Dieta idealna dla włosów | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dieta idealna dla włosów

7 lutego 2017, dodał: fringilla
Artykuł zewnętrzny

 

O tym, że jakość spożywanego pożywienia wypływa na kondycję skóry, paznokci i włosów, wie pewnie każdy. Jednak, co jeść, by włosy były piękne, lśniące i zdrowe? Wystarczy włączyć do swojego jadłospisu kilka produktów, a nasze włosy będą nam wdzięczne!

 

Jak to się dzieje, że osoby, które uprawiają sport, dobrze się odżywiają, długo przebywają na świeżym powietrzu i unikają stresów, mogą się pochwalić zdrowymi włosami?

Sprawa nie jest tak skomplikowana, jakby się wydawało: im lepiej zaopatrzymy cebulki włosowe w substancje odżywcze, tym nowo rosnące włosy będą mocniejsze, bardziej odporne i zdrowsze. Komórki tworzące cebulki włosowe są bardzo aktywne i szybko się dzielą. Niezbędną do tego energię pozyskują ze składników pokarmowych dostarczanych przez krew.

 

Ruch i przebywanie na świeżym powietrzu usprawnia krążenie, a co za tym idzie prowadzi do lepszego odżywienia komórek. Nic zatem dziwnego, że ludzie preferujący kanapowy styl życia nierzadko mają cienkie, łamliwe i przyklapnięte włosy (często pojawia się u nich łupież). Oprócz nich na choroby włosów narażeni są także palacze, amatorzy opalania i osoby o obniżonej odporności.

Włosy chcą witamin!

To, że koniecznie jest włączenie do jadłospisu warzyw i owoców, nie będzie dla nikogo zaskoczeniem. Dzięki nim dostarczymy włosom odpowiednich składników odżywczych. Poniżej przedstawiono te, które

Witamina A – chroni jądro komórkowe i zwalcza wolne rodniki. Bierze udział w powstawaniu keratyny – naturalnego budulca włosów. Jej niedobór sprawia, że włosy stają się łamliwe i suche. Znajdziemy ją m.in. w: rybach (głównie makreli i łososiu), wątróbce, nabiale, żółtkach, marchewce, papryce, moreli, wiśniach, grejpfrutach, pomidorach, burakach.

Witamina E – to ona nadaje włosom połysk, nawilża je i wygładza. Hamuje procesy starzenia się zarówno włosów, jak i skóry. Najwięcej witaminy E mają oleje roślinne tłoczone na zimno, ziarna zbóż, migdały, orzechy włoskie, masło, szparagi, szpinak, brokuły.

Witaminy z grupy B – za ich głównie źródło uważa się mleko, zboża, drożdże, rośliny strączkowe, ziemniaki, warzywa. Porcja muesli na śniadanie to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi sporej części dziennej dawki tych witamin. Zapobiegają one łojotokowi i stanom zapalnym skóry głowy. Do witamin z grupy B należy także kwas pantotenowy (witamina B5), który pobudza produkcję nowych komórek i przyspiesza wzrost włosa. To on odpowiada za sprężystość włosów i ich siłę. Zawierają go niektóre owoce, np. melony, a także wątróbka, pełne mleko, sery, pełnoziarniste pieczywo.

Kwas foliowy – to również witamina z grupy B. Odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii. Znajdziemy ją w produktach z pełnego ziarna, warzywach, nabiale, a także niektórych owocach: truskawkach, wiśniach, winogronach i pomarańczach.

Witamina C – nie tylko wzmacnia system odpornościowy, lecz także zwalcza wolne rodniki. Jej źródłem są owoce dzikiej róży, cytrusowe, papryka, jagody, grejpfruty.

Włosom trzeba także dostarczyć odpowiednich składników mineralnych

Żelazo odgrywa istotną rolę w procesie wzrostu włosa. By dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki żelaza, należy sięgać po podroby, chude mięso, zielone warzywa (rzeżucha, brokuły), ryby, rośliny strączkowe, orzechy, kasze gruboziarniste, buraki.

Krzem – zawarty jest w wodzie mineralnej, owsie, prosie, niełuskanym ryżu i jęczmieniu. Pierwiastek ten wpływa na strukturę włosa, a ostatnie badania przeprowadzone w klinice uniwersyteckiej w Hamburgu udowodniły, że po półrocznym stosowaniu żelu krzemowego grubość włosa wzrasta średnio 13%.

Selen – wzmacnia odporność organizmu i zwalcza wolne rodniki. Znajdziemy go w podrobach, orzechach, owocach morza, cebuli, czosnku i niektórych grzybach (prawdziwkach).

Cynk – istotny dla kondycji włosa, jego niedobór może powodować łysienie. Pierwiastek ten znajduje się przede wszystkim w chudym mięsie i mleku oraz żółtkach jaj. W warzywach występuje w zielonym groszku, marchwi, brukselce czy szpinaku. Dobrym źródłem cynku są też orzechy.

Miedź, żelazo, siarka – odpowiadają  za wytrzymałość i sprężystość włosów. Pierwiastki te znajdziemy w takich produktach, jak: warzywa strączkowe, małże, ryby, wątroba, kasza gryczana.

Suplementy diety

Jeśli nie mamy czasu na komponowanie zrównoważonych posiłków, możemy sięgnąć po suplementy diety. W aptekach i drogeriach znajdziemy wiele preparatów ziołowo-witaminowych poprawiających kondycję nie tylko włosa, lecz także skóry i paznokci. Dobry suplement diety powinien zawierać, oprócz wymienionych wyżej witamin i pierwiastków, również zioła – skrzyp polny, pokrzywę, nagietek, melisę.

 

Skrzyp jest źródłem krzemu, pokrzywa doskonale pielęgnuje włosy cienkie, przetłuszczające się, ze skłonnością do wypadania. Natomiast nagietek i melisa wzmacniają włosy suche i zniszczone.

Na podstawie książki Marlies Möller „Sekrety pięknych włosów”, Wydawnictwo RM 2011

zobacz również:

  1. Maseczki do włosów – domowe sposoby na suche włosy
  2. Maseczki – domowe sposoby na włosy zniszczone
  3. Koszulkowanie włosów kręconych i prostych na czym polega plopping?
  4. Olejowanie włosów – na czym polega i jakie są efekty?
  5. Żelatyna do włosów czyli laminowanie – hit blogowy!

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz