Domowe lody – przepisy krok po kroku | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Domowe lody – przepisy krok po kroku

9 czerwca 2020, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

W letnie upalne dni poszukujemy sposobów, by się ochłodzić. Doskonałym pomysłem są domowe lody, które możemy przyrządzić w wielu różnych smakach. Wykorzystujmy dobrodziejstwa letniego sezonu i dodawajmy soczyste i zdrowe osoce do naszych deserów lodowych. Sprawdzone przepisy na pyszne lody prezentuje blogerka kulinarna, specjalizująca się w deserach:

 

Lody jagodowe

-180 ml mleka
-180 ml śmietanki 30%
-3 żółtka
-ziarenka z jednej laski wanilii
-130 g cukru
-300 ml jagód

Jagody dokładnie zmiksować. Mleko i śmietanką podgrzać razem z ziarenkami wanilii. Odstawić na 1-3 godziny. Przelać przez sitko. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Ponownie podgrzać mleko i gdy będzie gorące (nie gotować) wlać odrobinę do wciąż ubijanych żółtek. Nie przerywając ubijania cienkim strumieniem wlać resztę. Przelać do rondla i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i osadzać się na łyżce. Masa nie może się zagotować. Podgrzewałam na małym ogniu, a gdy widziałam że masa za bardzo się podgrzewa ściągałam na chwilę garnek z ognia. Gotową mieszankę przelać do zmiksowanych jagód. wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Dobrze schłodzoną mieszankę zamrozić w maszynce do lodów według instrukcji maszynki. Jeśli nie posiadacie maszynki, zamrażane lody należy dokładnie mieszać do 30 minut by rozbić tworzące się kryształki lodów.

Lody arbuzowe

Składniki na 6 sztuk:

-1 kg słodkiego arbuza
-posypka czekoladowa
-jogurt o smaku kiwi
Arbuza pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Przelać do foremek 3/4 wysokości. Do każdej foremki wsypać niewielką ilość posypki czekoladowej. Włożyć do zamrażarki na 1h. Po tym czasie wyjąć i uzupełnić foremki jogurtem. Wkładamy z powrotem do zamrażarki przynajmniej na dobę.

Lody truskawkowe z wanilią

Składniki na ok. 1 litr lodów:

-170 ml pełnego mleka
-170 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
-4 żółtka
-170 ml drobnego cukru do wypieków
-350 g truskawek, odszypułkowanych
-świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny – pominęłam
-ziarenka z 1 laski wanilii

Truskawki i sok z cytryny zmiksować blenderem, odstawić. Do garnka z grubym dnem wlać mleko, kremówkę i ziarenka wanilii. Gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie w drugim naczyniu mikserem utrzeć żółtka z cukrem, do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia – lody by się zważyły. Natychmiast dodać zmiksowane z truskawki, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po tym czasie schłodzoną mieszankę wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Lody można również wykonać bez maszyny – schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.

Lody rabarbarowo-truskawkowe

-250ml śmietanki 30%,
-1/2 kg rabarbaru,
-200g świeżych truskawek,
-100g drobnego cukru.

Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę, zalać szklanką wody, dodać cukier, gotować ok. 10min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić i zblendować. Zmiksować z zimną śmietanką, przelać do pojemnika, zamknąć i wstawić na 2 godz do zamrażalnika. Ponownie zmiksować przy pomocy blendera i zamrozić na kolejne 2 godziny. Po dwóch godzinach po raz ostatni zmiksować lody, dodać pokrojone w kosteczkę truskawki, wymieszać i wstawić na całą noc do zamrażalnika. Łyżką do lodów nakładać porcje do pucharków lub wafelków waflowych. Najlepiej wyjąć lody na 30minut przed podaniem, by nie były takie zimne:)

Lody malinowe

-350 g malin + do dekoracji
-500 g twarogu mielonego (z wiaderka)
-2-3 łyżki cukru pudru.
Maliny zmiksować, połączyć z twarogiem i cukrem. Mieszankę schłodzić. Schłodzoną mieszankę umieścić w maszynie do lodów i dalej postępować wg instrukcji. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, mieszankę umieścić w pojemniku i zmrozić w zamrażarce. By lody były puszyste, mieszankę należy miksować co 20 minut by rozbić tworzące się kryształki lodu.

Lody bananowo-czekoladowe z krówkami

-3 banany,
-200g drobnego cukru trzcinowego,
-1/2 l śmietanki 30%,
-100 g mlecznej czekolady,
-sok z 1/2 cytryny,
-100g krówek.

Banany obrać ze skórki i pokroić w plastry, dodać sok z cytryny i cukier, zmiksować za pomocą blendera. Dodać śmietanę, ponownie zmiksować. Przelać do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie znów zmiksować, dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane krówki. Wstawić do zamrażalnika na 2 godz. Po dwóch godzinach lody ponownie zmiksować i wstawić do zamrażalnika na całą noc. Podawać udekorowane krówkami.

Lody z pieczonych bananów

-3 dojrzałe banany
-brzoskwinia
-2 łyżki masła
-4 łyżki cukru trzcinowego
-3/4 szklanki mleka
-3/4 szklanki śmietanki 30%
-1 łyżeczka ekstraktu wanilii
-1,5 łyżeczki soku z cytryny
-szczypta soli

Banany o brzoskwinię obrać, pokroić w plastry, ułożyć na blaszce, obsypać 2 łyżkami cukru i obłożyć masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 30 – 40 minut. Po upieczeniu, banany zmiksować z mlekiem, śmietanką, pozostałym cukrem, ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Masę schłodzić w lodówce, a następnie wlać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji jej producenta. Lody można wykonać bez maszynki: Schłodzoną masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na minimum 8 godzin. W między czasie można je kilka razy zmiksować by rozbić powstające kryształki lodu, wtedy lody będą puszyste.

Lody morelowe z cytryną

-1/2 kg moreli
-sok z 1 cytryny
-2 łyżki cukru
-1/2 litra mleka 1,5%
-75 ml odtłuszczonego mleka w proszku
-1 łyżka cukru pudru
Morele sparzyć wrzątkiem, po minucie przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Owoce umieścić w rondelku, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu aż owoce się rozpadną. Zmiksować na gładko, odstawić do przestudzenia. W drugim rondelku podgrzewać mleko, mleko w proszku i cukier puder aż składniki się połączą. Kiedy cukier i mleko w proszku się rozpuszczą zdjąć z ognia, nie dopuścić do zagotowania. Połączyć dwie przestudzone mieszanki, schłodzić w lodówce, a następnie wlać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji jej producenta. Lody można wykonać bez maszynki: Schłodzoną masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na kilka godzin. W między czasie należy je miksować co 1/2 godziny by rozbić powstające kryształki lodu, wtedy lody będą puszyste.

Lody miętowo – czekoladowe

-szklanka śmietanki 30%,
-1/2 szklanki mleka,
-3 żółtka,
-1/3 szklanki cukru,
-szczypta soli,
-50g mlecznej czekolady,
-50 g gorzkiej czekolady,
-szczypta zielonego barwnika spożywczego,
-kilka kropel miętowych (np. Herbapol).

Śmietankę ubić na sztywno, dodać mleko i żółtka oraz szczyptę soli. Chwilę miksować. Dodać posiekane czekolady, barwnik oraz krople miętowe, dokładnie wymieszać. Masę przelać do pojemnika i zamrozić. Następnie co dwie godziny lody wyjmować z zamrażalnika i miksować chwilę blenderem. Czynność powtarzać 3-4 razy. Lody nakładać przy pomocy łyżki do lodów.

Lody owocowe

-3 dojrzałe brzoskwinie
-250 ml soku pomarańczowego
-50 g borówek
-1 czubata łyżka cukru trzcinowego

Brzoskwinie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do naczynia albo kubka. Wlewamy sok, cukier i przy pomocy blendera albo innego urządzenia miksujemy. Do pojemników na lody wrzucamy po kilka sztuk całych borówek, zalewamy sokiem i wkładamy do zamrażarki. Po kilku godzinach mrożenia możemy bez wyrzutów sumienia oddać się słodkiemu lenistwu i pochłonąć loda/lody.

Zwykłe lody śmietankowe


-1 duża śmietana kremówka
-3 jajka
-1/2 szklanki cukru

Śmietanę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu ubijamy białka jaj, dodając żółtka i cukier – należy uważać, by nie zniszczyć piany. Tak przygotowaną masę, przelewamy do kremówki, delikatnie mieszamy łyżą, aż powstanie gładka, pulchna masa. Całość wkładamy do zamrażarki.

Lody żurawinowe

Składniki na 4 porcje:

-40 g suszonej żurawiny amerykańskiej
-100 ml soku z żurawiny amerykańskiej
-125 g zmrożonych lub świeżych truskawek
-1 łyżka stołowa cukru
-1 cukier wanilinowy
-4 formy do lodów na patyku (każda o pojemności ok.
60 ml)

Zagotować żurawinę, sok z żurawiny amerykańskiej, truskawki i cukier wanilinowy. Delikatnie utrzeć i wlać do formy do lodów na patyku. Patyczki do lodów można ewentualnie zastąpić plastikowymi łyżeczkami.

Ogniste lody z cynamonem

– ½ szklanki mleka
– 1 laska cynamonu
– 1 skórka pomarańczy (z 1 małej pomarańczy)
– 4 całe goździki
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
– 1 ½ łyżeczki sosu TABASCO
– 2 szklanki ubitej śmietany kremówki (30% lub 36%)

W małym rondlu na średnim gazie połącz mleko, laskę cynamonu, skórkę pomarańczy, goździki i zagotuj. Zmniejsz gaz, przykryj i powoli gotuj przez 5 minut, aż do połączenia się składników. Odstaw całość do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie odcedź. W dużej misce połącz mieszankę mleczną, wanilię, mleko skondensowane i sos TABASCO®, dokładnie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę. Przykryj i zamroź, aż masa stwardnieje, w międzyczasie raz zamieszaj. Podawaj kulki lodów w kieliszkach lub pucharkach. Możesz ozdobić laskami cynamonu i paskami skórki pomarańczowej.

Źródło:
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/, http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/, http://olainthekitchen.blogspot.com/

zobacz również:

 

  1. Co jeść i pić w upały?

  2. Papryka na różne sposoby – pomysłowe przepisy czytelników

  3. Dania z grilla – różne przepisy

  4. Wszystkie kulinarne inspiracje

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Domowe lody – przepisy krok po kroku

  1. avatar aga pisze:

    Pysznie smakują polane olejem z dyni. Super kolor, zapach i smak.

Dodaj komentarz do aga


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...