Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły

24 października 2019, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Tak prosty, a tak bardzo go lubimy. Tak bardzo, że jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie. Makaron – bo o nim mowa – jest spożywany pod każdą szerokością geograficzną, a w Polsce zyskuje coraz więcej prawdziwych miłośników.

Makaron daje nam w kuchni ogromne możliwości. Znakomicie komponuje się z wieloma różnymi składnikami. Możemy podać go zarówno na wykwintną kolację, na przykład ze szparagami i wędzonym łososiem, jak i na prosty szybki obiad – z serem czy pomidorami. Najwięksi wielbiciele mogą go zjeść nawet na śniadanie, gotując zupę mleczną z makaronem. Liczbę potraw, które można przyrządzić z jego pomocą, ogranicza tylko nasza wyobraźnia.

Oto kilka pomysłów naszych czytelników:

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem pleśniowym

Autor: Garretka

Składniki:
– 15 dag świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 15 dag pomidorków koktajlowych
– 15 dag sera pleśniowego
– sól, pieprz
– opakowanie makaronu tagliatelle
– 3 łyżki masła
– gałka muszkat.

Przygotowanie:
Szpinak pokroić na drobne kawałki, czosnek i cebulę posiekać. Pomidorki pokroić na połówki a ser rozkruszyć. Makaron ugotować z łyżką oliwy. Na maśle zeszklić cebulę, czosnek, szpinak, doprawić. Dusić około 2 minuty, dodać pomidorki. Makaron wymieszać ze szpinakiem, posypać serem.

Makaron w sosie pomidorowo-sezamowym

Autor: beatriczenkiczen

Składniki:
– puszka pomidorów bez skórki w całości lub krojonych
– 1/4 małej czerwonej papryczki chili
– 1/4 cebuli czerwonej
– 4 łyżki ziaren sezamu
– 6 małych kuleczek mozzarelli
– garść świeżych listków bazylii
– 2 suszone pomidory z zalewy
– sól, pieprz biały, papryka słodka
– łyżka oleju
– mała połówka piersi z kurczaka (opcjonalnie)
– płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
– makaron lekko czosnkowy 2 porcje

Przygotowanie:
Jeśli mamy pierś, to myjemy ją, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, podobnie robimy z chili (bez pestek). Pomidory w puszce miksujemy na sos,  w zależności od tego czy chcemy czuć kawałki pomidorów w sosie czy nie – miksujemy krócej bądź dłużej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę z chili i sezamem, lekko podsmażamy i wlewamy sos ze zmiksowanych pomidorów. Jeśli chcemy przygotować danie mięsne z piersią kurczaka, to dodajemy je teraz, wtedy kurczak będzie miękki i delikatny w środku. W między czasie gotujemy makaron. Sos jest gotowy, kiedy cebula zmięknie, nie trwa to długo..jeśli mamy pierś, to trwa to chwilę dłużej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem białym i słodką papryką oraz koncentratem pomidorowym. Ja przypraw nie dodałam dużo, ponieważ nie chciałam “zabić” smaku sezamu. Na sam koniec, przed ułożeniem sosu na makaronie dodajemy posiekaną bazylię, i pokrojoną w ćwiartki mozzarellę, przez co zioła nie stracą koloru, a ser będzie delikatnie się ciągnął. Kiedy polejemy makaron sosem, na wierzch układamy pokrojone w paski suszone pomidory i listek bazylii.

Makaron z pesto

Autor: beatriczenkiczen

Składniki:
– 30 g świeżych listków bazylii wraz z miękkimi łodyżkami (1 doniczka bazylii)
– 1 ząbek czosnku
– 15 g orzeszków piniowych lub włoskich
– 40 ml oliwy z oliwek
– sól
– ewentualnie tarty parmezan/cheddar
– 2 porcje makaronu np.linguine lub pełnoziarnistego tagliatelle

Przygotowanie:
Przygotowujemy makaron według wskazań na opakowaniu. Listki bazylii wraz z łodyżkami myjemy, osuszamu i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i orzeszkami pinii/włoskimi blendujemy na papkę. Można również użyć moździerza. Do gotowej papki dodajemy oliwę i delikatnie solimy. Gotowy sos szybko łączymy z makaronem, tak aby był on cały oblepiony pesto. Wierzch dania mozna posypać tartym serem.

Makaron z brokułami i kurczakiem

Autor: KasiekK

Składniki:
– około 200 g makaronu tasiemka walcowana z mąki z pełnego przemiału
– 3 ząbki czosnku;
– oliwa z oliwek;
– pierś z kurczaka;
– 1 brokuł;
– 1 mała cebulka;
– sól i pieprz do smaku;
– około 1 łyżki listków bazylii;
– ewentualnie ser żółty.

Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente. W międzyczasie ugotować również różyczki brokuła. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do zarumienionej cebuli, przyprawić i smażyć do czasu, aż się lekko zarumieni. Ciepły makaron połączyć z kurczakiem i różyczkami brokuła. Ewentualnie można dodać jeszcze odrobinę oliwy i doprawić. Posypać bazylią i wymieszać. Można również posypać startym serem.

Makaron muszle z serkiem ricotta i musem truskawkowym

Autor: bitedelite

Składniki:
– makaron żytni razowy, w kształcie muszli
– ser ricotta
– cukier lub miód do smaku
– truskawki

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ser wymieszać z miodem, osłodzić wg uznania. Każdą muszlę wypełnić serowym farszem. Truskawki zmiksować z miodem lub cukrem. Muszle ułożyć na talerzu, polać musem truskawkowym i podawać.

Makaron z rybą i kaparami

Autor: pinkmause

Składniki:
– 2 filety rybne
– ¼ kg makaronu nitki
– pieprz i sól
– 1 łyżka oliwy z oliwek

– pomidory z puszki lub koncentrat
– 3 łyżki masła
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
– 3 łyżki kaparów
– 1/2 cytryny
– 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki

Przygotowanie:
Filety doprawić solą i pieprzem, nadać okrągły kształt. 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek roztopić w dużej patelni i usmażyć rybę. Zdjąć z patelni. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć czosnek, wlać wino, dodać kapary pomidory i sok z cytryny. Gotować, aż sos zmniejszy objętość o 1/3 (około 5 min.). Zdjąć z ognia, dodać pozostałe 2 łyżki masła. Wymieszać ze świeżą pietruszką. Przełożyć na talerze. Na wierzchu makaronu położyć rybę, polać sosem.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem

 

Autor: beatriczenkiczen

Składniki:
– 130-180 gr tuńczyka z puszki w sosie własnym (może być też z wody, w oleju)
– 200 gram szpinaku
– ząbek czosnku
– sól/pieprz
– makaron dla 2 osób
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy makaro, według wskazań na opakowaniu. W między czasie na patelnię wrzucamy mrożony szpinak, tuńczyka z zalewą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy szpinak się rozmrozi i podgrzeje razem z rybą, a makaron będzie ugotowany al dente – dodajemy go do patelni, mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły i makaron był ładnie oblepiony tuńczykiem i szpinakiem. Doprawiamy sola i pieprzem.

Makaron z grillowanymi warzywami

Autor: doprawionefantazja

Składniki:
– 500 g makaronu kokardki
– papryka
– bakłażan
– 3 małe cukinie
– 2 cebule
– 3 marchewki
– parmezan
– oliwa
– sól
– pieprz
– zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Paprykę, cukinię, bakłażana i marchewkę pokrój w niezbyt grube prążki, a cebulę w pół talarki. Następnie przełóż do miski, skrop oliwą i obtocz w przyprawach. Przełóż na blachę i podpiecz przez 20 min w temp 230C. W garnku zagotuj wodę z solą, wrzuć makaron i ugotuj al dente. Gotowy odcedź na sitku i ponownie przełóż do garnka, dodaj zgrillowane warzywa i delikatnie wymieszaj. Na talerz nałóż porcję makaronu i posyp startym parmezanem.

Makaron z kurczakiem, pomidorami i szpinakiem

Autor: Ervisha

Składniki:
– 450 g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
– 4 filety z piersi z kurczaka bez skóry
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– 4 ząbki czosnku
– 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
– 3/4 szklanki bulionu
– opakowanie szpinaku
– 2 szklanki pomidorków cherry
– sól i pieprz do smaku
– 100 g parmezanu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą by się nie posklejał i odstawiamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie przez 1-2 minuty z obydwu stron na złoty kolor po czym zdejmujemy go z patelni. Zmniejszamy ogień, dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszamy i dusimy przez 30 sekund. Po upływie czasu całość zalewamy białym winem i bulionem z kurczaka po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż płyn zmniejszy się o połowę. Dodajemy szpinak, pokrojone w kawałki pomidory, kawałki kurczaka i mieszamy do momentu aż szpinak zmięknie.

Makaron z brukselką i boczkiem

Autor: iwa643

Składniki:
– 2 szklanki makaronu świderki,
– 15 dag brukselki,
– 1 łyżeczka masła,
– Jarzynka Winiary
– 1 plaster boczku wędzonego
– 10 dag kiełbasy wędzonego
– pieprz kolorowy

Przygotowanie:
Brukselkę myjemy obieramy z brzydkich liści i gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Gdy brukselka jest prawie ugotowana odcedzamy ją studzimy i rozbieramy z listków. Na patelni podsmażamy pokrojona kiełbasę i boczek. Dodajemy listki kapusty mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron i łyżeczkę masła.Mieszamy . Doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku.

Makaron z sosem jagodowym i migdałami

Autor: Mysiunia

Składniki:
– 200 gram makaronu
– 300 ml jagód
– 6 łyżeczek cukru
– kruszone migdały

Przygotowanie:
Na wrzącą wodę wrzucamy makaron i gotujemy go ok 12 minut. W tym czasie do garnuszka wsypujemy jagody, dodajemy do nich cukier i dokładnie rozcieramy łyżką. Ugotowany makaron wyciągamy łyżką cedzakową na talerze po czym polewamy je sosem jagodowym. Na sam koniec posypujemy makaron pokruszonymi migdałami, w razie potrzeby można dosłodzić.

Makaron z małżami w białym winie

Autor: cherrylassie

Składniki:
– 200g makaronu Linguini lun Spagethii
– 200g świeżych małży
– 125ml białego wytrawnego wina
– 1/2 średniej cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1/3 łodygi selera naciowego
– 2-3 łyżki śmietany
– cienki szczypiorek
– łyżka stołowa startego parmezanu
– sól
– pieprz

Przygotowanie:

Małże myjemy w zimnej wodzie i obrywamy włókna wystające i muszelek. Jeżeli są otwarte,sprawdzamy czy żyją-pukając muszelką o blat stołu. Jeśli małż się zamyka -wciąż jest żywy i zdolny do spożycia, gdy pozostaje otwarty-wyrzucamy. Nie lekceważmy tej czynności-bardzo łatwo o zatrucie martwym małżem! Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę,szczypiorek siekamy drobno,a parmezan ścieramy na drobnej tarce. Wstawiamy wodę na makaron z odrobiną soli i oleju lub oliwy. Gdy woda się zagotuję-wrzucamy makaron i gotujemy ok.10minut.
W czasie gdy makaron nam się gotuję,w następnym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę,czosnek i seler naciowy i delikatnie podsmażamy-tak by nie zmieniły koloru. Dodajemy małże i zalewamy winem. Gotujemy pod przykryciem ok.5 minut lub do czasu kiedy małże się otworzą. Zdejmujemy pokrywkę,gotujemy na małym ogniu następne 3-4 minuty,by wino się zredukowało,dodajemy śmietanę i gotujemy przez następne 5 minut. Na koniec solimy,pieprzymy i dodajemy połowę szczypiorku. Ugotowanego makaronu nie płuczemy pod zimną wodą. Oliwa dodana na początku gotowania zapobiega sklejaniu się. Makaron układamy na talerzu,polewamy sosem i fantazyjnie wtykamy tu i ówdzie małże. Całość posypujemy odrobiną parmezanu i resztą szczypiorku.

Makaron z kurczakiem i żurawiną

Autor: pinkmause

Składniki:
– 2 łyżki masła
– 1 pierś z kurczaka
– garść żurawin
– kilka liści szpinaku
– 1/2 opakowania makaronu świderki
– 2 łyżki oleju
– sól i pieprz
– garść sera (Parmezan)
– 1 mała cebula

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Pierś kurczaka pokroić, posolić, obsmażyć na oliwie. Na maśle podsmażyć cebulkę i dodać szpinak. Makaron przełożyć do miseczki, dodać szpinak i cebulkę oraz mięso. Wrzucić wcześniej namoczoną żurawinę. Doprawić, delikatnie wymieszać.

Makaron z truskawkami

Autor: pinkmause

Składniki:
– ½ kg truskawek
– ½ kg makaronu muszelki
– 30 dag sera mozzarella
– ¼ filiżanki świeżej bazylii
– ¼ filiżanki czerwonej cebuli
– ¼ filiżanki sosu vinaigrette.

Przygotowanie:
Truskawki umyć, przebrać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Wymieszać truskawki, makaron, ser mozzarella, bazylię i cebulę w dużej misce. Pokropić sosem vinaigrette i delikatnie wymieszać.

Kurki z makaronem

Autor: malinka

Składniki:
– 40 dag kurek świeżych
– cebula
– 200 ml creme fraiche
– 5 dag sera typu Lazur
– 4 łyżki sera żółtego startego na wiórki
– makaron (najlepszy szeroki makaron wstążki)
– 0,5 szklanki bulionu warzywnego
– 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
– sól i pieprz, oliwa

Przygotowanie:
Na dużej patelni na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać umyte, posolone i popieprzone kurki, smażyć na dość dużym ogniu przez około 10 minut. Do grzybów  dolać bulion i wino. Dusić następnie przez około 10 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do grzybów dodać creme fraiche i pokruszony błękitny ser. Dusić na małym ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do grzybów dodać ugotowany makaron, wymieszać i podawać gorący. Posypać wiórkami sera.

 

zobacz również:

  1. Plebiscyt na najzdrowsze produkty tej jesieni!

  2. Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy

  3. Jak upiec kaczkę: różne przepisy i dania z kaczki

  4. Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?

Polecamy:

Kurki – różne dania z kurkami, przepisy i pomysły

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły

  1. avatar tinka pisze:

    Bardzo lubimy makaron na słodko i na słono. Przynajmniej raz w tygodniu wcinamy na obiad makaron, bardzo lubię włoski.

  2. avatar lipowa pisze:

    Lubimy makaron w sosie beszamelowym z różnymi rodzajami sera.

  3. avatar adamela pisze:

    Mój ostatni wynalazek to makaron z patelni – ugotować na al dente (nie za twarde, nie za miękkie). Nasteęnie wrzucić makaron na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, dodać soli, pieprzu, śmietankę i pokrojony w kostkę ser. Wszystko wykładamy na talerz, układamy pomidora pokrojonego w ćwiartki

Dodaj komentarz do adamela


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...