Domowa, polska kuchnia: restauracja Galicja w Manufakturze, opinia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Domowa, polska kuchnia: restauracja Galicja w Manufakturze, opinia

3 października 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W ramach naszej kulinarnej akcji Blogerzy Smakują  mamy  przyjemność zaprezentować kolejną recenzję, tym razem nasza kulinarna podroż skierowała nas do swojskiej restauracji Galicja w Łodzi:

 banersmak

galicja

Galicja ul. Ogrodowa 19 a Łódź

Galicja to w miarę nowa restauracja, która mieści się w Manufakturze, wejście jednak nie jest od strony rynku, tylko w bocznej alejce. Gdy zobaczyłam, że mamy się wybrać właśnie do tej restauracji (za sprawą portalu urodaizdrowie.pl) najbardziej cieszyłam się na zobaczenie piwnicy, o której słyszałam dużo dobrego- ceglane, zabytkowe wnętrze. Na nasze nieszczęście, gdy przekroczyliśmy próg Galicji usłyszeliśmy, że cała piwnica jest zarezerwowana i w całej restauracji był tylko jeden wolny stolik (piątek, godz. 16).

galicja-2

Wnętrze utrzymane jest w swojskim stylu. Trochę przypomina mi to sielankę z lokali Magdy Gessler- są firanki, podwieszane kolorowe tkaniny pod sufitem. Mamy też genialny piec kaflowy, który najchętniej zabrałabym do swojej kuchni.

Kelnerki pięknie ubrane – w rozkosznych gorsetach i spódniczkach śpieszyły z kartą do nas, jak tylko usadowiliśmy się przy stoliku. Na sam początek zamówiliśmy maczankę krakowską. Wyglądała pięknie, sos był bardzo smaczny, jego smak głęboki. Mięso kruche, choć odrobinę za suche.

Czytaj więcej o daniach TUTAJ

Sama restauracja ma wiele do zaoferowania. Przyjemne, choć słodkawe wnętrze, duże porcje smacznego jedzenia. Do rachunku, który wynosił nieco ponad 80 zł dostaliśmy także dwa bony na 20% mniej od kolejnego rachunku- na pewno skorzystamy, bo tym razem nie starczyło miejsca na deser... A chętnie bym spróbowała strudla z jabłkami.

Testowała:

Paulina – Jestem z Łodzi, prowadzę bloga kulinarnego na którym recenzuję restauracje i inne lokale gastronomiczne.
Prowadzi bloga: wwww.smakowitykasek.pl

zobacz również:

  1. Akcja Blogerzy Smakują – przyłącz się!
  2. Baza Testerek i Blogerek
  3. Obecnie testowane restauracje – zgłoś się!
  4. Pozostałe recenzje blogerek

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Domowa, polska kuchnia: restauracja Galicja w Manufakturze, opinia

  1. avatar Glik pisze:

    Galicja. Bardzo miła obsługa, ładne wnętrze, czas oczekiwania na jadło znośny. Tu muszę się przyczepić do konkretnej potrawy: „Gulasz wiedeński według przepisu Roberta Makłowicza ze specjalnie wyselekcjonowanej wołowiny, podany z frankfurterką, jajkiem sadzonym i czeskimi knedlami” – inaczej wyobrażałem sobie selekcje wołowiny, tymczasem podano na talerzu kawałki tłuste, żyły, chrząstki, czyli kucharz ciął mięso jak leci. Natomiast b. dobre „pućki wołowe” no i „piwo na desce”.

  2. avatar natia pisze:

    Ja polecam w takim razie pierogarnie w Zamościu. Jest swietna, pierogów do wyboru mnóstwo a i cenowo jest ok.
    Zamojska sie nazywa.

  3. avatar NaWidelcu pisze:

    Nawet nie wiedziała, że Galicja jest tak blisko. Jeśli podróże to przede wszystkim kulinarne, najlepiej jak najsmaczniejsze! A w takich wnętrzach z takim menu to człowiek pragnie się tylko zatrzymać w czasie i trwać w tych przyjemnościach podniebienia. Tak wspaniała akcja, oj nie mogę się wręcz oprzeć urokowi tego miejsca. Czy zaprosicie mnie do środka?

    gotujzgulgotkiem.blogspot.com

Dodaj komentarz do Glik


FORUM - bieżące dyskusje

Jak stawiać granice innym ludziom?
Niektórzy obawiają się, że sztywne ustalenie granic pozbawia szansy na bliską relację, ale...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Czego nie mówić będąc w związku? 1. Nie masz nic do gadania. Chodzi o wszystkie zdania ograniczające...
Jedzenie, które zmniejsza ryzyko ch…
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" przekonują, że jedząc orzechy zamiast jajek możemy...
Podwyżka renty socjalnej
Sejm zajmuje się projektem podwyżki renty socjalnej. Świadczenie ma wzrosnąć aż trzykrotnie! Dzięki...