnaleźć wiele produktów sygnowanych jako „zdrowe”, „naturalne”, „ekologiczne”. Niestety hasła te są dziś modne i zbyt często nadużywane dla celów marketingowych. „Żywność ekologiczna wiąże się z naturalnym procesem wytwarzania, związanym z przyrodą i dbającym o naturalną witalność żywności i jej wysoką wartość odżywczą. W ekologicznej uprawie warzyw, owoców, ziół, zbóż i innych produktów promuje się naturalne procesy produkcji, podczas gdy większość dostępnej na rynku żywności, produkowana jest z użyciem nawozów sztucznych i syntetycznych oraz szkodliwych dla zdrowia chemicznych środków ochrony roślin” – informuje Serwis Biokurier.pl. Podobnie rzecz ma się w przypadku produktów zwierzęcych. Przy produkcji produktów certyfikowanych ekologicznie zabronione jest stosowanie wszelkich sposobów nienaturalnego żywienia w postaci pasz chemicznych, nadmiaru antybiotyków, czy stymulatorów wzrostu. Cała produkcja opiera się na projektowaniu odpowiednich systemów gospodarowania, poszanowania krajobrazu, klimatu, zasad ekologii , ochrony środowiska a więc wartości, które stanowią dziedzictwo przyszłych pokoleń. Dlatego warto szczegółowo analizować zawartość etykiet umieszczanych na produktach, które kupujemy. Każde gospodarstwo ekologiczne podlega ścisłej kontroli jednostek certyfikujących (listę możemy znaleźć na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: http://www.minrol.gov.pl/) i posiada swój unikalny certyfikat. Mamy zatem pewność, że produkt, który kupujemy został przebadany począwszy od jegowyprodukowania poprzez przechowywanie, na efekcie końcowym w postaci produktu na sklepowej półce kończąc.

Producenci BIO i tak nie stosują norm i oszukują. Fakt czy mit?

Mit. Mimo braku możliwości pełnego wykluczenia nadużyć system kar, jaki stosowany jest przez jednostki certyfikacyjne bywa bardzo dotkliwy. Znaczące naruszenia norm przez gospodarstwo ekologiczne może prowadzić nawet do odebrania certyfikatu na kilka lat.

Produkty BIO są gorsze w smaku od konwencjonalnych. Fakt czy mit?

Mit. Żywność ekologiczna bogata jest w naturalne składniki i witaminy a jej smak znacząco różni się od produktów sztucznie „przewitaminizowanych” lub sztucznie polepszanych. Atutem jest tu wartość biologiczna, którą dawniej miały produkty wytwarzane według naturalnej receptury w nieskażonym środowisku. Wystarczy spróbować produktów ekologicznych np. chleba na zakwasie, świeżego mleka lub twarogu by rozsmakować się w unikalnym smaku tradycji.

Środki czystości muszą być naszpikowane chemią, by były skuteczne. Fakt czy mit?

Mit. Produkty BIO to nie tylko żywność ekologiczna ale również środki czystości i higieny.  Liczne opinie użytkowników pokazują, że ekologiczne środki czystości swoją skutecznością dorównują chemicznym odpowiednikom.  Dodatkowym atutem tych środków jest dbałość o dobro natury i nie zanieczyszczanie środowiska naturalnego.  Wszystkie składniki pochodzenia roślinnego zapewniają 100% biodegradację. Ogromną zaletą jest również fakt, że takie produkty ograniczają a w większości przypadków nie wywołują reakcji alergicznych.

Produkty BIO są droższe od konwencjonalnych. Fakt czy mit?

Fakt. Żywność ekologiczna jest nieco droższa w stosunku do żywności produkowanej metodami konwencjonalnymi. Wynika to z faktu, że uprawa roślin z zastosowaniem metod ekologicznych daje o ok. 20% niższe plony, a wydajność produkcji zwierzęcej, w szczególności mięsa i mleka jest także znacząco niższa. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, iż produkcja żywności ekologicznej generuje wyższe koszty, które związane są z większym nakładem pracy oraz wysokimi kosztami kontroli i certyfikacji.  Pamiętajmy jednak, że wyższa cena żywności ekologicznej rekompensowana jest jej jakością, co przekłada się bezpośrednio na smak i wpływ na zdrowie. Nasze zdrowie, to pochodna tego, co spożywamy, zatem żywność to ostatnia „rzecz”, na której powinniśmy oszczędzać.

Więcej na temat ekologicznych produktów na: www.kozlek.pl

Autor: ms

Źródło: Biokurier, Rolnictwo ekologiczne.

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Różnica pomiędzy produktami bio a ekologicznymi

  1. avatar kaha pisze:

    EKO – bezpieczny dla środowiska i o naturalnym pochodzeniu,
    BIO – czysty ekologicznie, zachowujący różnorodność biologiczną

  2. avatar Starosta pisze:

    Nawiązując do artykułu z dnia 02.06.2011 ,,Różnica pomiędzy produkatmi bio a ekologicznymi”, sądzę, że nie podaliście Państwo tej różnicy (nawet w tytule pojawiła się literówka). Ale nie tym chciałem zainteresować. Otóż, szukam na różnych stronach www, czytam czasopisma, podpytuję ludzi, i nie mogę znaleźć właśnie odpowiedzi na pytanie Jaka jest różnica pomiędzy produktami bio a ekologicznymi.
    Może pomożecie?
    Robert Staosta

    • avatar Goya pisze:

      Z tego co mi wiadomo bio I eko to jedno i to samo ( żywność biologiczna, ekologiczna)

Dodaj komentarz do kaha


FORUM - bieżące dyskusje

Buty fioletowe czy niebieskie?
Zdecydowanie niebieskie!
szampon przeciwłupieżowy
Vichy Dercos DS to dermokosmetyk stworzony specjalnie do włosów suchych z tendencją do powstawania...
Polecani lekarze różnych dziedzin -…
Ja polecam Panią ginekolog dr, Bilińska -Szacon z Rzeszowa. Bardzo miła i konkretna...
Depresja a miejsce pracy
Depresja jest chorobą, którą można skutecznie wyleczyć. Oznacza to, że znakomita większość chorych może...