Suplementy diety to tak naprawdę jedzenie, czy inaczej mówiąc, środek spożywczy tylko, że bardzo skoncentrowany. Kiedy zjadamy kolejne pomidory czy marchewkę, w ten sposób również dostarczamy potrzebnych nam składników odżywczych. Problem w tym, że dzisiejsze jedzenie nie dostarcza odpowiednich ilości potrzebnych dla nas składników, aby utrzymać nasze zdrowie w jak najlepszym stanie.
Szczególną uwagę warto zwrócić na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Witaminy ADEK
ADEK to 4 oddzielne witaminy, ale coraz częściej możemy znaleźć w jednym suplemencie.
Witaminy ADEK są witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, czyli aby witamina mogła się wchłonąć należy ją przyjmować wtedy, gdy zjadamy coś tłustego.
Witamina A jest tak na prawdę związkiem kilku grup retinoidowych. Często zamiennie stosuje się nazwy tj. retinol, beta-karoten czy prowitamina A. Witamina A jest magazynowana w naszym organizmie w wątrobie oraz tkance tłuszczowej.
Ogromne znaczenie Witaminy A dla naszego organizmu objawia się pozytywnym wpływem na nasz wzrok, wzrost, zapobieganiu zakrzepom, zwalczaniu wirusów i bakterii, utrzymaniu prawidłowego stanu skóry, a także poprawie stanu włosów i paznokci.
Witaminę A znajdziemy w jajkach, jarmużu, słodkich ziemniakach, w wątrobie i tłustych rybach.
Niedobory witaminy A objawiają się w następujących sytuacjach:
- gdy pogorszył się wzrok
- wypadają włosy i łamią się paznokcie
- nasilają się objawy trądziku
- pojawiają się skłonności do biegunek
- częściej łapiemy infekcje wirusowe i bakteryjne.
Najczęściej niedobory witaminy A pojawiają się u kobiet w ciąży, u osób pracujących przy komputerze, u alkoholików i palaczy.
Ze względu na fakt, że witaminę A łatwo przedawkować nie można jej suplementować samodzielnie przez długi okres czasu.
Kolejną witaminą jest Witamina E i tak jak poprzednia jest rozpuszczana w tłuszczach. Jest silnym antyutleniaczem. Często mówi się, że jest „witaminą młodości”. Jej głównym działaniem jest walka z wolnymi rodnikami, na które jesteśmy codziennie narażeni. Witamina E jest bardzo potrzebna dla pań i panów. U kobiet zapewnia prawidłową owulację, prawidłowy rozwój nienarodzonego dziecka oraz prawidłowy przebieg ciąży, a u mężczyzn jest potrzebna do prawidłowej produkcji nasienia.
Witamina E podobnie jak witamina A korzystnie wpływa na skórę i opóźnia procesy starzenia. Ze względu na działanie nawilżające, odżywiające, natłuszczające i regenerujące spotyka się ją w kremach i kosmetykach.
Na niedobory tej witaminy cierpią głównie osoby chore na celiakię i mukowiscydozę oraz te, u których wystąpiło zaburzenie wchłaniania tłuszczu.
Objawy niedoboru witaminy E to:
- anemia
- wypadanie włosów
- zaburzenia koncentracji
- niepłodność
- problemy ze wzrokiem
- zmęczenie i rozdrażnienie
Witamina E jest również magazynowana w naszym organizmie, głownie w nadnerczach i tkance tłuszczowej. Zazwyczaj nadmiar jest wydalany z organizmu. Do ewentualnego przedawkowania może dojść, gdy suplementujemy witaminę E w dużych dawkach i przez długi okres czasu.
Witaminę E znajdziemy w oleju słonecznikowym, rybach, migdałach, orzechach laskowych, kiełkach, szpinaku czy pomidorach.
Witamina A E w suplementach jest często połączona, ponieważ witamina E dodatkowo zapobiega utlenianiu witaminy A.
Kolejną witaminą rozpuszczalną w tłuszczach jest Witamina D3. Jest nam potrzebna do prawidłowego działania układu odpornościowego, odpowiada za prawidłową mineralizację kości, reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową, ale są również źródła, które podają, że witamina D3 chroni nas przed nowotworami.
Niestety wielu ludzi cierpi na poważny niedobór tej witaminy i mimo, iż nasz organizm potrafi ją wytworzyć przy ekspozycji na słońce, poziom jej w organizmie jest bardzo niski. W takich sytuacjach konieczna jest suplementacja. Wszyscy pamiętają, że zbyt niski poziom witaminy D3 to krzywica u dzieci, ale jak się okazuje nie tylko to.
Ostatnią witaminą rozpuszczalną w tłuszczach jest K2MK7.
Tu trzeba na początku powiedzieć, że istnieją 3 witaminy K jest to witamina K1, witamina K2 i witamina K3.
Najkorzystniejszą formą jest witamina K2, która jest magazynowana w wątrobie i wykorzystywana w całym organizmie.
Witamina K2 jest wytwarzana przez bakterie w procesie fermentacji np. soi, w jogurtach, kefirch, serach czy kiszonej kapuście. Najlepszym podtypem jest menachinon oznaczany MK7, gdzie liczba 7 oznacza okres półtrwania w organizmie.
Według badań naukowych witamina k2mk7 ma korzystny wpływ na nas ponieważ reguluje procesy krzepnięcia krwi, reguluje wapń w organizmie.
Obok prawidłowego odżywiania i suplementacji witaminami oraz minerałami należy pamiętać, że istnieje wiele czynników wpływających na nasze zdrowie, jak na przykład ruch w formie jazdy na rowerze, czy spokojnego biegu.
Odwiedź sklep z suplementami i dowiedz się jeszcze więcej o innych suplemetach diety, olejkach eterycznych, olejach do skóry, czy kosmetykach BIO, które mogą okazać się niezbędne dla Twojego zdrowia.