Dzika róża – zastosowanie i różne przepisy na marmolady i nalewki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dzika róża – zastosowanie i różne przepisy na marmolady i nalewki

5 sierpnia 2020, dodał: amethist
Artykuł zewnętrzny

      

Róże to kwiaty, które mogą cieszyć nie tylko oko, ale także podniebienie. Pamiętały o tym nasze babcie, zrywając pączki lub pachnące pałatki kwitnących kwiatów. Często suszyły je, by zrobić potem konfitury, czy nalewki na zimę. Słodki smak dzikiej róży zamknięty w wypieczonym, domowym pączku to smak, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Czas odświeżyć wspomnienia i samodzielnie przygotować różane smakołyki. Oto kilka przydatnych przepisów!

Konfitura różana

Konfitura różana idealnie nadaje się jako nadzienie do domowych pączków, rogalików, tortów czy ciasteczek, dlatego tak chętnie wykorzystywana jest w cukiernictwie. Ma słodki smak, a przy tym jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • 200 gr płatków dzikiej róży
  • 400 gr cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Na początku każdy płatek róży należy pozbawić białej końcówki (ma gorzki smak), ostrożnie ją odcinając. Następnie opłukać płatki pod ciepłą wodą i pozostawić na chwilę do wyschnięcia. Suche płatki przesypać do makutry, dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszane składniki ucierać do momentu uzyskania pożądanej gładkiej masy. Tak przygotowaną marmoladę przełożyć do słoiczka i rozkoszować się jej smakiem i zapachem.

Syrop z dzikiej róży

 

Syrop z dzikiej róży to nie tylko bogactwo smaku, ale także witamin. Owoce róży mają w sobie od 30 do 100 razy więcej witaminy C niż cytrusy. Ponadto zawierają beta-katorety, bioflawonoidy, likopen oraz inne cenne dla organizmu ludzkiego mikroelementy, warto o tym pamiętać zwłaszcza w okresach podwyższonego ryzyka zachorowań na grypę. Syrop z dzikiej róży jest pozbawiony kwaskowatości cytryny, ma słodki smak i piękny zapach, ponadto bardzo łatwo go przygotować.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków dzikiej róży
  • 160 gr cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Zebrane płatki róży umyć pod bieżącą wodą. Najlepiej w tym celu rozłożyć je na sicie z drobnymi oczkami i opłukać pod kranem. Oczyszczone płatki włożyć do garnka, przysypać cukrem oraz zalać zagotowaną, przestudzoną wodą. Składniki delikatnie ze sobą wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Nazajutrz, postawić naczynie na kuchence i doprowadzić mieszankę do wrzenia. Kiedy napar zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i pozwolić mu delikatnie bulgotać, do momentu, kiedy płatki róży zaczną robić się przezroczyste (zajmie to około 30-40 minut). Po osiągnięciu pożądanego efektu wyłączyć gaz i zostawić syrop do ostygnięcia. Po upływie kilku godzin ponownie postawić go na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Następnie ostrożnie odcedzić płatki róży i do otrzymanego syropu dodać sok z cytryny. Tak przygotowany napój rozlać do buteleczek. Spożywać od razu lub za pasteryzować.

Likier różany

Likier różany to gratka dla wielbicieli dzikiej róży oraz nieco mocniejszych, rozgrzewających trunków. Jest łatwy w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny!

Składniki:

  • 0,5 kg płatków róży cukrowej
  • 750 gr cukru
  • 60 ml soku z cytryny
  • 0,5 l wódki 40%
  • 1 l spirytusu 96 %
  • 0,5 l wody

Sposób przygotowania:

Płatki róży ostrożnie pozbawić białych końcówek, opłukać pod bieżącą wodą, po czym przełożyć do wysokiego słoja. Następnie zalać je sokiem z cytryny i spirytusem. Tak przygotowaną mieszankę odstawić w zacienione miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie trunek przecedzić przez wcześniej przygotowaną gazę lub płótno delikatnie wyciskając płatki. Do nalewki dodać cukier, wodę oraz wódkę. Likier rozlać do buteleczek. Powinien dojrzewać przynajmniej 6 tygodni. Pełnię smaku osiąga jednak po upływie 6 miesięcy.

Różana galaretka z malinami

Róża idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do trunków czy wypieków, ale także jako samodzielny deser. Wystarczy kilka składników i 15 minut, by samodzielnie przygotować pachnącą galaretkę.

Składniki:

  • 150 gram płatków dzikiej róży
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 kg cukru żelującego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sok z 3 cytryn
  • 350 ml wody

Sposób przygotowania:

Płatki dzikiej róży ostrożnie umyć pod bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę i wsypać do niej umyte kwiaty. Pozwolić mieszance, by ponownie się zagotowała, po czym zdjąć ją z ognia i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ostrożnie odcedzić. Do oczyszczonego wywaru dodać sok z cytryny i ponownie pozwolić mu wystygnąć. Następnie dodać do niego wodę różaną, cukier żelujący oraz waniliowy. Otrzymaną mieszankę gotować przez 3-4 minuty. Gorącą masę zdjąć z palnika, ostrożnie rozlać do mniejszych naczyń i odstawić do ostygnięcia. Kiedy galaretka się zetnie, można rozkoszować się smakiem.

Różana pasta idealna na kanapki

Dzika róża świetnie smakuje z różnego rodzaju wypiekami, dlatego idealnie sprawdzi się także jako dodatek do pieczywa!

Składniki:

  • 500 gr świeżych owoców dzikiej róży
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 1 mała, niezbyt ostra papryczka chilli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Owoce róży ostrożnie opłukać i zostawić do wyschnięcia. Osuszone owoce wraz z cukrem wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy cukier zacznie się roztapiać, dodać pozostałe składniki. Pastę dusić pod przykryciem przez około 5 minut, następnie zdjąć ją z ognia i zostawić do ostygnięcia. Tak przygotowaną smarować ulubione pieczywo.

zobacz również:

Dżem z ogórka – oryginalne i nietypowe marmolady

Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy

Pesto – różne pomysłowe przepisy

Ciasta z jabłkami – różne przepisy



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Dzika róża – zastosowanie i różne przepisy na marmolady i nalewki

  1. avatar Malwina pisze:

    Bardzo fajne przepisy, na pewno spróbuję, bo dzika róża ma najwięcej witaminy C spośród wszystkich produktów naturalnych, warto ją suplementować ;)

Dodaj komentarz do Malwina


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...